ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Εμπλοκή στα προξενιά για τις υποψηφιότητες

Στο φόντο του θορύβου που προκάλεσε η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σ. Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε χτες και η απόσυρση του Κουρτ Αχμέτ, αυτή τη φορά από το ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ». Εκτός αυτών, χτες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με τον Ντ. Μπαχτσελί, ηγέτη του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, με διασυνδέσεις με τους περιβόητους «Γκρίζους Λύκους».

Επιχειρώντας ν' απαντήσει στην αντιπαράθεση, που με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά σηκώνει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αντίστοιχη δράση υποψηφίου από τη μειονότητα με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα, με non paper δηλώνει ότι αντιτίθεται «σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».

«Υπό αυτήν την έννοια και μετά από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ, ζητήθηκε η παραίτησή του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτήν την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν».

Ο χαρτοπόλεμος και οι αλληλοκατηγορίες καλά κρατούσαν ως αργά χτες βράδυ. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση» που «ρίχνει νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «ακραία εθνικιστική και διχαστική μισαλλοδοξία» αναγνωρίζει «στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας».

Ανταπαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου δήλωσε: «Επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας είναι η διαγραφή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών μας συμφερόντων όπως περιγράφονται σε διεθνείς συμφωνίες. Ας αφήσει, λοιπόν, τις υπεκφυγές ο κ. Τσίπρας και ας πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης. Αν όχι, ας αποπέμψει σήμερα κιόλας από το ευρωψηφοδέλτιό του τον εκφραστή των θέσεων αυτών, κ. Χριστόπουλο».

Με τη σειρά του ο Δ. Χριστόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ζήτημα Λοζάνης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη "φιλόξενη" αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».

Στο μεταξύ η Οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν «δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια "καλή υποψηφιότητα" από τη μειονότητα» και κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι εσκεμμένα την παρουσιάζουν έτσι, για να πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, δίχως βεβαίως να κάνει τον κόπο να εξηγήσει πώς μια τέτοια υποψηφιότητα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ΚΠΕ.

Καταγγέλλει ακόμα «σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα, όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά», την οποία εντάσσει σε όσους διαιρούν τη μειονότητα. Προστίθεται στην ανακοίνωση: «Η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από δεκαπενταετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια, αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται ... η κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από τη μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις το ΥΠΕΞ, "πολιτικό σουλάτσο" σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικανό πρόξενο, "διαχειρίστρια" προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κτλ.)».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ξεκάθαρος μόνο όταν απευθύνεται στους καπιταλιστές

Σαφείς δεσμεύσεις στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχτές το βράδυ στα Χανιά. Ξεκαθάρισε καταρχήν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της ΕΕ, αλλά «κατά της Ευρώπης που επιλέγει (...) τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη», υποδεικνύοντας το μείγμα διαχείρισης που δεν επιτρέπει τη στήριξη με ρευστό των καπιταλιστών. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι δεν είναι οπαδοί του κρατισμού, ούτε εχθροί των επενδυτών, των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά μόνο πολέμιοι της «διαπλοκής και της διαφθοράς». Κατέληξε σε δεσμεύσεις για έμπρακτη στήριξη, ώστε «να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε» και πιο συγκεκριμένα για ενίσχυση των τομέων όπου η Κρήτη παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, κατονομάζοντας τον αγροτοδιατροφικό, τον τουρισμό, την έρευνα, τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Επιμένοντας σε μια ρητορική που «ερεθίζει» επικίνδυνα αντιδραστικά αντανακλαστικά, για να συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δε θα την κρατά κανείς από πουθενά, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», υπονοώντας ότι η σημερινή είναι έρμαιο εκβιασμών και εκπρόσωπος συμφερόντων λίγων, ενώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα και των καπιταλιστών και του λαού που είναι όμως αλληλοσυγκρουόμενα.

Την ώρα που εξέφραζε τον προβληματισμό του για το «φασισμό που σηκώνει κεφάλι, με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής», συνέχιζε να αναπαράγει τη δηλητηριώδη φρασεολογία της. Εκανε λόγο για ασέβεια του «χερ Σόιμπλε» ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, για διαταγές του προς το λαό και την κυβέρνηση, για «άξονα» που επιβάλλει πολιτική «που παράγει φτώχεια, ανεργία, απελπισία και θάνατο» και «μετατρέπει τον ελεύθερο παραγωγό σε δούλο», για «κυβέρνηση αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων»!!!

Για να καταλήξει στο κάλπικο δίλημμα: «Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα», κρύβοντας ότι η πολιτική συμμορφώνεται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και όχι με τις διαταγές του Βερολίνου.

Αφού ξιφούλκησε κατά της γερμανικής κυβέρνησης, κατέληξε να την καλεί να ετοιμάζεται «να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος». Ενώ συγχρόνως επιχειρούσε να θυματοποιήσει το κόμμα του υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις «για την τιμωρία που περιμένει τους Ελληνες αν κάνουν την αποκοτιά να ψηφίσουν σαν Ελληνες».

Μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα, είχε το θράσος να επικαλεστεί τις Ακροναυπλίες και τα ξερονήσια σαν το ηθικό φορτίο που εγγυάται ότι θα κυβερνήσουν «όχι ως μεταπράτες αλλά ως δημοκράτες», ώστε «να μπει ορμητικά ο λαός στο προσκήνιο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, που βέβαια «πατάνε» στην κοινή ανακοίνωσή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη της 11ης Φλεβάρη, που μιλάει για «δύο συνιστώντα κράτη που θα έχουν και δική τους νομοθεσία», έχουν ανακατέψει το πολιτικό σκηνικό. Αντιδράσεις προκάλεσε η μη παραδοχή των εποίκων, όπως και η λογική ότι χρειάζεται «πάρε - δώσε» και από τις δύο πλευρές και η λεγόμενη τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για «γρήγορη λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ζητά ο Ντερβίς Ερογλου. Είπε, επίσης, ότι «η δήλωση Ερογλου γίνεται για το θεαθήναι ή για να δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα προχωρούν, τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι δεν αφήνουν περιθώρια να σημειωθεί πρόοδος».

Χτες, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, που διαφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική της σημερινής κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είπε ότι είναι «κακή βάση η κοινή ανακοίνωση» και ότι ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν τη διπλή ιθαγένεια, ενώ ο κ. Ερογλου αρνείται να συζητήσει το θέμα των εποίκων». Επίσης, έθεσε το ζήτημα αλλαγή τακτικής με αξιοποίηση του «αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου, ενόψει και των ανακαλύψεων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες της περιοχής».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερογλου «εντελώς αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες». Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απευθυνόμενος στον Ερογλου σημείωσε: «Είναι προκλητικότατος και θα τον καλούσα, αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος, να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, για να λυτρώσουμε την κοινή μας πατρίδα».

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε κριτική στον Ερογλου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό που επείγει για τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων καθώς το ζήτημα της Ενέργειας παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Αλλωστε, σήμερα στην Κύπρο μεταβαίνει κλιμάκιο τεχνοκρατών της Deutche Bank για να εξετάσει τις προοπτικές χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που έχει σχέση με τα σχέδια για ενεργειακό άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, την ίδια ώρα που υπάρχουν και άλλα ανταγωνιστικά σχέδια για σύνδεση με αγωγό μέσω Τουρκίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ