ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο των μέτρων προστασίας εργαζομένων και ασθενών

Δύο θανατηφόρα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο σε δομές της Αττικής. Ανακοίνωση του κλαδικού συνδικάτου των εργαζομένων

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην κλινική στο Περιστέρι
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην κλινική στο Περιστέρι
Σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας εργαζομένων και ασθενών σε ιδιωτικές δομές Υγείας της Αττικής προκαλούν τα κρούσματα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε δύο τέτοιες δομές της Αττικής, με συνέπεια δύο νεκρούς και δεκάδες προσβεβλημένους από τον κορονοϊό.

Αρχικά εντοπίστηκε κρούσμα σε δομή στο Ελληνικό, που κατέληξε σε θάνατο. Οπως προέκυψε κατά τη χτεσινή ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά, στη δομή (Ψυχιατρική Κλινική «Κασταλία») φιλοξενούνται 300 τρόφιμοι και απασχολούνται 170 εργαζόμενοι. Στο χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, για δειγματοληψία σε εργαζόμενους και ασθενείς. Τα πρώτα 92 τεστ, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έχουν βγει αρνητικά, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπολοίπων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά νοσοκομειακή κλινική («Ταξιάρχαι») στο Περιστέρι, όπου επίσης καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 28 κρούσματα (13 σε τροφίμους - ασθενείς, 11 σε εργαζόμενους και άλλα 4 στο περιβάλλον των ασθενών). Η δομή έχει τεθεί σε καραντίνα και μέχρι χτες το βράδυ αναμενόταν να ληφθούν άλλα 45 δείγματα.

Μιλώντας για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Σ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «απρόσεκτες συμπεριφορές υγειονομικών (...) συμπεριφορές που οδηγούν σε αναζωπυρώσεις», ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς προανήγγειλε πειθαρχικούς και ποινικούς ελέγχους για την απόδοση ευθυνών στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν τηρήθηκαν, όπως θα έπρεπε, τα μέτρα.

Αργότερα χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι για τα κρούσματα στις δύο ιδιωτικές κλινικές έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης. Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί αν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Ούτε η επίκληση της ευθύνης των υγειονομικών, όμως, ούτε οι εισαγγελικές παρεμβάσεις μπορούν να συγκαλύψουν τον τουλάχιστον ανεπαρκή κρατικό έλεγχο για την εφαρμογή έστω και αυτών των μέτρων που έχουν συσταθεί στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, όπου η εργοδοσία εμφανίζεται να δρα ανεξέλεγκτα, όπως επιβεβαιώνουν άλλωστε από την πρώτη στιγμή και οι καταγγελίες εργαζομένων.

Επιβεβαιώνεται επίσης ο επείγοντας χαρακτήρας του αιτήματος του ΚΚΕ, όλες οι δομές Υγείας του ιδιωτικού τομέα να επιταχθούν και να τεθούν σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.

Το κλαδικό σωματείο είχε προειδοποιήσει

Με αφορμή τα κρούσματα στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στην Αττική υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει το μεγάλο ζήτημα με τα ελλιπέστατα μέτρα προστασίας στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας. Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες συνολικά της εργοδοσίας.

Οσοι εργαζόμαστε στην ιδιωτική Υγεία γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχει πλήρης και τακτική ενημέρωση, ούτε καν για τον τρόπο χρήσης των μέσων προστασίας. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι τα προμηθεύονται μόνοι τους. Δεν υπάρχουν προστατευτικά τζάμια σε γραμματείες που εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Δεν ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ οι εργαζόμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ελέγχονται οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, ή τακτικοί επισκέπτες. Πίσω από την περιγραφή της κατάστασης κρύβονται η συνολική αυθαιρεσία της εργοδοσίας και η τραγική έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου μας έκανε ήδη παρέμβαση στην κλινική στο Περιστέρι. Καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Σωματείο, για πραγματικά μέτρα προστασίας, για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Οργιάζει η εργοδοσία και στους οίκους ευγηρίας

Την ίδια ώρα που τα γηροκομεία βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας, με τους ηλικιωμένους να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τους εργαζόμενους σε αυτά να δίνουν τη δική τους άνιση μάχη απέναντι στις τραγικές ελλείψεις, οι εργοδότες του κλάδου επιδίδονται σε ένα όργιο αυθαιρεσιών.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα γηροκομεία για μεγάλο όμιλο («IASIS GROUP CARE»), που έχει στην ιδιοκτησία του τρεις οίκους ευγηρίας σε Αθήνα, Νέο Ψυχικό και Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία «ενώ δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις, στις 22/4 απέλυσε εργαζόμενη που εργάζεται στη μονάδα του Νέου Ψυχικού (πρώην Αττικός Οίκος Ηλικιωμένων), γιατί η τελευταία έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα, η απόλυση συνοδεύτηκε από προσωπική επίθεση του εργοδότη και απειλές προς την εργαζόμενη ότι δεν θα ξαναβρεί ποτέ δουλειά».

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, το κλαδικό Σωματείο με αντιπροσωπεία μελών της Διοίκησης έκανε τις προηγούμενες μέρες παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας την άμεση καταβολή του Δώρου Πάσχα και των μισθολογικών προσαυξήσεων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, όπως και την άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης.

ΟΕΝΓΕ
Μετά τα χειροκροτήματα έρχονται οι απολύσεις

Ακόμη κι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των απολύσεων, της διεύρυνσης των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων και ανακύκλωσης της ανεργίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Μετά τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστήρια στους "ήρωες πολεμιστές του ΕΣΥ" έρχονται τα απολυτήρια για τους επικουρικούς γιατρούς», σχολιάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (OENΓE) και καταγγέλλει συγκεκριμένα:

«Τη Μεγάλη Βδομάδα επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν στο ΨΝΑ Δαφνί ενημερώθηκαν από τη γραμματεία της διοίκησης της 2ης ΔΥΠΕ ότι το φθινόπωρο θα απολυθούν. Πρόκειται για επικουρικούς γιατρούς των οποίων, ενώ η διάρκεια της σύμβασης που προβλεπόταν αρχικά ήταν 3 έτη μειώθηκε σε 1 έτος.

Σε παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ, η διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ το απέδωσε "σε λάθος" το οποίο υποσχόταν μήνες τώρα ότι θα διορθωθεί, κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους κατάμουτρα. Ο ίδιος ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ διαβεβαίωνε ότι θα αποκατασταθεί η αδικία και ότι η σύμβαση θα παραταθεί για ακόμη δύο χρόνια. Αποδείχτηκε ότι οι δεσμεύσεις τους ήταν αίολες.

Μετά από ένα ατελείωτο "μπαλάκι" ευθυνών στις πλάτες των συναδέλφων, μεταξύ της διοίκησης του ΨΝΑ Δαφνί, της διοίκησης της 2ης ΔΥΠΕ, της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και πάει λέγοντας, τελικά με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της ίδιας της κυβέρνησης τούς απολύουν.

Τους προειδοποιούμε. Να πάρουν άμεσα πίσω την απόφασή τους. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός. Να διοριστούν όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Β'».

Στον «Ερυθρό Σταυρό»

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι απολύσεις στους εργαζόμενους σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση των νοσοκομείων. Μετά το ΠΓΝ Ιωαννίνων και το Νοσοκομείο Σάμου, σειρά έχουν οι 35 εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (ΑΣΕ), οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ήταν επιτυχόντες στην προκήρυξη του νοσοκομείου και δεν βρίσκονται στις λίστες των επικουρικών, ωστόσο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου, «πόσο μάλλον τώρα που χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση». Η ΑΣΕ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στους απολυμένους και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση, ενώ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ στις 28 Απρίλη.

Τα ταλευταία στοιχεία για την πανδημία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, 55 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων τα περισσότερα «αφορούν υγειονομικές δομές με επιδημίες». Το σύνολο των κρουσμάτων είναι 2.463, εκ των οποίων το 56% είναι άνδρες. Τα 1.131 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστά κρούσματα. Μέχρι στιγμής 52 είναι οι διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 66 έτη, εκ των οποίων το 15% είναι γυναίκες και το 85% έχει υποκείμενο νόσημα. 57 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Χτες καταγράφηκαν άλλοι 4 θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 125, εκ των οποίων οι 33 είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 74 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε για μέτρα σχετικά με τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων με «ειδικά κριτήρια ιεράρχησης». Υιοθέτησε επίσης συστάσεις για τη χρήση μάσκας σύμφωνες με του Ιατρικού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων, κυρίως σε χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ.

Προσφέρουν στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
  • Το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συγκέντρωσε από τα μέλη, τους φίλους και τους συναγωνιστές της πόλης το ποσό των 730 ευρώ, καθώς και τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτικά και καθαριστικά.
  • Το Παράρτημα Παγκρατίου - Γούβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει 300 ευρώ.
  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά προσφέρει από το ταμείο της το ποσό των 300 ευρώ.
  • Ο Τάσος και η Μαιρήνη Στεφανίδη προσφέρουν 100 ευρώ.
  • Παίρνοντας υπόψη την έκτακτη ανάγκη για το «Σπίτι του Αγωνιστή», την προσπάθεια που κάνουν η διοίκηση, το προσωπικό, οι εθελοντές και τον σεβασμό και την αγάπη στους φιλοξενούμενους του ιδρύματος, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και γύρω δήμων προσφέρει 300 ευρώ, από το ταμείο της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.

Μ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ