ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2023 - Κυριακή 26 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που αγωνίζεται!»

Συγκλονιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα | Αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα απέναντι στις αντιασφαλιστικές ανατροπές, στις επιτάξεις απεργών, στον αυταρχισμό και την καταστολή

Σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας
Σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας
«On lache rien! On reprend tout!» («Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα! Θα τα ανακτήσουμε όλα!»)

«Rien ne peut arreter une peuple qui lutte!» («Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που αγωνίζεται!»)

Συνθήματα όπως τα παραπάνω και πολλά ακόμα αντίστοιχα «ήχησαν» την Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία, στις νέες μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, στα πανό και στις πικέτες των διαδηλωτών, στις πορείες και στους αποκλεισμούς μεγάλων συγκοινωνιακών κόμβων και βιομηχανικών περιοχών, στις περιφρουρήσεις εργοστασίων, αλλά και στις καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων!

Ενα ανθρώπινο ποτάμι «βούλιαξε» τη χώρα, με τις τεράστιες σε όγκο και παλμό διαδηλώσεις που έγιναν σε πάνω από 240 πόλεις, σε κάθε γωνιά, δίνοντας ηχηρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, το οποίο η κυβέρνηση Μακρόν υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια για να υπηρετήσει την «ανταγωνιστικότητα» των γαλλικών μονοπωλίων.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν προβλέπει αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, ενώ προϋποθέτει 43 χρόνια δουλειάς για την κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, καθιστώντας έτσι τη σύνταξη άπιαστο όνειρο για πολύ μεγάλα τμήματα των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες «απογείωσης» της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας», μεγάλης επιβάρυνσης από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις άσχημες συνθήκες δουλειάς κ.ο.κ.

Στην Αβινιόν
Στην Αβινιόν
Στο Παρίσι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ξεπέρασε τις 800.000 εργαζομένων! Στη Μασσαλία, τις 280.000! Σε Νάντη, Ρουέν, Μπρεστ, Τουλούζη, Μπορντό, Νίκαια, Λιόν, σε μικρότερα και μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ήταν πρωτόγνωρη η συμμετοχή του κόσμου που γέμισε πλατείες, λιμάνια, δρόμους.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα συμμετείχαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απεργιακών συγκεντρώσεων, οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και ανακοίνωσαν νέα πανεθνική μέρα απεργίας και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μάρτη.

«Εμείς παράγουμε, εμείς αποφασίζουμε!»

«Tous unis contre la reforme des retraites» («Ολοι ενωμένοι κατά της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις»), όπως έγραψαν στο πανό που σήκωσαν στον χώρο δουλειάς τους οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κρουάς. Οι ίδιοι πρόσθεταν σε άλλο τους μήνυμα: «Είμαστε σε θέση να πάρουμε τον πλήρη έλεγχο του εργαλείου μας! Παράγουμε, αποφασίζουμε!».

Χαρακτηριστικά είναι τα στιγμιότυπα στα λιμάνια (παραθαλάσσια αλλά και παραποτάμια) της δεύτερης βιομηχανικής δύναμης της Ευρώπης, που παρέλυσαν σε μεγάλο τους μέρος: Μασσαλία, Λιόν, Λιλ, Νάντη, Μπρεστ, Μπαγιόν «έκλεισαν», με την Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Λιμάνια και Προβλήτες να πραγματοποιεί τριήμερη απεργία από την Τρίτη, ενώ ακολούθησε και απόφαση για συνέχιση κινητοποιήσεων και την Παρασκευή.

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης έδωσαν αγωνιστική συνέχεια και ξεπέρασαν τις ήδη μαζικότατες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στα τέλη Γενάρη και στις αρχές του Μάρτη, με συμμετοχή που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Νάντη: Με τα τρακτέρ στη διαδήλωση!
Νάντη: Με τα τρακτέρ στη διαδήλωση!
Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη έγιναν διαδηλώσεις ακόμα και σε πόλεις όπου εδώ και δεκαετίες δεν είχαν οργανωθεί κινητοποιήσεις.

Η οργή και η αγωνία του γαλλικού λαού εκφράστηκαν αγωνιστικά, παρά αλλά και ενάντια στην κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης της κυβέρνησης Μακρόν: Πάνω από 12.000 μέλη Σωμάτων Ασφαλείας είχαν επιστρατευτεί την Πέμπτη για την «τήρηση της τάξης» σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη από τις προηγούμενες μέρες έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων στο κέντρο του Παρισιού, αστυνομικές επιθέσεις... Μέχρι και έφιππους αστυνομικούς έβγαλε την Πέμπτη στους δρόμους η κυβέρνηση, για παράδειγμα στη Ρομανβίγ...

Μια γροθιά κατά των επιτάξεων στα διυλιστήρια

Εξω από διυλιστήρια εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη για ακόμα μια μέρα ξεχωριστά στιγμιότυπα αυτού του αγώνα, καθώς στην Ενέργεια και σε άλλους κλάδους πραγματοποιούνται επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από την προηγούμενη βδομάδα.

Μετά τα χαρτιά επίταξης που η κυβέρνηση είχε στείλει μεσοβδόμαδα σε απεργούς των αποθηκών καυσίμων της «Εsso» στη Φος (στην περιοχή της Μασσαλίας), τα ξημερώματα της Πέμπτης αντίστοιχη προσπάθεια στήθηκε κατά απεργών και στα διυλιστήρια της «TotalEnergies» στη Νορμανδία (βορράς). Η κυβέρνηση πήρε και πάλι απάντηση, με μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς που οργανώθηκε έξω από τη μονάδα, πριν ακόμα χαράξει.

Χιλιάδες ήταν οι μαθητές και φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους
Χιλιάδες ήταν οι μαθητές και φοιτητές που βγήκαν στους δρόμους
Αλλά και αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέες εντολές για επιτάξεις στάλθηκαν στις αποθήκες καυσίμων στη Φος, όπου ξανά έδωσε απάντηση η εργατική τάξη: Νέα διαδήλωση αλληλεγγύης οργανώθηκε έξω από τη μονάδα, όπου στο πλευρό των εργατών στις αποθήκες έσπευσαν μεταλλεργάτες και λιμενεργάτες της περιοχής, εργάτες σε μονάδες της πετροχημικής βιομηχανίας, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, που πολλοί έφτασαν αμέσως μετά τις απεργιακές διαδηλώσεις στις κοντινές πόλεις.

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στον αγώνα

Στεντόρεια ακούστηκε όμως και η φωνή της νέας γενιάς. Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στο πλευρό των γονιών τους, προχώρησαν σε συνελεύσεις και σε καταλήψεις σχολείων και σχολών.

Στην Αβινιόν, οι μαθητές του Λυκείου Ζαν Βιλάρ στο Βιγνέφ συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο και μαζί με τους καθηγητές τους πορεύτηκαν έως το κέντρο της πόλης για να συναντήσουν την απεργιακή συγκέντρωση. Το πανό τους έγραφε «Η νεολαία αφοσιωμένη για ένα καλύτερο μέλλον».

«Τη σύνταξη στα 60 παλέψατε για να την κερδίσουμε, θα παλέψουμε για να την κρατήσουμε», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε στα σχολεία της χώρας.

Οπως σημείωσε σε τοπικά ΜΜΕ η 18χρονη Κριστέλ, φοιτήτρια Ιστορίας, «είναι αδύνατο να δεχτούμε να σπουδάζουμε για χρόνια για να παίρνουμε τον βασικό μισθό και μάλιστα μέχρι να πεθάνουμε». Υπολόγιζε ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στην αγορά εργασίας, ίσως βγει στη σύνταξη στα 70 της, αν βέβαια καταφέρει να βγει...

Αλληλεγγύη και πάλη από αγρότες και κτηνοτρόφους

Ξημερώματα Πέμπτης, περιφρούρηση σε διυλιστήρια της «TotalEnergies» στη Νορμανδία
Ξημερώματα Πέμπτης, περιφρούρηση σε διυλιστήρια της «TotalEnergies» στη Νορμανδία
Πρωτόγνωρα για τα τελευταία χρόνια ήταν και τα πλάνα από τα τρακτέρ με τα οποία αγρότες μπήκαν σε πόλεις για να διαδηλώσουν μαζί με εργάτες, όπως έγινε στη Νάντη. Στο προσκήνιο ήρθε η αναντικατάστατη δύναμη της λαϊκής αλληλεγγύης, σελίδες της οποίας γράφονται όλες τις τελευταίες μέρες στις πολύμορφες αυτές κινητοποιήσεις.

Οπως πριν από κάποιες μέρες, στις Βερσαλλίες, όπου μέλη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων έφεραν σε απεργούς κασόνια με φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας, γιαούρτι. «Ολα αυτά τα προϊόντα τα μοιράσουμε στους συντρόφους που σήμερα χάνουν μεροκάματα για να παλέψουν κατά της μεταρρύθμισης (...) Αλληλέγγυοι με τους απεργούς, εμείς οι αγρότες αποφασίσαμε να τους φέρουμε να φάνε. Η δουλειά μας είναι να τρέφουμε, να λοιπόν που τρέφουμε τον αγώνα...», εξηγούσε ο Σεμπαστιέν για την πρωτοβουλία του τοπικού αγροτικού συλλόγου.

Τεράστια η συγκέντρωση, στην πλατεία Βαστίλλης, στο Παρίσι

Copyright 2023 The Associated

Τεράστια η συγκέντρωση, στην πλατεία Βαστίλλης, στο Παρίσι

Λίγες μέρες μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας για το έγκλημα στα Τέμπη και για όλα τα «άλλα Τέμπη» με τα οποία η αντιλαϊκή πολιτική χαντακώνει τη ζωή μας, οι νέες συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις που πλημμύρισαν την Πέμπτη απ' άκρη σ' άκρη τη Γαλλία, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία!

Και το ελπιδοφόρο μήνυμα φτάνει κι από άλλες χώρες: Από την πανεθνική εργατική διαδήλωση το περασμένο Σάββατο στη Λισαβόνα και τη μεγάλη απεργία στο Δημόσιο στην Πορτογαλία μία μέρα πριν, από την απεργία της ερχόμενης Δευτέρας που θα παραλύσει τις Μεταφορές στη Γερμανία, από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και μήνες στη Βρετανία, πολλές φορές σε κλάδους που είχαν να απεργήσουν εδώ και πολλές δεκαετίες, από τις απεργιακές μάχες που δίνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, σε όλη την Ευρώπη.

Απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και στα επιτελεία τους σε όλη την ΕΕ, απέναντι στα μονοπώλια που αυτοί υπηρετούν, απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους να σκύβουν το κεφάλι, να διαλέγουν το «μικρότερο κακό» μέσα στους «μονοδρόμους» του κεφαλαίου, που οδηγούν πάντα σε νέες απώλειες, οι εργατικές κινητοποιήσεις που δυναμώνουν σε μια σειρά χώρες στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, φέρνουν στο προσκήνιο όλο και πιο έντονα το πραγματικό δίλημμα: 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Για τα καπιταλιστικά κέρδη, κυβερνήσεις και εργοδοσία κλιμακώνουν την επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα που το κατατρώει η «απογείωση» του πληθωρισμού, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για να μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, ξεχειλώνουν τα ωράρια, μεγαλώνουν την εντατικοποίηση, πετσοκόβουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού...

Για τις ζωές τους, εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη απεργούν και διαδηλώνουν για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, δυναμώνουν τα αιτήματα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις, στη βάση του τεράστιου πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος λαός...

Μέσα σε αυτήν την πάλη, την οργάνωση και την αλληλεγγύη διαμορφώνονται οι δυνατότητες για να φωτίζεται ο δρόμος που πρέπει να ανοίξουν οι λαοί ώστε να γράψουν τη δική τους Ιστορία!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ