ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές!

Τηλεφωνική παρέμβαση του ΚΚΕ στον υφυπουργό Παιδείας

Αναστάτωση προκάλεσε στους οικότροφους των φοιτητικών εστιών σε όλη τη χώρα η απόφαση της κυβέρνησης (συμπεριλήφθηκε στην ΚΥΑ για την παράταση του κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων) να κλείσει όλες τις φοιτητικές εστίες από τις 25 Μάρτη. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο ένας μετά τον άλλο, δεκάδες σύλλογοι φοιτητών και σύλλογοι οικοτρόφων κινητοποιούνταν στις διοικήσεις και έπαιρναν αποφάσεις να μην κλείσουν οι εστίες για τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να παραμείνουν σε αυτές και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας (απολυμάνσεις, καθαριότητα, αντισηπτικά, σίτιση με συσκευασμένες μερίδες κ.λπ.).

Οπως επισήμαναν οι σύλλογοι στις αποφάσεις τους, στις εστίες διαμένουν αλλοδαποί και άλλοι φοιτητές που δεν έχουν άλλο σπίτι να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς και εργαζόμενοι φοιτητές, και μάλιστα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες (π.χ. «ντελιβεράδες»). Υπάρχουν επίσης φοιτητές που οι οικογένειές τους είναι σε καραντίνα ή έχουν άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και οι οποίοι δεν θέλουν να ρισκάρουν να μεταδώσουν τον ιό μετακινούμενοι από πόλη σε πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις φοιτητικές εστίες της Ξάνθης παρέμειναν χτες περίπου 70 φοιτητές, άλλοι 30 έμειναν στις εστίες της Κομοτηνής μετά την ανακοίνωση για εκκένωση, ενώ πάνω από 180 υπολογίζονται και οι εστιακοί φοιτητές που παραμένουν στις εστίες του ΑΠΘ.

Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε μετανάστες φοιτητές καθώς και σε φοιτητές εργαζόμενους, των οποίων η εργασία συνεχίζεται, χτες το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και του ζήτησε να υπάρξει άμεση κρατική πρόνοια στέγασης για αυτές τις κατηγορίες φοιτητών, οι οποίοι μένουν άστεγοι εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος το ταχύτερο δυνατό. Ακολούθησαν το απόγευμα οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με ορφανούς, αλλοδαπούς και άλλους φοιτητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν άλλο σπίτι στη χώρα πέρα από το δωμάτιο της εστίας τους. Αυτοί μπορούν σήμερα το πρωί να κάνουν αίτηση στις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Η απόφαση όμως για εκκένωση των εστιών παραμένει, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους φοιτητές, που με αυτή την απόφαση μένουν, εκτός από άστεγοι, πιθανότατα και άνεργοι!

Με τεράστια προβλήματα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αμεσα αιτήματα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«

Ασύγχρονη» είναι η επαφή του υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούν να δημιουργήσουν λογαριασμό, όμως το σύστημα του υπουργείου «πέφτει» συνεχώς και τους «πετάει έξω» ή «σέρνεται»...

Το υπουργείο «πανηγυρίζει» από την Παρασκευή για τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στο εν λόγω διαδικτυακό σύστημα, όμως η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ομολόγησε την Κυριακή ότι οι 62.000 μαθητές που είχαν εγγραφεί έως τότε στην πλατφόρμα είναι ένα μικρό ποσοστό, αφού το σύνολο των μαθητών της Γ' Λυκείου (από όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα) ξεπερνούν τους 100.000, ενώ το σύνολο των μαθητών όλων των τάξεων στη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000.000. Τα προβλήματα στην ταχύτητα και τις αντοχές (σε όγκο επισκεπτών) του συστήματος είχαν αρχίσει να φαίνονται και είχαν επισημανθεί από την προηγούμενη βδομάδα, ωστόσο χτες, με την επέκταση του προγράμματος στους νομούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.α. και στα Γυμνάσια εκτός από τα Λύκεια, τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα. Και αυτό αφορά μόνο τη δημιουργία λογαριασμού - όταν εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να ανεβάσουν υλικό για την ασύγχρονη διδασκαλία δεν μπορούν, τα προβλήματα γίνονται πλέον εκρηκτικά και δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για συγχρονισμένη διδασκαλία...

Ταυτόχρονα, κουβέντα δεν γίνεται από το υπουργείο για τους μαθητές που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλέφωνο, γρήγορο internet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.), ή για τους εκπαιδευτικούς που στερούνται τον αναγκαίο εξοπλισμό στο σπίτι. Αλλά και γι' αυτούς που διαθέτουν σύνδεση και υπολογιστή με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι ερώτημα πώς θα μπορούν π.χ. γονείς με τηλεργασία και μαθητές με τηλεκπαίδευση να τα βγάζουν πέρα στο σπίτι με έναν υπολογιστή...

Τι πρέπει να γίνει

Στο πνεύμα προτάσεων που έχουν γίνει και από δεκάδες σωματεία εκπαιδευτικών, δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να στηρίξουν τους μαθητές τους, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ «φωνάζει» για αυτήν την κατάσταση:

«Αν ακούει κάποιος στο υπουργείο, επαναλαμβάνουμε ότι εδώ και τώρα χρειάζεται:

  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση Η/Υ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα να εξασφαλιστεί ένα δωρεάν tablet για κάθε μαθητή.
  • Δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένης με όλο το αναγκαίο προσωπικό, που θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου ή με δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και θα στηρίζει τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή βάση.
  • Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και η οποία θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
  • Λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών και θα περιλαμβάνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
  • Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.
  • Να δοθεί ξεκάθαρη οδηγία από το υπουργείο, με βάση τα παραπάνω προβλήματα, ότι εναλλακτικά και βοηθητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλα μέσα, π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ιστοσελίδες σχολικών μονάδων κ.ά., στην προσπάθεια των συναδέλφων να στηρίξουν τους μαθητές.
  • Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Παιδεία, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες, όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να έχουν τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Οχι άλλα ευχολόγια

Η κυβέρνηση και το υπουργείο να σταματήσει να δίνει "ευχολόγια" για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να σταματήσει, στο όνομα της "ατομικής ευθύνης", να φορτώνει τα προβλήματα στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και τους μαθητές. Την ίδια στιγμή που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της πανδημίας δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις, απαξιώνει προκλητικά το δημόσιο σχολείο, τις υποδομές και τους εκπαιδευτικούς.

Για μια ακόμα φορά, το μεγάλο βάρος της υπεράσπισης του μορφωτικού αγαθού, της στήριξης των μαθητών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το σηκώνει ο μάχιμος εκπαιδευτικός κόσμος. Χιλιάδες συνάδελφοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές μέσω τηλεφώνου, με mail, με πρωτότυπα δίκτυα επικοινωνίας, με άλλα μέσα.

Δίνουμε τη μάχη με όλα τα μέσα, αξιοποιούμε τα πάντα, και ταυτόχρονα:

Απαιτούμε από το υπουργείο να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών. Ακόμα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με γνώμονα τις ανάγκες των μαθητών μας».

Ζητούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Τη λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητά με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν θα αντέξει μια πανδημία των εγκλείστων» και χαρακτηρίζει την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών «επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της "αρωγό" στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό».

Εξάλλου, να ενταχθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς στις εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού ζητά η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) από τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας και Εθνικής Αμυνας. Παράλληλα, η ΕΔΕ ζητά να επέλθουν ορισμένες αλλαγές ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων (αυτόφωρα, διασκέψεις, κ.λπ.), την καθιέρωση και νομοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής για τους δικαστές και εισαγγελείς, κ.ά.

Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου

Προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των μαθητών που βρίσκονται στο σπίτι απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Η Πανελλαδική Γραμματεία δίνει μια ενδεικτική λίστα με βιβλία, ταινίες και δημιουργικές δραστηριότητες για αξιοποίηση, που μπορεί κανείς να την δει αναλυτικά στην ιστοσελίδα της (edupame.gr), ενώ ζητά από τους εκπαιδευτικούς προτάσεις και γνώμες στο email: panelladiki@edupame.gr ώστε να διευρυνθεί το υλικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ