ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ουρές και συνωστισμός για ευπαθείς ανθρώπους

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ...μεριμνά για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ανθρώπων

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

RIZOSPASTIS

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Ατέλειωτες ουρές, ταλαιπωρία και αγανάκτηση είναι ό,τι συναντάει κανείς έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου συνεχίζουν να ξεροσταλιάζουν ασφαλισμένοι και οι συνοδοί τους, προκειμένου να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, παρά τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΟΠΥΥ ότι αυτά θα αποστέλλονται πλέον αυθημερόν με courier, όπως προβλέπει ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

«Μας λένε να μη συνωστιζόμαστε, να μένουμε στο σπίτι, αλλά έναν άνθρωπο παραπάνω δεν προσλαμβάνουν για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ένας από τους ασφαλισμένους χτες στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, που με τις φράσεις του ανέδειξε ουσιαστικά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία από τη μία απαγορεύει την κυκλοφορία και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και από την άλλη συντηρεί τέτοιες καταστάσεις επικίνδυνου συνωστισμού.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση την περασμένη βδομάδα και στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Εικόνες που μιλούν από μόνες τους: Ουρές αυτοκινήτων πάνω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με ασθενείς που δεν αντέχουν την ορθοστασία μέσα στο κρύο ή τον ήλιο, που έχουν συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσουν και την επιμονή της αστυνομίας να απομακρυνθούν, γιατί, όπως λέει, «εμποδίζουν».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αλήθεια, αν οι ίδιοι ογκολογικοί ασθενείς και οι συνοδοί τους συγκεντρώνονταν έξω από το υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτήν την κατάσταση, θα ήταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Θα τους "έκοβε" πρόστιμο η αστυνομία για παράνομη συνάθροιση; Τώρα που συνωστίζονται έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και ταλαιπωρούνται, όπως γινόταν άλλωστε και πριν την επιδημία του κορονοϊού, δεν συντρέχει κανένας τέτοιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία;

Το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο αν προστεθεί ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούν τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους και ειδικών ενδείξεων, αυτά δηλαδή που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις κ.ο.κ.

Στο γκισέ του φαρμακείου στον Πειραιά βρίσκονταν μόλις δύο υπάλληλοι, που προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες, με κίνδυνο και της δικής τους υγείας. Μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι αυτές οι δύο εργαζόμενες είχαν καταφέρει να εξυπηρετήσουν 270 άτομα, ενώ αναμενόταν και συνέχεια καθώς το φαρμακείο θα έκλεινε στις 6 το απόγευμα.

Απόδειξη της ταλαιπωρίας και συνολικά της ζοφερής κατάστασης στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ήταν και ο «μέσος όρος αναμονής 42 λεπτά» που αναγραφόταν στο «χαρτάκι» της προτεραιότητας, με το οποίο εφοδιάζονταν ασθενείς και συνοδοί. Οσο για τα μέτρα που λαμβάνονται, αυτά είναι η παράκληση προς τους ασφαλισμένους «να εισέρχονται σταδιακά για να εξυπηρετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό προτεραιότητας» και «να μπαίνουν στο φαρμακείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους (πάνω από δύο μέτρα απόσταση)».

Ο επικίνδυνος συνωστισμός λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν αντιμετωπίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι παραπάνω εικόνες ντροπής, από τη δυνατότητα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους να εκτελούν τρίμηνες συνταγές, ούτε με τις υπεύθυνες δηλώσεις για ορισμό από τους δικαιούχους άλλων ατόμων που θα παραλαμβάνουν τα φάρμακα.

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Απαιτεί την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα

«Σε αυτή τη μάχη θέτουμε και τις δικές μας επιστημονικές υπηρεσίες, απαιτώντας να ενταχθούμε στο σχεδιασμό μαζί με τους μισθωτούς συναδέλφους μας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στην πρώτη γραμμή, με τους ίδιους όρους, εργασιακούς και μισθολογικούς, με τους συναδέλφους μας στο ΕΣΥ. Για να αντιμετωπιστούν πάγιες ελλείψεις προσωπικού, για να προληφθεί η άδικη επιβάρυνση της υγείας συναδέλφων μας, για να συμβάλουμε οργανωμένα και σε αντιπαράθεση με τη λογική της ατομικής ευθύνης στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ως ελάχιστο καθήκον γιατρών που ασκούμε την επιστήμη μας θέτοντάς την στις υπηρεσίες του λαού».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών και σχολιάζει επίσης τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα:

«Μπροστά στην εξελισσόμενη πανδημία και τους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό, για τους συνταξιούχους και τις ευπαθείς ομάδες. Μπροστά στον αγώνα συναδέλφων μας γιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν δημόσια νοσοκομεία και στέκονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία.

Εμείς, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί στρατευμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ, αηδιάζουμε από φαινόμενα κερδοσκοπίας που εφαρμόζοντας τους νόμους της αγοράς μετατρέπουν σε "ευκαιρία" την κρίση, την πανδημία, τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ξέρουμε καλά ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και ότι οι συνάδελφοί μας σε αυτά δεν έχουν να αναμετρηθούν μόνο με την πανδημία. Θα αναμετρηθούν με τις συνέπειες μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, που αντιμετωπίζει τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Υγείας ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", ως επιχειρήσεις που πρέπει να φέρνουν έσοδα.

Αυτή η πολιτική εκθέτει σε κινδύνους τη δημόσια υγεία. Αυτή η πολιτική εκθέτει σε κινδύνους για επαγγελματικές ασθένειες 60ρηδες και 65ρηδες συναδέλφους μας με χρόνιες παθήσεις. Συναδέλφους μας που ενώ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στέκονται στην πρώτη γραμμή στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία αναφοράς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μένουμε απαθείς. Απαιτούμε άμεσα να ανοίξουν μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Απαιτούμε άμεσα να επιταχτούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες - όμιλοι Υγείας και να αξιοποιηθούν στη μάχη για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της επιδημίας».

Μια αποκαλυπτική συζήτηση

Μια αποκαλυπτική συζήτηση για τον χαρακτήρα των νέων μέτρων στα Εργασιακά έγινε διαδικτυακά ανάμεσα στους γνωστούς δικηγόρους Γιάννη Καρούζο, εργατολόγο, Δημήτρη Μπούρλο, ειδικευμένο στα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και τον καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Γεώργιο Λεβέντη. Οι έννοιες, η ορολογία και τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν, επιβεβαιώνουν ότι τα νέα μέτρα διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, και ότι τα μέτρα «ήρθαν για να μείνουν».

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τον όρο «Εκτακτο Εργατικό Δίκαιο», ο οποίος είχε κατά κόρον χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης («Δίκαιο Εκτακτης Ανάγκης»). Αναγνώρισαν την «πλήρη ελευθερία» του εργοδότη να περιορίζει τον χρόνο εργασίας, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου, ομολογώντας ότι είναι ένα «εργοδοτικό μέτρο», με αντιστάθμισμα την απαγόρευση των απολύσεων.

Ξεκαθάρισαν, βέβαια, ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν με απόφαση του κράτους είτε επιλέξουν να υπαχθούν στην ΠΝΠ για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Ο γνωστός καθηγητής, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει το μέτρο της αναστολής αυτής με την απεργία! «Κλασικό παράδειγμα αναστολής είναι η νόμιμη απεργία. Ο εργαζόμενος δεν προσφέρει εργασία. Ο εργοδότης δεν καταβάλλει αποδοχές», είπε! Ετσι και η απεργία βαφτίζεται «ατομική ευθύνη και επιλογή» του εργαζόμενου και όχι αγώνας διεκδίκησης ενάντια στην εκμετάλλευση.

Δεν ξέρουμε αν τους ξέφυγε (!) πάντως άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα. Ομολόγησαν, επίσης, ότι υπάρχει κίνδυνος «καταστρατήγησης της ΠΝΠ», με την επιβολή γκρίζας ανασφάλιστης εργασίας, αφού πολλές επιχειρήσεις θα υπαχθούν στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, εξαναγκάζοντας όμως τους εργαζόμενους να δουλεύουν με τη μορφή τηλεργασίας. Ετσι, το κράτος θα αναλάβει την επιδότηση των 800 ευρώ και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά για την επιχείρηση.

Οι πιο αποκαλυπτικές, όμως, ομολογίες έγιναν στο κλείσιμο της συζήτησης: «Η σημερινή κρίση οπωσδήποτε θα αφήσει κάποια ίχνη στο Εργατικό Δίκαιο και στις σχέσεις εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις θα διατηρήσουν την τηλεργασία, που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, τον εργαζόμενο και την εθνική οικονομία. Αποσυμφορίζεται το κυκλοφοριακό. Μεγαλώνει η απόδοση του εργαζόμενου»!

Προϊδεάζοντας για την επόμενη μέρα, προειδοποίησαν για ένα «επώδυνο χρονικό διάστημα», που οι επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν αυτόματα στην προηγούμενη οικονομική τους κατάσταση και θα αναγκαστούν να «καταργήσουν θέσεις εργασίας» και έτσι θα μεγαλώσει η ανεργία, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός. Ακόμα, πολλές επιχειρήσεις που ενδεχομένως «θα πηγαίνουν καλά οικονομικά (...) θα συνειδητοποιήσουν ότι κάποιο κομμάτι δουλειάς μπορούν να το κάνουν με άλλον τρόπο, ευκολότερο και φθηνότερο, που δεν απαιτεί τόσους εργαζόμενους». Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και «ο νοών νοείτω».

Κάπως έτσι, λοιπόν, προετοιμάζεται το έδαφος για τη μονιμοποίηση των μέτρων και την υποταγή των εργαζομένων στη σφαγή των δικαιωμάτων τους, αναγορεύοντας λίγο ως πολύ την πανδημία ως «ευκαιρία» για το κεφάλαιο να πάει ένα βήμα πιο πέρα τις ανατροπές για τους εργαζόμενους, ανάλογα με όσα ακούγαμε και κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης...


Γ.

Σύσκεψη στον «Ευαγγελισμό»

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προχωρά την Πέμπτη 26 Μάρτη σε σύσκεψη των εργαζομένων στην καθαριότητα και των εργατών του νοσοκομείου, στις 12.30 μ.μ. στο Δώμα. Το Σωματείο διεκδικεί: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα (8ωρο - μισθό) για όλους, να μην απολυθεί κανείς. Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας (κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμός, γιατρός Εργασίας - τεχνικός Ασφαλείας κ.λπ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ