ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις απαράδεκτες επιτάξεις

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα - φυλακές στα νησιά

Eurokinissi

Τις άκρως συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που εφαρμόζονται πλέον στις εργασίες της Βουλής λόγω της πανδημίας αξιοποιεί τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις στα νησιά, ώστε να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, που αποτέλεσαν αιτία πολέμου για τους νησιώτες!

Οι σχετικές ΠΝΠ κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Μετανάστευσης με τίτλο «Κύρωση της από 10.2.2020 ΠΝΠ "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας" (Α' 28) και της από 2.3.2020 ΠΝΠ "Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου" (Α' 45)» και ήδη χτες στο «άψε σβήσε» επικυρώθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τη μεθόδευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιμένει να εκμεταλλεύεται «αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες», όπως σημείωσε, για τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό, προκειμένου να φέρνει νομοσχέδια για «να προωθεί τη βαθιά αντιλαϊκή της πολιτική». Στην προκειμένη περίπτωση, όπως τόνισε, φέρνει τις ΠΝΠ που «βρήκαν την καθολική αντίδραση του συνόλου των νησιωτών». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αυτό που αποφασίστηκε ήταν ότι το νομοθετικό έργο θα αφορά μόνο τις ΠΝΠ που εκδόθηκαν την τελευταία περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για να προωθήσει ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή ανθρώπων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, με τον εισηγητή του Δ. Βίτσα να εκφράζει διαφωνίες όχι επί της ουσίας, αλλά προτείνοντας στην κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο αργότερα, κατηγορώντας την παράλληλα για τους χειρισμούς της που «άφησαν τη χώρα εκτός» από τη συνδιάσκεψη Τουρκίας - Γαλλίας - Γερμανίας για το Προσφυγικό, με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκο να απαντάει ότι «πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα δεν ήταν απούσα», καθώς ο πρωθυπουργός είχε ήδη στείλει επιστολή στην Αγκ. Μέρκελ με τις θέσεις της κυβέρνησης κ.ο.κ.

Κατά τάχθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα, χωρίς να αναφέρουν ούτε λέξη για την πολιτική εγκλωβισμού που επιβάλλει η ΕΕ, όπως βέβαια και συνολικά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ν. Μηταράκης ανέφερε ότι οι ΠΝΠ τόσο για τις επιτάξεις και τη διαμόρφωση φυλακών όσο και για την αναστολή της υποβολής χορήγησης ασύλου είναι πράξεις αποτρεπτικές για τις ροές μεταναστών και προσφύγων και πως πρόκειται για «ξεκάθαρη θέση ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή» και απάντηση σε «αυτούς που προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα» κ.λπ., προδιαγράφοντας την ένταση της καταστολής, ενώ προανήγγειλε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο «για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποσυμφόρησης», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

«Να πάρετε πίσω τις απαράδεκτες επιτάξεις»

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε με τη σειρά της πρόκληση, όπως είπε, «που επιλέγετε να αξιοποιήσετε μια τέτοια περίοδο για να επαναφέρετε προς συζήτηση μια απόφαση που αποτέλεσε αιτία πολέμου στα νησιά» και πως «το αίτημα που εκφράστηκε από σύσσωμη την κοινωνία των νησιών ήταν να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες επιτάξεις και οι ΠΝΠ. Μη νομίζετε ότι η λαϊκή αντίδραση θα φιμωθεί πίσω από τις μάσκες και τα μέτρα περιορισμού», τόνισε.

Η Μ. Κομνηνάκα επισήμανε προς την κυβέρνηση ότι «κουβαλάτε βαριά την ευθύνη για το όργιο καταστολής των ΜΑΤ που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα στα νησιά αλλά και για την ανοχή που επιδείξατε στα φαινόμενα παρακρατικών ομάδων που παρίσταναν τον δερβέναγα στην περιοχή σχεδόν υπό το βλέμμα της αστυνομίας, ομάδες που με τη δράση τους ενισχύουν τον σχεδιασμό σας να παρουσιαστεί ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης».

«Εξίσου απαράδεκτο και πιο επικίνδυνο» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «κυβερνητικά στελέχη αναμοχλεύουν προτάσεις για ξερονήσια και ακατοίκητα νησιά, βραχονησίδες απέναντι από τη Λέσβο και άλλα τέτοια», όπως και την επίκληση «της εξάπλωσης του κορονοϊού για να στηρίξετε απόφαση κλειστών κέντρων», όταν τα κολαστήρια που έχουν δημιουργήσει στα νησιά οι Συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας που έχει προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή, αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους

Μήνυμα για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού

«Σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας από τον κορονοϊό που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απαιτείται το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και δυνάμωμα της φωνής μας για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων». Τα παραπάνω τονίζει στο μήνυμά της η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού. Και προσθέτει ότι πρέπει να παρθούν άμεσα: «Μέτρα προστασίας για τους Ελληνες και μετανάστες καθώς και για τους χιλιάδες ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες επικίνδυνες συνθήκες, ιδιαίτερα στα hot spots των νησιών του Αιγαίου.

Απαιτείται η απομόνωση κάθε μολυσμένης φωνής που ρίχνει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να αθωώσει όσους βάζουν σε καραντίνα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Επιβάλλεται η αποφασιστική απομόνωση κάθε ακροδεξιάς συμμορίας και φασιστικής κραυγής, καθώς και κάθε αντίστοιχης αντίληψης, όπως παράδειγμα για τη δημιουργία στρατοπέδων στα ξερονήσια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι ανεπαρκή και δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα λόγω του εγκλωβισμού και των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες να βρίσκονται και αυτήν τη δύσκολη περίοδο σε συνεχή επαφή με τα συνδικάτα τους. Να σταθούν δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους ξεριζωμένους από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γιώργου Ξυδάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του Γιώργου Ξυδάκη (γνωστός και ως «Βεληγκέκας») για την απώλειά του.

Ο Γιώργος Ξυδάκης ήταν εγγονός του Ξυδαντώνη, γνωστού αγωνιστή των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του λόχου των ανταρτών στον Προφήτη Ηλία που έδωσε πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Ο Γιώργος Ξυδάκης αποτελεί μέλος μιας οικογένειας με πλούσια αγωνιστική δράση για τα λαϊκά προβλήματα και με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά της περιοχής του Τεμένους.

Ο ίδιος ήταν δραστήριος αγωνιστής, ριζοσπάστης και συμμετείχε ενεργά στο λαϊκό κίνημα ενώ ήταν για τέσσερις δεκαετίες εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας του Προφήτη Ηλία παλεύοντας για τα προβλήματα των συγχωριανών του. Αποτέλεσε τον πρώτο πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου του Προφήτη Ηλία, που συσπείρωσε την αγροτιά της περιοχής και ειδικά τους νέους αγρότες, δίνοντας πολλές μάχες για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποσυρθεί άμεσα η ΠΝΠ

Να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη ΠΝΠ, όπως και να σταματήσει κάθε εργασία στο νέο hot spot στου Ζερβού, καλεί με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού.

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε "ευκαιρία" να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την προκλητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία των νέων κέντρων - στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες. Εχει μάλιστα το θράσος να ισχυρίζεται ότι έτσι θα προστατευθούν οι νησιώτες και οι πρόσφυγες από την επιδημία. Η θέληση των νησιωτών να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ για τους χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένει: Κανένα κέντρο - φυλακή στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό. Αμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ