ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Νέα συγχαρητήρια για τον «κομβικό» ρόλο στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

Τα εύσημα και του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και ενός εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία «Για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», Μπ. Μενέντεζ, έλαβε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχαν, για το ρόλο που η κυβέρνηση έχει αναλάβει στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός αξιωματούχος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έλαβε από την κυβέρνηση και λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο Αλ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του «στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και την προώθηση της εταιρικής σχέσης σε θέματα Ενέργειας στην περιοχή», και προαναγγέλλει όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

Επίσης αναφέρεται «η συνεχής εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας με ΗΠΑ σε τομείς ασφάλειας, άμυνας, οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων και η αναβάθμισή της σε θεσμικό επίπεδο με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην Ελλάδα».

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και «ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στις εν λόγω εξελίξεις, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του τριγώνου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την Αίγυπτο».

Ο Μπ. Μενέντεζ επέμεινε στη σημασία «της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και διμερώς» καθώς η Ελλάδα παίζει ρόλο «μεντεσέ» στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή.

Τέλος, οι Τσίπρας - Μενέντεζ συζήτησαν εκτενώς και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει από μέρους της σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Επιθεώρηση» και σε υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Σούδα

Νωρίτερα χτες, ο Μπ. Μενέντεζ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μετέβη στο ΥΠΕΞ, όπου τον υποδέχτηκε εγκαρδίως ο υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, προκειμένου να έχουν - όπως διαχέεται από το υπουργείο - μια «σπουδαία ευκαιρία για μια σε βάθος συζήτηση». Ο Μενέντεζ τόνισε με έμφαση τη «δέσμευση των ΗΠΑ στις ισχυρές διμερείς σχέσεις», που, όπως είπε, είναι «ισχυρότερες από ποτέ», κάλεσε δε οι δύο πλευρές να χτίσουν πάνω στο θετικό «μομέντουμ», όπως εκφράστηκε και με την έναρξη του περιλάλητου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Τσίπρα και Τραμπ το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά πληροφορίες, αναφέρθηκε στο ρόλο «πυλώνα» και «εξαγωγέα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια, μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όλα με τις ευλογίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως και στις ευρωατλαντικές «διευθετήσεις», όπως η συμφωνία των Πρεσπών, ως πρότυπο και για τα επόμενα αντίστοιχα βήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Τόνισε δε την «ευθυγράμμιση συμφερόντων» των δύο κυβερνήσεων, τη στοίχιση βασικά της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Αλλωστε, καθώς όλοι αυτοί οι ανταγωνισμοί έχουν στο επίκεντρο την Ενέργεια, ο Μενέντεζ φρόντισε να συναντήσει - συνοδευόμενος πάντα από τον Πάιατ - και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, έσπευσε να του παρουσιάσει «τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα».

Συζητήθηκε, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε βασικό ενεργειακό κόμβο, σε μια περιοχή με αναβαθμισμένο ρόλο» καθώς «η Ανατολική Μεσόγειος αποκτά νέα δυναμική μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου», «η δε βαλκανική αγορά έχει εισέλθει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού, με στόχο να αποτελέσει τη νοτιοανατολική πύλη προς την ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι «πρωτοβουλίες» της ελληνικής κυβέρνησης: «Για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, μέσω κατασκευής υποδομών (αγωγός TAP, σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα κ.λπ.)», «για τη διασύνδεση των βαλκανικών κρατών, μέσω της κατασκευής του αγωγού IGB, που ξεκινά άμεσα και θα αποτελέσει μέρος του μεγάλου κάθετου διαδρόμου μεταφοράς αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και του αγωγού που συζητείται να κατασκευαστεί με τη Βόρεια Μακεδονία για να συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου των δύο χωρών». «Για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις νέες περιοχές παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της κατασκευής του αγωγού "EastMed"».

Υποδομές και στόχοι που ιεραρχούν άλλωστε ψηλά οι ΗΠΑ και τα μονοπώλιά τους. Εξ ου και ο Μενέντεζ έδειξε - όπως λένε οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές - «ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόοδο του "East Mediterranean Gas Forum" (σ.σ. σχήμα των χωρών της περιοχής ώστε να "τρέξουν" ενεργειακά σχέδια)». Συζητήθηκαν ακόμη τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα επτά κράτη (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) και «οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με την υιοθέτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα σχετικά με την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά του φυσικού αερίου». Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής ενημερώθηκε για την ανάπτυξη της παραγωγής Ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ.

Τέλος, ο Μενέντεζ αναμενόταν να επισκεφθεί και τη βάση της Σούδας, την «κορωνίδα» της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.


Μ. ΒΕΜΠΕΡ
Με «όραμα» για τα μονοπώλια

Φιέστες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μ. Βέμπερ, διοργάνωσε χτες η ΝΔ σε Νεμέα και Ζάππειο.

Στην ομιλία του στο Ζάππειο, ο Βέμπερ κάλεσε σε ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα κατά των μεταναστών και προσφύγων με ενίσχυση της Frontex, ενίσχυση της καταστολής και στο εσωτερικό με πρόσχημα την τρομοκρατία και σύσταση ενός «ευρωπαϊκού FBI», όπως είπε. Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την «ελεύθερη αγορά» ως μόνη ικανή, όπως υποστήριξε, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Προέβλεψε, βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από τη λεγόμενη «ψηφιοποίηση», προβάλλοντας ως λύση τη σύσταση ενός ευρωενωσιακού ταμείου απ' όπου θα επιδοτούνται οι «χαμένοι», όσοι ισοπεδωθούν από τον ανταγωνισμό.

Ο, δε, Κυρ. Μητσοτάκης έφερε ξανά ως απόδειξη του «ευρωπαϊσμού» της ΝΔ την υπερψήφιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα του 3ου μνημονίου, «ώστε να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ και ευρώ». Παρουσίασε, άλλωστε, την ΕΕ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ως εχέγγυο της ειρήνης, ενώ έταξε και... «δίκαιη ανάπτυξη» για τα λαϊκά στρώματα που τσακίζει η πολιτική της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ