ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επικροτεί τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων

Ατέλειωτος ο «Γολγοθάς» για τις ξεριζωμένες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Η επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί με αφορμή το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβεβαιώθηκε ξανά, με αφορμή τους θανάτους εγκλωβισμένων προσφύγων σε Ελληνικό, Λάρισα, το θάνατο του πρόσφυγα στην Ειδομένη. Πολύ περισσότερο αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που δεν πρόκειται να αλλάξει, δεδομένου ότι αιτία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς είναι οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενώ η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι τέτοια που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύει ότι είναι μέρος αυτού του βρώμικου παιχνιδιού στις πλάτες αυτών των ανθρώπων, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών. Η δράση των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι ένα μέρος αυτού του προβλήματος και όχι μόνο γίνεται ανεκτή, αλλά χρηματοδοτείται κιόλας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως για παράδειγμα την περασμένη βδομάδα που δόθηκαν συνολικά 83 εκατομμύρια ευρώ, για να ...«διαχειριστούν» το Προσφυγικό. Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε τα ρατσιστικά παραληρήματα των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής εκδηλώνονται όλο και πιο πυκνά. Βεβαίως, η γνήσια ταξική αλληλεγγύη όπως εκφράζεται εδώ και μήνες μέσα από Λαϊκές Επιτροπές, Συνδικάτα, φορείς, απλούς εργαζόμενους, με βοήθεια από το υστέρημά τους, εκδηλώσεις, επαφή με αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, συνεχίζεται αμείωτη.

Η τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο. Αποκαΐδια ο καταυλισμός στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Η τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο. Αποκαΐδια ο καταυλισμός στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
Δεν πρέπει να διαφεύγει πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή το Προσφυγικό, λαμβάνει επίσης επικίνδυνες διαστάσεις, αφού αυξάνονται οι φωνές και οι ενδείξεις ότι κάθε άλλο παρά η διαχείριση του Προσφυγικού είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους τα γεράκια του πολέμου. Τα άμεσα ή πιο μελλοντικά στρατηγικά τους σχέδια εξυπηρετούνται απόλυτα από την παρουσία τους στην περιοχή, βλέποντας το Προσφυγικό ως «πάτημα» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μία ακόμα επιβεβαίωση

Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως το κλείσιμο της «στρόφιγγας» για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, πρόσφυγες και μετανάστες, προς την ΕΕ, είναι δεδομένο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Πέμπτη, αφού η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μητρώου επιβατών (PNR), η χρήση και διαλειτουργικότητα βάσεων δεδομένων, τα λεγόμενα, «Εξυπνα σύνορα» με πρόσχημα την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, καθώς και οι αλλαγές του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, σε συνδυασμό με τον απολογισμό του έργου της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής που έγινε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την ένταση της καταστολής που συνοδεύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων.

Ας επανέλθουμε όμως στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτήν διαπιστώνεται «πρόοδος» στην εφαρμογή της συμφωνίας, λόγω των «κοινών προσπαθειών των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών - μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών». Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης, όπως και για το βασικό αντάλλαγμα που είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ. Τα στοιχεία της έκθεσης αναφέρονται και στους ρυθμούς της λεγόμενης μετεγκατάστασης κυρίως Σύρων προσφύγων. Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 4 Απρίλη. Μέχρι στιγμής, 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά από τις 20 Μάρτη, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προχώρησαν σε ορισμένες νομικές αλλαγές, για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου.

Η Frontex έχει αποστείλει 318 αξιωματικούς συνοδείας και 21 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί συνολικά 25 Τούρκοι αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα ελληνικά κέντρα πρώτης υποδοχής και 5 Ελληνες αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα σημεία άφιξης στην Τουρκία.

Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4 - 5 Απρίλη. Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν». Εχουν εκπονηθεί τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για την επανεγκατάσταση - σε στενή συνεργασία της Επιτροπής, των κρατών - μελών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της Τουρκίας - οι οποίες πρέπει πλέον να οριστικοποιηθούν».

Εγκλωβισμός ξεριζωμένων στην Ελλάδα, ζεστό χρήμα στις ΜΚΟ

Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που έχουν παρθεί, συγκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και το χρήμα που ρέει προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λέγεται γι' αυτό:

«Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές. Εχει ήδη αποστείλει αρμόδιους υπαλλήλους και αστυνομικούς στα νησιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Η ΕASO έχει αποστείλει 60 αξιωματικούς - αρμόδιους για το άσυλο και 67 διερμηνείς στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη της διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία στις 4 Μάη και, εάν η Τουρκία λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων, η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Εχει επιταχυνθεί ο προγραμματισμός και η προετοιμασία έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Εκτός από το 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 16 κράτη - μέλη έχουν πλέον αποστείλει τα πιστοποιητικά συνεισφοράς τους, τα οποία καλύπτουν 1,61 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 - 2017.

Οι πρώτες συμβάσεις, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, ύψους 77 εκ. ευρώ, υπογράφηκαν στις 4 Μάρτη και οι πρώτες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μάρτη. Η ικανοποιητική πρόοδος κατά την αρχική φάση εφαρμογής πρέπει τώρα να ενισχυθεί κατά τις επόμενες φάσεις».

Ο ρόλος του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Το ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποδεικνύεται καθημερινά. Αλλωστε, το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, από τη δημιουργία του, την απόφαση δηλαδή χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα τους, μέχρι τη διαχείρισή του, έχει συγκεκριμένες αιτίες. Είναι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία. Τι είναι αυτό που δυσκολεύει σημαντικά τη διαχείριση του προβλήματος; Το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων. Να δυναμώσει την ταξική αλληλεγγύη. Να έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στους φασίστες, που παίζουν το δικό τους βρώμικο παιχνίδι και ξεσπαθώνουν κατά προσφύγων και μεταναστών. Ομως, το πιο κρίσιμο στοιχείο της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά. Αυτός ο αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.


Κ.Πασ.

Περιοδεία στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό

Σήμερα, Κυριακή, στις 10.30 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ