ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Πλούσια δραστηριότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Από την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Μαγνησίας
Από την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Μαγνησίας
Ενα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ενόψει και της Πανελλαδικής Μέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που έχει ορίσει η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) για την Κυριακή 13 Μάη, ξεδιπλώνουν σε όλη τη χώρα Επιτροπές Ειρήνης και φορείς.

Στο πλαίσιό της, την Κυριακή 13 Μάη θα πραγματοποιηθεί και η φετινή, 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα εκκινήσει στις 8 π.μ. απ' τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στη Διακήρυξή της για την 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό «να βγει στο δρόμο, να καταδικάσει μαζικά τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία, που στηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» και την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης που «με προμετωπίδα τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, έχει γίνει σημαιοφόρος στην προώθηση των στόχων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, και μετατρέπει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, βάζοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Η ΕΔΥΕΘ οργανώνει φέτος τον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, αφιερωμένο στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την Κυριακή 6 Μάη, στις 7 το απόγευμα, με σύνθημα: «Τρέχουμε και βαδίζουμε ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Κανείς εφησυχασμός - κανένας εφησυχασμένος!». Ο αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και διά μέσου της Νέας Παραλίας, του Λευκού Πύργου, της Λεωφόρου Νίκης, θα καταλήξει στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ΕΔΥΕΘ και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Στα τηλέφωνα 697.979.8500 & 698.723.5644 και στη διεύθυνση edyeth@gmail.com.

Στη Θεσσαλία, πανθεσσαλική πορεία ειρήνης οργανώνουν την Κυριακή 13 Μάη, στη Λάρισα, οι Γραμματείες Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και θα τερματίσει στην 1η Στρατιά. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισμα θα επιδοθεί τόσο στο Αρχηγείο του ΑΤΑ όσο και στην 1η Στρατιά.

Επίσης, στο πλαίσιο των αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών εκδηλώσεων, η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι την Πέμπτη 26 Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης παιδικών και νεανικών ιχνογραφημάτων και κατασκευών από παιδιά σχολείων της πόλης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 3 Μάη. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από την αφίσα που κυκλοφόρησε η ΕΕΔΥΕ στα σχολεία της χώρας μας με θέμα: «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα:Γιατί γίνονται οι πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ;».

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Στο μεταξύ, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/4 στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το Πανεπιστήμιο, η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας, σε συνεργασία με εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς. Στην εκδήλωση μίλησε ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται επίσης οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Απ' τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και την ΕΕΔΥΕ, την Πέμπτη 26 Απρίλη και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου, Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Απ' τις Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Κορυδαλλού την Πέμπτη 26 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορυδαλλού. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Απ' την Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Ν. Κόσμος, Γούβα, Παγκράτι) το Σάββατο 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά. Θα χαιρετίσει ο Ανδριανός Μπούκουρης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα τραγουδήσουν: Το συγκρότημα «Shapla» από το Μπαγκλαντές και το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Προσχεδιασμένο έγκλημα για το κεφάλαιο

Ακόμη ένα βήμα στη διαδικασία «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για το «άνοιγμα» των αγορών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο, αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ. Επικαλούμενη τη «δεσμευτική» απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η κυβέρνηση δημιουργεί δύο νέες εταιρείες, τις οποίες «προικοδοτεί» με λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και τις πουλάει σε ανταγωνίστριες εταιρείες με διαδικασίες «εξπρές». Η πείρα και από προηγούμενες φάσεις της «απελευθέρωσης» προμηνύει νέα αύξηση του κόστους της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, παραπέρα επιδείνωση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και συνολικά στον κλάδο, νέες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ. Αντίστροφα, τα μονοπώλια της Ενέργειας προσδοκούν αύξηση της κερδοφορίας τους από την επένδυση στο λιγνίτη, όπως και από την επέκταση της δραστηριότητάς τους στις ΑΠΕ, μετά και τον παραπέρα περιορισμό της παραγωγής Ενέργειας από λιγνίτη.

***

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τσακώνονται για τους όρους πώλησης μονάδων της ΔΕΗ σε ανταγωνιστές της, δεν έχουν όμως καμιά διαφωνία πάνω στην πολιτική της «απελευθέρωσης», την οποία υπηρέτησαν άλλωστε με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ισχυρίζεται ότι ...ιδιωτικοποιεί καλύτερα από τη ΝΔ, η οποία καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ «ανηθικότητα», επειδή άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα κάνει τώρα σε σχέση με τη ΔΕΗ! Είναι φανερό ότι και σε αυτό το πεδίο υπάρχει ουσιαστική συμφωνία πάνω στη στρατηγική του κεφαλαίου, που αναγκάζει τα αστικά κόμματα να οχυρώνονται πίσω από κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, προκειμένου να συγκαλυφθούν η ουσία της «απελευθέρωσης» και οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ουσιαστική συμφωνία υπάρχει όμως και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ ΑΕ, μέσα στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», που μεταφράζεται σε εργασιακές και μισθολογικές ανατροπές, αύξηση των τιμολογίων για τα λαϊκά στρώματα, βάθεμα της ενεργειακής φτώχειας. Οσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι παρά τη μετοχοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις «διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ», σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των μετόχων της, ένας από τους οποίους είναι και το κράτος.

***

Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι σ' αυτήν την «κρατική» ΔΕΗ το προσωπικό των μονίμων μειώνεται από χρόνο σε χρόνο, οι εργολαβικοί αυξάνονται, οικισμοί που «ξηλώνονται» για να επεκταθούν τα ορυχεία δεν μετεγκαθίστανται και τα τιμολόγια του ρεύματος τραβούν την ανηφόρα, ενώ βραχνάς έχουν γίνει οι διακοπές ρεύματος για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Απ' αυτήν τη σκοπιά, τα πανηγύρια του Γ. Σταθάκη ότι «δεν πουλάμε τις υδροηλεκτρικές μονάδες, που είναι οι καλύτερες, και τις μονάδες φυσικού αερίου», αλλά μόνο «δύο μονάδες λιγνιτικές και μία άδεια» και επομένως «η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί πλεονέκτημα και στη σύνθεση των μονάδων του λιγνίτη», δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν από τους εργαζόμενους και το λαό ως «εγγύηση» για τα δικαιώματά τους και την πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια, αλλά ως διαβεβαίωση στους μετόχους της εταιρείας ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και τα κέρδη τους στον ανταγωνισμό που οξύνεται. Αλλωστε, την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ΑΕ πουλάει σε ανταγωνιστές της λιγνιτικές μονάδες, επεκτείνει το δίκτυό της προς τα Βαλκάνια, εξαγοράζοντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της ΠΓΔΜ. Οσο για τις εγγυήσεις ότι οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα στις προς πώληση μονάδες διασφαλίζονται για έξι χρόνια, δεν είναι παρά το «τυράκι στη φάκα», για να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με το τωρινό βήμα της «απελευθέρωσης», καθώς είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα επίθεσης πολύ νωρίτερα από την εκπνοή αυτής της μεταβατικής περιόδου.

***

Δεν υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός που να υπηρετεί ταυτόχρονα την κερδοφορία των μονοπωλίων και τα λαϊκά συμφέροντα. Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική της «απελευθέρωσης» και τον ενεργειακό σχεδιασμό με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή της Ενέργειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί μεταξύ τους (π.χ. παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ, φυσικό αέριο ή από λιγνίτη) ή με τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων (π.χ. παραγωγοί Ενέργειας απέναντι σε μεγάλους καταναλωτές, όπως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες). Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να συμβιβαστούν με την ενεργειακή φτώχεια, τα ακριβά τιμολόγια, τις αντεργατικές ανατροπές. Ούτε αποτελεί λύση η «κρατική ΔΕΗ», όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και ένα τμήμα της Τοπικής Διοίκησης, κυρίως στις περιοχές όπου αναπτύσσει δραστηριότητα η ΔΕΗ. Ο αγώνας ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και το κράτος του, την ΕΕ, την πολιτική της «απελευθέρωσης», που συνθλίβει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μόνο η κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων μονοπωλίων της Ενέργειας, της γης και του ορυκτού πλούτου της χώρας από την εργατική εξουσία, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές Ενέργειας προς όφελος του λαού, να υποτάξει τον ενεργειακό σχεδιασμό στην ανάπτυξη της οικονομίας με αποκλειστικό κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.


Φ.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org