ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε πλήρη εξέλιξη

Με ταχύτατους ρυθμούς, ο κρατικός μηχανισμός προσαρμόζεται στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων στο Δημόσιο
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζόμενων στο Δημόσιο
Στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και στην υλοποίηση νέων ρίχνει βάρος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.

Για τους εργαζομένους και το λαό, ο στόχος αυτός έχει περιφέρει ήδη μεγάλες απώλειες: Από τα τέλη του 2009 έως το Μάρτη του 2014, η απασχόληση στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 27% και η δαπάνη για τους μισθούς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 8,61% του ΑΕΠ από 10,6% το 2009. Ως αποτέλεσμα, υποβαθμίστηκαν ή και καταργήθηκαν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οπως περιγράφεται στο κείμενο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο με τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016» οι αναδιαρθρώσεις αποσκοπούν μεταξύ άλλων στα εξής:

  • «Στη στήριξη της ανάπτυξης και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της διασφάλισης της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου». Δηλαδή, στη διαμόρφωση ενός κράτους περισσότερο φιλικού στην «επιχειρηματικότητα», που μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον παραγόμενο πλούτο και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.
  • «Στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής προστασίας, μέσω της εφαρμογής αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών με καλύτερη στόχευση και ικανότητα ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες». Δηλαδή, κρατικές κοινωνικές παροχές μόνο για όσους αντιμετωπίζουν το φάσμα της πιο ακραίας φτώχειας, προκειμένου να μη διαταράσσεται η «κοινωνική συνοχή».

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση δε μασάει τα λόγια της και σημειώνει τα εξής: «Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω το εύρος παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα)». Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «τρίτος τομέας» αναφέρεται στην «κοινωνική οικονομία», της οποίας ένθερμος οπαδός είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος κύκλος ανατροπών

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το επόμενο διάστημα προωθούνται μια σειρά αλλαγές στο Δημόσιο, όπως:

  • Η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας με την καθιέρωση μέχρι το Μάρτη του 2015 του θεσμού της «εσωτερικής αγοράς εργασίας» για τη διευκόλυνση των μετατάξεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων, προκειμένου να εμπεδώνεται η αντίληψη του «κρατικού υπαλλήλου» και να γίνει το κράτος πιο ευέλικτο σε προσαρμογές που επιβάλλουν κάθε φορά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που μεταξύ άλλων αποβλέπει να ενισχυθούν «οι γενικοί διευθυντές ώστε να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις δημόσιες πολιτικές, χρησιμοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του διοικητικού μηχανισμού». Δηλαδή, ενισχύεται ο μηχανισμός ελέγχου των εργαζομένων, προκειμένου πειθήνια να εφαρμόζουν και να προωθούν την κρατική αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτή, σχεδιάζεται η εισαγωγή νέου θεσμικού πλαισίου επιλογής προϊσταμένων το Μάη του 2014, πλήρωση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων το Δεκέμβρη του 2014, των τμημάτων και των διευθύνσεων τον Ιούνη του 2015.
  • Σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων (δηλαδή πόσο καλά προωθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές). Πρώτος στόχος η ολοκλήρωση μέχρι το Μάη του 2014 της ατομικής αξιολόγησης των υπαλλήλων με βάση το ισχύον μεταβατικό σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Επίσης, προωθείται η υιοθέτηση ενός νέου και μόνιμου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 και η αξιολόγηση με το νέο σύστημα μέχρι το Μάρτη του 2015. Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα αξιολόγησης επιβάλλει τουλάχιστον 15% των υπαλλήλων να παίρνουν χαμηλή βαθμολογία από 1 έως 6, με άριστα το 10.
  • Νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα περιλαμβάνει σύνδεση των προσλήψεων με τον κρατικό προϋπολογισμό, αναθεώρηση του μισθολογίου, αξιολόγηση των μη μισθολογικών παροχών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη του 2015.
  • Ενταση των πειθαρχικών ελέγχων μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 και δρομολόγηση επανελέγχου των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου το Γενάρη του 2015, με στόχο πολλοί από τους σημερινούς εργαζομένους να δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και απλούστευση των διαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση.
ΕΡΕΥΝΑ «RANDSTAD»
Από τη Σκύλλα της «μαύρης» στη Χάρυβδη της «ευέλικτης» εργασίας

Διαπιστώνει ότι τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως δουλεύουν «αδήλωτοι» και συστήνει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις

Σχεδόν τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως αγγίζει η αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με έρευνα της επιχείρησης «Randstad»(«flexibility@work 2014») σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια, σε ένα σύνολο 3 δισεκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν κάτω από καθεστώς «μαύρης» εργασίας.

Το εύρος του φαινομένου στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες ποικίλλει από ποσοστά χαμηλότερα του 10% (6,6% στις ΗΠΑ), μέχρι ποσοστά που ξεπερνούν το 25% σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης (31,2% στη Βουλγαρία). Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης υπολογίζεται σε 23,6%.

Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα, η Randstad, που παρέχει υπηρεσίες «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» στις επιχειρήσεις - πελάτες της, δε στοχεύει απλά στη χαρτογράφηση των άθλιων εργασιακών συνθηκών που διαμορφώνει το κεφάλαιο όπου Γης. Αντίθετα, επιδιώκει τη διαφήμιση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, στο όνομα του περιορισμού της αδήλωτης εργασίας, όπως δηλώνει ήδη από τον τίτλο της.

Ετσι, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα είναι ότι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας είναι εκείνες στις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν ευκολότερα να καταφύγουν σε «λύσεις» προσωρινής απασχόλησης, να απασχολήσουν δηλαδή εργαζόμενους με μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Μάλιστα, οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν, χαρακτηρίζονται «αδικαιολόγητοι» και οι κυβερνήσεις προτρέπονται να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

«Προκειμένου οι επιχειρήσεις, και επομένως οι οικονομίες, να παραμείνουν καινοτόμες και ανταγωνιστικές στο σημερινό περιβάλλον, η ευελιξία - και άρα η ευέλικτη εργασία - είναι επιβεβλημένη», σημειώνει στον πρόλογο της έρευνας ο διευθύνων σύμβουλος της «Randstad», Ζακ Βαν Ντεν Μπροκ, και προσθέτει: «Ενα ευέλικτο εργατικό δυναμικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα».

Στο κείμενο της έρευνας, γίνεται αναφορά στις αποφάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις συνέπειες της αδήλωτης εργασίας και την ανάγκη για τη δήθεν «καταπολέμησή» της. «Καταπολέμηση» που, όπως φαίνεται, ΕΕ και επιχειρήσεις την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο: Δηλαδή, με μετατροπή της «μαύρης» εργασίας σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, αλλά και επέκταση των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες «ενοικίασης» εργαζομένων, όπως είναι άλλωστε και η ίδια η «Randstad».

Ο

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Tην άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών των πλοίων «Μυτιλήνη» και «AQUA MARIA» της εταιρείας «NEL LINES» απαιτούν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων). Σύμφωνα με καταγγελίες των ναυτεργατών, τα παραπάνω πλοία βρίσκονται στη Δραπετσώνα και τα πληρώματα παραμένουν απλήρωτα εδώ και μήνες. Μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης ηλεκτροδότησης, στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» εδώ και ένα μήνα περίπου οι ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος σιτίζονται στο πλοίο «AQUA MARIΑ», στο οποίο προβλέπεται να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας στο Δήμο Περιστερίου σκοτώθηκε χτες πέφτοντας από την ταράτσα κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (οδός Τρώων 1). Ο θάνατός της αποδίδεται σε αυτοκτονία.

ΕΛΠΕ: Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η φωτιά προκλήθηκε σε δεξαμενή των διυλιστηρίων, αυτήν τη φορά από κεραυνό, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Περιστατικά πυρκαγιών έχουν σημειωθεί κατ' επανάληψη, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» και παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ