ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι διατάξεις φοροληστείας των αγροτών

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών

Από κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα μέτρα που τους εξοντώνουν

Icon

Από κινητοποίηση των αγροτών ενάντια στα μέτρα που τους εξοντώνουν
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, απαιτώντας να καταργηθούν τώρα οι φορολογικές ληστρικές διατάξεις για την αγροτιά. Στην Ερώτηση σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Οι άδικες και ληστρικές διατάξεις φορολόγησης της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και πυροδότησαν μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα το 2014, θα πρέπει να καταργηθούν τώρα, άμεσα, από τη σημερινή συγκυβέρνηση.

Τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης τις είχαν καταδικάσει και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί για κατάργηση: 1) Της φορολογίας 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, 2) του ΕΝΦΙΑ "στο χωράφι, στη στάνη και γενικότερα στα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας...", 3) του τέλους επιτηδεύματος γιατί δεν αποτελεί "παραγωγική αγροτική δραστηριότητα".

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναγνωρίζοντας τη φορολογική καταλήστευση της αγροτιάς, είχε δεσμευτεί για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα συμπεριλάμβανε τα παραπάνω στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, ωστόσο δεν το έκανε.

Η κοροϊδία της αγροτιάς, τόσο από τη ΝΔ που απέρριψε ως κυβέρνηση τροπολογία για το αφορολόγητο των ενισχύσεων και αποζημιώσεων και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί και δεν έκανε, όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται, αφού υλοποιεί ό,τι είχε καταγγείλει στο παρελθόν.

Η φορολογία εισοδήματος 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ και η προκαταβολή φόρου κατά 55%, η φορολόγηση επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες (γιατί αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση και μερική αναπλήρωση από καταστροφή παραγωγής), η φορολογία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τεκμήριο ακόμη και η κύρια κατοικία) αν δεν υπάρχει εισόδημα, η φορολόγηση της γης που ιδιοχρησιμοποιούν οι αγρότες και άλλα πρωτόγνωρα, εφευρετικά και άδικα φορομπηχτικά μέτρα, οδηγούν σε καταλήστευση και χρεοκοπία χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να ισχύουν πολλά παλιά χαράτσια (ΟΓΑ - ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ κ.ά.), να ετοιμάζονται νέα (άδειες πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων, για ΚΤΕΟ, πιστοποίηση ψεκαστικών, γεωτρήσεις κ.ά.) και να γίνονται παρακρατήσεις έναντι χρεών για ΕNΦΙΑ - ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, σε χρέη προς ΟΤΑ - ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ - τράπεζες κ.λπ. πνίγοντας κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους αγρότες στην ένδεια.

Ολα αυτά αποτελούν εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων για να ενισχυθούν οι μεγάλοι και να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι, στην κατεύθυνση του στόχου της ΕΕ για συγκέντρωση παραγωγής στους λίγους και οικονομική μεγέθυνση και στον αγροτικό τομέα. Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ, που προβλέπει τη σταδιακή μείωση των ενισχύσεων μέχρι 60% έως το 2019, οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες στην καταστροφή.

Συνεπώς, είναι δίκαιο το αίτημα των μπλόκων της αγροτιάς για αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η κατάργηση των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε:

1. Να υπάρξει αφορολόγητο 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση της προκαταβολής φόρου 55%, αλλά και των βιβλίων σε αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ.

2. Να καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και η διάταξη του νόμου που προβλέπει τη φορολόγηση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

ΝΑΟΥΣΑ
Μεγάλες ελλείψεις σε δομές Υγείας και Πυροσβεστική

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή

Οι απαράδεκτες συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, το ΠΕΔΥ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νάουσας, αναδείχθηκαν στην περιοδεία που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στο Νοσοκομείο Νάουσας, έχουν δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για εργαζόμενους και ασθενείς.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και η ελλείψεις στην Πυροσβεστική, όπου απασχολούνται 24 μόνιμοι και έχουν τρία κενά. Σημαντικό μέρος των αναγκών καλύπτεται από τους 12 5ετους θητείας. Βάρδια Σαββατοκύριακα, αργίες, νύχτα κάνουν μόλις τέσσερα άτομα. Εκτός από τις ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι συντηρήσεις των οχημάτων και σε ένα μήνα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος.

Ο Σάκης Βαρδαλής συναντήθηκε και με τους απλήρωτους (από 5 έως 9 μήνες) εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού του Δήμου Νάουσας. Πρόκειται για τους εργαζόμενους του Δημοτικού Ξενοδοχείου «Βέρμιο» στο άλσος του Αγίου Νικολάου, που ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ. Οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας, ενώ από τις αρχές του Απρίλη εκκρεμεί δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να λάβουν το 1/10 των οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, το δημοτικό συμβούλιο προέτρεψε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά, έναντι υπόσχεσης αμοιβής ανάλογα με τα έσοδα που θα προκύπτουν από τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του δήμου αναζητάει «επενδυτή», ανοίγοντας το δρόμο για την τουριστική «αξιοποίηση» από ιδιώτες του φιλέτου του Αλσους Αγίου Νικολάου.

Σε κάθε σταθμό της περιοδείας, ο Σάκης Βαρδαλής τόνισε ότι αυτά που ζουν οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να σπάσουν το κύμα ανοχής και αναμονής, να παλέψουν σε συμμαχία με όλο το εργατικό - λαϊκό κίνημα για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειά, να δυναμώσουν τον αγώνα για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Παραμένουν έξω από το ΥΠΟΙΚ

Από τη χθεσινή παρέμβαση
Από τη χθεσινή παρέμβαση
Πέντε μέρες συμπληρώνουν σήμερα οι απολυμένες καθαρίστριες που βρίσκονται έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους από το ΥΠΟΙΚ με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Χτες, στον ίδιο χώρο έκαναν παρέμβαση με πανό συμβασιούχοι εργαζόμενοι και απολυμένοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), που υφίστανται και αυτοί τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Πρόκειται για ανθρώπους που δουλεύουν για χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις μίας μόλις μέρας και με πολύ μικρές αμοιβές! Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, παρά τα όσα αντίθετα είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, και διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά.

Σύσκεψη για την Υγεία στον Πειραιά

Σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών καλούν τη Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας - Ρέντη. Από τη σύσκεψη θα προκύψει πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Ανάμεσα στα προβλήματα που οξύνονται στην περιοχή είναι η υπολειτουργία, λόγω ελάχιστου προσωπικού, των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και η ανυπαρξία Κέντρων Υγείας για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, η υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία «Μεταξά», Τζάνειο και Γενικό Νίκαιας, το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων, όπως, για παράδειγμα, η Παιδοχειρουργική κλινική στο Τζάνειο, τα Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά τμήματα και Χειρουργικές κλινικές στο «Μεταξά».

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Υγεία διοργανώνουν την Τρίτη 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο νοσοκομείο Διδυμότειχου, η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ, οι Γραμματείες Εβρου της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών των σχολών Ορεστιάδας και της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμότειχου και συνταξιοδοτικά σωματεία του νομού.

Εκδήλωση στην Κέρκυρα για την Υγεία

Η ΚΟ Κέρκυρας οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 26/4, στις 6 μ.μ., στο Φαληράκι, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και η πρόταση του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ