ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων Ιατρικής και Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας

Πρωτοβουλία για εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας παίρνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, ενώ υπάρχουν ήδη σχετικές αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρεται:

«Η ΚΝΕ, μέσω των εκπροσώπων της στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων Ιατρικής και Νοσηλευτικής όλης της χώρας, κατέθεσε πρόταση για εθελοντική συμβολή απόφοιτων και τελειόφοιτων φοιτητών στη μάχη κατά της πανδημίας στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι αποφάσεις των συλλόγων που ήδη υπάρχουν, η θετική ανταπόκριση που συναντά καθημερινά αυτή η πρωτοβουλία από τους ίδιους τους φοιτητές, επιβεβαιώνουν πως οι φοιτητές, οι νέοι επιστήμονες μπορούν και πρέπει να καταθέσουν τα εφόδια, τις γνώσεις, την επιστήμη τους στην υγεία και την πρόοδο του λαού μας.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί παράλληλα κραυγή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, που πέρα από τα περιοριστικά μέτρα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, των νοσοκομείων, των υγειονομικών, που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, μέτρα υγιεινής κ.λπ.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, όπως και στους χώρους δουλειάς, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο, με το παράδειγμα, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, να συμβάλλουν στην οργάνωση των νέων, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους ώστε περισσότεροι να πάρουν δύναμη και κουράγιο.

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή... Μένουμε δυνατοί!».

Αποφάσεις Συλλόγων

Μπαίνοντας στη μάχη, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας καλεί «κάθε φοιτητή, φοιτήτρια που βρίσκεται στο 4ο - 5ο - 6ο έτος, όσους βρίσκονται επί πτυχίω, όσους έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα, να συμβάλουμε με οργανωμένο τρόπο». Οποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή μπορεί να στείλει ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, αριθμό μητρώου και την Παθολογική Κλινική στην οποία έχει ασκηθεί, στο email sfia.grlamprakis@gmail.com, και θα ενημερωθεί από το ΔΣ του Συλλόγου. Να προστεθεί ότι οι πεμπτοετείς φοιτητές χρειάζεται επίσης να αναφέρουν την Πνευμονολογική Κλινική και την Κλινική Εντατικής Θεραπείας στην οποία έχουν ασκηθεί.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ καλεί σε δηλώσεις συμμετοχής στο https://forms.gle/NnBkL9na8SpjpdY66. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6986941685 (Στέφανος Κότο, πρόεδρος του ΣΦΙΑΠΘ), 6971736137 (Δημήτρης Ταξίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΦΙΑΠΘ).

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνουν και οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης.

Αντίθετα, σε Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, όπου η ΔΑΠ έχει την πλειοψηφία στα ΔΣ των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής, αρνήθηκε την πρόταση για εθελοντική συμβολή των τελειόφοιτων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, χειροκροτώντας την κυβέρνηση και τα όσα κάνει, στάση που καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στους παραπάνω Συλλόγους.

Ο κορονοϊός ήταν το θέμα του πρώτου podcast της ΚΝΕ

Το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών συγκέντρωσε η πρώτη διαδικτυακή εκπομπή της ΚΝΕ, που προβλήθηκε από το νέο της site (kne.gr) και το κανάλι της στο Youtube και η οποία παραμένει διαθέσιμη προς προβολή. Πρόκειται για την πρωτοβουλία της Oργάνωσης «Το podcast της ΚΝΕ», που θα καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα τα οποία προβληματίζουν τη νεολαία, από την επικαιρότητα, τον πολιτισμό, τη μουσική, τον αθλητισμό, την επιστήμη, την Ιστορία κ.ά. Στόχος, να ανοίξει άλλος ένας δίαυλος επικοινωνίας, ειδικά σ' αυτές τις συνθήκες να δυναμώσει η φωνή των διεκδικήσεων, της αλληλεγγύης, να πυροδοτηθεί ο προβληματισμός, η νεολαία να μάθει τι λέει η ΚΝΕ από την ίδια την ΚΝΕ!

Το θέμα της πρώτης εκπομπής δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον κορονοϊό, με καλεσμένο τον Γιώργο Σιδέρη, γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν». Και στη συζήτηση που είχε με τον Μάνθο και τον Νότη «χώρεσαν» διάφορες πτυχές, σχετικές με την ανησυχητική πανδημία: Από την αγωνία και τη διάθεση για προσφορά των γιατρών, τα «δεμένα» τους χέρια λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τα αιτήματα που έχουν για την αντιμετώπιση του ιού, μέχρι την περιβόητη «ατομική ευθύνη». Επίσης, για την «πολεμική προπαγάνδα», που αξιοποιείται από την κυβέρνηση με σκοπό να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το χάλι της δημόσιας Υγείας, με τη συνέντευξη να δίνει την απάντηση: «Εχουμε πόλεμο με τις αρρώστιες, και ταυτόχρονα έχουμε πόλεμο με την αδικία, αλλά και με αυτούς που αξιοποιούν τις αρρώστιες για να μεγαλώσει η αδικία».

  • Μια ακόμα όμορφη πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που απαντάει στην ανάγκη δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου που «μένουμε σπίτι», παίρνει το Τομεακό Συμβουλίου ΑΕΙ Ιωαννίνων της Οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη παρουσιάζει το βιβλίο «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ» του Ιβάν Μάισκι μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στις 8 μ.μ. από τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ (www.bit.ly/2QH38ls).
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πλαίσιο μέτρων για την ανακούφιση του λαού και την προστασία των εργαζομένων

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Αττικής καταθέτουν ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους δήμους.

Για το λόγο αυτό αποστέλλουν σχετικό αίτημα προς τους δημάρχους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να την πληρώσει για μια ακόμη φορά ο λαός.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

Αρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου.

Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Διασύνδεση των υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζητά την αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι τις 13/4/2020 - οπότε και να επανεξεταστούν οι συνθήκες, για τυχόν περαιτέρω αναστολή - με εξαίρεση όσες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες και λειτουργίες είναι απαραίτητες και σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με άμεσα μέτρα που αφορούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη κατεπείγουσα εξέλιξη, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Μ. Σασσόλι.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκτός από την παραπάνω αναστολή προτείνουν σε σχέση με την προτεινόμενη συνεδρίαση της 26 Μάρτη 2020, για την αδιαμφισβήτητη νομιμοποίησή της, αυτή να εγκριθεί τουλάχιστον με πλειοψηφία του 50%+1 του σώματος, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Επίσης, την εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα ψηφοφορία των ευρωβουλευτών σχετικά με τις εκθέσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα προτεινόμενα και άμεσα σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετικά κείμενα, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία που απαιτείται από τον Κανονισμό. Να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διάσκεψη των Προέδρων πριν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί εντελώς έκτακτη και κατ' εξαίρεση διαδικασία, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την επανάληψή της σε καμία περίπτωση, όταν εκλείψουν οι περιστάσεις ανωτέρας βίας που την επέβαλαν. Τέλος, να είναι ως συνήθως δυνατή η κατάθεση γραπτής αιτιολόγησης ψήφου όλων των ευρωβουλευτών, ακόμα κι αν δεν ήταν παρόντες στη σύνοδο της Ολομέλειας.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δηλώνουν «την κατηγορηματική μας αντίθεση σχετικά με διάφορες ανεύθυνες απόψεις που διακινούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη χρήση αντιδημοκρατικών διατάξεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τις διατάξεις σχετικά με την απαρτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 178 του Κανονισμού), που επιτρέπουν να συνεδριάζει με μερικές δεκάδες ευρωβουλευτών ή με δήθεν "αντιπροσωπευτική σύνθεση", με κάποιους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, και να αποφασίζει για τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη κατά τέτοιο απαράδεκτο τρόπο. Αυτό θα συνιστούσε αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων και φωνών που και στην παρούσα, δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση, υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ