ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
Σελ. /32
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Καταγγέλλουν συνθήκες νοσηλείας που δεν τις βάζει ανθρώπου νους

Πέρα από κάθε όριο αντοχής η καθημερινότητα χιλιάδων υγειονομικών και ασθενών

Ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις - εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας - για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη βλάπτεται ανεπανόρθωτα η υγεία τους, για ακόμα μια μέρα χτες, μόνο στην Αττική, 119 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Ενας απ' αυτούς είναι σε αναμονή στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ από τις 5 Μάρτη, όταν κάθε ώρα καθυστέρησης μακριά από την Εντατική καθιστά ολοένα και πιο αδύνατη τη θετική έκβαση της πορείας του. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία απαιτούνταν 3.500 κρεβάτια. Η κυβέρνηση καυχιέται ότι εξασφάλισε 1.200 κρεβάτια, που έτσι κι αλλιώς δεν φτάνουν, και αρνείται να επιτάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Μόνο μέσα σε μια μέρα, χτες, αυξήθηκαν κατά 31,47% οι νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία. Η Αττική είχε άλλη μια εφιαλτική μέρα. Μόνο στο «Σισμανόγλειο» «από τότε που έγινε Covid έχουμε περίπου 10 διασωληνωμένους τη μέρα εκτός ΜΕΘ. Τα κρεβάτια είναι στο φουλ, δεν μένει άδειο ούτε 5 λεπτά. Επικρατεί ένα χάος. Η ΜΕΘ απέκτησε 17 κρεβάτια, χωρίς να γίνουν προσλήψεις εντατικολόγων, νοσηλευτών. Μας έλεγαν, θα έρθουν 10 νοσηλευτές, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Χτες παρουσιάστηκαν κάποιοι από τους επιστρατευμένους ιδιώτες γιατρούς, που έχουν να δουλέψουν κάτι χρόνια σε νοσοκομεία. Αυτά δεν είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, είναι κοροϊδία. Λίγο πιο πάνω υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι με έτοιμες μονάδες, έτοιμο προσωπικό, πρέπει να επιταχθούν, γιατί πεθαίνει κόσμος που θα μπορούσε να σωθεί», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» υγειονομικός του νοσοκομείου.

Στο «Θριάσιο» η χτεσινή εφημερία ολοκληρώθηκε με 34 ακόμη εισαγωγές, πληρότητα στη ΜΕΘ 100% και 6 διασωληνωμένους (4 Covid, 2 non Covid) εκτός ΜΕΘ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

Με το μισό προσωπικό στις ΜΕΘ

Χτες το πρωί και τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας - ΠΓΝΠ και «Αγιος Ανδρέας» - μετρούσαν πάνω από 220 νοσηλευόμενους, με την πληρότητα να κυμαίνεται μεταξύ 95% - 100% σε όλες τις απλές και ΜΕΘ Covid κλίνες. Γιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων μιλούν για τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών των τελευταίων μηνών.

Μόνο στο ΠΓΝΠ έχουν κλείσει πάνω από 110 κρεβάτια για άλλες παθήσεις και έχουν μετατραπεί σε Covid. Πλέον η Γενική ΜΕΘ στεγάζεται στον χώρο της ανάνηψης στα χειρουργεία, με πάνω από 15 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ Covid.

Στο «Αγιος Ανδρέας» τα πράγματα είναι «όπως και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Γεμάτες κλίνες non Covid και με τις ΜΕΘ είμαστε στο 100% πληρότητας», τονίζει σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Κωνσταντίνος Δραγώτης, διευθυντής ΕΣΥ - ΜΕΘ του νοσοκομείου, και μας εξηγεί:

«Η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου στεγάστηκε σε μια κλινική, αρχικά με 6 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία στην πορεία έγιναν 8, φτάσαμε μέχρι τα 11 και τώρα λένε για 14. Και δεν μιλάμε για έναν ενιαίο χώρο, αλλά σπασμένα σε θαλάμους ανά 2-3 κρεβάτια, έχοντας βέβαια σύστημα αρνητικής πίεσης και παροχής οξυγόνου. Ολα αυτά τα κρεβάτια παρακολουθούνται με το μισό προσωπικό από το προβλεπόμενο, βάσει και των διεθνών προδιαγραφών για τη λειτουργία των ΜΕΘ. Λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι πριν από την πανδημία, που και πάλι ήμασταν κάτω από το όριο.

Πριν από την πανδημία, ο αριθμός του προσωπικού στη Γενική ΜΕΘ ήταν 25 νοσηλευτές για 6 κρεβάτια. Σήμερα δουλεύουν 14 νοσηλευτές για 7 κρεβάτια Γενικής ΜΕΘ. Οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν στη ΜΕΘ Covid, όπου μαζί με κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων έφτασαν τους 25 αντί για τους 50 που χρειάζονται, και μάλιστα σε έναν πολυδιασπασμένο χώρο, όπου απαιτείται ακόμη περισσότερο προσωπικό.

Οι γιατροί στη ΜΕΘ αντί για τουλάχιστον 18 είμαστε μόνο 9. Κάνουμε από 11 έως 15 εφημερίες Εντατικής ο καθένας. Οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν για τις ΜΕΘ: 1 εξειδικευμένος γιατρός ανά ασθενή και 4 εξειδικευμένοι νοσηλευτές ανά ασθενή. Το σύστημα δουλεύει με 50% λιγότερο προσωπικό και κρατιέται όρθιο χάρη στην εμπειρία του μόνιμου, που όλο και λιγοστεύει. Ως πότε; Η ΜΕΘ Covid είναι γεμάτη, και να σου πω το πιο απλό, οι ασθενείς χρειάζονται γύρισμα 4 φορές τη μέρα και οι περισσότεροι είναι υπέρβαροι.

Μιλάμε για ελάχιστο προσωπικό που αντιμετωπίζει καθημερινά πρόσθετες δυσκολίες στην εντατική παρακολούθηση όλων των ασθενών, πιέζεται εδώ και μήνες, κάθε μέρα και επί πολλές συνεχόμενες ώρες, με λιγοστά ρεπό, μεγάλη ψυχική και σωματική κούραση, οξύνονται οι αντιπαραθέσεις. Με λίγα λόγια είναι εμφανή τα σημάδια του burn out (επαγγελματική εξουθένωση).

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, δεν προκηρύχθηκε ούτε μια θέση εντατικολόγου στον "Αγιο Ανδρέα", δεν προσλήφθηκε ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής. Εφεραν νοσηλευτικό προσωπικό με ελαστικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς εμπειρία, για τα βασικά της νοσηλείας, που χρειάζεται 5-6 μήνες να προσαρμοστείς στη δουλειά της εντατικής θεραπείας, και σε λίγους μήνες θα απολυθούν. Ποια ενίσχυση; Ποια ετοιμότητα;».

Λίγες εφημερίες αρκούσαν για να καταρρεύσει η «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα

«Εγώ αυτήν τη στιγμή δουλεύω με πληρότητες κλινικής 150% με non Covid, και μάλιστα βλέπουμε καρκίνους παραμελημένους, βλέπουμε αναπνευστικές ανεπάρκειες παραμελημένες», είναι η εικόνα που δίνει ο συντονιστής - διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό», Γ. Μπουλμπασάκος, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων σημειώνει με αγωνία ότι «έχουν μειωθεί κατά 40% οι διαγνώσεις καρκίνου τον τελευταίο χρόνο».

Μόνο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» έχουν κλείσει διαδοχικά από τον περασμένο Οκτώβρη και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές, με χρόνιους πάσχοντες να στοιβάζονται σε πολύμηνες λίστες αναμονής κλινικών άλλων νοσοκομείων, ή να πληρώνουν από την τσέπη τους σε κάποιο ιδιώτη.

Να αποσυμφορηθούν η Πνευμονολογική, οι Α' και Β' Παθολογικές κλινικές του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία Covid και μη Covid ασθενών, απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο». «Περισσότεροι από 100 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε επικίνδυνες συνθήκες, από τους γιατρούς της Πνευμονολογικής, των Α' και Β' Παθολογικών κλινικών του "Θριάσιου", στους θαλάμους τεσσάρων κλινικών (σε 2 διαφορετικούς ορόφους) που έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid του νοσοκομείου, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές που ορίζονται σαφώς από το ΠΔ 102/2020 για την προστασία από βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι ο SARS-CoV-2.

Οι ίδιοι ελάχιστοι γιατροί της Β' Παθολογικής (5 ειδικευμένοι και 8 ειδικευόμενοι) και της Πνευμονολογικής (6 ειδικευμένοι) έχουν την ευθύνη για δεκάδες ακόμη ασθενείς με άλλα παθολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα, που νοσηλεύονται στους θαλάμους της Νευροχειρουργικής και Γενικής Χειρουργικής κλινικής, δίπλα σε θαλάμους με χειρουργημένους ασθενείς. Οι ίδιοι γιατροί έχουν την ευθύνη για ασθενείς Covid και μη, ακόμη και για ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς».

Παράλληλα το Σωματείο επισημαίνει ότι «χρειάστηκαν ελάχιστες μόνο εφημερίες για να διαψευστεί το κυβερνητικό αφήγημα περί "συνεργασίας και ουσιαστικής συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας". Συγκεκριμένα, όχι μόνο οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών Covid στο "Ιατρικό Περιστερίου" είναι τέτοιες που επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς που θα μεταφερθούν θα είναι "ένα βήμα" πριν την ανάρρωση, αλλά και η αντίστοιχη συμφωνία για μεταφορά παθολογικών, μη Covid ασθενών από την εφημερία του "Θριάσιου" Νοσοκομείου σε ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ, αφορά την εφημερία μόνο μίας Παθολογικής κλινικής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει προκλητικά να παρουσιάζει «μαγική εικόνα»

Ακόμη 51 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους. Τα νέα κρούσματα είναι 3.586 και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με COVID-19 είναι 699. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347 και των θανάτων σε 7.582.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταήμερου είναι 482 ασθενείς. Από το σύνολο των 3.586 νέων κρουσμάτων, 1.779 εντοπίστηκαν στην Αττική (470 στο Κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στη Δυτική Αθήνα, 244 στην Ανατολική Αττική, 180 στο Βόρειο Τομέα, 144 στο Νότιο Τομέα, 121 στη Δυτική Αττική, 18 στα νησιά), 398 στη Θεσσαλονίκη, 161 στην Αχαΐα.

Κι ενώ όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι ο λαός παραμένει τραγικά εκτεθειμένος στην πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της παρουσιάζοντας μαγική εικόνα, όπως έκανε χτες μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οπως είπε, «προσλήψεις έχουν γίνει. Εχει ενισχυθεί τα μέγιστα το σύστημα Υγείας. Εχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ του Δημοσίου από 557 που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε 1.189 και μαζί με τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είμαστε σήμερα σε πάνω από 1.400. Εχουν προσληφθεί 10.000 προσωπικό - από τους οποίους οι 4.000 θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ - 1.200 μόνιμοι γιατροί και μπαίνουν σε λίγο άλλοι 200. Εχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», σημείωσε.

Παρέκαμψε βέβαια το γεγονός ότι οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί η πίεση της πανδημίας, ενώ χωρίς καμιά φροντίδα είναι πλέον ασθενείς με άλλες χρόνιες ή έκτακτες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες. Οσο για τις προσλήψεις, η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία τα λέει όλα...

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε τα περί «εκτεταμένης συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» και ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα και ενιαίο (...) τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, πολυδύναμες ΜΕΘ». Επαναφέροντας τις υποδείξεις περί «ατομικής ευθύνης», είπε ότι «δεν πρέπει να χαλαρώνουμε (...) Καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για την υγεία του, είναι υπεύθυνος να προστατεύσει τον συνάνθρωπό του και τους αγαπημένους του».

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ
Αναφορά στον Αρειο Πάγο από την ΟΕΝΓΕ

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την «παραμονή βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες». Στο έγγραφο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αναφέρεται συγκεκριμένα πως «τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση». Η κυβέρνηση, τονίζει, «είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID». «Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», καταλήγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ