ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Επιταχύνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

Συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ. Δυνατότητα τμηματικής εκταμίευσης «βλέπουν» παράγοντες της Ευρωζώνης

Ολοένα και εντατικότερους ρυθμούς προσλαμβάνουν τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί το «επιχείρημα» της ρευστότητας του ελληνικού αστικού κράτους. Την ίδια ώρα, τα υπό διαβούλευση «δημοσιονομικά» και «χρηματοδοτικά» κενά μεγεθύνονται, ενώ και η όποια αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, ολοένα και «ξεθωριάζει». Σε αυτό το φόντο, η λύση που ξεπροβάλλει για το κεφάλαιο είναι η διευθέτηση της συμφωνίας - «γέφυρα», η οποία και θα συνδέσει την τρέχουσα «αξιολόγηση» με το επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και βέβαια με το νέο «μνημόνιο» που θα τη συνοδεύει από το β' εξάμηνο του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζουν στη Ρίγα της Λετονίας σε «άτυπο» συμβούλιο Γιούρογκρουπ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με κεντρική ατζέντα την «επισκόπηση της κατάστασης» που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις γύρω από τη «συμφωνία - γέφυρα» αναμένονται σε προσεχή συνεδρίαση.

Ηδη οι αντιλαϊκές ζυμώσεις ξεκίνησαν από χτες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση, στη Λετονία, των εκπροσώπων της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καθώς και του ΔΝΤ. Σχολιάζοντας τις «μυστικές συναντήσεις» παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν: «Εάν βρέθηκαν, καλώς βρέθηκαν, μήπως και αποφασίσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Διότι βασικός λόγος καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης είναι η απουσία κοινής γραμμής», σχετικά με αναφορές περί μυστικών συναντήσεων των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της συγκυβέρνησης στη Ρίγα της Λετονίας.

Οδικός χάρτης προς την αντιλαϊκή συμφωνία

Οπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας της Ευρωζώνης, στο σημερινό Γιούρογκρουπ θα επιχειρηθεί η δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη», βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε έως την επερχόμενη συνεδρίαση (11/5) να έχουν συμφωνηθεί οι «μεταρρυθμίσεις» που θα επιτρέψουν την εκταμίευση μέρους της δόσης.

«Μια συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Απριλίου, θεωρητικά είναι ακόμη δυνατή», ανέφερε μιλώντας στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ (και υπουργός Οικονομικών της χώρας του), Γ. Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, χαρακτήρισε «δυνατή» την εκταμίευση τμήματος από τς δόσεις, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις διαβουλεύσεις. Ο εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, εκτίμησε ότι δεν περιμένει συμφωνία μέσα στον Απρίλη, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες προκειμένου «να ολοκληρωθούν το Μάη ή κάπου εκεί». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν δήλωσε πως «η Ευρώπη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις». Την ίδια ώρα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ τόνιζε πως «οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, έχουμε καλές συζητήσεις αλλά υπάρχει ένας παράγοντας ανησυχίας που έγκειται στο γεγονός ότι οι συνομιλίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημαία της η συμφωνία επέκτασης του μνημονίου

Συνομολογία με Αν. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση επέκτασης του μνημονίου δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων, που η κυβέρνηση συνομολόγησε με τους εταίρους στις 20 Φλεβάρη και να εκταμιευτούν δανειακές δόσεις, φέρεται να ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας απ' την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής χτες για το μεταναστευτικό.

Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν ικανοποίηση ότι η συνάντηση με την Α. Μέρκελ διεξήχθη «σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα» και ότι στη συζήτηση «καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός «ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο εν πτήσει προς Βρυξέλλες, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία έως τις 30 Απρίλη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και πως σε διαφορετική περίπτωση θα πάψει να ισχύει η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Ακόμα του αποδίδεται η εκτίμηση πως η κυβέρνηση «έκανε όσα ήταν να κάνει», ότι πρέπει τώρα να καταγραφεί η ...«πρόοδος» και πως «αν η επιλογή είναι η ρήξη τότε όλα είναι ανοικτά».

Πληροφορίες του πρακτορείου «Reuters», πάντως, θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να αξιοποίησε τις συναντήσεις με Μέρκελ - Ολάντ, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πολιτική παρέμβαση κυρίως του Βερολίνου, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε πάντως φήμες περί τελεσιγράφου που επρόκειτο τάχα να θέσει ο Αλ. Τσίπρας σαν ανυπόστατες.

Στο πλαίσιο αυτών των «παζαριών», στα οποία η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με τις θέσεις του ντόπιου κεφαλαίου, εντείνεται η αποπροσανατολιστική όσο και εκφοβιστική φημολογία περί εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια έκβαση, καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η εξέλιξη αυτή θα είναι περίπου αναγκαστική, αφού θα έχει προηγηθεί στάση πληρωμών στο εσωτερικό.

Σήμερα, Παρασκευή, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Γ. Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας.

«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ»
Μερίδιο και νέες διεκδικήσεις στην «ατζέντα» του ΣΕΒ

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στην εκδήλωση του ΣΕΒ

Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στην εκδήλωση του ΣΕΒ
Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γ. Κατάινεν στο πλαίσιο των παρουσιάσεων του «Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις», μέσω του οποίου θα μοιραστεί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς Ομίλους το λεγόμενο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ». Μερίδιο διεκδικούν και οι Ελληνες βιομήχανοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, έθεσαν τους άξονες και τις προτεραιότητες προκειμένου να ανακοπεί και αναστραφεί η συνεχιζόμενη κατρακύλα των επενδύσεων σε κλάδους που μπορούν να φέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

«Ζωτικής σημασίας ζήτημα», σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιο, αποτελεί η «ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία «δε σημαίνει αποδοχή όλων των απαιτήσεων» αλλά την επίτευξη «αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού», έτσι ώστε να τερματιστούν «οριστικά και αμετάκλητα οι αμφισβητήσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία «Επενδυτικής Τράπεζας», λέγοντας ότι αποτελεί «πρόταση που εκκρεμεί χρόνια». Παράλληλα, ζήτησε την αποσύνδεση του λεγόμενου «εθνικού κινδύνου» (δηλαδή του οικονομικού ρίσκου για το αστικό κράτος) από τον «επιχειρηματικό κίνδυνο», προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων.

Ειδικότερα, για χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιούνκερ», ο ΣΕΒ προτείνει τους παρακάτω άξονες :

«Υποδομές και δίκτυα υψηλών επιχειρηματικών ωφελειών». Κεντρική θέση, έχει η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα «που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 7%-8%»

Ερευνα και ανάπτυξη στη βιομηχανία. Στόχος, εν προκειμένω, είναι ο διπλασιασμός των επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και του επιπέδου της «απασχόλησης στον κλάδο» κατά 30%

Ανάπτυξη της «ψηφιακής οικονομίας» σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, με αναμενόμενες εξοικονομήσεις μέχρι 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η «Google» και ο ΣΕΒ συνεργάζονται στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και για την προσέλκυση επενδύσεων, «ξεκινώντας από τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας και την απονομή δικαιοσύνης».

Αξιώνοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία είναι «τουλάχιστον διπλάσιο από το ευρωπαϊκό». Επίσης, ότι η «γραφειοκρατία» αυξάνει το κόστος των επενδύσεων τουλάχιστον κατά 16%, με αποτέλεσμα να φέρνει την Ελλάδα στη «δυσμενέστερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης».

Με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων

Είναι απόλυτα χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, σύμφωνα με τον οποίο, για την ένταξη των επενδύσεων στο Ταμείο (δηλαδή στις διακρατικές ενισχύσεις) θα λαμβάνονται μόνο «εν μέρει υπόψη οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας». Στην πραγματικότητα, οι ενισχύσεις αφορούν στις προτεραιότητες του κεφαλαίου σε κλάδους και τομείς που διασφαλίζουν την κερδοφορία. Οπως είπε, στόχος είναι είναι η εμβάθυνση και επέκταση της εσωτερικής αγοράς με εναρμονισμό σε κλάδους όπως η Ψηφιακή Οικονομία, η Ενέργεια και οι Κεφαλαιαγορές, με στόχο να καταστούν ευκολότερες τόσο οι επενδύσεις όσο και η πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις δε θα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη λειτουργία του Ταμείου, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο ζητώντας να επενδύσει ή να ενισχύσει τα σχέδιά τους με δάνεια ή κεφάλαια.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, η προσέλκυση επενδύσεων έχει όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, εστίασε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας, σε νομοθετικές αλλαγές για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών, στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και στην πάταξη της διαφθοράς.

  • Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την ένταξη ελληνικών επιχειρήσεων στο νέο επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ. Αυτό αναφέρθηκε στη χτεσινή συνάντηση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα διαθέτει «σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους τομείς της Ενέργειας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα, ενώ υπάρχει τεράστια δυνατότητα για επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ