ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Απρίλη 2016
Σελ. /32
Το πλαίσιο των ανατροπών

Με το βαρύγδουπο τίτλο «Κομισιόν: Η Ελλάδα αποφασίζει για τις συντάξεις», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μάς ενημερώνει για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τις «προοπτικές των συστημάτων συνταξιοδότησης στην Ελλάδα». Προφανής στόχος είναι να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει την «ευελιξία» να προσαρμόζει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και άρα να κάνει μια «δίκαιη» μεταρρύθμιση χωρίς «ακραία» μέτρα. Προσέξτε, όμως, τώρα τι ακριβώς απάντησε η Επιτροπή: «Η έκθεση του 2015 για τη δημογραφική γήρανση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες στα περισσότερα κράτη - μέλη. Ωστόσο, η έκθεση του 2015 για την επάρκεια των συντάξεων επισημαίνει ότι η μελλοντική επάρκεια θα εξαρτηθεί από την ικανότητα ανδρών και γυναικών να ακολουθούν σταδιοδρομίες με μεγαλύτερη διάρκεια και λιγότερες παύσεις και να αποταμιεύουν περισσότερο μέσω επικουρικών συστημάτων (...)». Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη - μέλη, οριοθετείται από την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση της συμμετοχής του κράτους στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά συστήματα. Αυτό εκφράζει η απάντηση της Κομισιόν και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και στην Ελλάδα.

Η κ. Κωνσταντοπούλου...

Το «silver alert» για την Ζωή Κωνσταντοπούλου έληξε. Η πρόεδρος της Βουλής στην «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση έδωσε σημεία ζωής. Ανακοίνωσε νέο πολιτικό κόμμα και πήρε σβάρνα το μιντιακό σύστημα, στο οποίο η προβολή της είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της πολιτικής κίνησης που εκπροσωπεί (δηλαδή του εαυτού της και μερικών ακόμη).

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, επιτέθηκε και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «το ΚΚΕ, αν κάνει το σύστημα λιγάκι και κουνιέται, θα τρέξει να το στηρίξει για να μην πέσει και αυτό έγινε και το προηγούμενο καλοκαίρι».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμη και οι «πολιτικές γραφικότητες», τύπου Λεβέντη (και η Κωνσταντοπούλου εκεί πάει να καταταχθεί), αξιοποιούνται από το σύστημα και για τον αντικομμουνισμό τους και να ξεμπερδεύουμε. Λέμε όμως να θυμίσουμε ορισμένα ζητήματα, γιατί μάλλον η κ. Κωνσταντοπούλου είτε τα έχει «ξεχάσει» είτε δεν παρακολουθούσε τι έλεγε και κυρίως τι έκανε το ΚΚΕ, όταν εκείνη καθησύχαζε το λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογράψει μνημόνια, μέχρι και τη 12η Ιούλη «έσκιζε τα ρούχα της» γι' αυτό. Οταν στήριζε για 7 μήνες τη μνημονιακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ούτε έναν μνημονιακό νόμο δεν κατάργησε. Οταν απέρριπτε τις τροπολογίες που κατέθετε το ΚΚΕ και ανακούφιζαν τους ανέργους, τις λαϊκές οικογένειες. Οταν χαρακτήριζε «σχήμα λόγου» τις υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων...

... μπαρουτοκαπνισμένη στην ταξική πάλη!

Τι έκανε το ΚΚΕ πέρσι το καλοκαίρι; Το ΚΚΕ είπε ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή, πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα γίνει ΝΑΙ σε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία και επιβεβαιώθηκε μέσα σε 24 ώρες! Τη στιγμή, μάλιστα, που ήταν γνωστό ότι ο Τσίπρας, μόλις 2 μέρες πριν από το δημοψήφισμα, είχε κάνει αίτηση για νέο δάνειο απ' τον ESM, που πήγαινε μαζί με μνημόνιο. Η κα. Κωνσταντοπούλου όμως ούτε αυτό είδε, με την πολιτική της οξυδέρκεια. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του διαδήλωναν μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, όταν ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο και καλούσε το λαό στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, για να μπορέσει και να εμποδίσει, να καταργήσει αντιλαϊκούς νόμους, να ανακτήσει τις απώλειες.

Αλήθεια, η μοσχαναθρεμμένη κα. Κωνσταντοπούλου πού έμαθε να πολεμάει το σύστημα και με ποιον τρόπο; Με το να υπερασπίζεται την καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, όπως τμήματα του κεφαλαίου στη χώρα μας, ζήτημα το οποίο επαναφέρει και ο Σόιμπλε;

Και με την ευκαιρία: Δε μας λέει σε ποια συρτάρια έχει καταχωνιάσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, των Συλλογικών Συμβάσεων, που ως πρόεδρος της Βουλής ποτέ δεν τόλμησε να φέρει για συζήτηση στην Ολομέλεια;

ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί!

«Θέλω σε αυτό το σημείο να σας πω ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ και βεβαίως παραμένουμε πιστοί στη Συμμαχία». «Η δυνατότητα της Ελλάδας να συνομιλεί την ίδια στιγμή με χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία μάς επιτρέπουν ακόμα να είμαστε εκείνοι που μπορούν άνετα να πουν δημόσια ότι τα ελληνικά οπλικά συστήματα ανατολικής προελεύσεως, όπως οι "S 300", φυλούν ΝΑΤΟικές βάσεις. Αυτό βέβαια σε μία έντιμη συνεργασία, εν γνώσει των συμμάχων μας, χωρίς να κάνουμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ελληνικές θέσεις». «Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχει την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ». Σημεία από προχθεσινή ομιλία του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μπροστά σε Ελληνες ...μπίζνεσμεν. ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, ο υπουργός δεν κρατιέται από το να δείξει την επικίνδυνη για το λαό μας κυβερνητική επιλογή για εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική, ακόμη και πολεμική δράση, στην εύφλεκτη περιοχή μας προς όφελος των μονοπωλίων.

ΣΥΡΙΖΑίικη τύφλωση στην ΕΡΤ

Η ΣΥΡΙΖΑίικη τύφλωση έχει χτυπήσει κόκκινο εκεί στην ΕΡΤ ακόμα και εκεί που δεν την περιμένεις. Την περασμένη Πέμπτη, μέρα που κηδεύτηκε ο Γεράσιμος Αρσένης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, το ρεπορτάζ της ΕΡΤ είχε κύριο θέμα την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κηδεία. Δεν «είδαν» εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Και, καλά, δεν «είδαν» την Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ - κατανοητό - αλλά ούτε καν την Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο του κόμματος από το οποίο προερχόταν ο Γερ. Αρσένης;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

1904 Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.

1916 Πραγματοποιείται διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24-30/4/1916). Η συνδιάσκεψη οργανώθηκε από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», από τις δυνάμεις εκείνες δηλαδή στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα που είχαν έρθει σε ρήξη με τη Β' Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν τη γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού.

1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γερμανίας.

1935 Στην Αθήνα εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και ο επίλαρχος Βολάνης, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) του Μάρτη 1935.

1937 Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1945 Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μπορούσε να προσχωρήσει οποιοδήποτε κόμμα που συμφωνούσε με τους σκοπούς του.

1945 Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24-26/4/1945). Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

1958 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

1967 Πραγματοποιείται στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας Σύσκεψη 24 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης. Η Συνδιάσκεψη καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα και εξέφρασε τη διεθνιστική της αλληλεγγύη και υποστήριξη στον ελληνικό λαό.

1968 Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 18/4, η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων από την Ελλάδα, με ψήφισμά της, κάνει γνωστή την ανεπιφύλακτη επιδοκιμασία από τη μεριά των πολιτικών προσφύγων των αποφάσεων της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας.

1981 Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ