ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι «πρόβατα για σφαγή»

Εργάζονται χωρίς μέσα προστασίας σε διαρκή έκθεση στον ιό και σε επικίνδυνα απολυμαντικά

Eurokinissi

Να παρθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο της καθαριότητας, που στις συνθήκες της πανδημίας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν τους αναγκαίους κανόνες υγιεινής σε νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, σχολεία και πανεπιστήμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους δημόσιους χώρους, διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οπως εξηγεί, πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, εργολαβικούς με ατομικές συμβάσεις, που δουλεύουν χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, κακοπληρωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες. Σήμερα, στις συνθήκες της πανδημίας, «βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, εισπνέουν καθημερινά χλωρίνες, ισχυρά καθαριστικά απολύμανσης και διάφορες καρκινογόνες ουσίες, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, θέτοντας τη ζωή τους και των οικογενειών τους σε κίνδυνο».

Απαράδεκτη η μετακίνηση των σχολικών καθαριστριών

Στη σχολική καθαριότητα, οι εργαζόμενες «με ευθύνη της κυβέρνησης και των δήμων» καθάριζαν τα σχολεία «υποστηρικτικά στα συνεργεία απολύμανσης, με χλωρίνη και νερό, χωρίς μάσκα ή κάποια προστατευτική στολή», ενώ με βάση τη σύμβαση έργου «δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, άδεια ασθενείας». Σαν να μην έφταναν αυτά, με πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο «καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των δήμων».

Μάλιστα, σε διάφορους δήμους καλούνται να δουλέψουν σε άλλα πόστα, ενώ στις ερωτήσεις τους για το ωράριο και το μισθό η απάντηση είναι πως «δεν είναι ώρα, θα τα δούμε μετά». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι τους ανατίθενται εργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα που προβλέπουν οι συμβάσεις τους, όπως «εξωτερική εργασία με κόψιμο γκαζόν, καθαριότητα δρόμων και πεζοδρομίων». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και να δεχτούμε τέτοια αθλιότητα», ξεκαθαρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και προσθέτει πως «αν το κράτος και οι δήμοι έχουν ανάγκη τη δουλειά τους, να τις προσλάβουν με μόνιμη και σταθερή εργασία», αντί να κάνουν «πειράματα με απαράδεκτες εγκυκλίους σε εργαζόμενους με μισθούς των 100 - 200 ευρώ». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα σωματεία καθαριστριών μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους να βάλουν φρένο στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Απροστάτευτοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών φέρνει μια σειρά παραδείγματα, που αναδεικνύουν ότι δουλεύουν απροστάτευτοι και με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο.

Πιο συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, παρότι δεν είναι «νοσοκομείο αναφοράς», σε θάλαμο που έχει διαμορφωθεί για τα κρούσματα του κορονοϊού «οι καθαρίστριες μπαίνουν χωρίς να υπάρχουν αντισηπτικά, μόνο με μία μάσκα, ενώ δεν τους δίνεται η άδεια ειδικού σκοπού».

Στο «Αττικόν», οι χώροι κλείνουν μετά από κάθε νέο κρούσμα και οι πρώτες που μπαίνουν «είναι οι καθαρίστριες, με απλές μάσκες και γάντια» (!), κάνοντας χρήση υλικών απολύμανσης που επιβαρύνουν το αναπνευστικό τους σύστημα. «Ο εργολάβος δεν παρέχει κανένα μέσο προστασίας», ενώ το νοσοκομείο που τις προμήθευε με μάσκες ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παροχή «γιατί δεν υπάρχει επάρκεια». Στις παραπάνω συνθήκες «εργάζονται χωρίς οποιοδήποτε ανθυγιεινό επίδομα, χωρίς άδειες ειδικού σκοπού».

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται στο ΓΝΑ: «Ο εργολάβος δεν τους δίνει μέσα ατομικής προστασίας και τους εξοπλίζουν με ό,τι μπορούν οι γιατροί», ενώ οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι «4 μήνες από τον προηγούμενο εργολάβο και 2 μήνες από τον νέο εργοδότη, μαζί με τα επιδόματα άδειας και το δώρο Χριστουγέννων».

Η δουλειά χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, σε συνθήκες απληρωσιάς, τρομοκρατίας και εντατικοποίησης, κυριαρχεί και στους εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε κάθε δημόσιο οργανισμό, στις μεταφορές και σε άλλους φορείς. Ενδεικτικά, στον Προαστιακό δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς μάσκες, ενώ γίνονται συνέχεια απολυμάνσεις με χλωρίνη. Εργάζονται χωρίς να λαμβάνουν τις άδειες ειδικού σκοπού, με ωράριο 6ήμερο - 7ωρο για 500 ευρώ. Στα περισσότερα αμαξοστάσια εργάζονται χωρίς μάσκες (τις αγοράζουν μόνοι τους) και τους οφείλονται μισθοί δύο μηνών. Δεν γίνονται οι ειδικές απολυμάνσεις από τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να τις κάνουν οι ίδιοι χωρίς μέτρα προστασίας.

Μέτρα προστασίας εδώ και τώρα

«Με το φιλότιμο των εργαζομένων και τη χλωρίνη, δεν θα πάμε μακριά!», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Διεκδικεί από την κυβέρνηση να πάρει για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ανεξαρτήτως χώρου, εδώ και τώρα, τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους. «Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σαν "πρόβατα στη σφαγή", χωρίς μέσα προστασίας και από τη μία να είναι εκτεθειμένοι στον ιό και από την άλλη σε ισχυρά απολυμαντικά», σημειώνει.

Η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών διεκδικεί: Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Να σταματήσει το αίσχος της διαρκούς ομηρίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία που οδηγεί σε καταπάτηση των ωραρίων και στην «απαγόρευση» χρήσης άδειας. Να ενταχθεί το επάγγελμα συνολικά στα ΒΑΕ.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε νοσοκομεία, ιατρεία και σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, απαιτεί:

Να καλυφτούν άμεσα όλα τα κενά από το κράτος, με προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες. Να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, καθώς σε συνθήκες πανδημίας οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν αθροιστικά τον ιό, τις παρενέργειες από τα απολυμαντικά - καθαριστικά και την εντατικοποίηση.

  • Την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία «οι σχολικές καθαρίστριες των 100 και 200 ευρώ καλούνται ως περιφερόμενος θίασος να δουλέψουν στις υπηρεσίες των δήμων», χωρίς να γνωρίζουν το μισθό και το ωράριό τους και με την πρακτική να τους ανατίθενται καθήκοντα άσχετα με τις συμβάσεις τους», καταγγέλλει και η ΔΑΣ ΟΤΑ.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στοιβάχτηκαν διακόσιοι εργαζόμενοι για να καθαρίσουν κλειστές υπηρεσίες

Απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού εργαζομένων
Απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού εργαζομένων
Κάθε κανόνα προστασίας από την πανδημία παραβίασε χτες ο δήμος Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας περίπου 200 καθαριστές στο ΣΜΑ του Φοίνικα, προκειμένου να τους τοποθετήσει στην καθαριότητα των υπηρεσιών. Μάλιστα, το στοίβαγμα των εργαζομένων έγινε μέσα στο συνεργείο οχημάτων, αφού πρώτα τους είχε να στέκονται έξω από το κτίριο κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο δήμος τους συγκέντρωσε για να τους αξιοποιήσει για την καθαριότητα εσωτερικών χώρων των δημοτικών υπηρεσιών, που όμως στην πλειοψηφία τους είναι κλειστές και δεν λειτουργούν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση τοποθέτησης εργαζομένων σε εργοτάξια του Γ' και Ε' Διαμερίσματος, όπου οι εργαζόμενοι πήγαν και έφυγαν άπραγοι, γιατί δεν είχαν πού να απασχοληθούν.

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενου, κλήθηκαν να υπογράψουν «ένα χαρτί που λέει ότι είμαστε υπάλληλοι του δήμου και να μας τοποθετήσουν σε υπηρεσίες. Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων και εύλογα ερωτήματα: Γιατί στοιβαχτήκαμε διακόσια άτομα κάτω από ένα υπόστεγο, ενώ υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την αποφυγή του συνωστισμού; Δεν μας εξήγησαν ούτε πού θα δουλεύουμε ούτε τι θα κάνουμε. Θεωρούμε μία τέτοια συμπεριφορά το λιγότερο απαράδεκτη. Ας φροντίσει ο δήμος να μη μας κοροϊδεύει, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να καλυπτόμαστε με σύμβαση».

Με παρέμβασή τους, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξαν την απαράδεκτη κατάσταση και απαίτησαν να διασφαλιστεί ότι: Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση για την απασχόλησή τους, θα καθοριστεί το ωράριο εργασίας τους, θα υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και τέλος ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ