ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Καμία διευκόλυνση - καμία υπηρεσία στους φονιάδες των λαών»

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών στο ΝΑΤΟ

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«

Κανένας φοιτητής να μην δεχτεί να κάνει πρακτική άσκηση για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ!» καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τη σχετική προκήρυξη της λυκοσυμμαχίας που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει τα εξής:

«Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ σκορπά το θάνατο στο συριακό λαό, οργή προκαλεί η ανακοίνωσή του που καλεί φοιτητές να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε αυτό!

Μάλιστα, στην προκήρυξή του καλεί τους φοιτητές να κάνουν πρακτική στο ΝΑΤΟ για να συμβάλουν "στην ασφάλεια των χωρών - μελών του και στη διατήρηση της ειρήνης και της δημοκρατίας".

Για ποια "ασφάλεια των κρατών - μελών" μιλάνε όταν το ΝΑΤΟ:

-- Δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του (π.χ. Ελλάδας - Τουρκίας), θεωρεί το Αιγαίο "κοινό επιχειρησιακό" χώρο;

-- Μέσω δηλώσεων του γενικού γραμματέα του, αναγνωρίζει τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και καλεί τις δυο χώρες "να τα βρούνε", δηλαδή να παζαρέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

-- Στηρίζει ή ανέχεται πραξικοπήματα (π.χ. στήριξη της χούντας στην Ελλάδα);

Για ποια "ειρήνη και δημοκρατία" μιλάνε όταν:

-- Εχουν μακελέψει δεκάδες λαούς σε όλη τη Γη; Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου;

-- Εχουν ξεριζώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες τους;

-- Απειλούν με γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή μας, συγκεντρώνοντας τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία;

-- Το Ισραήλ, μέλος του ΝΑΤΟ, εγκληματεί ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης;

Καμία διευκόλυνση - καμία υπηρεσία στους φονιάδες των λαών!

Η νεολαία, όπως αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, έτσι δεν ανέχεται η επιστήμη και η έρευνα να υποτάσσονται σε πολεμικά σχέδια! Κανένας νέος να μην δεχτεί να θέσει την επιστήμη, την έρευνα, την εργασία του στην υπηρεσία εγκλημάτων, να δικαιολογεί τις επεμβάσεις, να γίνει συνένοχος!

Θέλουμε η επιστήμη και η έρευνα να αξιοποιούνται για τις κοινωνικές ανάγκες, για να ανεβαίνει το επίπεδο ζωής του λαού μας, για να γίνεται γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών! Οχι για να φτιάχνουμε "έξυπνες βόμβες", να εφευρίσκουμε προσχήματα για τη σφαγή άλλων λαών, να συγκαλύπτουμε το ρόλο ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ!» τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας κάθε φοιτητικό - σπουδαστικό σύλλογο να καταδικάσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και κάθε φοιτητή - σπουδαστή να μην δεχτεί να κάνει πρακτική άσκηση για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Εκτός δίχρονης Προσχολικής Αγωγής η πλειοψηφία των παιδιών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι 184 - τελικά - δήμοι στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί από την προσεχή σχολική χρονιά (2018 - 2019) η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Το μέτρο εφαρμόζεται σε πολύ λιγότερους δήμους από τον αριθμό που είχε αρχικά εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Ακόμα όμως και εκεί που πρόκειται να εφαρμοστεί, σε πολλές περιπτώσεις προκρίνονται λύσεις στην κατεύθυνση της δημιουργίας τμημάτων με 25 μαθητές, μετακίνηση νηπίων κ.λπ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διεύρυνση των δομών με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και για μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και του απαραίτητου προσωπικού. Ετσι, αντί να πάρει μέτρα για καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι αυτή θα γίνει σταδιακά κατά δήμους, σε βάθος τριετίας για τα παιδιά που συμπληρώνουν, την 31η Δεκέμβρη του έτους εγγραφής, την ηλικία των 4 ετών.

Σύμφωνα με όσα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τον αριθμό των δήμων ανά Περιφέρεια στους οποίους υπήρχε θετική εισήγηση και ομόφωνη απόφαση της τριμερούς επιτροπής, πρόκειται για: 15 από τους 38 δήμους στην Κεντρική Μακεδονία, 15 από τους 22 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, 10 από τους 66 στην Αττική, 7 από τους 9 στο Βόρειο Αιγαίο, 13 από τους 19 στη Δυτική Ελλάδα, 6 από τους 7 στην Περιφέρεια Ιονίων, 18 από τους 24 στην Κρήτη, 28 από τους 34 στο Νότιο Αιγαίο, 19 από τους 25 στη Στερεά Ελλάδα, 8 από τους 12 στη Δυτική Μακεδονία, 16 από τους 25 στη Θεσσαλία, 15 από τους 26 στην Πελοπόννησο, 14 από 18 στην Ηπειρο.

Το υπουργείο προπαγανδιστικά χρησιμοποιεί ως μέτρο τον αριθμό των δήμων (184 από τους 325 της χώρας), όμως στην πραγματικότητα η υποχρεωτικότητα προχωρά κυρίως σε δήμους με μικρό αριθμό πληθυσμού, ή αλλιώς αφορά πληθυσμιακά πολύ λιγότερο από το μισό πληθυσμό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους 9 μεγαλύτερους δήμους της χώρας (που έχουν συνολικά πληθυσμό 2.102.804) δεν εντάσσεται στην υποχρεωτικότητα. Στη συνέχεια εντάσσεται ο δήμος Ιωαννιτών, που είναι ο 10ος σε πληθυσμό στη χώρα, και μετά οι επόμενοι 13 δήμοι με βάση τον όγκο του πληθυσμού τους (αριθμούν συνολικά 1.174.971 κατοίκους) δεν εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα. Και ο κατάλογος του υπουργείου συνεχίζεται κατά τέτοιο τρόπο, αφήνοντας έξω μεγάλες πόλεις και την πλειοψηφία των πρωτευουσών των νομών, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι σπουδές προσαρμόζονται στις ανάγκες του κεφαλαίου

Παρέμβαση από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

«Η τρέχουσα κατάσταση και η συνέχεια στη Διαδικασία της Μπολόνιας» σχετικά με τους ρυθμούς και τη μέχρι κεραίας υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ για σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου, ήταν το θέμα σε πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συζήτηση έγινε ενόψει και της Συνόδου του Παρισιού στις 25 - 26 Μάη που στο επίκεντρό της θα έχει την πορεία υλοποίησης της Διαδικασίας της Μπολόνιας.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Είκοσι χρόνια Διαδικασία Μπολόνια με πάγια τη στρατηγική της ΕΕ και των 48 κυβερνήσεων των χωρών του "Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης": Σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Διά βίου κινητικότητα από χώρα σε χώρα, από ίδρυμα σε ίδρυμα, συλλέκτες "ευκαιριών", σκόρπιων προσόντων και δεξιοτήτων, κατηγοριοποιημένων πτυχίων και αποφοίτων σε διαφορετικά επίπεδα και μετά εργασιακή περιπλάνηση και αβεβαιότητα στο όνομα του ανταγωνισμού.

Ολα τα αλέθει ο μύλος του πανεπιστημίου της αγοράς, όπως κι αυτό της Δυτικής Αττικής, που προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. Στο όνομα της "άρσης των υφιστάμενων εμποδίων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εκπαίδευσης" προβλέπονται διαφορετικά τμήματα, πτυχία που δίπλα τους "ενθαρρύνονται οι συμπληρωματικές μορφές μάθησης, όπως η μη τυπική και η άτυπη εκπαίδευση", προοριζόμενες για τους πολλούς, τους "φοιτητές από μειονεκτικά περιβάλλοντα", όπως με σαφήνεια αναφέρει το ψήφισμα.

Η απάντηση είναι: Ολη η γνώση στο πτυχίο, κι αυτό μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Σπουδές για όλους δωρεάν, χωρίς εμπόδια, κατηγοριοποιήσεις και διακρίσεις. Προγράμματα έρευνας μετά το πτυχίο που θα οδηγούν σε διδακτορικό. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με το λαό στην εξουσία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ και τη θέση του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ της χώρας και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αύριο, Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονιών

Αύριο, στις 6.30 το απόγευμα, στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας αύριο Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, καλούν γονείς και εκπαιδευτικοί. Σε αυτήν την πρωτοβουλία κατέληξε η σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών σωματείων «Θουκυδίδης», «Ν. Πλουμπίδης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, εκπρόσωποι 24 Ενώσεων Γονέων της Αττικής και ως παρατηρητής η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Οπως σημειώνουν σε δελτίο Τύπου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Παιδεία στη χώρα μας και διαπιστώθηκε πως αντί να βελτιώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών και τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες, ολοένα και χειροτερεύει. Ανταλλάχτηκαν γνώμες μεταξύ εκπαιδευτικών και γονιών για το Προσφυγικό και τις αιτίες που το δημιουργούν, για τις επιπτώσεις στην Παιδεία των μνημονίων και της τρίτης «αξιολόγησης», για το νέο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζεται από κυβέρνηση, ΕΕ και ΟΟΣΑ, για την εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής και άλλα. Διαπιστώθηκε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ προκύπτει η ανάγκη για κοινή και συντονισμένη δράση εκπαιδευτικών και γονιών στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και διεκδίκησης του αγαθού της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Σε αυτήν την πορεία χρειάζεται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και σε τοπικό επίπεδο μεταξύ Σωματείων Εκπαιδευτικών και Ενώσεων Γονέων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ