ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Φουντώνει το αλισβερίσι ενόψει των κρίσιμων Συνόδων

Την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας

Ολα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα βιάζονται να «πιάσουν στασίδι» στην όξυνση των διεργασιών στην Κορεατική Χερσόνησο, που δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Από αυτήν τη σκοπιά χαιρετίστηκε και η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει «ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποδείξει» τη «δέσμευσή (της) στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών». Οπως δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, η χώρα του δεν χρειάζεται πλέον να κάνει δοκιμές επειδή έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Επίσης, χτες, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας τεράστιων ηχείων που χρησιμοποιούνταν στη μεθόριο καλώντας στρατιώτες της άλλης πλευράς σε αντικαθεστωτική δράση.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 27 Απρίλη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, την οποία πολλοί συνδέουν ακόμα και με το ενδεχόμενο - σύντομα - να υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ τους. Ενώ, τέλη Μάη - αρχές Ιούνη αναμένεται Σύνοδος Κορυφής και ανάμεσα στους ηγέτες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την αναστολή των βορειοκορεατικών δοκιμών «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο», εκφράζοντας «ανυπομονησία» για τη συνάντησή του με τον Κιμ, αλλά και προσθέτοντας ότι «απέχουμε πολύ από έναν τερματισμό στη Βόρεια Κορέα, ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν καλά και ίσως όχι - μόνο ο καιρός θα δείξει...». Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν σε ΜΜΕ ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ουσιώδεις παραχωρήσεις, όπως το να άρουν τις κυρώσεις, ωσότου η Βόρεια Κορέα να έχει ουσιαστικά τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Η Κίνα έκανε λόγο για απόφαση που «θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», ενώ η Ρωσία μίλησε για «ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο». Ωστόσο, η Μόσχα δεν παρέλειψε να καλέσει Νότια Κορέα και ΗΠΑ «να λάβουν επαρκή μέτρα σύγκλισης με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών με τη Βόρεια Κορέα».

Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, μίλησε για «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας».

Από τη μεριά της Ιαπωνίας, ο υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G7
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7
ΟΤΤΑΒΑ.--

Η ατζέντα των τριήμερων συζητήσεων που ολοκληρώνουν σήμερα στο Τορόντο του Καναδά οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G7) - ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία - συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα με φόντο την επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κυρίως με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν κ.ά. Παλιότερα το σχήμα περιελάμβανε και τη Ρωσία ως G8, αλλά αυτό άλλαξε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το 2014.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι αυξημένοι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, με φόντο και την κατάσταση στην Ουκρανία. Στο θέμα αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 δεν συμφώνησαν νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εξέφρασαν ωστόσο ομόφωνα την αντίθεσή τους στις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας, συμφωνώντας, επί του παρόντος, «να αφήσουν ανοικτή την πόρτα» για διάλογο.

Οι πρόσφατες επιθέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία με πρόσχημα φερόμενες «επιθέσεις με χημικά» στην πόλη Ντούμα, που τις είχαν υποστηρίξει «πλήρως» με σχετική ανακοίνωσή τους λίγες μέρες μετά, ήταν άλλο θέμα της συζήτησης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανέλαβε την Κυριακή την έκκληση προς τη Μόσχα «να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης» στη Συρία.

Συζήτησαν ακόμη το Παλαιστινιακό και την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και ορισμένους συμμάχους τους (π.χ. Ισραήλ, Σ. Αραβία) με το Ιράν, ενόψει της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία σκέφτεται να αποχωρήσει. Μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων αφορούσε το βορειοκορεατικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα, ενόψει πιθανής επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Β. Κορέας.

Αλλα θέματα είναι οι κυβερνο-επιθέσεις, το δουλεμπόριο, η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η μετανάστευση.

Η υπουργική Σύνοδος ολοκληρώνεται με θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 8 και 9 Ιούνη στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ. Ξεχωριστή συζήτηση - επί της ουσίας υποκριτική - θα γίνει και σχετικά με «την οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου». Σε αυτό το θέμα αναμένεται να κάνει παρέμβαση και ο Ελληνας επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρίσκεται για συνάντηση στον Καναδά.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Παραίτηση πρωθυπουργού και πολιτικές διεργασίες

Σε παραίτηση οδηγήθηκε χτες ο Σερζ Σαρκισιάν, ηγέτης του φιλελεύθερου και φιλορωσικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εκλέχτηκε πρωθυπουργός στις 17 Απρίλη, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που διοργάνωσε το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Συμφωνία Πολιτών», με επικεφαλής τον Νικόλ Πασινιάν, δημοσιογράφο. Σε ανακοίνωσή του ο Σαρκισιάν δηλώνει ότι «ο Πασινιάν είχε δίκιο και εγώ έκανα λάθος», όπως και ότι «υπήρχαν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν αυτό που επιθυμούσα», και καταλήγει με ευχές για «ειρήνη, αρμονία και ανεκτικότητα για όλους».

Το κόμμα «Συμφωνία Πολιτών», πιο φιλοδυτικό από το Ρεπουμπλικανικό, αντέδρασε στην επαναφορά του Σαρκισιάν στην εξουσία από το πόστο του πρωθυπουργού (αφού ήταν 10 χρόνια στην Προεδρία, κάτι που είχε κάνει και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν), μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πέτυχε και του έδινε πιο αυξημένες αρμοδιότητες και διεκπεραιωτικό ρόλο στον Πρόεδρο, και τον κατηγορεί για «προσκόλληση στην εξουσία, διαφθορά και μη αντιμετώπιση της φτώχειας». Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στις 13 Απρίλη και περιελάμβαναν μπλόκα σε δρόμους και αποκλεισμούς δημόσιων υπηρεσιών, ενώ υπήρξαν και αψιμαχίες με τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Είχε προηγηθεί συνάντηση, την Κυριακή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Ερεβάν ανάμεσα στον Σαρκισιάν και τον Πασινιάν, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ηγετών της αντιπολίτευσης και του Πασινιάν για «συγκεντρώσεις που δεν είχαν την κατάλληλη άδεια». Ακολούθησαν νέες διαδηλώσεις και τελικά χτες Δευτέρα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για την όλη κατάσταση που διαμορφώθηκε υπήρχαν δημοσιεύματα ότι ο στρατός ετοιμαζόταν για κάποιου είδους εμπλοκή αλλά τελικά με την παραίτηση Σαρκισιάν αυτό δεν συνέβη. Καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Κάρεν Καραπετιάν. Στις επόμενες 7 μέρες θα γίνουν διαβουλεύσεις για να προταθούν από τα κόμματα οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρωθυπουργού. Την πλειοψηφία βεβαίως στη Βουλή εξακολουθεί να έχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, μαζί με τα κόμματα που το στηρίζουν.

Οπως φαίνεται, και στην Αρμενία είναι σε εξέλιξη μια σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση, που αφορά και την επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου (Ρωσία ή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Αυτή η κόντρα που καταφέρνει να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και κρύβει την ουσία των δικών τους προβλημάτων, πίσω από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ενώ οι αιτίες βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, που όλες οι αστικές δυνάμεις υπερασπίζονται.

ΝΙΓΗΡΑΣ
Στο Αγκαντέζ η δεύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αφρική

ΝΙΑΜΕΪ.--

Εντείνονται οι εργασίες για την κατασκευή της δεύτερης (επισήμως) στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αφρική στο Αγκαντέζ του Νίγηρα (724 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας Νιαμέι) με στόχο την προώθηση των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική).

Απεσταλμένοι των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και του πρακτορείου ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες» μεταδίδοντας πληροφορίες για την κατασκευή της βάσης, που θα είναι γνωστή ως Niger Air Base 201, ανέφεραν ότι το κόστος της θα ανέλθει σε τουλάχιστον 110 εκατ. δολάρια με ετήσιες δαπάνες περίπου 15 εκατ. δολαρίων. Θα φιλοξενεί αρκετές δεκάδες κατασκοπευτικά και βομβαρδιστικά τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου MQ-9, αλλά και επανδρωμένα μεταγωγικά του στρατού, τύπου C-17, και μαχητικά τζετ που αναμένεται να μεταφερθούν από στρατιωτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι.

Πρόσχημα για την κατασκευή της βάσης δίνουν η παρουσία και η δράση διαφόρων ομάδων - παρακλαδιών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» καθώς και της νιγηριανής οργάνωσης τζιχαντιστών «Μπόκο Χαράμ», η οποία δρα όχι μόνο στη Βορειοανατολική Νιγηρία αλλά και σε γειτονικές χώρες που βρέχονται από τη λίμνη Τσαντ.

Η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον Νίγηρα, που αναμένεται να είναι επιχειρησιακώς έτοιμη στις αρχές του 2019, είναι η δεύτερη, μετά από εκείνη που έχουν φτιάξει στο πρώην γαλλικό στρατόπεδο Λεμονιέ στο Τζιμπουτί, στην οποία βρίσκονται τουλάχιστον 4.000 στρατιωτικοί. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στον Νίγηρα, ωστόσο, έχουν αρχίσει τουλάχιστον από το 2013, καθώς αρκετά βομβαρδιστικά έχουν απογειωθεί από τη συγκεκριμένη χώρα συμμετέχοντας κατά διαστήματα σε διάφορες «αντιτρομοκρατικές» επιδρομές σε χώρες της περιοχής, όπως π.χ. Μάλι, Λιβύη,Τσαντ.

Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν αναπτύξει στρατεύματα σε αυτήν την πρώην γαλλική αποικία, καθώς η Γαλλία διατηρεί εκεί εδώ και χρόνια στρατεύματα τα οποία αύξησε μετά το 2013 με πρόσχημα τη δράση τζιχαντιστών στο γειτονικό Μάλι. Επίσης, η Γαλλία το 2015 ξανάνοιξε ένα φρούριο που διατηρούσε, επί αποικιοκρατίας, στον Νίγηρα, στη βορειοανατολική περιοχή Μαντάμα κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Το ίδιο διάστημα, η Γερμανία έστειλε στρατεύματα στον Νίγηρα αξιοποιώντας «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ στα σύνορα με το Μάλι και η Ιταλία ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη την αποστολή 470 στρατιωτών στον βόρειο Νίγηρα με στόχο την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς τη νότια Ευρώπη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ