ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΕΡΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στο τραπέζι όλη η ιμπεριαλιστική ατζέντα

Συρία, Ενέργεια, Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Συρία, οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ και η συμμετοχή της χώρας στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια που κλιμακώνονται στην περιοχή, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου με τον ομόλογο του των ΗΠΑ Τζ. Κέρι.

Στη συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ο Τζ. Κέρι να επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο Μάη, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθεί και συνάντηση μεταξύ του Αν. Σαμαρά και του Μπ. Ομπάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με τον Τζ. Κέρι, ο Δ. Αβραμόπουλος πρόβαλε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης «στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπεραμύνθηκε της συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ, ειδικότερα στο θέμα της εκμετάλλευσης και μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ συζητούν την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου (όπου δραστηριοποιούνται και αμερικανικά μονοπώλια) μέχρι την Νότια Ελλάδα και από εκεί τη μεταφορά του στην Κεντρική Ευρώπη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «επιβεβαιώθηκε» η πρόθεση των δύο πλευρών να υπάρξει «σχέδιο επίλυσης». Ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «επιδείξει πνεύμα συνεργασίας» σε σχέση με την Τουρκία και αναφέρθηκε και στις επιχειρηματικές και οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις στο πρόσφατο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας». Επίσης, συζητήθηκε το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη βάση της νέας πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Επί τάπητος τέθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία, που ήταν και το βασικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Δ. Αβραμόπουλος προσερχόμενος στη Σύνοδο επιβεβαίωσε την πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. «Η κατάσταση στη Συρία κλιμακώνεται (...) Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αβαντάροντας τη δράση της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης» που χρηματοδοτούν οι ιμπεριαλιστές.

Χτες, εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εθνικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας ήταν, μεταξύ άλλων, «η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τα θέματα άμυνας, η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η αποτελεσματικότητα των σχηματισμών μάχης, η κυβερνοάμυνα, η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου "UAV" κ.ά.». Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα «ασφάλειας» στη Συρία, οι εξελίξεις στο Μαλί και στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ, καθώς επίσης και η κατάσταση στη Λιβύη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανακεφαλαιοποίηση με χρήμα που πληρώνει ο λαός

Σταγόνα στον ωκεανό η ιδιωτική συμμετοχή μπροστά στα κονδύλια από το ΤΧΣ, που θα κληθεί να αποπληρώσει η λαϊκή οικογένεια

Οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, εξαγοράς και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα θα κάνει το κεφάλαιο πιο επιθετικό απέναντι στους εργαζόμενους, που πρέπει να προετοιμάζονται για σκληρές ταξικές μάχες
Οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης, εξαγοράς και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό τομέα θα κάνει το κεφάλαιο πιο επιθετικό απέναντι στους εργαζόμενους, που πρέπει να προετοιμάζονται για σκληρές ταξικές μάχες
Με τη συμμετοχή ιδιωτών ανακεφαλαιοποιούνται η «Alpha Bank» και η «Πειραιώς», άδηλο παραμένει το μέλλον της Εθνικής, ενώ η Eurobank περνάει οριστικά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ανεξάρτητα από το ποιες τράπεζες θα διασωθούν και ποιες θα πωληθούν σε τρίτους, το βέβαιο είναι ότι όλες τους ανεκεφαλαιοποιούνται με το ποσό των 50 δισ. ευρώ (ήδη έχουν βάλει στα ταμεία τους τα 28 δισ.), το οποίο προέρχεται από τοκοφόρα δάνεια που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο από την τρόικα και τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν μέχρι δεκάρας οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, εγκρίθηκε από την χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,33 δισ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τράπεζες Μ. Σάλλας, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη, ότι με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τράπεζα, το ελάχιστο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής του 10% θα υπερκαλυφθεί, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 160 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε θα πρέπει να καταβληθούν από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσω της διαδικασίας μετατροπής ομολόγων σε κοινές μετοχές, γνωστή και από την τεχνική ορολογία ως Cocos, κάτι το οποίο προβλέπεται στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Αν τελεσφορήσουν τα σχέδια της διοίκησης, η ιδιωτική συμμετοχή θα ανέλθει στα 730 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 6,57 δισ. ευρώ. Κάνουν δηλαδή μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, αφού το δεύτερο αυτό ποσό αποτελεί «ευγενική συνεισφορά» του ελληνικού λαού στη διάσωση της «Πειραιώς». Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Μ. Σάλλας ανέφερε ότι σε ψήφισμα της ΓΣ επισημαίνεται ότι η τράπεζα δε θα χρηματοδοτεί εταιρείες που δεν τηρούν τους κανόνες εργασίας και ασφάλισης και συντηρούν ανασφάλιστη εργασία!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση της «Alpha Bank», η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ελάχιστης ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Εννοείται, ότι τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΧΣ. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Δευτέρα, 30/4. Η διοίκησή της, έχει ακόμα ένα μήνα καιρό, για να συγκεντρώσει τα 970 εκατ. ευρώ της ιδιωτικής συμμετοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, η Εθνική οδεύει προς το ΤΧΣ.

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προχωράει η «αναδιάρθρωση» με χιλιάδες απολύσεις

Μέχρι και στο μισό συρρικνώνονται πέντε ακόμα υπουργεία, μεταξύ αυτών και το Παιδείας

Τη μείωση των δομών κατά 40% έως 50% στα υπουργεία Παιδείας, Αμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας αποφάσισε χτες το λεγόμενο συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντ. Σαμαρά. Τα πέντε υπουργεία ήταν τα τελευταία για τα οποία εκκρεμούσαν αποφάσεις για τη συρρίκνωσή τους, στα πλαίσια της συνολικότερης αναδιάρθρωσης του κράτους, που συνεπάγεται μεταξύ άλλων και χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης, το «δημοσιονομικό όφελος» για την κυβέρνηση από τη συρρίκνωση των υπουργείων, θα ξεπεράσει το 15% και ότι μέχρι τον Ιούνη θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το «νέο Δημόσιο». Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκε ο συντονισμός στο ζήτημα της «κινητικότητας» (βλέπε απόλυσης) 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνη και άλλων 12.500 μέχρι το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τον Α. Μανιτάκη, μέχρι το Δεκέμβρη του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, πολλές από αυτές μέχρι τον Ιούνη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, θα συμπεριληφθεί ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι «επίορκοι», τους οποίους η κυβέρνηση αξιοποιεί σαν προκάλυμμα για να χρυσώσει το χάπι των μαζικών απολύσεων. Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση, θα μπορούν να προσφεύγουν απ' ευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), παρακάμπτοντας τα χρονοβόρα δευτεροβάθμια συμβούλια.

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε χτες ότι για κάθε μία αποχώρηση επίορκου ή όσων απολύονται λόγω κατάργησης της οργανικής τους θέσης, θα γίνεται μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Για όσους αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, παραμένει η αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν χτες οι λίστες με τις μετατάξεις των 1.891 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεων, όπως ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ. Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα έχουν σταλεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική απόφαση μετάταξής τους.

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Καταγγέλλει παρέμβαση ΠΑΣΟΚ στη δίκη

Για παρέμβαση στην ποινική του υπόθεση ενόψει της δίκης του, καταγγέλλει ο Α. Τσοχατζόπουλος κύκλους του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει αποκηρύξει και πολιτικά και ηθικά τον Ακη». Με χτεσινή γραπτή του δήλωση, μια μέρα μετά την έναρξη της δίκης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενος για «μαύρο χρήμα» από μίζες, δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ με αυτόν τον τρόπο «αναζητούν εξιλαστήριο θύμα και άλλοθι». Στην ίδια δήλωση, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ «συνώνυμο του μαρτυρίου του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού χρέους του ελληνικού λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ