ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής της Φυλής

Η αποφασιστική κινητοποίηση ακύρωσε τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ

Αναβλήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που είχε θέμα την επέκταση της δυναμικότητας της χωματερής στη Φυλή κατά 200.000 τόνους απορριμμάτων, μετά τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και άλλα σωματεία και μαζικοί φορείς του δήμου Φυλής. Την κινητοποίηση στήριξε η δημοτική αρχή Πετρούπολης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική με «fast track» διαδικασίες επιχειρούν να επεκτείνουν το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια σε βάρος των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Αττικής και του Θριασίου, εγκρίνοντας την επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής (ΕΜΑΚ).

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν από νωρίς την είσοδο του χώρου της συνεδρίασης, με βασικά συνθήματα «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή» και «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση των εγκληματικών σχεδιασμών κυβέρνησης - Περιφέρειας.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φυλής και Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Νίκος Ζαπάντης και Θοδωρής Σκολαρίκος αντίστοιχα, η Ανθή Ζορμπά, αντιδήμαρχος Πετρούπολης, και ο Δημήτρης Τσιουμπρής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύντομους χαιρετισμούς στη χτεσινή συγκέντρωση απηύθυναν ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πετρούπολης, καλώντας τους συγκεντρωμένους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και αποφασιστικά να ακυρώσουν αυτούς τους βρώμικους σχεδιασμούς, ενώ ο Θοδωρής Χαμαλίδης, μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε ότι η χωματερή της Φυλής πρέπει να κλείσει, να πάψει να επιβαρύνει άλλο τις λαϊκές γειτονιές. Ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης, τόνισε ότι είναι στο χέρι των κατοίκων των όμορων δήμων να στείλουν αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στη χωματερή.

«Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής»

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής καταγγέλλει τη νέα επίθεση που επιχειρεί η διοίκηση Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Αναλύοντας διεξοδικά τις μεθοδεύσεις που προωθούν κυβέρνηση και πλειοψηφία στην Περιφέρεια, οι οποίες επεκτείνουν και αυξάνουν κάθε λογής απόβλητα στη χωματερή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι πρόκειται για πολιτικές επιλογές που στόχο έχουν την πολύπλευρη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι προσβλέπουν στο κέρδος που μπορούν να αποκομίσουν μέσα από τα απορρίμματα.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αξία της σύμβασης για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χωματερή αντιστοιχεί σε περίπου 152,782 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα το διαχειρίζεται για τουλάχιστον μια οκταετία εξασφαλίζοντας «επί 8 χρόνια ένα μεγάλο κέρδος χωρίς να βάλει τίποτα από την τσέπη του, καθώς το έργο και τις υπηρεσίες του θα τις πληρώνει ο ΕΔΣΝΑ από δικούς του πόρους, (...) δηλαδή από την παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ στηρίζουν ολόπλευρα τον αγώνα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής και απαιτούν:

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΠΑΤΡΑ
Οχι στις διακοπές ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά

Κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και του Εργατικού Κέντρου στα γραφεία της ΔΕΗ

Από την παρέμβαση στη ΔΕΗ
Από την παρέμβαση στη ΔΕΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων) πραγματοποίησε για πολλοστή φορά ο δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Από το δήμο παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Πελεκούδας. Στη συνάντηση που ακολούθησε, απαίτησαν από τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε όσες λαϊκές οικογένειες έχει κοπεί. Επίσης, απαίτησαν να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές δόσεις και στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ο περιφερειακός διευθυντής δεσμεύτηκε ότι θα επανασυνδέσει το ρεύμα σε σπίτια λαϊκών οικογενειών της Πάτρας στα οποία έχει διακοπεί.

Ο δήμαρχος Πατρέων επανέλαβε τη σταθερή θέση της δημοτικής αρχής να μη μένει χωρίς ρεύμα κανένα σπίτι. Να πάψει η ΔΕΗ να ζητά υπέρογκες προκαταβολές και ελάχιστες δόσεις για επανασυνδέσεις, από άτομα τα οποία δεν έχουν εισόδημα και ζουν με το επίδομα του ΚΕΑ. Με τέτοιες απαιτήσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης των λαϊκών οικογενειών και έτσι αυτές καταδικάζονται να μείνουν στο σκοτάδι.

Οπως σημειώνει η δημοτική αρχή, «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η ΔΕΗ, με την έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μαζικές διακοπές ρεύματος όσων έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), σε άτομα με βαριές αναπηρίες, σε ηλικιωμένους, σε οικογένειες με μικρά παιδιά και σε μονογονεϊκές οικογένειες, αναγκάζοντάς τους να ζουν στο σκοτάδι. Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ότι προστατεύουν τους κοινωνικά αδύναμους! Αποτελούν πρόκληση για τους 35.000 ανέργους, τις 15.000 οικογένειες που είναι ενταγμένες στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης), τα χιλιάδες νοικοκυριά που κινδυνεύουν άμεσα από τους πλειστηριασμούς, τις λαϊκές οικογένειες που ζουν στο σκοτάδι, επειδή η ΔΕΗ συνεχίζει σε καθημερινή βάση τις διακοπές ρεύματος.

Ο πατραϊκός λαός ζει με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει στα βήματα των προηγούμενων. Γεύεται τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που συμφέρει τους λίγους. Η ανάπτυξη που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες του λαού.

Ο δήμος Πατρέων απαιτεί από την κυβέρνηση να βάλει τώρα τέλος στις διακοπές ρεύματος, να φροντίσει να έχουν όλα τα λαϊκά νοικοκυριά ρεύμα στο σπίτι τους και να διαγράψει τα χρέη όσων αποδεδειγμένα είναι οικονομικά αδύνατο να αποπληρώσουν».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα επισκεφθεί: Στις 9 μ.μ., τα γραφεία της Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής και της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αθηναίων. Στις 10.30 π.μ. το δημαρχείο και στις 12.20 μ.μ. τον Τομέα Καθαριότητας 1ου Διαμερίσματος.

-- Ο Νίκος Ξουράφης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος για την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 2 μ.μ. στο «Σκλαβενίτη» (κατάστημα Π. Ράλλη - Ρέντης) και στις 4 μ.μ., στο «Leroy Merlin» (κατάστημα Πειραιώς - Ρέντης).

-- Στις 7 π.μ, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, θα επισκεφθεί την επιχείρηση «ΜΠΡΕΖΑΣ» στον Τύρναβο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Σε περιοχές του παραλιακού μετώπου στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη θα περιοδεύσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Κώστας Πασακυριάκος. Στις 12.30 μ.μ. ο Γιάννης Πρωτούλης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης στο δημαρχείο (λεωφόρος Καραμανλή 18).

-- Ο Νίκος Σοφιανός, στις 10 π.μ., θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και στις 11.30 π.μ. τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών.

-- Ο Ν. Ξουράφης θα περιοδεύσει στις 12 μ. στο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος», στην Καστέλλα.

-- Ο Τ. Τσιαπλές θα επισκεφθεί και θα μιλήσει: Στις 11 π.μ., στο καφενείο «ΣΗΛΙΟΣ» στη Λάρισα, στη 1 μ.μ. στο «Απολλώνειο» Θεραπευτήριο στη Λάρισα και στις 2 μ.μ. στο Οινοποιείο Τυρνάβου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Κριτήριο ψήφου η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ

Σε σχετική δήλωσή του, ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζει για τα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ:

«Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την πλειοψηφία των δημάρχων, μετά την παράταση στα μουλωχτά της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών στον ΟΕΔΑ Φυλής, παρατείνει - επεκτείνει και τη χωματερή της Φυλής.

Ο σχεδιασμός που ο λαός μας καταψήφισε το 2014, επανέρχεται από τη σημερινή περιφερειακή αρχή και εκ νέου υποψήφια ακόμα πιο επιθετικός και επικίνδυνος, με ευθύνη κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Η δικαιολογημένη οργή που νιώθουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου για την κοροϊδία που εισπράττουν μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη στον αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής. Να γίνει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές, τιμωρώντας όσους συντηρούν αυτό το έγκλημα της χωματερής και όσους "δεσμεύονται" ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αθήνας για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων, με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ