ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες εξπρές

Με την έναρξη της συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος «τρέχει» η κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, προωθώντας παραπέρα την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, που θέλει την «απελευθέρωση» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για να εξασφαλιστούν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση βιάζεται να «προλάβει» τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο και των συμφωνιών για την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης», σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί μέσα στο Μάη.

Απόδειξη ότι το νομοσχέδιο και οι συνολικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η στήριξη των οποίων προϋποθέτει θυσίες χωρίς τέλος για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και συγκεκριμένα στη διαδικασία που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Οι μόνοι που εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι για το νομοσχέδιο ήταν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Ο πρόεδρός της, Κ. Κουκλέλης, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο και θετικές «τις προτάσεις του». Οπως είπε, «αποτελούμε, διαχρονικά, σταθερό υπέρμαχο του ανοίγματος της αγοράς Ενέργειας στον ανταγωνισμό (...) Ο εξορθολογισμός της αγοράς», που επιχειρεί το νομοσχέδιο, «αποτελεί, για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, μοναδική ευκαιρία για να ανταγωνιστούμε με τα ίδια εργαλεία που σήμερα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας και που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες τιμές Ενέργειας». «Επομένως, θεωρούμε ότι τα υπό συζήτηση μέτρα, περιλαμβανομένης και της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, που επί της αρχής ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά Ενέργειας», προς όφελος των βιομηχάνων. Με λίγες κουβέντες έδειξε ανάγλυφα ποιους εννοεί η κυβέρνηση, όπως χτες ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, όταν διατείνεται ότι με το νομοσχέδιο «προστατεύονται πλήρως τα συμφέροντα των καταναλωτών».

Οσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τόσο ο πρόεδρός της, Μ. Παναγιωτάκης, όσο και ο υπουργός έκαναν σαφές ότι είναι «στον αέρα». Ενδεικτικά, ο δεύτερος ανέφερε καθαρά, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ότι «προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέπει ρυθμίσεις που αφορούν δύο ιδιωτικές εταιρείες, θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας»!

Επικίνδυνη για εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες η πολιτική της «απελευθέρωσης»

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες στις δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές επιτροπές (η μία για την ακρόαση φορέων και η δεύτερη επί των άρθρων) οι έντονοι «καβγάδες» ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στην προσπάθεια να εμφανίσουν ως πρωτεύον ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ιδιωτικοποίησης, αυτός της κυβέρνησης ή η «μικρή ΔΕΗ» των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι μαζί βέβαια «εξύμνησαν» την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτούς τους διαγκωνισμούς τους για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου σχολίασε και στην αρχή της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι «είναι κατανοητή η αμηχανία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αφού «η κυβέρνηση τους πήρε την μπουκιά από το στόμα γιατί εφαρμόζει την ίδια στρατηγική στα ζητήματα και της οικονομίας και της Ενέργειας».

Επισήμανε όσον αφορά την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας ότι ήταν μια «κρίσιμη επιλογή της ΕΕ» γιατί «υπήρχαν τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και έπρεπε να διαμορφωθούν νέοι τομείς δράσης γι' αυτά ώστε να διασφαλιστεί υψηλή κερδοφορία. Η Ενέργεια, όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.ά., είναι κατάλληλοι τομείς να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια».

Διαδικασία, όπως τόνισε, που προωθείται «μέσα από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Ενέργειας και μέσα από διάφορους περιορισμούς που επέβαλε το κράτος. Π.χ. απαγόρευση στη ΔΕΗ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να ασχοληθεί με τις ΑΠΕ για να μπορέσουν να μπουν οι ιδιώτες», παίρνοντας μέτρα για διασφαλισμένη κερδοφορία, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση με τις ΝΟΜΕ.

Επισήμανε ότι όλος ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι πώς θα «υλοποιηθεί μια επικίνδυνη για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες πολιτική», προβάλλοντας «επιμέρους επιλογές, που όμως δεν αμφισβητούν τις αρνητικές επιπτώσεις», που είναι «η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης» και «η επέκταση της ενεργειακής φτώχειας του λαού» αφού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «θα τραβάει την ανηφόρα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να αποκρούσουν αυτήν την πολιτική, να την αντιπαλέψουν συνολικά για να γίνει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την αλλαγή της εξουσίας, διαφορετικά όλα τα υπόλοιπα θα καταλήγουν σε απλά ευχολόγια».

«Προμελετημένο έγκλημα» χαρακτήρισε την πώληση των λιγνιτικών εργοστασίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, τονίζοντας ότι «η κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων επενδυτών θα βασιστεί κατά βάση στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και στις θυσίες των λαϊκών στρωμάτων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από χτες ενάντια στο νομοσχέδιο

Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της επιχείρησης. Αύριο Τετάρτη, μέρα που αναμένεται η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, προγραμματίζεται πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην αυριανή πορεία καλεί με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της, με απεργιακές περιφρουρήσεις σε ορυχεία, μονάδες, κέντρα και υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Στη Δυτική Μακεδονία

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και με απεργιακές φρουρές στις πύλες των ΑΗΣ και των Ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία, οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, ο οποίος βγαίνει προς πώληση, ενώ σε ποσοστά πάνω από 80% κυμάνθηκε η συμμετοχή και στους άλλους ΑΗΣ και τα ορυχεία της περιοχής.

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 μονάδες (δύο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μία στον ΑΗΣ Καρδιάς και μία στον ΑΗΣ Αμυνταίου).

Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στη Μεγαλόπολη
Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στη Μεγαλόπολη
Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην απεργία και την περιφρούρησή της, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζει σήμερα, Τρίτη, το Σωματείων Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν εκτός από το ΣΕΕΕΝ και τα Σωματεία Οικοδόμων Κοζάνης, Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης. Καλούν το λαό της περιοχής να εκφράσει την αντίθεσή του στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή Ενέργειας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν τα περαιτέρω βήματα ιδιωτικοποίησης, όπως «απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας, για το λαό της περιοχής και συνολικά όλης της χώρας, καθώς θα οδηγήσει σε νέες, πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αντίθετα, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων θα χτυπήσουν "κόκκινο". Αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στήριξαν την πολιτική ιδιωτικοποίησης, αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών στα σωματεία της ΔΕΗ που έπιναν νερό στο όνομα της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα Σωματεία καλούν το λαό να παλέψει για: Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Αξιοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος μέσα από έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με φτηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο. Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες. Αμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ με πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (οκταμηνίτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες. Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, πριν αποδιοργανωθούν, και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια με την τηλεθέρμανση και σε πολύ χαμηλό κόστος. Μέτρα προστασίας και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ.

Στη Μεγαλόπολη

Και στη Μεγαλόπολη δόθηκε με επιτυχία χτες η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις πύλες των μονάδων και των ορυχείων.

Την Κυριακή το απόγευμα, λίγο πριν την έναρξη της απεργίας, διοργανώθηκε συλλαλητήριο, όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Νίκος Γόντικας, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, η οποία αποτελείται από σωματεία της περιοχής, καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, καθώς και σε αγώνα για «να μη γίνει η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή ένας απέραντος σκουπιδότοπος σύμμεικτων - βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων».

  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής με ανακοίνωσή τους στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγουν μαχητικά μπροστά, με μαζικές διαδικασίες, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παλεύουμε για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στην πώληση λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, όλο το λαό της περιοχής και τη νεολαία, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και τονίζει την ανάγκη σε αυτήν τη μάχη να μπει στο στόχαστρο ο πυρήνας της κοινής στρατηγικής κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την Ενέργεια σαν χρυσοφόρο εμπόρευμα, μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φτηνή πρόσβαση σ' αυτήν.

Τονίζει επίσης ότι «σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν να πέσουν στην παγίδα τού να διαλέξουν με ποιον τρόπο και με ποια μορφή θα προχωρήσει η στρατηγική της "απελευθέρωσης" - ιδιωτικοποίησης». Και τους καλεί να κλείσουν τα αυτιά τους σε εκείνες τις δυνάμεις που συμφωνούν και υλοποιούν την παραπάνω στρατηγική (κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, ηγεσίες σωματείων της ΔΕΗ, περιφερειακές και δημοτικές αρχές) καθώς είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσουν πάλι να στριμώξουν τις αγωνίες και ανησυχίες των εργαζομένων στους σχεδιασμούς τους.

Ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων. Πως είναι ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο του αγώνα αποκλειστικά οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα οποία δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το βαρίδι του καπιταλιστικού κέρδους και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Σε ό,τι αφορά τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σημειώνει:

«Το επόμενο διάστημα απαιτείται να πυκνώσουν οι συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων, οι Γενικές τους Συνελεύσεις, όπου θα γίνεται συζήτηση και θα παίρνονται αποφάσεις για την πορεία του αγώνα, για την κλιμάκωση, για τα αιτήματα, για όλα, και όχι απλά κάποιες "ενημερώσεις" από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, για πράγματα αποφασισμένα μακριά από τους εργαζόμενους. Σε κάθε ΑΗΣ και σε κάθε ορυχείο χρειάζεται να στηθούν Απεργιακές Επιτροπές που θα έχουν την ευθύνη της συλλογικής οργάνωσης και διεξαγωγής του αγώνα.

Ο αγώνας ενάντια στην πώληση των μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ πρέπει να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς πλήττονται όλοι. Επιβάλλεται όλοι οι μαζικοί φορείς (εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, φορείς αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών, πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά.) να πάρουν θέση ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα. Να συντονίσουν τη δράση τους για να "σπάσει τα μούτρα της" η προσπάθεια της κυβέρνησης να μας καταδικάσει ακόμη περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανεργία, στο μαρασμό».

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΔΗΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Οχι στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

Οι επικεφαλής δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» των δήμων της ΠΕ Κοζάνης, με κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι ο αγώνας ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ αφορά όλο το λαό και τον καλούν να εναντιωθεί στην εγκληματική «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Να μην ενδώσει στις αποπροσανατολιστικές κορόνες της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι καλύτερη από εκείνη που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη «Μικρή ΔΕΗ». Να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οπως σημειώνουν: «Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα ο κλάδος της Ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Η πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που ως λαϊκή περιουσία θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ