ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η «ατομική ευθύνη» έχει πήλινα πόδια όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο

-- Η πανδημία εξαπλώνεται και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο αλλά όχι ανίκητο εχθρό. Οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν άρδην. Ποιες θα είναι πιστεύετε οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια;

-- Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία λειτουργεί ουσιαστικά ως «θρυαλλίδα» στην παγκόσμια οικονομία, όπου προϋπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Πάνω σε αυτό το έδαφος οξύνονται και οι ανταγωνισμοί για την «επόμενη ημέρα». Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι οι διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας ανάμεσα στα κράτη (Βρετανία, Γερμανία κ.λπ.) καθορίζονται με οικονομικά κριτήρια και όχι με επιστημονικά - ιατρικά. Επίσης, είναι φανερή η κούρσα που γίνεται για το ποιος θα «πατεντάρει» το νέο εμβόλιο και τα διάφορα φάρμακα. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτά τα πληρώνουν οι λαοί. Αποδεικνύεται ότι το σημερινό σύστημα, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, έχει ως προτεραιότητά του το κέρδος. Ομως, τα κοινωνικά αγαθά, με πρώτο αυτό της υγείας, δε μπορούν να αφήνονται στο έλεος των αγορών και του κέρδους.

-- Το κόμμα σας έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή τη θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας, υπέρ της στήριξης του οποίου τάσσονται πλέον όλοι, ακόμα και οι ένθερμοι θιασώτες των νόμων της αγοράς. Πώς το σχολιάζετε;

-- Το ότι κάποιοι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μας ξαφνιάζει. Βέβαια είναι οι ίδιοι που, όταν ομαλοποιηθεί σχετικά η κατάσταση, θα βγάζουν ύμνους για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις ΣΔΙΤ κ.ο.κ. Το θέμα είναι τι κάνεις πριν, και η πραγματικότητα λέει πως το δημόσιο σύστημα το αδυνάτισαν όλες οι κυβερνήσεις... Τόσο οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της αγοράς, όπως η ΝΔ, όσο και αυτοί που εμφανίζονταν ως υποστηρικτές του δημόσιου συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κρατικοί πόροι για την Υγεία από το 2010 μειώνονται. Ποτέ δεν άνοιξαν όσες ΜΕΘ απαιτούνταν. Ποτέ δεν ξανάνοιξαν νοσοκομεία που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης. Πάντα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στο «όριο», με περισσότερα από 30.000 κενά σε προσωπικό.

Πήλινα τα πόδια της ατομικής ευθύνης όταν δεν στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό

-- Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην πρώτη επίταξη ιδιωτικού θεραπευτηρίου, μέτρο που προτείνατε επιμόνως ως κόμμα, ενώ προχώρησε στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών Υγείας και άλλων μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης. Είναι σε σωστή κατεύθυνση;

-- Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση ακόμα και τώρα είναι ανεπαρκή, «σταγόνα στον ωκεανό». Η «ατομική ευθύνη» έχει πήλινα πόδια όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο. Η κρατική ευθύνη είναι αυτή που θα εμπεδώσει και την ατομική. Οι 2.000 υγειονομικοί ήταν ο αριθμός - κι αυτός περιορισμένος - που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση από τον Ιούλη, πριν την πανδημία. Σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σήμερα, που εκτός των άλλων θα νοσήσει κι ένα κομμάτι των υγειονομικών. Χρειάζονται τώρα χιλιάδες έκτακτες προσλήψεις, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών. Δείτε μόνο την άσκοπη σπατάλη που υπάρχει στα τεστ των ιδιωτικών κέντρων και που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο διασποράς. Σήμερα αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Αντίδραση για να μη μονιμοποιηθούν αντεργατικά μέτρα

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Θεωρείτε ότι κάποιοι βλέπουν την πανδημία ως «ευκαιρία» εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

-- Αυτό δείχνουν οι καταγγελίες από εκατοντάδες χώρους δουλειάς. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, κινητοποίηση των εργαζομένων, των σωματείων, φοβόμαστε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα μονιμοποιηθούν. Το αυτονόητο που πρέπει να γίνει είναι να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις, που ξεπερνούν τις 40.000, αλλά και οι βλαπτικές μεταβολές σε βάρος εργαζομένων, που έγιναν το μήνα Μάρτη. Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και το σύνολο των δικαιωμάτων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές, για ευπαθείς ομάδες και αρρώστους. Να μη διανοηθούν κράτος και εργοδοσία να πειράξουν τα Δώρα των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας.

-- Το κόμμα σας αντέδρασε στην απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 10 άτομα. Δεν το θεωρείτε αναγκαίο;

-- Οπως ξέρετε, το ΚΚΕ πολύ νωρίς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των κομματικών εκδηλώσεων. Επίσης, παίρνουμε μέτρα για τις συλλογικές διαδικασίες και την επαφή με μέλη και οπαδούς, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Ομως αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκαλεί πολλά ερωτήματα, όταν μάλιστα συναθροίσεις υπάρχουν σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, στον κρατικό μηχανισμό κ.ο.κ. Ποιους δηλαδή αφορά το μέτρο; Μια διαμαρτυρία; Φοβόμαστε ότι και αυτό εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων που παίρνονται όχι με επιστημονικά κριτήρια, αλλά επ' ευκαιρία της πανδημίας, και στρέφονται κατά του λαού.

-- Πώς κρίνετε τη στάση της Εκκλησίας έναντι των εκκλήσεων των επιστημόνων για την τήρηση αυστηρών μέτρων πρόληψης;

-- Η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας και ορισμένων ιεραρχών ήταν το λιγότερο επικίνδυνη. Ενα σεβαστό ατομικό δικαίωμα, όπως είναι αυτό της πίστης, δεν μπορεί να ασκείται σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ούτε μπορεί η ζωή και η υγεία των ανθρώπων να επαφίεται σε μεταφυσικές και θρησκευτικές δοξασίες και τελετουργίες οποιουδήποτε δόγματος. Φυσικά, ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ποσό αναχρονιστικός είναι ο εναγκαλισμός κράτους - Εκκλησίας. Δυστυχώς μόνο το ΚΚΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση αυτού του εναγκαλισμού, που σήμερα την αντιλαμβάνονται πολλοί περισσότεροι.

-- Σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν είναι μια ανάσα για την ελληνική οικονομία η πρόθεση που διαφάνηκε στο Eurogroup για μειωμένες απαιτήσεις όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%;

-- Δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε - πολύ περισσότερο - συνιστά κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία παρέμβαση που εξειδικεύεται σε κάθε κράτος, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία και οι μεγάλες επιχειρήσεις, εν αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα «εξωστρεφείς» οικονομίες, όπως η ελληνική. Το πρόβλημα είναι ότι στο άμεσο μέλλον αυτά θα τα φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι.

Τα παζάρια ΕΕ - Ερντογάν εκθέτουν ξανά όσους μιλάνε για «αλληλεγγύη της Ευρώπης»

-- Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν για το Προσφυγικό;

-- Κινείται στη γνωστή λογική που μας έφερε έως εδώ. Από τη μία, ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες στη βόρεια Συρία, όπου εκτός από την παραβίαση διεθνών συνθηκών προκαλεί νέα κύματα προσφύγων, και από την άλλη, εγκλωβισμός των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτά τα γεωπολιτικά παζάρια της ΕΕ με τον Ερντογάν εκθέτουν ξανά όσους μιλάνε για την «αλληλεγγύη της Ευρώπης».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παρουσιάζει ως «κοσμογονία» τα ελλιπέστατα μέτρα

Επαναλαμβάνοντας το «αφήγημα» της «επιχειρησιακής ετοιμότητας», το οποίο θρυμματίζεται καθημερινά στην επικίνδυνη πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική του «κόστους - οφέλους», η κυβέρνηση μετατοπίζει στο λαό την ευθύνη για να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στην επιδημία.

«Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας (...) να συνεχίσει να αντέχει», είπε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαφημίζοντας τις προσλήψεις - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων στην Υγεία και μάλιστα με ημερομηνία λήξης.

Ο υπουργός παρουσίασε περίπου ως ...κοσμογονία ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση άνοιξε μόλις 20 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ από τα 120 κλειστά, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τους ιδιώτες για την αξιοποίηση ενός μικρού τμήματος των ΜΕΘ. «Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ», όταν χρειάζονται πάνω από 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες μόνο ανάγκες κι άλλες τόσες ΜΑΦ.

«Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158», είπε ο υπουργός. Μόνο που δεν πρόκειται για νέα κρεβάτια, αφού πάρθηκαν από καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και ανθρώπους με άλλες σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, ενώ σήμερα οι χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και οι ευπαθείς ομάδες είναι «στον αέρα».

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση δίνει 2 δισ. ευρώ βοήθημα στους επιχειρηματίες και τροποποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό, «ενισχύοντας» τα δημόσια νοσοκομεία με 75,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός τους περικόπηκε κατά 100 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 17 και προστέθηκαν 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 695. Σημείωσε ότι 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 35 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων, αλλά για την ώρα «είμαστε εντός των προβλέψεών μας» (εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 8 με 10 χιλιάδες άνθρωποι). Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για διάφορες πτυχές της πανδημίας και ότι «χρειαζόμαστε χρόνο, δεδομένα, θεραπείες και εμβόλιο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Εγγυήσεις για τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας

Τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυοδοσίας» για τις επιχειρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, που θα τους παρέχει ρευστότητα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, αυτήν τη φορά στον τομέα της Ενέργειας.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» των επιχειρήσεων, αφού υπολογισμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να φτάνουν τα 650 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι ο «μηχανισμός εγγυοδοσίας» θα αξιοποιηθεί από τις εταιρείες για την παροχή προσφορών και εκπτώσεων προς τους καταναλωτές, στον βαθμό που «αντέχει» η κάθε εταιρεία.

Εμμεσα πάντως ομολόγησε ότι οι όποιες παροχές δεν θα είναι κάτι περισσότερο από πενταροδεκάρες, αφού μιλώντας ειδικά για τη ΔΕΗ, η οποία κατέχει το 70% της χαμηλής τάσης, προειδοποίησε με νόημα ότι «αν πάει από ένα σημείο και πέρα θα ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το περσινό καλοκαίρι και δεν έχουμε τη δυνατότητα μέσα στα υπόλοιπα να αντιμετωπίσουμε και αυτό».

Σ' αυτό το πνεύμα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από τα χρέη και τις υψηλές τιμές του ρεύματος, δωρεάν πάγιο (αξίας ...1,75 ευρώ), έκπτωση... 5 ευρώ σε κάθε τιμολόγιο, για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικά τον λογαριασμό τους, έκπτωση 8% επί της καθαρής κατανάλωσης ρεύματος στους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου και στις καταναλώσεις άνω των 2.000 ΚWh. Κι όλα αυτά μόλις για τρεις μήνες!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ