ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Διεκδικεί μέτρα προστασίας και στήριξης εργαζομένων και ανέργων

Μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, εντατικοποίηση και επικίνδυνο συνωστισμό αποκαλύπτουν οι καταγγελίες των Συνδικάτων

Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Από προηγούμενες παρεμβάσεις σε εργοτάξια
Τις δυσκολίες και τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν σε μεγάλα εργοτάξια χωρίς μέτρα προστασίας είτε μένουν χωρίς μεροκάματο και εισόδημα, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλει, «η εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε μεγάλα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους». Ωστόσο, «οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Εργασίας «δεν έχουν κάνει κανέναν έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα η εργοδοσία να έχει αφεθεί ελεύθερη να ...ξεσαλώσει.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ολιγομελή συνεργεία (3 - 4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα», τονίζει η Ομοσπονδία και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους μακροχρόνια ανέργους που επίσης αποκλείονται από κάθε στήριξη.

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας. Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες. Δε στέκει καμία δικαιολογία περί «επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιρειών σε δύσκολες συνθήκες». Το Δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους. Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα σε εργοτάξια

Την άμεση λήψη μέτρων στα εργοτάξια όπου δουλεύουν δεκάδες εργαζόμενοι απαιτούν με παρεμβάσεις τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων, που διατηρούν ανοιχτούς με κάθε τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας με τους χώρους δουλειάς, καταγράφουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και παρεμβαίνουν διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο «Παπαστράτος» στον Πειραιά, αναδεικνύοντας την έλλειψη μέτρων υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, πάνω από 150 εργαζόμενοι δουλεύουν σε κλειστό χώρο, αλλάζουν στα ίδια κοντέινερ και χρησιμοποιούν 4 χημικές τουαλέτες. Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το Συνδικάτο, στον χώρο δεν υπήρχε όχι αντισηπτικό διάλυμα αλλά ούτε καν σαπούνι. Μετά από τις παρεμβάσεις η εργοδοσία άρχισε να λαμβάνει κάποια μέτρα, χορηγώντας αντισηπτικά, ενώ δεσμεύτηκε να αποσυμφορήσει το εργοτάξιο, συνεχίζοντας παράλληλα την πληρωμή και την Ασφάλιση όλων των εργαζομένων.

Επίσης, το Συνδικάτο δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων στο εργοτάξιο στο πρώην εργοστάσιο της «Πεταλούδας», στη λεωφ. Κηφισού, ότι η εργοδοσία έκλεισε το εργοτάξιο, καθώς ένας συνάδελφός τους έχει αρρωστήσει, χωρίς καμία άλλη ενημέρωση. Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία «να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και όλα τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μεροκάματων και της Ασφάλισης για όσο διάστημα το εργοτάξιο παραμείνει κλειστό».

Απαιτεί επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια και χώρους δουλειάς, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλά συνεργεία δουλεύουν το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, 15 και 20 άτομα αλλάζουν μέσα σε ένα κοντέινερ, δεν υπάρχουν τουαλέτες και δεν απολυμαίνονται κοινόχρηστοι χώροι.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας σε περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη στο εργοτάξιο της «ΤΕΜΕΣ» («Costa Navarino»), διαπίστωσε ότι η εργοδοσία δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο προστασίας των περίπου 350 εργαζομένων. Οσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας επικρατούσαν «οι ίδιες απαράδεκτες συνθήκες όπως πριν από την εμφάνιση του ιού», δηλαδή «καμία προφύλαξη, καμία απολύμανση σε αποδυτήρια - τουαλέτες και με τους εργαζόμενους να φτάνουν στον χώρο δουλειάς ανά 8άδες - 10άδες στοιβαγμένοι σε μικρά βανάκια». Κάρτες εισόδου και εργαλεία αλλάζουν συνεχώς χέρια, κουπαστές και σκαλωσιές αγγίζονται από δεκάδες εργαζόμενους, ενώ γάντια και αντισηπτικά δεν χορηγούνται.

Το Συνδικάτο απαίτησε από την εργοδοσία και απέσπασε τη δέσμευσή της για μια σειρά μέτρων προστασίας, που άρχισαν να εφαρμόζονται. Απαίτησε ακόμα πρόσβαση σε πόσιμο νερό στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, αλλά και να καταβάλλεται χωρίς καθυστέρηση η μισθοδοσία κάθε μήνα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου διενέργησε την Παρασκευή ελέγχους μαζί με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας σε εργοτάξια του νομού, όπου στην πλειοψηφία τους δεν τηρούνται τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια εκατοντάδων οικοδόμων. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου καταγγέλλουν ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην πλειοψηφία τους «όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο».

Τέλος, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής αναδεικνύουν ότι στα μεγάλα εργοτάξια όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, πάρθηκαν κάτω από τη συνεχή πίεση και τις καθημερινές παρεμβάσεις των συνδικάτων. Ομως, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απαράδεκτες συνθήκες μετακίνησης των εργαζομένων, είτε με αστικές συγκοινωνίες είτε με στοίβαγμα μέσα σε εταιρικά αυτοκίνητα.

Μαζικές «τηλε-απολύσεις» στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Τις μαζικές ...«τηλε-απολύσεις» εργαζομένων από τον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ομίλου «προχώρησε - μεταξύ 16 και 18 Μάρτη - σε 12 νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)».

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας, καθεστώς στο οποίο η ίδια έθεσε τους εργαζόμενους με εσωτερικό της σημείωμα από τις 13/3 λόγω κορoνοϊού, η εταιρεία τους απέλυσε «μέσω τηλεφώνου», προκειμένου «"σαν τον κλέφτη" να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζομένων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση».

Το Σωματείο υπενθυμίζει ότι η επίθεση της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» στους εργαζόμενους περιλαμβάνει 675 (!) απολύσεις από τον Ιούνη του 2018 μέχρι σήμερα, σημαντική καθυστέρηση πληρωμών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία του Σωματείου, προφασιζόμενη τον κορονοϊό, δεν έχει πάρει κανένα έκτακτο μέτρο στα εργοτάξια, τα οποία «αποτελούν χώρους συγχρωτισμού πλήθους εργαζομένων, όπου η τήρηση στοιχειωδών όρων υγιεινής, πόσιμου νερού, αποδυτηρίων και αποχωρητηρίων δεν είναι καθόλου αυτονόητη».

«Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" να πάρει πίσω αμέσως τις κατάπτυστες και καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!», τονίζει το Σωματείο.

Απολύσεις και υποχρεωτικές άδειες στο αεροδρόμιο Αθήνας

Απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία είναι το σκηνικό και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Στο catering «Newrest», που εφοδιάζει τα αεροσκάφη, η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε πάνω από 30 απολύσεις, σε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων χορηγεί κανονική άδεια, ενώ έθεσε και ζήτημα μετατροπής των συμβάσεων σε εκ περιτροπής, κάτι που το επιχειρησιακό σωματείο αρνήθηκε. Στην εταιρεία «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» και σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα η εργοδοσία έχει επιβάλει χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε ορισμένες έχουν γίνει και απολύσεις.

Στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας, καθώς η εργοδοσία «συνιστά» η χρήση σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια να γίνεται «με φειδώ» και επιπλέον δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις.

Οσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, η «Goldair Handling» έχει προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις. Σε «Swissport» και «Skyserv» έχουν δοθεί υποχρεωτικές άδειες, έχουν απολυθεί 30 συμβασιούχοι, ενώ οι συμβάσεις που υπογράφονται από όσους παραμένουν στη δουλειά έχουν πλέον διάρκεια 10 ημερών. Στην «Aegean», όπου μεγάλο κομμάτι του τηλεφωνικού κέντρου εργάζεται από το σπίτι, έχουν γίνει απολύσεις προσωπικού και έχουν επίσης δοθεί υποχρεωτικές άδειες.

  • Την απόλυση δύο εργαζομένων στις 18 Μάρτη, από την επιχείρηση «PREVEZA BASE», η οποία δραστηριοποιείται στον Τουρισμό και τις υπηρεσίες στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Απολύσεις και εντατικοποίηση

Παράλληλα με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, δηλαδή τις απολύσεις ναυτεργατών, που ήδη προωθούν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, αξιοποιώντας την επιδημία και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, έχουν διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα ώστε τα πληρώματα να είναι στο πόδι πάνω από 100 ώρες τη βδομάδα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ναυτιλιακή εταιρία «Levante Ferries Group». Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα δρομολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία, προσαρμοζόμενη - όπως η ίδια αναφέρει - στα νέα δεδομένα της μειωμένης επιβατικής κίνησης, είναι εξαντλητικά, παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 180/1996 που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών. Επισημαίνουν ότι οι λιμενικές αρχές γνωρίζουν τα δρομολόγια αυτά και ότι ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Για να εκτελεστούν τα δρομολόγια της συγκεκριμένης εταιρείας οι ναυτεργάτες θα πρέπει να εργάζονται 136 ώρες τη βδομάδα, συνεχίζουν τα σωματεία και απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΕΚ έχει ήδη απολύσει 12 ναυτεργάτες από το επιβατηγό πλοίο της «Αστερίων ΙΙ», ενώ σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, και άλλες εταιρίες ετοιμάζουν ανάλογες μειώσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ