ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διώξεις δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ: Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση

"Οι προκλητικές και πιεστικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων και δη του υπουργού και γενικού γραμματέα Διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών για τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, δημιουργούν μείζον θέμα για την κυβέρνηση στο σύνολό της". Τα παραπάνω τονίζονται σε χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο των δικαστικών διώξεων δύο δημοσιογράφων του "Ελεύθερου Τύπου" - μετά από επιδίωξη των ίδιων των κυβερνώντων - με την κατηγορία της "κατασκοπίας"!

Οπως παράλληλα τονίζει η ΕΣΗΕΑ, οι ακολουθούμενες μεθοδεύσεις επιβεβαιώνουν τους φόβους για "ποινικοποίηση του δημοσιογραφικού έργου", ενώ σημειώνει ότι είναι αποφασισμένη "να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την ελευθεροτυπία και να καλέσει τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, να συμπεριλάβουν την Ελλάδα στις χώρες που διώκονται δημοσιογράφοι κατά την άσκηση του καθήκοντός τους".

Το όλο θέμα τέθηκε χτες στο πρες-ρουμ. Ο Δ. Ρέππας κλήθηκε ως αρμόδιος υπουργός Τύπου να τοποθετηθεί για την απόφαση του εισαγγελέα και της αρμόδιας ανακρίτριας, η οποία έθεσε περιοριστικό μέτρο ποσό 4 εκατομμυρίων δραχμών για να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του "Ελεύθερου Τύπου", Γ. Χαρβαλιάς και Ν. Καραγιάννη, επειδή δημοσίευσαν στοιχεία τα οποία ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος αξιολόγησε ως "απόρρητα".

Ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να πει ότι "ο υπουργός Τύπου αγωνίζεται για την ελευθεροτυπία"... και εμφανίστηκε "αναρμόδιος" να κρίνει πράξεις εισαγγελέων. Ωστόσο, δεν απέφυγε να καλέσει τους πάντες να σέβονται το νομικό πλαίσιο. Ας σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία της δίωξης ανακινήθηκε από τον ίδιο τον Θ. Πάγκαλο...

Ανακοινώσεις έκφρασης ανησυχίας και καταδίκης του φαινομένου εξέδωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Αποζημίωση 20 εκατ. δρχ. πήρε ο Θ. Πάγκαλος

Μπορεί ο Θ. Πάγκαλος στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής να δοκιμάζει συχνά - πυκνά ήττες, όχι όμως και στα δικαστήρια. Βγήκε νικητής, επί παραδείγματι, στη διαμάχη του με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", από την οποία θα εισπράξει συνολικά 20 εκατομμύρια δραχμές (όλο και κάποια τρύπα θα έχει να... βουλώσει, που λέει ο λόγος) ως αποζημίωση για τον τρόπο που αυτή παρουσίασε την ποινική δίωξη δύο συντακτών της.

Ο Θ. Πάγκαλος, αφού κατ' αρχήν πέτυχε να διωχτούν ποινικά οι συντάκτες του "Ελεύθερου Τύπου" Γ. Χαρβαλιάς και Νόνη Καραγιάννη για το δήθεν απόρρητο έγγραφο του ΥΠΕΞ, που αποκάλυπτε τη μυστική διπλωματία γύρω από το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, προσέφυγε με αγωγή του στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ζητώντας 10 εκατ. δρχ. από το "Ιδρυμα Τύπου ΑΕ", που εκδίδει την προαναφερόμενη εφημερίδα και άλλα 10 εκατ. δρχ. από τον συντάκτη της Γ. Χαρβαλιά, επειδή έγραψε την επομένη της ποινικής δίωξής του (3-5-96) ότι ο υπουργός Εξωτερικών "επιδίδεται σε τριτοκοσμικών προδιαγραφών εκστρατεία κατατρομοκράτησης του Τύπου, εμπλέκοντας τη Δικαιοσύνη σε μια κωμικοτραγική υπόθεση... Ο κ. Πάγκαλος, με μια πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης, ποινικοποίησε από μόνος του τη δημοσίευση ντοκουμέντων, που αποδείκνυαν τη μειοδοσία του. Μάλιστα, κατ' ουσίαν, "υπέδειξε" στις αρμόδιες δικαστικές αρχές να ασκήσουν ποινική δίωξη".

Στην αγωγή του, που έγινε δεκτή από το δικαστήριο, ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι τα παραπάνω "είναι αναπόδεικτοι συκοφαντικοί ισχυρισμοί" και ζητούσε 20 εκατ. δρχ. συνολικά ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Επίσης, ζητούσε να υποχρεωθεί η εφημερίδα σε ολική διάψευση του δημοσιεύματος, σε δημόσια συγγνώμη και σε αποφυγή κάθε παρόμοιας προσβολής του στο μέλλον...

Προσφορές
  • Ο Διονύσης Παπαπάνος, αντιστασιακός, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, πρόσφερε στο ΚΚΕ 25.000 δρχ.
  • Ο Γεράσιμος Προκόπης πρόσφερε, μέσω ΟΒ Κορυδαλλού, 10.000 δρχ. στην ΚΝΕ.
  • Οι συνταξιούχοι Θεολόγος Ευδοκιμίδης και Ερωτόκριτος Ποταμιάνος προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ "Μαλαγαρδή", 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
  • Ο Γεώργιος Κοσμίδης από τον Κορυδαλλό προσφέρει 10.000 δρχ. για την Κούβα.
  • Στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης πρόσφεραν: Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ 5.000 δρχ. Τα Παραρτήματα Γλυφάδας και Αγ. Δημητρίου από 3.000 δρχ., ο Γιάννης Βαπορίδης 5.000 δρχ., το Παράρτημα Γαλατσίου 5.000 δρχ.
  • Ο Κώστας Μαργαρίτης πρόσφερε στην ΕΕΔΥΕ 10.000 δρχ.
  • Τα μέλη της ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής πρόσφεραν στον Τομέα Βορειανατολικών Προαστίων της ΚΝΕ - για το 7ο Συνέδριό της - 42.000 δρχ.
Οικονομική εξόρμηση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Το ΔΣ της "Δημοκρατικής Μέριμνας", με την ευκαιρία των γιορτών του Πάσχα, απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια στον ελληνικό λαό. Στα είκοσι δύο χρόνια που λειτουργεί, η ""Δημοκρατική Μέριμνα" στέκεται στο πλευρό των θυμάτων πολιτικών διώξεων, ανάμεσα στα οποία είναι κυρίως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, παρέχοντάς τους ηθική και υλική βοήθεια με μικρά χρηματικά βοηθήματα, φάρμακα και ιατρική βοήθεια.

Οι πόροι της αντλούνται από συνδρομές των μελών της, προσφορές μελών και φίλων κι από διάφορες εκδηλώσεις, που κατά καιρούς οργανώνει. Για την ενίσχυση των οικονομικών της οργανώνει και φέτος την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση του Πάσχα. Ελπίζει ότι θα κάνουμε - όπως χρόνια τώρα, άλλωστε - το καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους, που, δίνοντας τα πάντα για την πατρίδα και τη δημοκρατία, υποφέρουν σήμερα αβοήθητοι από την πολιτεία. Σημείωση: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο: 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14".

Σήμερα Σημίτης - Κολ

ΒΟΝΝΗ.-

Αρχισε χτες η εξαήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Γερμανία, η οποία θα έχει πολιτικό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο Κ. Σημίτης έφτασε χτες στη Φραγκφούρτη, προερχόμενος από τη Βιέννη, ενώ σήμερα, στη Βόννη, θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, με "ανοιχτή ατζέντα". Την Παρασκευή θα συμμετάσχει στην πανηγυρική τελετή της ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ στην ομώνυμη πόλη του κρατιδίου της Εσσης.

Την ιδιαίτερη σχέση του Κώστα Σημίτη με το κρατίδιο αυτό της Γερμανίας, υπογράμμισε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Χανς Αϊχελ: "Η επίσκεψη του Κώστα Σημίτη είναι επίσκεψη ενός πολιτικού με ιδιαίτερους δεσμούς με την Εσση", είπε ο Αϊχελ υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, υπενθυμίζοντας ότι "βρήκε καταφύγιο στο κρατίδιό μας όταν στην πατρίδα του δεν υπήρχε χώρος για δημοκράτες...".

Ο πρωθυπουργός κατέλυσε ήδη στο Κένιγκστάιν (πρόκειται για ιστορική κωμόπολη έξω από τη Φραγκφούρτη, που θα παραμείνει όλες τις ημέρες της παραμονής του στη Γερμανία) και θα μεταβεί σήμερα, μαζί με την ολιγομελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, στη Βόννη για συνομιλίες με τον Χέλμουτ Κολ. Σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Βόννη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Αλλος ένας φορέας έρχεται να προσθέσει τη φωνή του στη λαϊκή απαίτηση για ενημέρωση και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπροστά στη Διακυβερνητική που θα συγκληθεί το καλοκαίρι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου στη συνεδρίασή του της Τρίτης, 1 Απρίλη 1997,μετά από συζήτηση, αποφάσισε με ψήφους 19 υπέρ και 2 λευκά, να ζητήσει:

1. Ενόψει της Διακυβερνητικής την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

2. Να κληθεί ο λαός, αφού ενημερωθεί, να εκφραστεί διά δημοψηφίσματος πάνω στο θέμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ