ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Εκτός οποιασδήποτε στήριξης εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι

Εντελώς... «τρύπιο» αποδεικνύεται το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «δίχτυ προστασίας των εργαζομένων».

Οχι μόνο γιατί το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες δεν φτάνει για να καλυφθούν οι βιοποριστικές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων που πλήττονται εν μέσω της πανδημίας, σε συνθήκες μάλιστα που εργοδοσία και κυβέρνηση κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση, αλλά και γιατί με τις προϋποθέσεις και τους όρους που τέθηκαν από την κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι και κυρίως μακροχρόνια άνεργοι αποκλείονται ακόμα και από αυτό το επίδομα, όπως και από τα επιδόματα που ανακοινώθηκαν για ανέργους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ειδική επιδότηση, ακόμα και σε αυτούς που τελικά θα την πάρουν, δίνεται πολλές φορές με σημαντικές καθυστερήσεις: Χιλιάδες δικαιούχοι, ακόμα και σήμερα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη των μέτρων αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, δεν την έχουν λάβει ακόμα! Ενδεικτικό είναι ότι η τελευταία ΚΥΑ, με την οποία εντάχθηκαν στο μέτρο ορισμένες επιπλέον ομάδες εργαζομένων που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα τουλάχιστον από τις αρχές Μάρτη - ορισμένοι εδώ και μήνες, καθώς απασχολούνταν σε εποχικά επαγγέλματα - βγήκε από το υπουργείο Εργασίας στις 21 Απρίλη (!), και αυτό μόνο κάτω από την πίεση αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων των ταξικών συνδικάτων...

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Με τις προϋποθέσεις που έβαλε η κυβέρνηση, πάνω από 600.000 μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ μένουν έξω από οποιαδήποτε επιδότηση, σε συνθήκες πανδημίας και επερχόμενης οικονομικής κρίσης, όπου δηλαδή που είναι πρακτικά αδύνατο να βρουν δουλειά.

Η δεύτερη μεγάλη ομάδα εργαζομένων που μένουν εντελώς ξεκρέμαστοι είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι με «ευέλικτες», προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλιά τους χωρίς αυτό να θεωρείται απόλυση και χωρίς να συγκεντρώνουν καν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να λάβουν επίδομα ανεργίας. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι εκείνοι που και πριν την πανδημία βρίσκονταν «στον πάτο του βαρελιού», και σήμερα μένουν τελείως ακάλυπτοι απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, την ειδική επιδότηση δεν λαμβάνουν:

-- Οσοι εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν πριν την έναρξη των μέτρων αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

-- Οσοι εργάζονταν με συμβάσεις μίας μέρας, είτε απευθείας σε μια επιχείρηση είτε μέσω δουλεμπορικών συνεργείων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από τους κλάδους

Χαρακτηριστικά, σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός, χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι ούτε έλαβαν ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς μόνιμης αβεβαιότητας, ως «εξτρά», με συμβάσεις που αρχίζουν και τελειώνουν την ίδια μέρα, καθώς και με άλλες μορφές ελαστικής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορεί να περάσουν από τη δουλειά χωρίς ανάσα στην ανεργία από τη μια στιγμή στην άλλη, και σήμερα είναι οι πρώτοι που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο, αλλά και χωρίς το επίδομα των 800 ευρώ, αφού δεν θεωρούνται απολυμένοι...

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλους κλάδους, με μεγάλη «ευελιξία» και προσωρινότητα στην εργασία, ακόμα και μετά την έκδοση της τελευταίας ΚΥΑ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Το παράδειγμα των εκατοντάδων απολυμένων στο αεροδρόμιο Αθήνας, που εργάζονται για χρόνια ως συμβασιούχοι και τώρα μένουν έξω ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υπογραμμίζει επίσης πως «πολλοί οικοδόμοι, που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού, μένουν έξω ακόμα και από αυτά τα ψίχουλα, δεν έχουν καμία οικονομική στήριξη αυτήν την περίοδο. Π.χ. όσοι δούλεψαν ως οικοδόμοι στα κοινωφελή προγράμματα σε δήμους και τώρα έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς δικαίωμα επιδότησης στο ταμείο ανεργίας, ή δούλεψαν περιστασιακά το πρώτο 3μηνο του 2020».

Αντίστοιχες καταγγελίες κάνουν και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δίνει πρόσθετα «δωράκια» στους εφοπλιστές, πολλοί ναυτεργάτες αποκλείονται ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ. Συγκεκριμένα, δεν το λαμβάνουν: Ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας οι οποίοι δεν ναυτολογήθηκαν την 1η Απρίλη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 29 του ν. 4150/2013. Ναυτεργάτες από τα ποντοπόρα καράβια οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή ανεργία λόγω της πανδημίας και των απαγορευτικών μέτρων εφοπλιστικών εταιρειών και διαφόρων κρατών. Ναυτεργάτες στα μεσογειακά και ακτοπλοϊκά Φ/Γ - Δ/Ξ καράβια οι εταιρείες των οποίων, επικαλούμενες τη μείωση της μεταφοράς φορτίων, έχουν δέσει καράβια. Ναυτεργάτες που εργάζονται σε ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά. Η πλειοψηφία των ναυτεργατών που ναυτολογούνται από τις αρχές Απρίλη σε θαλαμηγούς και σκάφη αναψυχής. Οι μετεκπαιδευόμενοι στο ΚΕΣΕΝ πλοίαρχοι - μηχανικοί και στα ειδικά σχολεία πλοιάρχων - μηχανικών που διακόπηκε η φοίτηση από τις 11/3. Οι έκτακτοι, ωρομίσθιοι καθηγητές ΚΕΣΕΝ πλοιάρχων - μηχανικών, των ειδικών σχολείων και των ΑΕΝ, που είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταγγέλλει ότι στην ειδική επιδότηση εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται όσοι μουσικοί «δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 αναγκαία ένσημα το 2018 (...) Ειδικά σήμερα που το επάγγελμα έχει γίνει δουλειά μόνο Παρασκευή και Σάββατο για τους περισσότερους, σημαίνει ότι όποιος εργάστηκε για ένα πεντάμηνο με τους παραπάνω όρους συγκεντρώνει μόνο 40 ένσημα. Επίσης στο επάγγελμά μας το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας (προετοιμασία και πρόβες) είναι ανασφάλιστο και ένα μέρος του μόνο πληρώνεται με την εμφάνιση».

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ειδικότητες όπως οι τεχνικοί του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι κλάδων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα.

Τη μη συμπερίληψη στο επίδομα καταγγέλλουν μια σειρά Σύλλογοι Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, αναφορικά με περιπτώσεις εκπαιδευτικών που έχουν πολλαπλούς εργοδότες. Απαιτούν επίσης «να καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους συναδέλφους που απασχολούνται σε δομές δημόσιας τυπικής και μη τυπικής Εκπαίδευσης, όπως είναι τα ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές αστυφυλάκων κ.λπ.».

Τέλος, από το επίδομα εξαιρούνται εργαζόμενες που βρίσκονται σε άδεια λοχείας ή τοκετού, ή εργαζόμενοι σε άδεια ασθενείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ