ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πραγματικό δίλημμα είναι «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» σε Ελλάδα, Γαλλία και όλο τον κόσμο

Την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης μετέφερε στη συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό

Στο Παρίσι βρέθηκε την Πέμπτη 23 Μάρτη, μέρα πανεθνικής απεργίας και διαδηλώσεων στη Γαλλία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και συμμετείχε στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, ενώ συναντήθηκε ακόμα με Ελληνες μετανάστες και Γάλλους συνδικαλιστές.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιοι βουλευτές Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Γιώργος Πέρρος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρευρέθηκε και χαιρέτισε το πρωί σε απεργιακή συγκέντρωση σιδηροδρομικών στον σταθμό του Μον Παρνάς, ενώ συμμετείχε επίσης και χαιρέτισε στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία της Βαστίλης. Αργότερα, μίλησε σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Γαλλίας του ΚΚΕ με Ελληνες μετανάστες, εργαζόμενους και φοιτητές.

Μια συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση

Στην πλημμυρισμένη από λαό πλατεία της Βαστίλης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στη συγκέντρωση των συνδικάτων της CGT.

Εκεί έκανε την εξής δήλωση στα Μέσα Ενημέρωσης:

«Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα του γαλλικού λαού είναι δεδομένη. Είναι κοινός ο αγώνας σε Ελλάδα και Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στη Γαλλία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια, για να νικήσει τελικά ο εργαζόμενος λαός και να ανοίξει τον δρόμο για το συμφέρον το δικό του και όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.


Copyright 2023 The Associated

Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα στην Ελλάδα, στη Γαλλία, σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια, απηύθυνε στα Γαλλικά χαιρετισμό στη συγκέντρωση, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών και της εργατικής τάξης της Ελλάδας στον αγώνα που δίνει η εργατική τάξη της Γαλλίας ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν. «Αυτός ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ευχόμενος καλούς αγώνες και νίκη στους εργαζόμενους της Γαλλίας, με το χαρακτηριστικό «Venceremos!».

Μόλις ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Γάλλοι συνδικαλιστές τού πρόσφεραν ως αναμνηστικό ένα μαντήλι των «Φίλων της Κομμούνας του Παρισιού». Στο σημείο βρίσκονταν και Ελληνες μετανάστες απεργοί, που φώναζαν το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ενώ την ίδια ώρα άρχισε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης να ακούγεται η «Διεθνής», την οποία τραγούδησαν μαζί στη γλώσσα τους Ελληνες και Γάλλοι συγκεντρωμένοι.

Ενα μοναδικό στιγμιότυπο, από αυτά που συναντούσε κανείς όπου γυρνούσε το βλέμμα στη συγκλονιστική διαδήλωση: Σε κάθε δρόμο που οδηγούσε στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι, από νωρίς το μεσημέρι οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν από τους απεργούς που έφταναν με προσυγκεντρώσεις από τους χώρους δουλειάς τους από κάθε πλευρά. Πλάι τους και μεγάλες ομάδες νεολαίων, μαθητών και φοιτητών που έπαιρναν τη θέση τους με πλακάτ και συνθήματα. Πριν ακόμα φανεί η μεγάλη στήλη της πλατείας, ο απεργιακός παλμός έφτανε έντονα στους δρόμους. Η προσέγγιση της πλατείας γινόταν όλο και πιο δύσκολη από την πυκνότητα του λαού που είχε συγκεντρωθεί, σε μια μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, καθώς όπου γυρνούσε το βλέμμα έβλεπε πανό με συνθήματα και εργάτες με μπλούζες και τα διακριτικά των συνδικάτων τους.


Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο, που τραβάει μπροστά την κοινωνία!

Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μον Παρνάς
Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μον Παρνάς
Νωρίτερα, την ίδια μέρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε στον άδειο από τρένα, λόγω της απεργίας, Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μον Παρνάς, έναν από τους μεγαλύτερους της Γαλλίας. Και εκεί οι απεργοί σιδηροδρομικοί υποδέχθηκαν θερμά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως, «Δεν αφήνουμε τίποτα να χαθεί, τα παίρνουμε πίσω όλα», και «Ενισχύουμε την απεργία, μπλοκάρουμε την οικονομία», αλλά και αγωνιστικά τραγούδια με στίχους όπως «Παλέψαμε για να την κατακτήσουμε (την Κοινωνική Ασφάλιση), θα παλέψουμε για να τη διατηρήσουμε».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση των απεργών στα Γαλλικά, μεταφέροντας «την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, της εργατικής τάξης της Ελλάδας προς την αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας». Με τον ίδιο τρόπο, μιλώντας στα Γαλλικά, τελείωσε την ομιλία του, σημειώνοντας ότι «είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο σε Γαλλία και Ελλάδα. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Το ΚΚΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας».

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,


Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σας μεταφέρουμε την αλληλεγγύη των Ελλήνων κομμουνιστών, της εργατικής τάξης της Ελλάδας προς την αγωνιζόμενη εργατική τάξη της Γαλλίας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη σημερινή γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα βρεθούμε κι εμείς στο πλάι σας.

Είμαστε μαζί σας σε αυτόν τον αγώνα που δίνετε, με τα συνδικάτα σας στην πρώτη γραμμή, για να αποσυρθεί, για να καταργηθεί η αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Αυτός ο αγώνας σας έχει ήδη γράψει ιστορία. Οι τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, η πολύμορφη και μαχητική δράση σας εδώ και μήνες, δείχνουν για ακόμη μια φορά την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης και του οργανωμένου αγώνα, της ταξικής πάλης που μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο και να φέρει στο προσκήνιο τους πραγματικούς δημιουργούς του πλούτου.

Η πάλη σας ανάγκασε την κυβέρνηση Μακρόν να πετάξει κάθε ψεύτικο προσωπείο και να δείξει το πραγματικό, αντεργατικό πρόσωπο του εχθρικού αστικού κράτους. Νομοθετούν κόντρα στη θέληση του λαού, αξιοποιώντας τα νομικά και συνταγματικά όπλα της εξουσίας του κεφαλαίου. Απαγορεύουν διαδηλώσεις, απειλούν αγωνιστές συνδικαλιστές, τρομοκρατούν τον λαό, για να διασφαλίσουν τα κέρδη μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών. Αποδεικνύουν ότι η "δημοκρατία" τους σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς και υπάρχει μόνο για να υπηρετεί τα κέρδη τους.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πιάνει όμως. Εχουν γίνει όλα κουρελόχαρτα μπροστά στην αποφασιστικότητα του αγωνιζόμενου γαλλικού λαού. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μαρτυρούν την αδυναμία και τον φόβο τους.

Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι δεν αποτελεί λύση η λογική του "μικρότερου κακού", που αποτέλεσε τη "σημαία" διαδοχικών αντιλαϊκών κυβερνήσεων στη Γαλλία. Εδωσε ώθηση στην αντεργατική επίθεση, ενώ όχι μόνο δεν έφραξε τον δρόμο στην ακροδεξιά, αλλά αντίθετα την ενίσχυσε περαιτέρω.

Πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον - κάθε φορά - κυβερνητικό διαχειριστή της. Μόνο έτσι μπορούν να ηττηθούν οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις, να μπουν εμπόδια στις αντιλαϊκές επιλογές, να αλλάξουν πραγματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, να μπει ένα τέλος σε αυτήν την αδιέξοδη πορεία.

Σήμερα, που η πρόοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας επιτρέπει να δουλεύουμε λιγότερες ώρες ημερήσια, λιγότερα χρόνια στη ζωή μας, δεν μπορούμε να δεχτούμε να δουλεύουμε ως τα 64, όπως προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης Μακρόν ή μέχρι τα 67, όπως προβλέπει ο νόμος που πέρασε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της δήθεν "αριστεράς" του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Και τότε η ελληνική εργατική τάξη βρέθηκε μαζικά στις απεργίες και στους δρόμους. Το ίδιο κάνει και τις τελευταίες βδομάδες, που ξεχειλίζει η οργή για ένα έγκλημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων, κυρίως νέων παιδιών, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν το βράδυ της 28ης Φλεβάρη, εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Ολα στον βωμό του κέρδους.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα με σύνθημα "ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ `Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ". Αυτό είναι το δίλημμα για κάθε εργάτη, σε κάθε χώρα. Και ο δικός σας αγώνας δίνει ηχηρή απάντηση ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχονται νέες θυσίες.

Είμαστε η τάξη που παράγει τον πλούτο σε Γαλλία και Ελλάδα. Είμαστε η τάξη που τραβάει μπροστά την κοινωνία. Και οι αγώνες των εργατών της Γαλλίας σήμερα τραβάνε μπροστά ολόκληρη την εργατική τάξη. Το ΚΚΕ, η εργατική τάξη της Ελλάδας, ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας.

Καλή δύναμη και καλούς αγώνες!».

Μετά τον χαιρετισμό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνομίλησε με απεργούς, οι οποίοι του χάρισαν μια σημαία του συνδικάτου τους.

Ξεχωριστή στιγμή και όταν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας του Κόμματος στον σιδηροδρομικό σταθμό, οι συνδικαλιστές έδειξαν στον Δημήτρη Κουτσούμπα το μνημείο που έχει στηθεί στον σταθμό, στο σημείο που τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής παραδόθηκαν, στις 25 Αυγούστου του 1944, στους ένοπλους εργάτες του Παρισιού σηματοδοτώντας την απελευθέρωση του Παρισιού.


Συνάντηση με συνδικαλιστές της Χημικής Βιομηχανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας Χημικής Βιομηχανίας της CGT, Εμανουέλ Λεπινέ, και άλλα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, το οποίο είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Η συζήτηση αφορούσε τον μεγάλο αγώνα που δίνουν τα εργατικά σωματεία και ο λαός της Γαλλίας ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της Γαλλίας έχει ήδη γράψει Ιστορία, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αντίθετα αποτελεί παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα και τον λαό.

Είναι σημαντικό ζήτημα - συνέχισε - να βγάζει η εργατική τάξη συμπεράσματα από τους αγώνες και να ενισχύει έτσι την πάλη της ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές της. Παρουσίασε αντίστοιχα παραδείγματα από τους μεγάλους αγώνες για το Ασφαλιστικό που έγιναν στην Ελλάδα, καθώς αν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τα όρια στα 67, βγήκαν συμπεράσματα, μαζικοποιήθηκαν και δυνάμωσαν τα συνδικάτα, ενισχύθηκαν το ΠΑΜΕ και οι φοιτητικοί σύλλογοι, γεγονός που φαίνεται σήμερα, στις μεγάλες απεργίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι συνδικαλιστές στάθηκαν μεταξύ άλλων στην αποφασιστικότητα των συνδικάτων να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην καταστολή. Υπογράμμισαν δε πως γνωρίζουν ότι ο αγώνας τους μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη και νιώθουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτό.

Αναφέρθηκαν επίσης στη διεθνή αλληλεγγύη που έχουν δείξει συνδικάτα - μέλη της ΠΣΟ σε όλο τον κόσμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ΠΑΜΕ, το οποίο ευχαρίστησαν για τη στάση του.


Σε σύσκεψη Ελλήνων μεταναστών

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης, «μιας αγωνιστικής μέρας» όπως τόνισε, σε σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Γαλλίας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων μεταναστών, μελών και φίλων του Κόμματος στο Παρίσι.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Ελληνες μετανάστες στη Γαλλία, όπου τονίστηκε η σημασία που είχε η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ τη μέρα αυτή, «όχι μόνο για τον γαλλικό λαό, αλλά και για εμάς, τους Ελληνες μετανάστες εδώ», όπως αναφέρθηκε. Ακόμα, μεταφέρθηκε η πείρα από την «καταστροφική για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαών» πολιτική της ΕΕ, πράγμα που έχουν βιώσει και οι Ελληνες μετανάστες στη Γαλλία. Τη συζήτηση απασχόλησε και το πρόσφατο τραγικό έγκλημα στα Τέμπη και έγινε αναφορά στην πείρα και της Γαλλίας, όπου η πολιτική «κόστους - οφέλους» στους σιδηροδρόμους προκαλεί διαχρονικά ατυχήματα που έχουν κοστίσει ζωές τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε επιβατικό κοινό.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι οι σημαντικές διαδηλώσεις που έγιναν την ίδια μέρα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα αποτελούν έκφραση ουσιαστικής αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Γαλλίας, όπως φυσικά και η παρουσία της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Παρίσι.

Είπε ακόμα ότι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις μεγάλες μάχες που έχει δώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, βγαίνουν για τον λαό χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν τον αναντικατάστατο ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική δύναμη που παλεύει ενάντια στην πολιτική που στηρίζουν και υλοποιούν όλα τα αστικά κόμματα, και της οποίας οι καταστροφικές συνέπειες για τις λαϊκές ανάγκες αποτυπώθηκαν σε διάφορους τομείς χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, όπως στη διαχείριση της πανδημίας, στην Παιδεία κ.ο.κ.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως είναι σημαντικό ο λαός να αξιοποιήσει αυτήν την πείρα και, προσπερνώντας τα διλήμματα που θέτει το σύστημα, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως και στις τοπικές που θα ακολουθήσουν. «Και η δική σας συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια του Κόμματος είναι μεγάλη και πρέπει να συνεχιστεί, να συμβάλετε και εδώ στο Παρίσι, σε άλλες πόλεις της Γαλλίας», είπε και τους κάλεσε να συνεχίσουν τις εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν και στην Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ