ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργισμένη διαδήλωση για τα εγκλήματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

«Δολοφόνοι - δολοφόνοι» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε έξω από τα γραφεία της ΕΕ

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος
«Δολοφόνοι - δολοφόνοι»! Αυτό το σύνθημα ακούστηκε ξανά και ξανά χτες βράδυ, έξω από τα γραφεία της ΕΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας, από τα οργισμένα στόματα χιλιάδων διαδηλωτών, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η συγκέντρωση, στην οποία καλούσαν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΑ, έγινε για να καταδικαστούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα συνεχιζόμενα εγκλήματα σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων και με αίτημα να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας και έγγραφα για να ταξιδέψουν σε όποια χώρας επιθυμούν.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ένας πρόσφυγας από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο οποίος το Σεπτέμβρη του 2014 έχασε γυναίκα και δυο παιδιά (τεσσάρων χρονών και εννιά μηνών) σε ναυάγιο μεταξύ Αιγύπτου και Ιταλίας. Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 450 μετανάστες και τελικά διασώθηκαν μόλις 11, ανάμεσά τους και αυτός...

Από την πλατεία Κλαυθμώνος, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία προς το Σύνταγμα. Οσο πλησίαζαν προς τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ, τα συνθήματα δυνάμωναν. Εξω από το κτίριο της λυκοσυμμαχίας, φώναξαν δυνατά: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές». Μια ομάδα ανέβηκε εξωτερικά στον πρώτο όροφο, αποκαθήλωσε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σήκωσε ένα πανό με το ίδιο σύνθημα, γραμμένο στα αγγλικά. Το πανό είχε για εικονογράφηση μια συγκλονιστική σκηνή από το πρόσφατο ναυάγιο με τους μετανάστες στη Ρόδο.

Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΕ
Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΕ
Συμβολίζοντας το αίμα των χιλιάδων προσφύγων που χάνονται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της ΕΕ στην προσπάθειά τους να βρουν απάγκιο από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτίριο της ΕΕ και έκαψαν τη σημαία της. «Κέρδη βουτηγμένα στον εργατών το αίμα» και «Εγινε η Μεσόγειος τάφος εργατών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

«Κοράκια» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ

Νωρίτερα, μιλώντας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Με τη σημερινή μας συγκέντρωση απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα το συνεχιζόμενο έγκλημα, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τους χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική πολιτική και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, τη βάρβαρη πολιτική τους που κρύβεται πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Είναι αδίστακτοι. Κρύβουν τις αιτίες. Ετοιμάζουν τα κοράκια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ νέες επεμβάσεις για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών από τις πολυεθνικές, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η δολοφονική πολιτική έχει τη ρίζα της στο καπιταλιστικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ «τους Ιταλούς εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της USB και διαδηλώνουν με το κοινό μας πλαίσιο ενάντια στη στήριξη των κυβερνήσεων στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σήμερα υποκριτικά πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό την ίδια ώρα που πνίγουν στο αίμα μια σειρά χώρες από τη Συρία ως το Ιράκ και από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο».

Χαιρέτισε, τέλος, τις πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και προσφύγων, την καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης που πήραν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Στις 9 Μάη, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, 1945 - 2015, το Σάββατο 9Μάη στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μεγάλες εκθέσεις αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης

Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τον εορτασμό της 70ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών θα ξεκινήσουν με τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκθέσεων πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, που θα γίνουν στους Δήμους Χαϊδαρίου και Καισαριανής.

Η έναρξη των εκθέσεων θα γίνει την Πέμπτη 30 Απρίλη.

Στο πλούσιο, πρωτότυπο και συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που θα εκτεθεί, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, παράνομες προκηρύξεις, ανακοινώσεις από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Παράνομες εφημερίδες και έντυπα, καθώς και άλλα υλικά που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας θα είναι από τις συλλογές των Κ. Μπαλάφα, Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Θα εκτεθούν έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σεμερτζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι ένοχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε:

«Η δέσμη των δέκα μέτρων της ΕΕ και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν ούτε καν μέτρα άμεσης ανακούφισης των προσφύγων, των μεταναστών αλλά, αντίθετα, σηματοδοτούν την ενίσχυση και παραπέρα επέκταση των μηχανισμών δίωξης και καταστολής της Σένγκεν, της Frontex, της Eurojust και βεβαίως εδραιώνουν παραπέρα τους κανονισμούς του "Δουβλίνου 2", που οδηγούν ουσιαστικά χώρες, όπως η Ελλάδα, σε αποθήκες ψυχών.

Ολοι εκείνοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις επεμβάσεις, τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα αυτής της πολιτικής τους. Δε χρειάζεται άλλο χάσιμο χρόνου, σήμερα είναι ώρα να κινητοποιηθεί ο λαός. Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ