ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου και πυρηνικές απειλές

Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, λέει η Μόσχα

Η Βρετανία στέλνει στο Κίεβο, μαζί με τα άρματα «Challenger 2» (φωτ.), και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Copyright 2023 The Associated

Η Βρετανία στέλνει στο Κίεβο, μαζί με τα άρματα «Challenger 2» (φωτ.), και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου
Την πορεία κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έρχονται να επιβεβαιώσουν οι εξελίξεις και της τελευταίας βδομάδας, ενώ παράλληλα μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου σε άλλα κράτη και εντείνονται οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μεγάλη διάρκεια, ακόμα και «μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών», που κι αυτός δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον. Η παράταση του πολέμου, και μάλιστα με όλο και πιο επιθετικά όπλα, αυξάνει την πιθανότητα για «επεισόδια» σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Μόνο μέσα στον Μάρτη έχουν γίνει γνωστές τρεις «συναντήσεις» και αναχαιτίσεις ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών...

Η κλιμάκωση καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα. Σε πολιτικό επίπεδο με το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, που το εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Σε στρατιωτικό επίπεδο με τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο που θα στείλει η Βρετανία στο Κίεβο και με τις έμμεσες απειλές της Μόσχας για πυρηνική απάντηση, αλλά και με τα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού τύπου που θα στείλουν στην ουκρανική αεροπορία Πολωνία και Σλοβακία. Επιπλέον, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στο «καθεστώς του Κιέβου», ιδίως οι δηλώσεις του Λονδίνου για την προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ουκρανικό στρατό, «αποτελούν απόδειξη ότι οι προθέσεις της Δύσης είναι επιθετικές και ότι η ειρήνη στην Ουκρανία απουσιάζει από την ατζέντα», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μια ολόκληρη χώρα, ολόκληρους λαούς, εκατομμύρια ζωές».

Αντίστοιχα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει άμεσα να επαναφέρει την «ειρήνη στην Ουκρανία», επομένως η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί να παρέχει θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο για μακρόχρονο διάστημα.

Πυρηνικές απειλές απέναντι στα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Την περασμένη βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι μαζί με τα άρματα μάχης «Challenger 2» θα παράσχει στην Ουκρανία και πυρομαχικά, μεταξύ τους και «σφαίρες διάτρητης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σύγχρονων αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων».

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στη συνέχεια, αφού παραδέχτηκε ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιεί βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εδώ και δεκαετίες και ότι τέτοια βλήματα θα σταλούν στο Κίεβο, επιχείρησε να «αθωώσει» τη χρήση τους και να υποβαθμίσει τις δραματικές και χρόνιες επιπτώσεις τους.

Επεσήμανε ότι «οι βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματά τους εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα βασικό συστατικό και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες», υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί σκοπίμως να παραπληροφορήσει».

Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας πρόσθεσε προκλητικά ότι ...«ανεξάρτητη έρευνα» είχε αξιολογήσει πως οποιαδήποτε επίπτωση στην προσωπική υγεία και στο περιβάλλον από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «πιθανό να είναι χαμηλή».

Την εξέλιξη αυτή αξιοποιεί η Μόσχα, για να εντείνει τις απειλές που εξαπολύει.

«Φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», σχολίασε ο Πούτιν, μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Ριαμπκόφ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα επανέλθει στη Συνθήκη New START, για τα πυρηνικά και στρατηγικά όπλα, όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εχθρική τους στάση. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.

«Κήρυξη πολέμου» οποιαδήποτε απόπειρα σύλληψης του Πούτιν

Με ανοιχτή σύγκρουση απείλησε και ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που κάποια χώρα επιχειρήσει να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Ρώσου Προέδρου.

Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε όσα κράτη είναι μέλη του ΔΠΔ (οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν είναι) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να συλλάβουν τον Πούτιν αν βρεθεί στο έδαφός τους.

Οποιαδήποτε απόπειρα να συλληφθεί ο Πούτιν από ξένη χώρα θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.

«Ας το φανταστούμε (...) Ο αρχηγός κράτους μιας πυρηνικής δύναμης μεταβαίνει, για παράδειγμα, στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι είναι αυτό; Μια κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε. Τότε «όλες οι δυνατότητές μας, πυραυλικές και άλλες, θα πέσουν πάνω στην Μπούντεσταγκ, στο γραφείο του καγκελάριου και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το ΔΠΔ και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία γραφείου του Δικαστηρίου στη χώρα. Την Τετάρτη το νομοθετικό όργανο του ΔΠΔ κατήγγειλε «απειλές» προερχόμενες από τη Ρωσία κατά μελών του Δικαστηρίου.

Πληθαίνουν οι «συναντήσεις» ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών

Λίγες μέρες μετά τη συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν αναχαίτισής του από ρωσικά μαχητικά, ένα ακόμα περιστατικό με αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αυτήν τη φορά στη Βαλτική, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μια άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας «κρέμεται από μια κλωστή».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα έστειλε ένα μαχητικό Su-35 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, αφού δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B52H των ΗΠΑ πέταξαν προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.

Γενικότερα η στρατιωτική κινητικότητα στη Βαλτική έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Να σημειωθεί δε ότι ένα βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας το περασμένο Σάββατο, κοντά στο νησί Gogland, που ανήκει στη Ρωσία, δηλαδή σε απόσταση από την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει με πυρηνικό όπλο την Αγία Πετρούπολη, μετέδωσαν φινλανδικά ΜΜΕ.

Οπως επισημαίνει ο Mika Aaltola, διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, «ο Φινλανδικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά στενά της Ευρώπης, όπου και η Ρωσία έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο κίνδυνος για «ακούσια περιστατικά» κλιμάκωσης μεγαλώνει από την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ακόμα κι αν σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται για σύγχρονα, δυτικού τύπου μαχητικά που ζητάει το Κίεβο.

Η Σλοβακία παρέδωσε τα πρώτα 4 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα 9 αεροσκάφη θα παραδοθούν τις επόμενες βδομάδες. Και η Πολωνία έχει ανακοινώσει παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα στείλει 1 εκατ. βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οριστικοποίησαν νέο στρατιωτικό πακέτο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών πυροβολικού, το οποίο θα επιτρέψει να παραδοθούν τουλάχιστον 1 εκατ. οβίδες 155 χιλιοστών στο Κίεβο μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα χωρών της ΕΕ.

Ενα δισ. ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα αποθέματα πυρομαχικών των κρατών - μελών, άλλο ένα δισ. θα δαπανηθεί στην από κοινού αγορά οβίδων για το ουκρανικό πυροβολικό, ενώ η τρίτη πτυχή του σχεδίου της ΕΕ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των πολεμικών βιομηχανιών που παράγουν πυρομαχικά πυροβολικού, προκειμένου «να αναπληρωθούν τα αποθέματα των χωρών - μελών και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».

Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσίασε ως παράγοντες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο τις καθυστερήσεις στην απόφαση για παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, τις αδυναμίες και τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη δέσμευσή του «να διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων». Επίσης αναφέρεται ότι θα «λάβει υπόψη» τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ, κατά του Πούτιν, και της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομη απέλαση και μεταφορά ανήλικων Ουκρανών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Η δε Πολωνία σκοπεύει να ζητήσει επιπλέον 240 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αναχρηματοδότηση στρατιωτικών αγορών για την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε αποδυνάμωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και κάλεσε το G7 να αυστηροποιήσει το ανώτατο όριο για το πετρέλαιο, ώστε να περικόψει κι άλλο τα έσοδα της Ρωσίας. Η ίδια ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί 18 λιμάνια για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της σε τρίτες χώρες, και ότι μόνο 12 περίπου ρωσικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων. Η Μόσχα ζητάει πλήρη άρση όλων των περιορισμών για τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων προκειμένου να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ επισημαίνει ότι κι άλλες κυρώσεις (π.χ. στην ασφάλιση των πλοίων) εμποδίζουν αυτές τις εξαγωγές.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, Ν. Ποπέσκου, δήλωσε ότι το Κισινάου σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να ενταχθεί στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε ορισμένους Ρώσους πολίτες, ενώ η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα.

Παραμένει ο κίνδυνος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος υπογράμμισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια υπέστη ζημιά την 1η Μάρτη και έκτοτε παραμένει αποσυνδεδεμένη.

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ηλεκτροδοτείται από μόλις μία εξωτερική γραμμή 750 kV. Οταν και αυτή αποσυνδέεται, μπορεί να βασιστεί μόνο στην «έσχατη γραμμή άμυνας», δηλαδή σε γεννήτριες ντίζελ, για να ψύχονται οι αντιδραστήρες του και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των συστημάτων του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ