ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οργή και πένθος στη Ζώνη

Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν το νέο έγκλημα της εργοδοσίας, με θύμα τον 44χρονο Δ. Κύρη. Διάβημα στον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ η κυβέρνηση αναβάλλει ξανά την εξαγγελία μέτρων για τη Ζώνη

Πένθος και οργή χτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.Θρήνος για το τρίτο θύμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και των εργολάβων μέσα σε 42 μέρες και αγανάκτηση για μια κατάσταση που όσο συνεχίζεται, απειλεί τη ζωή όλων. Ολοι οι εργαζόμενοι παράτησαν για δυο ώρες τη δουλιά και πραγματοποίησαν μαζικές συγκεντρώσεις στους τόπους εργασίας στο Πέραμα, στην είσοδο του Νέου Μώλου Δραπετσώνας και στην είσοδο του Μώλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.Στο πλοίο "Ιόνιαν Μπριτζ",όπου προχτές βρήκε τραγικό θάνατο ο Δ. Κύρης και σε όλα τα συνεργεία του Ο. Βουδούρη,έγινε 24ωρη απεργία.

Μετά τις συγκεντρώσεις, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών έκανε διάβημα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συναντήθηκε με τον Στ. Σουμάκη.Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι "υπάρχει η πολιτική βούληση" από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι μετατίθενται για το τέλος Μάη οι εξαγγελίες για τη Ζώνη, από τις 5 Μάη που είχε ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πέραμα!

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία τονίζουν ότι η νέα κωλυσιεργία αποτελεί γεγονός που καθιστά για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες άνεργους και εργαζόμενους της Ζώνης.

Μιλώντας στη συγκέντρωση του Περάματος ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,τόνισε ότι οι ένοχοι και οι αιτίες γι' αυτή την τραγωδία που συνεχίζεται, είναι πλέον γνωστοί. "Οι ηθικοί αυτουργοί - συνέχισε - δεν είναι άλλοι από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που επιτρέπουν ένα απαράδεκτο καθεστώς ασυδοσίας, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Ζώνης. Και οι φυσικοί αυτουργοί είναι αυτοί που επιδιώκουν το κέρδος, χωρίς να νοιάζονται ουσιαστικά για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που απασχολούν".

Συνεχίζοντας ο Ι. Πουντίδης υπογράμμισε: "Πρέπει να απαιτήσουμε να σέβονται τη ζωή μας και να αποδοθούν οι ευθύνες. Εχουν πάρει μεγάλη φόρα. Ξεκίνησαν τον "κοινωνικό διάλογο" για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τι; Για το αν θα καταργηθεί το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση! Από εμάς απαιτείται επαγρύπνηση και περιφρούρηση". Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν το μαχητικό και αγωνιστικό τους "παρών" στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στον Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Ουσιαστικούς ελέγχους που δε θα περιορίζονται μόνο στην τήρηση ή όχι κάποιων καταστάσεων προσωπικού, όπως γίνεται στους τελευταίους ελέγχους του Λιμεναρχείου. Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την υγιεινή και στην ασφάλειά μας στους χώρους δουλιάς, αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη και τον εκσυχρονισμό της Ζώνης.

Καταγγελία του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" τονίζει ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά η κυβέρνηση στηρίζουν, οργανώνουν και διευθύνουν την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και ιδιαίτερα του εφοπλιστικού, με θύματα τους εργαζόμενους. "Τα θύματα αυτής της πολιτικής - τονίζεται - μόνο με τον οργανωμένο αγώνα θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική και το φαύλο κύκλο των κοινωνικών προβλημάτων που γεννά και αναπαράγει".

  • Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει όργανα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά κατά το διάστημα από 19/3/97 έως και 22/4/97 επί 457 επισκευαζομένων πλοίων, βεβαιώθηκαν σε 157 πλοία 206 παραβάσεις κατά των υπευθύνων συνεργείων, πλοιοκτητών και πλοιάρχων για παράνομη απασχόληση εργαζομένων και εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια της Λιμενικής Αρχής.
Προς προανάκριση

Προσωρινά ελεύθερους άφησε ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης τους: Δ. Βασιλάτο, πλοίαρχος, Α. Κουπούκη, τεχνικός ασφαλείας και Δ. Χαρίτο υπεύθυνος εργασίας συνεργείου, οι οποίοι προσήχθησαν σήμερα κατά την αυτόφωρο διαδικασία, κατηγορούμενοι για το θανατηφόρο ατύχημα στο πλοίο "Ιόνιαν Μπριτζ",παραγγέλλοντας προανάκριση.

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΟΡΕΙΧΑΛΚΟΥΡΓΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, και οι 60 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της "Πειραϊκής Ορειχαλκουργίας" εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι, ενώ άγνωστο είναι αν και το πότε θα τους καταβληθούν οι μισθοί τεσσάρων μηνών που τους οφείλονται. Εδώ και 25 μέρες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, παλεύοντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι οφειλές του εργοδότη ανέρχονται στο ποσό των 100 εκατ. δραχμών, ενώ δεν έχει επικολλήσει ούτε τα ένσημα των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι τραγική καθώς, αν δεν επικολληθούν έστω μέχρι τέλος Φλεβάρη, τότε οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το επίδομα απ' τον ΟΑΕΔ.

Η επιχείρηση κατασκευάζει υδρόμετρα και είχε κύριο πελάτη την ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο η ΕΥΔΑΠ σταμάτησε να προμηθεύεται υδρόμετρα απ' την επιχείρηση προς χάρη γερμανικών και άλλων πολυεθνικών συμφερόντων και παρά το ότι τα υδρόμετρα της "Πειραϊκής Ορειχαλκουργίας" είναι καλύτερης ποιότητας.

Το σωματείο καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Θήβας και τη ΓΣΕΕ. Ο Δ. Φραγκιάς,γενικός γραμματέας του σωματείου, μας δήλωσε: "Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για τις επιδιώξεις του εργοδότη. Θέλει να ξεπουλήσει την επιχείρηση και να μας πετάξει στο δρόμο. Δεν πιστεύουμε ότι θα μας ξοφλήσει ως τις 15 Μάη που λέει. Γι' αυτό θα συνεχίσουμε την επίσχεση εργασίας. Παράλληλα παλεύουμε για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης που και βιώσιμη είναι και ικανή να ανταπεξέρθει στον ανταγωνισμό".

"Εκκαθαριστικές" απολύσεις στην Π - Π

Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και σε ομαδικές απολύσεις, καταγγέλλουν με ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Ταυτόχρονα, εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Οπως σημειώνεται, οι αποφάσεις της κυβέρνησης, μόνο στόχο έχουν την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες που δε διασφαλίζουν τα συμφέροντα εταιρίας και εργαζομένων, π.χ., πώληση των αποθηκών του Ασπροπύργου στον Λακιώτη και της Βαρυμπόπης στον Ζερίτη.

Συμφωνία και στην Ηγουμενίτσα για τα ανασφάλιστα

"Φρένο" στην εφοπλιστική ασυδοσία βάζουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Μετά από 20 μέρες κινητοποιήσεων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εναντίον της σημαίας ευκαιρίας και της "μαύρης εργασίας", τελικά οι ναυτεργάτες ανάγκασαν και τους εφοπλιστές που δρομολογούν τα ανασφάλιστα πλοία στη γραμμή Ηγουμενίτσας - Ιταλίας να αποδεχτούν τους όρους που προβλέπει η σχετική συμφωνία για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Την αρχή έκανε χτες ο εφοπλιστής Αγούδημος,ο οποίος εμφανιζόταν ως ο πλέον αδιάλλακτος. Υπέγραψε συμφωνία για την εφαρμογή της νομοθεσίας στο ανασφάλιστο πλοίο του ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,το οποίο οι ναυτεργάτες κρατούσαν ακινητοποιημένο στο λιμάνι επί 15 μέρες!

Ο εφοπλιστής υποχρεώθηκε να επανδρώσει το πλοίο του με Ελληνες ναυτεργάτες, να υπογράψει ασφαλιστική σύμβαση με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,να τηρήσει τη νομοθεσία για τις οργανικές συνθέσεις και να εφαρμόσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.Μάλιστα, έστειλε και τη σχετική εγγυητική επιστολή προς το ΝΑΤ, που αποτελεί την προκαταβολή των ασφαλιστικών κρατήσεων των ναυτεργατών για τον Απρίλη. Να σημειωθεί ότι ο Αγούδημος στο συγκεκριμένο πλοίο απασχολούσε 30 περίπου ανασφάλιστους ναυτικούς, από τους οποίους οι 11 Ελληνες! Αναμένεται να εφαρμόσουν τη συμφωνία ο πράκτορας Πιτούλης, οποίος εμφανίζεται ως υπεύθυνος του πλοίου ΝΙΟΒΗ και ο πράκτορας Ζακάκης, ο οποίος διαχειρίζεται το πλοίο ΑΥΛΩΝΑ.Το τελευταίο πλοίο οι ναυτεργάτες το έχουν διώξει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας κενό φορτίου. Η είσοδος θα του επιτραπεί για να διενεργήσει εμπορικές πράξεις μόνα όταν ο Ζακάκης εφαρμόσει κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας.

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη Περάματος

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ζώνη Περάματος

Χωρίς Δώρο Πάσχα

ΜΥΤΙΛΗΝΗ.-

Δίωρη στάση εργασίας (9πμ - 11πμ) πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα ανιάτων "Θεομήτωρ" στην Αγιάσο, διαμαρτυρόμενοι για το ότι δεν τους έχει καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα, λόγω του ότι η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη.

Για φέτος η κρατική επιχορήγηση ήταν 55 εκατ. δραχμές, όταν ο προϋπολογισμός του ιδρύματος φτάνει τα 500 εκατ. δραχμές. Αν δεν υπάρξει νέα κρατική επιχορήγηση, τότε θα είναι αμφίβολο αν μπορούν τους επόμενους μήνες να καταβληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Υγείας σε απάντηση σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα,σημείωνε πως η κάλυψη του προϋπολογισμού του Ιδρύματος ευθύνεται η Νομαρχία και το υπουργείο συμπληρωματικά. Ωστόσο, η Νομαρχία "πέταξε το μπαλάκι" και πάλι στο υπουργείο.

Ο δήμαρχος Αγιάσου, Ν. Σουσαμλής,χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και ζήτησε να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους εργαζόμενους και να υπάρχει επαρκής επιχορήγηση στο Ιδρυμα.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ,καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org