ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Μαζικές συνελεύσεις που ανέδειξαν την ανάγκη της οργάνωσης

Γόνιμος προβληματισμός στις συνελεύσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις. Μεταξύ άλλων αναδείχτηκαν η σημασία κατακτήσεων όπως οι ΣΣΕ, η δύναμη της ταξικής οργάνωσης με την οποία τις απέσπασαν οι εργάτες

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη συνέλευση γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα...
Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη συνέλευση γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα...
Μέσα από πρωτοφανείς σε μαζικότητα Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις σε πολλές πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» οργανώνουν την αντίστασή τους με στόχο να μείνουν στα χαρτιά οι απαιτήσεις της εργοδοσίας να τσακίσει τους μισθούς τους (σε πρώτη φάση ζητά μείωση κατά 10%) και να χτυπήσει συνολικά τα δικαιώματά τους.

Κόντρα στους εκβιασμούς, στα τρομοκρατικά διλήμματα, στις «Σειρήνες» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι εργαζόμενοι προχωρούν, με πρόταση του πανελλαδικού επιχειρησιακού τους σωματείου, σε 4ωρη στάση εργασίας μεθαύριο, Πέμπτη 26 Απρίλη, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Στέλνουν ένα πρώτο μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν αποδέχονται τη μείωση μισθών, δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σωματείο τους να διαπραγματευτεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

Αποκαλύφτηκαν οι αυταπάτες που καλλιεργεί η εργοδοσία

Η αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες εργαζόμενους από δεκάδες μαγαζιά της Αθήνας που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση που κάλεσε το σωματείο την περασμένη Κυριακή. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, όπως και ο χώρος έξω από αυτή, οι σκάλες, ακόμα και το προαύλιο έξω από τα γραφεία του συλλόγου στην πλατεία Μητροπόλεως.

...αλλά και τις σκάλες που οδηγούσαν στο ισόγειο
...αλλά και τις σκάλες που οδηγούσαν στο ισόγειο
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκε η αγωνία των εργαζομένων για τα μέτρα που παίρνει σε βάρος τους η εργοδοσία, εκφράστηκε ο προβληματισμός για το τι θα συμβεί αν δεν τα αποδεχτούν. Εγινε αρκετή συζήτηση για το πώς μπορούν να αντισταθούν απέναντι σε αυτή την επίθεση. Για το πώς θα τα καταφέρουν ώστε να μπουν όλοι στη μάχη. Ακόμα, έγινε αρκετή συζήτηση για να κατανοηθεί η σημασία της υπεράσπισης κατακτήσεων και δικαιωμάτων όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, το πώς αυτά κατακτήθηκαν, τι θα σημάνει η υπογραφή ατομικών συμβάσεων, τι θα σημάνει δηλαδή η διαπραγμάτευση του καθένα ξεχωριστά με την εργοδοσία. Εγινε αρκετή συζήτηση και διαλύθηκαν αρκετές αυταπάτες γύρω από τα όσα διαρρέει η εργοδοσία «περί διασφαλίσεων», προκειμένου να αποσπάσει υπογραφές συναίνεσης από τους εργαζόμενους στη μείωση μισθών. Οπλίστηκαν με επιχειρήματα για να συζητήσουν μέσα στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους που είτε φοβούνται, είτε τρέφουν αυταπάτες για τις «δεσμεύσεις» της εργοδοσίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. «Ο εργοδότης μάς είπε ότι αν υπογράψουμε μείωση μισθών δε θα κάνει απολύσεις για ένα χρόνο», είπε μια εργαζόμενη, για να έρθει η απάντηση από άλλη εργαζόμενη που είπε: «Εγώ πήγα και ρώτησα, διασφαλίζομαι αν υπογράψω; Και δεν δεσμεύτηκαν ούτε ότι δε θα υπάρξει επόμενη μείωση μισθών, ούτε ότι θα μείνω στη δουλειά». Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι στη συνέλευση συμμετείχε πλήθος εργαζομένων που κάτω από εκβιασμούς και διλήμματα έβαλαν την υπογραφή τους στο χαρτί που κυκλοφορεί η εργοδοσία για «οικειοθελή» μείωση μισθών και δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη μάχη για να μην περάσει αυτή η εργοδοτική επίθεση.

Η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μιλώντας στη συνέλευση είπε ότι το κλαδικό συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό θα δώσουν τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων γιατί η επίθεση στους εργαζόμενους της πολυεθνικής «Καρφούρ» αφορά σε όλο τον κλάδο, είναι μάχη όλου του κλάδου. «Δε σηκώνει άλλη υποχώρηση, πρόκειται για τη ζωή μας», τόνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφέρθηκε στην ανάλογη επίθεση των ξενοδόχων σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο και υπογράμμισε ότι απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων όλων των κλάδων. Μόνο αυτή μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση της εργοδοσίας, σημείωσε.

«Θα διαθέσουμε τις δυνάμεις μας για τη στήριξη, συμπαράσταση και νίκη του αγώνα σας», σημείωσε μεταξύ άλλων παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για να καταχειροκροτηθεί από τη συνέλευση. Υπογράμμισε όμως ότι αυτή η μάχη θα κερδηθεί όσο δυναμώνει η συμμετοχή στον αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική. Αν συνειδητοποιηθεί αυτή η δύναμη, σημείωσε, «μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα». Απέναντι στις «δεσμεύσεις» της εργοδοσίας και τις διασφαλίσεις που τάζει, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι η μόνη διασφάλιση για τα δικαιώματά τους είναι ο αγώνας τους. Χτύπησε το «καμπανάκι» καθώς, όπως είπε, αν στις επικείμενες εκλογές βγουν ενισχυμένα τα κόμματα που στηρίζουν το κεφάλαιο και την εργοδοσία, που παίρνουν μέτρα για την κερδοφορία τους σε βάρος της εργατικής τάξης, τον Ιούνη έρχονται και νέα, χειρότερα μέτρα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η ίδια εικόνα επικράτησε και σε πολλές πόλεις της χώρας όπου έγιναν συνελεύσεις και μαζικές συσκέψεις, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Εδεσσα, στη Βέροια, στα Γιαννιτσά, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Αρτα, στα Γιάννενα, στη Λαμία, στη Φλώρινα, στην Κοζάνη και αλλού. Ηδη, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα και σε διάφορα καταστήματα σε άλλες πόλεις μαζεύουν υπογραφές τις οποίες και παραδίδουν στους διευθυντές των καταστημάτων σε κείμενο που ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθενται να υπογράψουν κανένα χαρτί για μείωση μισθών και παραπέμπουν στο σωματείο τους για διαπραγματεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ιδιαίτερα μαζική ήταν η συνέλευση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα έγιναν δύο συνελεύσεις την περασμένη βδομάδα με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, όπου εκφράστηκαν οι ίδιοι προβληματισμοί και αγωνίες όπως και στην Αθήνα αλλά και η εμπιστοσύνη τους στο σωματείο για να οργανώσει τη μάχη.

Αποφασισμένοι να παλέψουν δήλωσαν και οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής στα Γιάννενα. Προχώρησαν με τη στήριξη του κλαδικού ταξικού σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σε μαζική Γενική Συνέλευση, γράφτηκαν στο κλαδικό και επιχειρησιακό σωματείο και συνέστησαν Επιτροπή Αγώνα προκειμένου να μην περάσουν οι αντεργατικές αυτές πρακτικές.


Κάλεσμα συστράτευσης σε κάθε λαϊκή οικογένεια

Κάλεσμα συστράτευσης και οργάνωσης ενάντια στην απαίτηση της εργοδοσίας για φτηνούς εργάτες απηύθυναν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις και πανεξορμήσεις που οργάνωσε το σωματείο εργαζομένων στα «Καρφούρ», το περασμένο Σάββατο, σε όλη τη χώρα. Κάλεσμα που απηύθυναν σε εργαζόμενους, αλλά και πελάτες και περαστικούς, με τους οποίους στήθηκε κουβέντα για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση.

«Η Carrefour τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, μειώνει τους μισθούς. Καμία υπογραφή ατομικής σύμβασης, καμία μείωση μισθών» τόνιζε η ντουντούκα, στην Αθήνα, έξω από το κατάστημα επί της Λ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους (φωτ). Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτό για τα όσα συμβαίνουν στην επιχείρηση. Παράλληλα τους κάλεσαν να παλέψουν με το σωματείο και να αντισταθούν στις μειώσεις μισθών, να σταματήσουν τις απολύσεις και να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε 8ωρες και αορίστου χρόνου.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν ακόμα σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ άλλων σε Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λαμία, Λιβαδειά, Αμφισσα, Πάτρα, Αγρίνιο, Γιάννενα και Κέρκυρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ