ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
Ψηφιακός μετασχηματισμός για τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών ή για τα κέρδη των λίγων και του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας, σε εκδήλωση Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στις 19/3

Για να συσκοτίσουν την αλήθεια προβάλλουν συστηματικά ένα παραπλανητικό αφήγημα που έχει δύο όψεις.

Απ' τη μια παρουσιάζουν την αλματώδη τεχνολογική πρόοδο σαν έναν αντικειμενικό κίνδυνο, σαν ένοχο για τη διόγκωση της ανεργίας και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Απ' την άλλη παρουσιάζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σαν το μαγικό ραβδί που θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνική ευημερία και για τη φιλολαϊκή μεταμόρφωση του σημερινού απάνθρωπου συστήματος της εκμετάλλευσης και του κράτους του. Εναν εύκολο δρόμο, χωρίς ταξικούς ανατρεπτικούς αγώνες και μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις.

Ιδιαίτερα ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει αναλάβει μια συστηματική προπαγανδιστική εκστρατεία για να μας πείσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλει αποφασιστικά για να επανασχεδιαστεί το κράτος με επίκεντρο τις ανάγκες του πολίτη. Οτι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν έχει ταξικό πρόσημο.

Και τι παρουσιάζει ως απόδειξη;

Την αυτονόητη βελτίωση που υπάρχει για να βγάζουμε πιο γρήγορα πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις και άδειες οδήγησης απ' τις κρατικές υπηρεσίες και τη μείωση της μεγάλης ουράς στα ΚΕΠ.

Ευτυχώς για όλους εμάς κάθε προπαγανδιστικό αφήγημα συντρίβεται αργά ή γρήγορα στο σκληρό έδαφος της πραγματικής ζωής.


Η δυνατότητα να κάνουμε γρήγορα ψηφιακή εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς δεν αλλάζει την απαράδεκτη κατάσταση της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων στα κτίρια και στη σίτιση, των υψηλών τροφείων, της ανεπάρκειας σε σχέση με τις ανάγκες.

Τα μηνύματα του 112 δεν συνοδεύτηκαν με ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Μεγάλες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες έγιναν ξανά στάχτη απ' την Εύβοια και τη Μυτιλήνη μέχρι τη Θράκη.

Η τεχνολογία δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε και τη λύση

Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι από μόνη της η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο ούτε και τη θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας. Το ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας. Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί.

Για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει τον κυβερνητικό μύθο ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους του κεφαλαίου μπορεί να καταργήσει τους ταξικούς φραγμούς και να ανοίξει τον δρόμο στη λαϊκή ευημερία, το παράδειγμα του τομέα της Υγείας είναι σίγουρα πολύ αποκαλυπτικό.

Τι λέει η κυβέρνηση;

Οτι όλοι μπορούμε να κλείσουμε πλέον εξίσου εύκολα ψηφιακά το ραντεβού μας για τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. Πράγματι. Γίναμε έτσι άραγε όλοι ίσοι στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες; Δεν χρειαζόμαστε ειδικές γνώσεις για να απαντήσουμε. Ολοκληρωμένες εξετάσεις γρήγορα και άνετα θα κάνει μόνο αυτός που μπορεί να πληρώσει.

Τι διαφημίζει επίσης η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ; Την ψηφιακή άυλη συνταγογράφηση και την ψηφιακή κάρτα υγείας. Πράγματι αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί θεωρητικά να συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Βοηθά, για παράδειγμα, τον γιατρό να ανατρέξει γρήγορα στο ιστορικό του ασθενούς και να προβλέψει την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει η χορήγηση ενός συγκεκριμένου φαρμάκου σε κάποιον που υποφέρει από διαφορετικά νοσήματα.

Πώς αξιοποιείται όμως σήμερα αυτό το επίτευγμα απ' το κράτος του κεφαλαίου;

Αξιοποιείται για τη συγκράτηση και την περικοπή των κρατικών δαπανών για την Υγεία και τα φάρμακα, για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα που απαιτούν η άρχουσα τάξη και η ΕΕ.

Και επειδή ο αρμόδιος υπουργός αρέσκεται να δηλώνει πως «δεν μπορείς να διαχειριστείς ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις», ας δούμε τι αποδεικνύουν οι επίσημες μετρήσεις της ΕΕ.

Αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό, 35% των συνολικών ετήσιων δαπανών Υγείας, καταβάλλεται απευθείας απ' τα νοικοκυριά, πέρα απ' τη φοροαφαίμαξη, και ότι η Ελλάδα είναι στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης και στους χρόνους αναμονής.

Το ιστορικό του ατομικού ψηφιακού φακέλου αξιοποιούν επίσης ασφαλιστικές εταιρείες (...)

Πάταξη της φοροδιαφυγής;

Με δεδομένη την αντιλαϊκή κατεύθυνση της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής, η κυβέρνηση προωθεί τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ψηφιακή καταγραφή των τιμολογίων των επιχειρήσεων, μέσα απ' την ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA (...)

Διαφημίζει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των φορολογικών δηλώσεων. Και μας εξηγεί ότι θα ωφεληθούμε όλοι απ' την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση της ταλαιπωρίας στις φορολογικές υποθέσεις.

Ομως, ποια φοροδιαφυγή στοχεύουν να περιορίσουν η κυβέρνηση και το κράτος; Των μεγάλων ομίλων; Μα αυτοί έχουν ήδη νόμιμες, προκλητικές, γιγαντιαίες φοροελαφρύνσεις. Μπορούν να έχουν off shore και να μετακινούν νόμιμα τα κεφάλαιά τους σε άλλα κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης. Μήπως θα εντοπίσει το myDATA το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπλων και ναρκωτικών; Ξέρουμε όλοι την απάντηση.

Για να μη μας μείνει απορία, η ΑΑΔΕ μάς έδωσε τα στοιχεία. Χάρη στον ψηφιακό έλεγχο που εντοπίζει εύκολα τις αποκλίσεις απ' τον μέσο όρο, εντόπισε απ' το 1 εκατ. ψηφιακά εγγεγραμμένων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων ήδη 240.000 που κάνουν ελλιπείς δηλώσεις και κρύβουν τα έσοδά τους.

Ενα μεγάλο μέρος τους είναι μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που οδηγούνται στην οικονομική ασφυξία απ' την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό, επιχειρήσεις για τις οποίες αυξάνει ο κίνδυνος να βάλουν μελλοντικά λουκέτο (...)

Φακέλωμα πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβάλλει αποφασιστικά και στη διασύνδεση, στη διαπλοκή όλων των λειτουργιών του κράτους του κεφαλαίου, για να υπηρετήσει ενιαία και πιο αποτελεσματικά τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Εύκολα μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό σ' όλες τις κατευθύνσεις της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Με την ψηφιακή διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών και το ψηφιακό μητρώο πολιτών δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για το ενιαίο φακέλωμα του συνόλου των δεδομένων όλων μας, από το ιατρικό ιστορικό μας, μέχρι την οικονομική μας κατάσταση, τα χρέη μας και το ποινικό μας μητρώο και την πολύπλευρη επεξεργασία και αξιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Αυτή η εφιαλτική δυνατότητα της δικτατορίας του κεφαλαίου κρύβεται πίσω απ' τις αθώες διακηρύξεις για τα οφέλη μείωσης της ταλαιπωρίας στα ληξιαρχεία, τον εκσυγχρονισμό των εκλογικών καταλόγων και άλλα προφανή παρόμοια που διασφαλίζει το G2C (Goverment to Citizen).

Αντίστοιχα, το ψηφιακό μητρώο του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης G2G (Goverment to Goverment), μπορεί να συγκεντρώνει σε ενιαίο ψηφιακό φάκελο τις αξιολογήσεις, την κινητικότητα, τη συμμετοχή σε απεργίες και τα προσωπικά δεδομένα όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Στις σημερινές συνθήκες αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια των διοικήσεων για να πειθαρχήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους για να υλοποιούν με ζήλο την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.

Δεν πρόκειται επίσης για έναν αόριστο μελλοντικό κίνδυνο. Αρκεί να δούμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, τις εντολές του υπουργού Εσωτερικών για τη συλλογή στοιχείων για τους απεργούς δημόσιους υπαλλήλους, καθώς και την πρόσφατη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να κηρύσσονται παράνομες οι απεργίες των ΟΤΑ, ακόμα και όταν δεν προσφεύγουν γι' αυτό οι δήμαρχοι στα δικαστήρια (...)

Ψηφιακός μετασχηματισμός στην οικονομία: Το παράδειγμα των τραπεζών

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ομίλων και επιχειρήσεων ασφαλώς δεν καταργεί τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Ο προσανατολισμός και το περιεχόμενό του υπηρετούν τους νόμους με τους οποίους λειτουργεί η καπιταλιστική οικονομία, τους νόμους της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το παράδειγμα των τραπεζών είναι χαρακτηριστικό.

Στις τράπεζες ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο αυτοματισμός προχώρησαν γρήγορα, απ' τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στο e-banking, στη διαδικτυακή τραπεζική που ήδη επεκτείνεται σε 4 εκατ. χρήστες στην Ελλάδα. Μεταβλήθηκαν οι στόχοι και η ουσιαστική λειτουργία του τραπεζικού κεφαλαίου στην οικονομία προς όφελος του λαού; Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε.

Το κράτος μέσα από τη δική μας φοροαφαίμαξη στηρίζει με τεράστια πακέτα τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα. Μόνο το πρόσφατο πακέτο «Ηρακλής» 1 και 2 διασφάλισε κρατικές εγγυήσεις 55 δισ. ευρώ, με τις οποίες οι τράπεζες απαλλάσσονται από ένα βουνό «κόκκινων» δανείων με ελάχιστο κόστος και κίνδυνο.

Το κράτος διασφαλίζει επίσης αναβολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεών τους και προκλητικές φοροελαφρύνσεις με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης εταιρικών κερδών. Μέσα από το ΤΧΣ κρατικοποιήθηκαν οι ζημιές των τραπεζών της προηγούμενης περιόδου. Το 2022, που οι τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία, το κράτος δηλώνει έτοιμο να παραδώσει ξανά τις μετοχές του σε ισχυρούς ομίλους. Ηδη εμφανίζεται ζωηρό ενδιαφέρον από ομίλους της Ιταλίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια στιγμή, οι τραπεζοϋπάλληλοι είδαν να μειώνεται ο αριθμός τους κατά 51% μέσα σε 11 χρόνια και ο αριθμός των καταστημάτων από 4.000 το 2010 σε λιγότερα από 1.500 το 2022. Αυξήθηκε ο αριθμός των κατοίκων ανά τραπεζοϋπάλληλο, η εντατικοποίηση όσων δουλεύουν. Με τη συμβολή του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΟΤΟΕ υπογράφτηκε κλαδική σύμβαση που προβλέπει σωρευτικά ονομαστικές αυξήσεις 5,5% την επόμενη τριετία, δηλαδή νέες απώλειες με βάση τον πληθωρισμό.

Το μεγάλο θύμα ήταν και είναι όλα αυτά τα χρόνια η λαϊκή οικογένεια. Στη μεγάλη διαφορά των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σε σχέση με τα μηδενικά επιτόκια για τις καταθέσεις της λαϊκής οικογένειας, ήρθε να προστεθεί η εκτίναξη των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ενας δανειολήπτης σήμερα επιβαρύνεται έως και 200 ευρώ τον μήνα συγκριτικά με το 2021, δηλαδή καλείται να πληρώσει μία έως δύο πρόσθετες παλιές δόσεις τον χρόνο. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από το 2019 οι αναρτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα πλησιάζουν τις 25.000 τον χρόνο, ενώ το 2022 εκτινάχθηκαν στις 52.000. Φυσικά δεν θα υλοποιηθούν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί.

Ταυτόχρονα υπάρχει και η ταλαιπωρία από την ψηφιακή γραφειοκρατία, η δυσκολία των απρόσωπων ηλεκτρονικών συναλλαγών όταν πρέπει να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα (...)

Η νέα κρίση που έρχεται

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αμερικανικές τράπεζες επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι η κρίση γεννιέται απ' τη φυσιολογική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Βρίσκεται στο DNA του. Πολύ πριν ξεκινήσει η απόσυρση από τράπεζες, όπως η SVB, των καταθέσεων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, είχε εμφανιστεί η πτώση του ποσοστού κέρδους τους στην παραγωγή. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών κατρακυλούσαν το 2022. Διογκώθηκε η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Ομιλοι όπως η «Amazon», η «Meta», η «Google», έκαναν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Στον τομέα της νέας τεχνολογίας αλλάζει περισσότερο η αναλογία των σύγχρονων μέσων και της τεχνολογίας προς το εργατικό δυναμικό και αυτό επιδρά στην πτώση του ποσοστού κέρδους. Υπήρχαν και συγκυριακοί λόγοι, όπως η μείωση της ζήτησης για εταιρείες όπως η «Amazon» και το «Netflix», μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Τα αστικά επιτελεία χρησιμοποίησαν όλα τα όπλα τους για να αποφύγουν την εκδήλωση μιας βαθιάς κρίσης.

Οι Κεντρικές Τράπεζες διασφάλισαν φθηνό δανεισμό στα κράτη και «περισσότερο χρήμα» για να δοθούν τα μεγάλα πακέτα των κρατικών ενισχύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτίναξη του πληθωρισμού, την οποία ενίσχυσε και ο ενεργειακός πόλεμος ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, οι Κεντρικές Τράπεζες στη συνέχεια ανέβασαν και συνεχίζουν να ανεβάζουν τα επιτόκια. Ομως, κάθε φάρμακο για το ένα σύμπτωμα γίνεται δηλητήριο για το άλλο. Η αύξηση των επιτοκίων, ο ακριβός δανεισμός ενισχύουν την επιβράδυνση και την ύφεση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ορισμένες τράπεζες στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν τον κίνδυνο απόσυρσης καταθέσεων. Για να αντισταθμίσουν τις απώλειες πούλησαν κρατικά ομόλογα που τα είχαν αποκτήσει πριν από την άνοδο των επιτοκίων. Το αποτέλεσμα είναι να τα πουλήσουν με ζημιά. Η μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων απ' την Κίνα και την Ιαπωνία έχει ρίξει ακόμα περισσότερο την αξία τους.

Τώρα το αμερικανικό κράτος δηλώνει ότι εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων. Είναι όμως υπερχρεωμένο κράτος, που έχει ήδη υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» του ανώτατου νόμιμου ορίου κρατικού χρέους. Ερευνα που δημοσίευσε η «Wall Street Journal» αναφέρει δεκάδες αμερικανικές τράπεζες που βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Η ζημιά από μια άμεση μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 620 δισ. δολάρια.

Το πιο βασικό είναι ότι τα όποια μέτρα, οι κρατικές ενέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιτία που γεννά την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου. Δεν λείπουν, περισσεύουν τα κεφάλαια στις αγορές. Τα κρατικά μέτρα και η συγκέντρωση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς στους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους μπορούν να μεταθέσουν μόνο προσωρινά την εκδήλωση της κρίσης. Η επόμενη κρίση θα είναι βαθύτερη (...)

Ταξικά ουδέτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας; Το παράδειγμα του Chat GPT

Δεν υπάρχει κάποια ουδέτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας, χωρίς ταξικό πρόσημο, την οποία απλώς αξιοποιεί το κεφάλαιο για το κέρδος του. Στην πραγματικότητα, το κεφάλαιο καθορίζει τον σκοπό, την κατεύθυνση, το περιεχόμενο και τον ρυθμό ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Καθορίζει σήμερα το τι, πότε και πόσο θα παραχθεί. Για παράδειγμα, σε ένα ψηφιακό κέντρο δεδομένων το κεφάλαιο καθορίζει σήμερα ποια δεδομένα θα συλλεχθούν, με ποια διαδικασία, με ποιο τρόπο θα γίνει η επεξεργασία, ποιες πληροφορίες πρέπει να εξαχθούν και για ποιο σκοπό.

Επομένως, δεν αναπτύσσονται κάποιες ουδέτερες τεχνολογικές εφαρμογές ανεξάρτητα απ' το ποια τάξη έχει στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Πολλοί εντυπωσιάστηκαν απ' την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης Chat GPT, που εξαπλώθηκε και έγινε διάσημη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Διαφημίζεται ως ένα ουδέτερο και αμερόληπτο διαλογικό γλωσσικό μοντέλο, που μπορεί να απαντά άμεσα στα ερωτήματά μας.

Το ρωτήσαμε αν η Σοβιετική Ενωση ήταν ένα δημοκρατικό καθεστώς. Μας απάντησε ότι δεν ήταν αφού δεν υπήρχαν πολυκομματισμός, ελεύθερες εκλογές και ανοχή στην αντίθετη πολιτική άποψη. Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις και κριτήρια.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει προφανώς «εκπαιδευτεί» με υλικό διαποτισμένο απ' την κυρίαρχη αστική ιδεολογία. Το χρησιμοποιούν ήδη ως εργαλείο για τις εξετάσεις και τις εργασίες τους κάποιοι μαθητές και φοιτητές. Και έχει προκαλέσει ήδη ζωηρή συζήτηση για την οριοθέτηση της χρήσης του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η αλόγιστη χρήση του στη μείωση της κριτικής ικανότητας του χρήστη. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η κυριότερη όμως αρνητική επίδραση του καπιταλιστικού συστήματος αφορά τα εμπόδια που θέτει στην ανάπτυξη της κύριας παραγωγικής δύναμης, του εργαζόμενου ανθρώπου.

Αντί η τεχνολογική πρόοδος να αξιοποιηθεί για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του εργαζόμενου, αξιοποιείται για την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματά του. Αξιοποιείται με τρόπο που αφενός αυξάνει την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης όσων δουλεύουν και αφετέρου αυξάνει τον στρατό της μόνιμης ανεργίας και της φτώχειας, την αχρήστευση εργατικής δύναμης σημαντικού μέρους του πληθυσμού.

Το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής (IFR), πάνω απ' το 75% των θέσεων εργασίας στη χαλυβουργία έχει ήδη αντικατασταθεί από συμβατικά ρομπότ και αυτοματοποιημένες διαδικασίες τα τελευταία 30 χρόνια. Και αυτό έγινε πριν εμφανιστούν τα σύγχρονα ρομπότ που μπορούν να αντικαταστήσουν εργαζόμενους σε δημιουργικές γνωστικές εργασίες (...)

«Τα χελιδόνια» του σοσιαλισμού

Τώρα όμως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες μεγάλες δυνατότητες που γεννούν για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση η πληροφορική, η ψηφιακή τεχνολογία, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, που είναι «τα χελιδόνια του σοσιαλισμού».

Τώρα δεν υπάρχουν πια μια σειρά τεχνικοί και επιστημονικοί περιορισμοί που περιορίζουν τις δυνατότητες του κεντρικού σχεδιασμού και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία του 1917 και στη Σοβιετική Ενωση του 1930. Τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά ο βαθμός κοινωνικοποίησης της εργασίας και της αυτοματοποίησης της παραγωγής.

Σκεφτείτε τις νέες δυνατότητες που έχουμε σήμερα να αυξήσουμε τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων χάρη στην αύξηση της παραγωγικότητας και του επιπέδου κοινωνικοποίησης της παραγωγής, αν πάψει να αποτελεί το καπιταλιστικό κέρδος το κριτήριο των αποφάσεων στην οικονομία.

Σκεφτείτε τις νέες δυνατότητες να αναβαθμίσουμε το γενικό μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων και το δημιουργικό περιεχόμενο της εργασίας τους, τις δυνατότητες να παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων.

Σκεφτείτε τις τεχνολογικές δυνατότητες του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού για γρήγορη συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, για να λαμβάνει γρήγορες και βέλτιστες αποφάσεις σε σύνθετα προβλήματα (...)

Τις δυνατότητες διασύνδεσης και συντονισμού των παραγωγικών μονάδων, αφού το «myDATA του σοσιαλισμού» δεν θα συνδέει επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα κέρδη και τα μερίδια της αγοράς και προσπαθούν να φοροδιαφύγουν απ' το κράτος.

Σκεφτείτε τις δυνατότητες για αυτόματη πρόβλεψη βλαβών, αυτόματη παραγγελία ανταλλακτικών.

Πάνω απ' όλα τις υλικές δυνατότητες για γρήγορη εξάλειψη κάθε μορφής ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας (...)

Μπαίνουμε μπροστά

Αυτόν τον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος των λαϊκών αναγκών φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα το ΚΚΕ. Και φυσικά δεν περιμένουμε να ξημερώσει κάποια μεγάλη μέρα για να υλοποιήσουμε αυτό το Πρόγραμμα.

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση που θα ανοίξει τον δρόμο της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης.

Είμαστε σήμερα μπροστά στον αγώνα για να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για κατάργηση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων.

Είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ που γεννά ενεργειακή και ψηφιακή φτώχεια. Δίνουμε τη μάχη για ασφαλείς, γρήγορες και φθηνές επικοινωνίες και μεταφορές. Παλεύουμε για να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που επιτρέπει το προληπτικό ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των πολιτών. Δίνουμε τη μάχη για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας (...)

Με το ΚΚΕ, να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να παγιδευτούμε και να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε λιγότερα την επόμενη μέρα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε πάλι εμείς, με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, για να θησαυρίσει ξανά το κεφάλαιο.

Μπορούμε και πρέπει να καταδικάσουμε όλους τους ενόχους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Μπορούμε και πρέπει να πάρουμε θέση μάχης δίπλα στο ΚΚΕ. Να ενισχύσουμε το ΚΚΕ παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στην εκλογική μάχη. Να υπάρξει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα κι έξω απ' τη Βουλή, μπροστά στα δύσκολα, μπροστά στην επόμενη κρίση που έρχεται.

Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Καλή δύναμη, φίλες και φίλοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ