ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Απαράδεκτες ρυθμίσεις και «περίεργες» εξαιρέσεις

Η αλλαγή του νόμου περί αστικής ευθύνης του Τύπου, αλλά μόνο για τις εφημερίδες, αφήνοντας - περιέργως - εκτός τα άλλα Μέσα και το διαδίκτυο, η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ, αυτού του κυβερνητικού φερέφωνου, και σε ρόλο ...θεματοφύλακα για την επιβολή των προστίμων στον Τύπο και η συμμετοχή των διευθυντικών στελεχών, δηλαδή των εκπροσώπων των εκδοτών, στις επαγγελματικές Ενώσεις των δημοσιογράφων, είναι οι βασικές ρυθμίσεις της απαράδεκτης τροπολογίας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή και ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Ο ειδικός αγορητής του, Μανώλης Συντυχάκης, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις της, επεσήμανε όσον αφορά τα περί αστικής ευθύνης του Τύπου ότι προβλέπει μεν πως μετά από μία δικαστική αγωγή σε αστικό δικαστήριο που επιδικάζει χρηματικές αποζημιώσεις θα πληρώσει το Μέσο που καταδικάστηκε, και πως εφόσον δεν πληρώνει η εταιρεία - ιδιοκτήτης του Μέσου θα πληρώνει ο μέτοχος που είναι ιδιοκτήτης του 50% των μετοχών, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα «γιατί αυτή η διάταξη περιορίζεται στον Τύπο και όχι και στα άλλα Μέσα, στο διαδίκτυο;».

Πράγματι, πρόσθεσε, «τις περισσότερες φορές όταν υπάρχει αγωγή για κάποιο Μέσο δεν δικάζεται ο διευθυντής, δικάζεται ο δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος έχει γίνει ο σάκος του μποξ. Οι δημοσιογράφοι χειρίζονται θέματα και τα παρουσιάζουν μετά με βάση την πολιτική που διαμορφώνει ο επιχειρηματικός όμιλος. Μέσω του διευθυντή, του διευθυντή σύνταξης και των αρχισυντακτών μεταφέρεται η εντολή στον δημοσιογράφο, και αυτός είναι υποχρεωμένος να προβάλλει τα θέματα με βάση την πολιτική που του υποδεικνύουν. Τώρα, αν εδώ εμπλέκονται και ανταγωνισμοί και υπάρχουν μηνύσεις και αγωγές για συκοφαντικές δυσφημίσεις, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη, ή δεν έχουν την κύρια ευθύνη, και δεν πρέπει να δικάζονται. Οι ιδιοκτήτες όμως και τα διευθυντικά στελέχη έχουν ολάκερη την ευθύνη. Και εδώ επικρατεί ο νόμος του ισχυρού».

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για το ΕΣΡ, σημείωσε ότι «αυτός ο θεματοφύλακας, τάχα μου, της αντικειμενικής ενημέρωσης, τώρα αναλαμβάνει και ρόλο μεσάζοντα επιβολής προστίμων στον Τύπο. Αυτό δηλαδή το ανυπόληπτο όργανο, κυβερνητικό φερέφωνο, που δεν κάνει απολύτως τίποτα για να βάλει έναν φραγμό σε αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα στα ΜΜΕ, για την παραβίαση όχι της ισότιμης προβολής - δεν μιλάμε εδώ για ισότιμες προβολές - αλλά έστω αυτής της αρχής της αναλογικής προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης. Ζούμε πραγματικά έναν μιντιακό αυταρχισμό, μια ιδεολογική χειραγώγηση από τα ΜΜΕ».

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ότι «ανέβηκε στα κεραμίδια» για την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα, ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε ότι «πρέπει να σταματήσει αυτήν την υποκρισία, τη στιγμή που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε αυτό το καθεστώς, με τον νόμο Παππά. Ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι η σύνθεση του ΕΣΡ, για την οποία διαμαρτύρεται, είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης πλην ΚΚΕ».

Για τη ρύθμιση που προβλέπει ότι ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης θα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων των δημοσιογράφων, διαφορετικά το Μέσο θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 ευρώ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Από πού κι ως πού διευθυντής και διευθυντής σύνταξης πρέπει να είναι μέλη του σωματείου; Το να είναι μέλη του σωματείου των εκδοτών το καταλαβαίνουμε, με γεια τους και χαρά τους, έχουν κάθε δικαίωμα». Και πρόσθεσε: «Τα διευθυντικά στελέχη, που είναι τα πρώτα βιολιά των ιδιοκτητών, δεν μπορούν να συμμετέχουν στις ίδιες Ενώσεις, στα ίδια συνδικάτα όπου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι. Αυτοί είναι οι κατ' εξοχήν άνθρωποι της εργοδοσίας, τα συμφέροντά τους είναι με την εργοδοσία, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων».

Στην ίδια τροπολογία υπάρχει ρύθμιση που αφορά το επίδομα μετάβασης εργαζομένων της ΕΡΤ σε εμπόλεμη ζώνη. Οπως ανέφερε ο Μ. Συντυχάκης, «το ΚΚΕ ήταν πάντα της άποψης ότι θα πρέπει αυτό το επίδομα να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Και λέμε επίσης ότι πρέπει να προμηθεύονται με μέσα ατομικής προστασίας, μέσα ασφάλειας, δηλαδή αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ό,τι άλλο χρειάζονται για να πάνε στον πόλεμο. Τους έστειλαν στην Ουκρανία χωρίς τίποτα απ' όλα αυτά, και έτρεχαν βέβαια εκ των υστέρων να τους καλύψουν. Εχουν ευθύνη γι' αυτά και η κυβέρνηση και η εργοδοσία».

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Θα βρουν στην απέναντι μεριά τους νέους που υπηρετούμε

Με επιστολές τους στο «alt.gr» νέοι στρατευμένοι συνεχίζουν να καταδικάζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

«Τόσο τα συμφέροντα που εκπροσωπούν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και αυτά της Ρωσίας είναι ξένα και εχθρικά προς τον λαό της χώρας μας και όλου του κόσμου. Οποια μεριά και αν νικήσει και σε αυτό τον πόλεμο, ο χαμένος θα είναι πάντα ο λαός», αναφέρει ο στρατιώτης Πυροβολικού Καζάντζας Δημήτριος και προσθέτει:

«Καταδικάζω την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και διαμαρτύρομαι για την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μου σε αυτή. Καταδικάζω την ενεργοποίηση της Ταχείας Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή της μονάδας μου στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και σε τέτοια πιθανότητα επιθυμώ εγώ προσωπικά να μην συμμετάσχω.

Ο λαός της χώρας μας να αγωνιστεί ώστε κανένας φαντάρος να μη βγει από τα σύνορα της χώρας, καμία εμπλοκή, καμία διευκόλυνση, είτε με υποδομές είτε με έμψυχο δυναμικό, να μη γίνουμε συνεργοί στα εγκλήματά κατά των λαών».

Τα σχέδιά τους θα βρουν στην απέναντι μεριά τους νέους που υπηρετούμε τη θητεία μας, τονίζουν φαντάροι από στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ: «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μην εμπλακεί κανένας φαντάρος, κανένα στέλεχος του στρατού, κανένα πλοίο ή αεροπλάνο της χώρας μας στον πόλεμο. Είναι πόλεμος άδικος και από τις δύο πλευρές (ΝΑΤΟ και Ρωσία), που έχουν βάλει στη μέση τον ουκρανικό λαό και γενικά τους λαούς και τους κάνουν σάκο του μποξ για τα συμφέροντά τους.

Να σταματήσει αμέσως η σφαγή!

Κανένα μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας να μη σταλεί στον πόλεμο.

Καμιά διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για διέλευση προς την Ουκρανία μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας».

Ερευνα για την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ

Συνεχίζεται η διερεύνηση της διαδικτυακής επίθεσης που έγινε με κακόβουλο λογισμικό στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ στην υπόθεση έχει εμπλακεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της συμμετοχής χάκερς από άλλη χώρα. Με την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Τα ίδια τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν ότι «η άμεση αντίδραση και οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιακών λειτουργιών περιόρισαν και απέτρεψαν επέκταση της επίθεσης» και προσθέτουν ότι «δεν έχει διαπιστωθεί καμία διαρροή προσωπικών πληροφοριών ή άλλων δεδομένων έως τώρα». Ταυτόχρονα προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος όλων των ταχυδρομικών καταστημάτων. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η επίθεση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια αναβάθμιση των συστημάτων με ευθύνη του κράτους.

Σε ανακοίνωση την Τρίτη η εταιρεία σημείωνε: «Προσδιορίστηκε ότι η στοχευμένη κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο την κρυπτογράφηση των κρίσιμων συστημάτων για την επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΛΤΑ, ξεκίνησε από κακόβουλο λογισμικό μηδενικού χρόνου, το οποίο εγκαταστάθηκε σε σταθμό εργασίας και με την τεχνική https reverse shell συνδέθηκε σε υπολογιστικό σύστημα, το οποίο ελεγχόταν από ομάδα κυβερνοεγκληματιών. Για την επίλυση του τεχνικά δύσκολου αυτού έργου εξετάζονται ένα προς ένα περισσότερα από 2.500 τερματικά συστήματα για λόγους ΙΤ ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα εγκαθίστανται και προγράμματα agents. Στόχος η άμεση επαναλειτουργία του εμπορικού πληροφοριακού συστήματος, η ασφάλεια όλων των δεδομένων και η ταχύτερη εξομάλυνση στη λειτουργία των καταστημάτων». Και καταλήγει: «Μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος από τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα εξυπηρετούνται οι εισπράξεις λογαριασμών, η αποστολή αλληλογραφίας και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ολες αυτές οι λειτουργίες, πλην των χρηματοοικονομικών, θα εξυπηρετούνται κανονικά από την ΕΛΤΑ Courier». Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους στην ώρα τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην Ινδία με ευρωατλαντικές αποσκευές

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, είχε συνάντηση χτες με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, καθώς ο αμερικανοΝΑΤΟικός παράγοντας αναγνωρίζει την Ινδία ως «στρατηγικό εταίρο» και ανάχωμα στην κινεζική επέκταση, και η ελληνική κυβέρνηση ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο σπεύδει να συσφίξει τις διμερείς σχέσεις.

Στην ατζέντα βρέθηκαν, όπως διαχέεται από πλευράς Δένδια, «η ενίσχυση της πολυδιάστατης και ραγδαία αναπτυσσόμενης συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδο-Ειρηνικό», ζώνη όπου το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ θέλουν να εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν δήλωση προθέσεων για τη μετανάστευση και την κινητικότητα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, καθώς και πρόγραμμα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε δήλωσή του, εξάλλου, ο Ν. Δένδιας τόνισε το γεγονός ότι επρόκειτο για την τρίτη συνάντησή του με τον Τζαϊσχανκάρ σε λιγότερο από ένα χρόνο - «αυτό λέει κάτι», πρόσθεσε. Επισήμανε δε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης η διμερής σχέση να εξελιχθεί σε «στρατηγική», εκφράζοντας επίσης την ελπίδα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών να συναντηθούν σύντομα ακριβώς για να προωθήσουν μια τέτοια εξέλιξη. Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι, όπως και «η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Εννοιες που το κεφάλαιο κάνει «λάστιχο», προκειμένου να προστατέψει συμφέροντά του έναντι αντίπαλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, μιλώντας αργότερα σε ινδικό πανεπιστήμιο, επισήμανε πως «δύο θαλάσσιες περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος για την Ινδία και την Ελλάδα είναι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η Μεσόγειος Θάλασσα, ιδιαίτερα για την Ελλάδα η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα», χαρακτηρίζοντας την UNCLOS «ακρογωνιαίο λίθο για την ενίσχυση της σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές» και επιμένοντας ότι αυτή η Σύμβαση «είναι ζωτικής σημασίας για έναν πραγματικά "ελεύθερο και ανοιχτό" Ινδο-Ειρηνικό. Η περιοχή που θα διαμορφώσει την τροχιά της παγκόσμιας πολιτικής τα επόμενα χρόνια», στην κόντρα βέβαια των Ευρωατλαντικών με την Κίνα.

Ο Ν. Δένδιας έγινε επίσης δεκτός από τον αντιπρόεδρο της Ινδίας και πρόεδρο της Ανω Βουλής, Venkaiah Naidu, με τον οποίο είχε «γόνιμη συζήτηση σχετικά με τη διμερή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ