ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για νέες διαπραγματεύσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και κινήσεις για «επανεκκίνηση» της διπλωματικής «πολιτικής διαπραγμάτευσης» στη Συρία καταβάλλουν έντονα το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι χωρών που εμπλέκονται στην πολυετή επέμβαση στη χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να ασκήσει πιέσεις «για περισσότερο διάλογο» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Συρία εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με τη Ρωσία «για την έναρξη αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους». Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν αναφέρεται πως ο τελευταίος επέμεινε ότι η επίθεση που έκαναν στις 14/4 ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία στη Συρία (με πρόσχημα επίθεση με χημικά όπλα) συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «προκαλεί νέες δυσκολίες στη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης» στη Συρία.

Από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε πως η πρόσφατη προτροπή του Γάλλου ηγέτη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ακόμη και «αν ηττηθεί πλήρως το "Ισλαμικό Κράτος"» και «να προτείνει τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας δείχνει αποικιοκρατική στάση». Ο ίδιος σχετικά με το ενδεχόμενο να προμηθευτεί η Συρία το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «S-300» είπε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις. Επίσης, στη χτεσινή συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, επέκριναν την πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κατά της Συρίας και υπογράμμισαν ότι οι χώρες τους θα συνεχίσουν τη «στρατηγική συνεργασία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Από τη Στοκχόλμη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στις σύντομες «διακοπές» που πέρασαν οι πρεσβευτές των 15 χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε τουριστικό θέρετρο της νότιας Σουηδίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε πως «συνέβαλαν στο να μειωθούν οι εντάσεις» και να συμφωνηθεί ότι «υπάρχει ανάγκη για επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη» για τη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο, ομάδα επιθεωρητών του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων μετέβη στην Ντούμα της Α. Γκούτα στη Συρία μετά από πολλές μέρες για να πάρει δείγματα από χώρους στους οποίους φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε βάρος αμάχων.

Σε αυτό το κλίμα έντονων διεργασιών ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις συνομιλίες με διάφορες πλευρές για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ενώ στα μέσα Μάη έχει ανακοινωθεί επανέναρξη των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν.

Τέλος, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες διάσκεψη «δωρητών» για τη Συρία από την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας τη ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενταθούν τα παζάρια μεταξύ αξιωματούχων διαφόρων χωρών για μερίδιο στη μεγάλη πίτα των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την «επόμενη μέρα» στη Συρία.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων

Τουλάχιστον 47 οι νεκροί στη Γάζα από τις 30 Μάρτη. Τελευταίο θύμα και ένας 15χρονος

Για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός «χτύπησε στο ψαχνό»

Copyright 2018 The Associated

Για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός «χτύπησε στο ψαχνό»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μακραίνει συνεχώς η ατέλειωτη λίστα των Παλαιστινίων που δολοφονούνται ή τραυματίζονται σοβαρά κατά χιλιάδες, από τα πυρά των ισραηλινών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα αφότου ξεκίνησαν στις 30 Μάρτη οι παλαιστινιακές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Χτες, άλλοι δύο νεαροί Παλαιστίνιοι 18 και 20 χρόνων, που είχαν τραυματιστεί σοβαρά την Παρασκευή από τις σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών του στρατού, εξέπνευσαν σε νοσοκομείο της Γάζας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 47 τον αριθμό των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Στις 20/4 τα ισραηλινά πυρά είχαν στερήσει τη ζωή σε άλλους τέσσερις Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένας μαθητής μόλις 15 ετών, ο Μοχάμεντ Αγιούμπ, που παρακολουθούσε τις κινητοποιήσεις μακριά από τους στρατιώτες και δολοφονήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι!

Οι τραυματίες από την έναρξη των κινητοποιήσεων έως την Κυριακή είχαν ξεπεράσει τα 4.300 άτομα, γεμίζοντας ασφυκτικά τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, που διαθέτουν πλέον ελάχιστα μέσα για την περίθαλψή τους...

Η δολοφονία του παιδιού προκάλεσε την αντίδραση του σιωπηλού έως τότε απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μ. Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, που σχολίασε ότι «είναι εξωφρενικό να πυροβολείς παιδιά», τα οποία «θα έπρεπε να προστατεύονται από τη βία, όχι να εκτίθενται» σε αυτήν.

Εκπρόσωπος της ΕΕ αντέδρασε υποτονικά στη δολοφονία του εφήβου, λέγοντας: «Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Γάζα χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες (...) σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικίας 15 ετών. Είναι απαραίτητη μια πλήρης έρευνα».

Κροκοδείλια δάκρυα από τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν είπε ότι θεωρεί «μοναδικούς υπεύθυνους για τα βίαια επεισόδια και για το θάνατο του Παλαιστίνιου εφήβου τους ηγέτες της "Χαμάς"».

  • Τον 35χρονο Παλαιστίνιο λέκτορα Μηχανολογίας Φάντι αλ-Μπατς πυροβόλησαν και σκότωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τζαμί στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, δύο άγνωστοι οπλοφόροι.
ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανησυχία για τη συμφωνία με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ισχυρές πιέσεις φαίνεται πως ασκούν στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι κυβερνήσεις Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες σε μία προσπάθεια να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στο Ιράν, πασχίζουν να αποτρέψουν τις έντονες προσπάθειες του πρώτου να πετύχει «επαναδιαπραγμάτευση» της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη της Αυστρίας σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ηγέτες Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες (λίγες ώρες πριν από την άφιξη του πρώτου στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ για πλειάδα θεμάτων) συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ισχύς της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε δώσει συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News» τονίζοντας ότι δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτή.

Στο θέμα αναφέρθηκε το Σάββατο και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 10», όπου τόνισε ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι τέλεια αλλά είναι καλύτερη» από το τίποτε.

Οι προειδοποιήσεις του Ιράν

Το ίδιο διάστημα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, κάλεσε, με ανάρτησή του στο «Τουίτερ», τους Ευρωπαίους ηγέτες να πείσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να μην αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό «σχέδιο Β». Το Σάββατο δήλωσε ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει έως τις 12 Μάη να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία τότε το πιθανότερο είναι το Ιράν να ξεκινήσει την επανέναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Οδηγός φορτηγού παρέσυρε πεζούς

ΟΤΤΑΒΑ.--

Συνελήφθη χτες βράδυ ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού που παρέσυρε τουλάχιστον δέκα πεζούς σε πολυσύχναστη διασταύρωση στο βόρειο Τορόντο του Καναδά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 έως 12 άτομα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τουλάχιστον δύο από τους τραυματίες εξέπνευσαν κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.

Οι πρώτες πληροφορίες σε σχέση με τα αίτια του συμβάντος, που δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ήταν τροχαίο δυστύχημα ή σκόπιμη επίθεση, ήταν συγκεχυμένες.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών (G7).

ΥΕΜΕΝΗ
Βομβαρδισμών συνέχεια

ΣΑΝΑΑ.--

Βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη, φέρεται πως σκότωσαν τον πιο υψηλόβαθμο πολιτικό εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών ενόπλων Σιιτών Χούτι, Σάλεχ αλ Σάμαντ, στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης. Σε ανακοίνωσή τους, οι Χούτι επιβεβαίωσαν την εξέλιξη, αναφέροντας ότι ο Σάμαντ, που ήταν επικεφαλής του «Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Επανάστασης», «έπεσε μάρτυρας» στις 19 Απρίλη, στην επαρχία Χοντέιντα.

Το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της αιματοκύλισαν γαμήλιο γλέντι σε βορειοανατολική επαρχία της Υεμένης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 αμάχους (ανάμεσά τους και ο γαμπρός) και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θα ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα

Στο φόντο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και του σκληρού παζαριού στο οποίο συμμετέχει ολόπλευρα το τουρκικό κεφάλαιο, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε την Παρασκευή στα Κατεχόμενα. Εκεί συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στην «κυβέρνηση». Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

Ωστόσο, ρεπορτάζ επιβεβαίωσαν ότι η τουρκική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά τα σχέδια που ιεραρχεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καταρχήν ενεργειακά αλλά και γενικότερα γεωπολιτικά. Ορισμένα ΜΜΕ εμφάνισαν τον Τσαβούσογλου να επαναφέρει «εναλλακτικές» που επανέρχονται συχνά - πυκνά, ανάλογα με το πώς βολεύει και τους τακτικισμούς κάθε πλευράς στο ευρύτερο αλισβερίσι για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να κατηγόρησε ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά για έλλειψη συνεργασίας και ότι δεν είναι υπέρ της ομοσπονδίας, γι' αυτό και - συνέχισε - χρειάζεται να τεθεί πιο ανοιχτά ζήτημα δημιουργίας συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ