ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πάντα ζωντανός...

Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και της ΚΑΚ τιμήθηκε ποικιλότροπα η 129η επέτειος από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και της ΚΑΚ γιορτάστηκε η 129η επέτειος από τη γέννηση (22 Απρίλη του 1870) του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους, Β. Ι. Λένιν. Στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Βαλεντίν Κουπτσόφ και εκπρόσωποι της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Κουπτσόφ σημείωσε με την ευκαιρία ότι στη σημερινή Ρωσία δεν υπάρχουν πολιτικοί όμοιοι ως προς το πολιτικό δυναμικό τους με τον Λένιν. "Οι μεγαλοφυίες γεννιούνται μια φορά τον αιώνα. Σ' αυτό τον αιώνα πιθανόν δε θα εμφανιστεί πλέον. Θα περιμένουμε τον 21ο αιώνα και ελπίζουμε ότι στη Ρωσία θα εμφανιστούν άνθρωποι ίσοι με τον Λένιν. Εν πάση περιπτώσει, για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζονται άνθρωποι σαν κι αυτόν", τόνισε ο Κουπτσόφ. Σε πολλά μνημεία του Λένιν στο Λένινγκραντ κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ, του ΚΕΚΡ, του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας και άλλων αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Λένιν κοντά στο Σμόλνι. Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Βσεβολόζσκ (περιοχή Λένινγκραντ) 15 μαθητές έγιναν μέλη της οργάνωσης πιονιέρων. Στη Σιβηρία, κοντά στην κεντρική πύλη ενός εργοστασίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΡΟ, τοποθετήθηκε πανηγυρικά ένα νέο άγαλμα του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου.

Στην Κριμαία ο γιορτασμός της 129ης επετείου από τη γέννηση του Λένιν έγινε όπως στη σοβιετική εποχή. Το πρωί οι κομμουνιστές μ' επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Λεονίντ Γκρατς, κατέθεσαν στη Συμφερούπολη, στο μνημείο του Λένιν, στεφάνια και λουλούδια. Τριακόσιοιμαθητές έγιναν πιονιέροι. Βετεράνοι του κόμματος τούς έδεσαν τις κόκκινες γραβάτες. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συγκέντρωση και συναυλία. Το προεδρείο του Κοινοβουλίου της Κριμαίας με διάγγελμά του κάλεσε τους κατοίκους να φανούν αντάξιοι της λενινιστικής κληρονομιάς. Εκδηλώσεις διοργάνωσαν στο Κίεβο το Κομμουνιστικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Καζαχστάν στην Αλμά - Ατα, το ΚΚ Τατζικιστάν στην Ντουσανμπέ και άλλα ΚΚ των Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ.

Επίκαιρα μηνύματα

Συμπόσιο με την ευκαιρία της 129ης επετείου από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν με θέμα: "Β. Ι. Λένιν. Ενοπλες δυνάμεις και σύγχρονη εποχή"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με την ευκαιρία της 129ης επετείου από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν (22 Απρίλη 1870) στη συνοικία Γκόρκι Λένινσκιε πραγματοποιήθηκε ηεκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Β. Ι. Λένιν. Ενοπλες δυνάμεις και σύγχρονη εποχή", που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Ολέγκ Σένιν, σημείωσε ότι η δημιουργία των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και η ηρωική ιστορία τους συνδέονται άρρηκτα με το όνομα του Λένιν. Σ' αυτόν ανήκει η εξαιρετική υπηρεσία της τεκμηρίωσης του στρατιωτικού προγράμματος της προλεταριακής επανάστασης, της θεωρίας υπεράσπισης του σοσιαλιστικού κράτους. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Λένιν: "...Ο εξοπλισμός της αστικής τάξης ενάντια στο προλεταριάτο είναι το σημαντικότερο, βασικό γεγονός της σύγχρονης αστικής κοινωνίας", ο Σένιν απηύθυνε στους παρόντες το ερώτημα: "Στ' αλήθεια, δεν είναι επίκαιρο αυτό σήμερα;".

Αναφερόμενοι στη θεωρητική κληρονομιά του Λένιν, οι μετέχοντες στη σύνοδο επισήμαναν την αναλλοίωτη σημασία των έργων του πάνω στα στρατιωτικά ζητήματα και τον επίκαιρο χαρακτήρα τους. Είναι γνωστό ότι μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, η Αντάντ με 14 χώρες ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επέμβαση ενάντια στη νεαρή σοβιετική χώρα. Οπως πάντα, για να δικαιολογήσει την επέμβαση ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία θυμίζει πολύ τις σημερινές εξηγήσεις του Κλίντον και τη δικαιολόγηση απ' αυτόν της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Τότε, τον Αύγουστο του 1918, ο Λένιν έστειλε επιστολή στους Αμερικανούς εργάτες, όπου έλεγε τα πράγματα με τ' όνομά τους: "Τώρα ακριβώς οι Αμερικανοί εκατομμυριούχοι, αυτοί οι σύγχρονοι δουλοκτήτες, άνοιξαν μια ιδιαίτερα τραγική σελίδα στην αιματηρή ιστορία του αιμοσταγούς ιμπεριαλισμού, συναινώντας, άμεσα ή έμμεσα, ανοιχτά ή υποκριτικά καλυμμένα, στην ένοπλη εκστρατεία των αγγλοϊαπωνικών κτηνών με σκοπό την κατάπνιξη της πρώτης σοσιαλιστικής Δημοκρατίας". Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτά τα λόγια έχουν γραφεί πριν από 80 και πλέον χρόνια, λες και έχουν ειπωθεί στις μέρες μας, που η χωροφυλακίστικη βία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ έχει ήδη δοκιμαστεί στο Ιράκ, στη Βοσνία, στην Κροατία, σήμερα στη Γιουγκοσλαβία, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν θύματα επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ήταν το Βιετνάμ, η Κούβα, η ΛΔ της Κορέας, ο Λίβανος, η Σομαλία...

"Μίλησα πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Οι λαοί πρέπει να γνωρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους αυτών που συμβαίνουν. Είναι ο Γκορμπατσόφ και ο Γιέλτσιν, που κατέστρεψαν την ΕΣΣΔ, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας. Είναι ο Κλίντον και ο Σολάνα, που σφετερίστηκαν το δικαίωμα να αποφασίζουν κατά την κρίση τους για τις τύχες του κόσμου, με τις αιματηρές μεθόδους τους. Αυτοί ακριβώς, για να μην αναφέρουμε τους κατώτερους κομπάρσους, είναι οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου της εποχής μας. Και οι διεθνείς εγκληματίες πρέπει να δικαστούν από ένα Διεθνές Δικαστήριο, διότι ο ΟΗΕ έπαψε να παίζει ακόμα και το ρόλο φύλλου συκής. Οσο πιο γρήγορα θα το συνειδητοποιήσουν αυτό οι έντιμοι άνθρωποι, τόσο πιο ασφαλές θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, το μέλλον της Γης", τόνισε ο Σένιν.

Στη σύνοδο έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς πρέπει να εκτιμούνται πληρέστερα οι στρατιωτικές πλευρές των νέων ιστορικών συνθηκών για την αποκατάσταση της ανανεωμένης Σοβιετικής Ενωσης, του Σοβιετικού Στρατού, της σοβιετικής εξουσίας και του σοσιαλισμού.

ΙΝΔΙΑ
Πιο κοντά η πιθανότητα πρόωρων εκλογών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Ως ιδιαίτερα πιθανό προβάλλει, πλέον, το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών, των τρίτων μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, μετά την αποτυχία της Σόνια Γκάντι και του Κόμματος του Κογκρέσου, του οποίου ηγείται, να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. Η Γκάντι τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πετύχει τη συνεργασία με άλλα κόμματα, ώστε να μην επιστρέψουν στη διακυβέρνηση της χώρας οι εθνικιστές Ινδουιστές. Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι ο χρόνος που έχει, πλέον, είναι ιδιαίτερα σύντομος.

Αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειές της για σχηματισμό κυβέρνησης εμφανίστηκε η Πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ινδίας Κ. Ρ. Ναραγιανάν, χτες το πρωί. Το Κόμμα του Κογκρέσου συγκέντρωσε μόνο 233 ψήφους, από τους 543 βουλευτές της Βουλής, στην προσπάθειά του να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα αποτελούνταν μόνο από δικά του μέλη. Καθοριστική αποδείχτηκε η στάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Samajwodi, του οποίου ο ηγέτης Μουλαγιάμ Σινγκ Γιαντάβ απέσυρε, την τελευταία στιγμή, τις ψήφους των βουλευτών του. Πάντως, η Σόνια Γκάντι υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει, στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που της έδωσε ο Πρόεδρος Ναραγιανάν, τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Ετοιμος να επανέλθει στην εξουσία δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, του οποίου ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε, το περασμένο Σάββατο, όταν δεν κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο Βατζπαγιέ τόνισε ότι, σε περίπτωση αποτυχίας του Κόμματος του Κογκρέσου, θα αναλάβει ο ίδιος να επανασχηματίσει κυβέρνηση, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το Κόμμα του, Μπαρατίγια Τζανάτα, έχει την υποστήριξη 270 βουλευτών. Πάντως, όλα τα κόμματα συγκλίνουν στην άποψη να μην αποφασιστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς εκτιμούν ότι δε θα βοηθήσει διόλου τη χώρα μια τρίτη εκλογική μάχη.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Καταρρέει, πριν εφαρμοστεί, η εκεχειρία στο Αν. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

Ετοιμη να καταρρεύσει πριν καν εφαρμοστεί, φαίνεται ότι είναι η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν, μόλις πριν μερικά εικοσιτετράωρα, στο Ανατολικό Τιμόρ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ινδονησίας, στρατηγός Βιράντο και εκπρόσωποι του Απελευθερωτικού Κινήματος αλλά και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν την παραμονή της επαρχίας υπό τον έλεγχο της Τζακάρτα.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από την αρχή της τρέχουσας βδομάδας, στην πόλη Σουάι, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε, χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" επικαλούμενο τις καταγγελίες τόσο του τοπικού ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Χιτάριο όσο και του πρώην κυβερνήτη της περιοχής Μάριο Καρασκαλάο. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους άνδρες των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που υποστηρίζονται από τον ινδονησιακό στρατό, και τους μαχητές του Απελευθερωτικού Κινήματος μαίνονται ακόμη, ενώ πλήθος είναι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για επιδρομές των παραστρατιωτικών ομάδων εναντίον των σπιτιών οπαδών και συμπαθούντων των ανταρτών. Ανάλογες καταγγελίες εμπεριέχονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε και η οργάνωση "Δημοκρατική Ενωση Τιμόρ", που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της επαρχίας.

"Κατασκεύασμα που στοχεύει στην όξυνση της έντασης στην επαρχία" χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές ο Ινδονήσιος στρατιωτικός διοικητής του Ανατολικού Τιμόρ, στρατηγός Τόνο Σουράτμαν, ο οποίος, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξάγονται σποραδικές μάχες ή συγκρούσεις, υπογράμμισε ότι δε βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα βίας. Εντούτοις, απέφυγε να σχολιάσει την ίδια τη συμφωνία εκεχειρίας, που υπογράφτηκε την Τρίτη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον αφοπλισμό των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και για το μέλλον της επαρχίας.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, συνομιλίες, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανάμεσα σε Ινδονήσιους και Πορτογάλους (το Ανατολικό Τιμόρ ήταν αποικία της Πορτογαλίας μέχρι πριν από 23 χρόνια που πέρασε υπό την κυριαρχία της Ινδονησίας) αξιωματούχους για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ. Η ινδονησιακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χαμπίμπι έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να παραχωρήσουν πλήρη ανεξαρτησία στην επαρχία σε περίπτωση που οι κάτοικοί της δεν αποδεχτούν την αυτονομία που τους προσφέρει η Τζακάρτα, μέσω δημοψηφίσματος που έχει αναλάβει να διεξαγάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούλιο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας

ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία εξέφρασε, χθες, για άλλη μια φορά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Ο Ιβανόφ, μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, υπογράμμισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να δώσει παράταση στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια στις 4 του Μάη, οπότε και λήγει το χρονοδιάγραμμα που έθετε η αρχική "ειρηνευτική συμφωνία" του Οσλο. Παρ' όλα αυτά, ο Ιβανόφ τόνισε ότι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρέπει να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και εξέφρασε, και πάλι, την αντίθεση της Μόσχας σε κάθε εποικιστική ενέργεια του Ισραήλ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν πρόκειται, τελικά, να προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας στις 4 του Μάη, μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με πολλούς ηγέτες ανά τον κόσμο. Εκτός από τη Μόσχα και η ΕΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει τον επόμενο χρόνο. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν σαφώς και έχουν "αμελήσει" τη δημοσιοποίηση της όποιας δικής τους πρότασης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ