ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της εκδήλωσης
Την Κυριακή 17 Απρίλη, το ΚΚ Τουρκίας πραγματοποίησε μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΠ και του Προέδρου Ερντογάν, στη φάμπρικα των μηνύσεων του αστικού κράτους κατά δεκάδων κομμουνιστών και 2.000 (και πάνω) εργαζομένων, δημοσιογράφων, καθηγητών Πανεπιστημίου κ.ά. με τη σαθρή αιτιολογία ότι άσκησαν κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο.

Με το σύνθημα «Αψηφούμε το σκοτάδι!» χιλιάδες κομμουνιστές και φίλοι του ΚΚ διατράνωσαν μαχητικά τη θέλησή τους να δυναμώσουν την πάλη του κόμματος και να συγκρουστούν με τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις, να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του τουρκικού λαού.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση η Οζλέμ Σέν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, αποκάλυψε τη σχέση ανάμεσα στην πολιτική που αυξάνει την κοινωνική ανισότητα και στις δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων από βομβιστικές επιθέσεις, ανάμεσα στην ελευθερία δράσης των συμμοριών των τζιχαντιστών στους δρόμους των πόλεων της Τουρκίας και στο αυξημένο βάρος που δίνεται στη θρησκεία από τον τουρκικό καπιταλισμό.

Ο μεταλλεργάτης, Οζάν Ινσεδερέ, διάβασε τη διακήρυξη του ΚΚ με τίτλο «Υπάρχουν εργάτες σε αυτή τη χώρα», μεταξύ των οποίων αναφέρει: «Μας αγνοείτε αλλά υπάρχουν εργάτες σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει εργατική τάξη. Είμαστε παρόντες. Η αλήθεια είναι πιο ισχυρή από τα ψέματα. Η αλήθεια νικά τα αφεντικά».

Αποψη από τη μεγάλη εκδήλωση των κομμουνιστών της Τουρκίας
Αποψη από τη μεγάλη εκδήλωση των κομμουνιστών της Τουρκίας
Στην κεντρική ομιλία ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΤ, Κεμάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία και την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη, ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες των αστικών πολιτικών δυνάμεων και το ρόλο της αστικής τάξης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πίσω από το καθεστώς Ερντογάν, ανέφερε, βρίσκονται οι καπιταλιστές και τα συμφέροντά τους.

«Μόνο εμείς οι κομμουνιστές δεν ήμασταν μπλεγμένοι σε αυτά. Μόνο εμείς δεν υποχωρήσαμε και πάντα παλέψαμε. Τώρα μας καλούν για ενότητα ενάντια στον Ερντογάν. Δεν σας εμπιστευόμαστε, είμαστε σε αντίθετες πλευρές. Η δική μας ενότητα βρίσκεται αλλού, οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν ενώνονται με τους καπιταλιστές. Η ενότητά μας βρίσκεται σε αυτήν τη αίθουσα, στους δρόμους και στα εργοστάσια».

Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΤ έκανε ειδική αναφορά στη μάχη που έδωσαν οι κομμουνιστές για το ξεπέρασμα των συνεπειών της κρίσης που πέρασε το κόμμα τους το 2014 και στα συμπεράσματα που εξάγονται για την πορεία της ισχυροποίησής του, της ανάπτυξης των δεσμών με την εργατική τάξη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κεμάλ Οκουγιάν σημείωσε: «Οτιδήποτε κάνουμε και όλα τα κριτήρια που τίθενται μας δίνουν το δικαίωμα να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP). Οπωσδήποτε θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους κομμουνιστές, το οποίο δεν είναι κάλεσμα για ενοποίηση κομμάτων, καθώς η ενότητα των κομμουνιστών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός μοναδικού Κόμματος».

Στον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε τη σημασία του Προλεταριακού Διεθνισμού και ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Το ΚΚΕ στηρίζει την πάλη σας και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο κόμμα σας και στους συντρόφους που διώκονται από την κυβέρνηση και το αστικό κράτος. Το ΚΚ Τουρκίας είναι στόχος του κατασταλτικού, αστικού μηχανισμού, του AKP, του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα, το δίκιο της εργατικής τάξης, γιατί παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη μαζί σας, καταδικάζει τις διώξεις, ενημερώνει τον ελληνικό λαό και είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει με μαζικές διαμαρτυρίες στην τουρκική πρεσβεία.

...Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε έγκαιρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, διαχειριστής του συστήματος, προωθεί τη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.

Η πολιτική του κάνει φτηνότερη την εργατική δύναμη για να αυξηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων οικονομικών ομίλων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε το 3ο μνημόνιο, μείωσε παραπέρα τους μισθούς, αύξησε δραματικά τη φορολογία, κατάργησε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Αυτό το διάστημα, στις συνομιλίες με την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ εξετάζεται νέο πακέτο πολύ σκληρών μέτρων, που αυξάνουν παραπέρα τη φορολογία κατά του λαού, μειώνουν πολύ τις συντάξεις, ετοιμάζοντας νέα επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, με πρόσθετα μέτρα για ομαδικές απολύσεις, περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας.

Από την πορεία των εξελίξεων στην Ελλάδα, μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα».

Μιλώντας για τα εφόδια που διαθέτει το ΚΚΕ στην πάλη που δίνει μέσα σε σύνθετες συνθήκες, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε:

«Είναι η 98χρονη ηρωική του πάλη και η μελέτη της ιστορικής πείρας.

Οι ισχυροί δεσμοί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η σταθερή πάλη ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό.

Επί της ουσίας, αυτό που επιτρέπει στο ΚΚΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύνθετες εξελίξεις, είναι η επαναστατική στρατηγική του.

Η θέση του ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί φιλολαϊκή πολιτική. Η δύναμη του ΚΚΕ πηγάζει από την καθημερινή πάλη για τα λαϊκά προβλήματα σε σύνδεση με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού για το σοσιαλισμό, στόχος που καθορίζει την τακτική του στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, την πολιτική των συμμαχιών, σε όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης».

...Ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δύο ΚΚ και τόνισε χαρακτηριστικά: « Η συνεργασία των κομμάτων μας στις Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, στην "Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία" και τη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση", είναι σημαντική και παρά τις δυσκολίες μπορούμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμβολή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ