ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2018 - Κυριακή 25 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
UEFA NATIONS LEAGUE
Νέοι πειραματισμοί για την αύξηση των κερδών

Η μη εμπορικότητα των φιλικών αγώνων οδήγησε την UEFA στη δημιουργία μιας νέας πιο προσοδοφόρας διοργάνωσης, του Nations League
Η μη εμπορικότητα των φιλικών αγώνων οδήγησε την UEFA στη δημιουργία μιας νέας πιο προσοδοφόρας διοργάνωσης, του Nations League
Από την περασμένη Πέμπτη 22 Μάρτη έως την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον στρέφεται στους διεθνείς φιλικούς αγώνες, και ιδίως σ' αυτούς όπου συμμετέχουν οι 24 Εθνικές ομάδες που το καλοκαίρι θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τις ευρωπαϊκές ομάδες, όμως, τα διεθνή φιλικά πολύ σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν από τη νέα διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), το Nations League, η πρεμιέρα του οποίου αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στη λογική της μεγαλύτερης εμπορικότητας

Στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, όπου το κυνήγι του κέρδους αποτελεί τον ρυθμιστή των πάντων, επόμενο είναι να αναζητούνται συνεχώς νέοι τρόποι αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της UEFA. Το κύριο «μειονέκτημα» των διεθνών φιλικών αγώνων ως προς αυτό είναι ότι στερούνται εμπορικού ενδιαφέροντος και συνεπώς δεν μπορούν να αποφέρουν τα επιθυμητά κέρδη. Βρέθηκε λοιπόν η εναλλακτική, που λέγεται Nations League. Η νέα διοργάνωση προσδοκάται να εκπληρώσει πιο αποτελεσματικά αυτό το κριτήριο, με όπλο τα στοιχεία ανταγωνισμού που ενσωματώνει: Ανοδος και υποβιβασμός στις Λίγκες, πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro).

Η «βιτρίνα» των οικονομικών σχεδιασμών των υπεύθυνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και των πολυεθνικών συνεργατών τους, όμως, έχει και την «πίσω πλευρά» της. Η νέα διοργάνωση έρχεται να «φορτώσει» ακόμα περισσότερο το ήδη ασφυκτικό για τους παίκτες αγωνιστικό πρόγραμμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις φωνές ενάντια στις υπερβολικά πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις να αυξάνονται. Παράλληλα, ιατρικές έρευνες συνδέουν την κόπωση και την πίεση για το αποτέλεσμα με αρκετά προβλήματα υγείας που εμφανίζονται στους ποδοσφαιριστές. Με τα νέα δεδομένα, η σχετική «χαλαρότητα» που χαρακτηρίζει τους φιλικούς αγώνες αναμένεται να αντικατασταθεί από τον πιο έντονο ανταγωνισμό για το αποτέλεσμα, ο οποίος θα προκύψει από την αύξηση της πίεσης για την υλοποίηση των στόχων κάθε Εθνικής ομάδας.

Το σύστημα διεξαγωγής

Στη νέα διοργάνωση θα συμμετέχουν οι Εθνικές ομάδες από τις 55 ομοσπονδίες - μέλη της UEFA. Θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες (League) βάσει της θέσης τους στη γενική κατάταξη της UEFA μετά τη λήξη του Μουντιάλ. Οι πρώτες 12 ομάδες της κατάταξης θα τοποθετηθούν στη League A, οι επόμενες 12 (θέσεις 13 - 24) στη League Β, οι επόμενες 15 (θέσεις 25 - 39) στη League C και οι 16 τελευταίες (θέσεις 40 - 55) στη League D. Η κάθε League θα είναι χωρισμένη σε 4 ομίλους των 3 ή 4 ομάδων, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών.

Στις League B, C και D, οι νικητές των ομίλων θα προβιβάζονται στην αμέσως υψηλότερη κατηγορία, ενώ η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου στις League Α, Β και C θα υποβιβάζεται στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία. Οσο για τους νικητές των ομίλων στη League A, θα αγωνίζονται μεταξύ τους σε μια τελική φάση, τύπου Φάιναλ 4, προκειμένου να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.

Κριτήριο για πρόκριση στο Euro

Θέλοντας να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με ό,τι αυτός συνεπάγεται, η UEFA όρισε πως μέσω της διοργάνωσης θα κρίνονται και τέσσερις θέσεις πρόκρισης στο Euro που θα ακολουθεί. Θα διεξάγονται λοιπόν άλλες τέσσερις τελικές φάσεις τύπου Φάιναλ 4, ανάμεσα στους νικητές των ομίλων κάθε κατηγορίας. Από καθένα απ' αυτά τα τουρνουά, ο τελικός νικητής θα προκρίνεται στα τελικά του Euro.

Να σημειωθεί ότι ενώ η πρώτη φάση του Νations League θα διεξάγεται πριν από τα προκριματικά για το Euro (η μορφή των οποίων θα μείνει ως έχει), η τελική φάση θα διεξάγεται μετά απ' αυτά. Σε περίπτωση που μια ομάδα η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία της έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Euro μέσω των προκριματικών, τότε θα αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη της κατηγορίας, με κριτήριο την κατάταξη στη γενική βαθμολογία της UEFA. Ανοιχτό ζήτημα παραμένει το αν η διοργάνωση θα συνδέεται με την πρόκριση σε Μουντιάλ, δεδομένων και των λιγότερων θέσεων (13 ομάδες από την Ευρώπη).

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΒΑSKET LEAGUE
Καθοριστική κόντρα στο ΟΑΚΑ

Η καθοριστική κόντρα για τη μάχη της 3ης θέσης στο ΟΑΚΑ και οι κομβικές αναμετρήσεις σε Αλεξάνδρειο και Χαλκίδα συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμματα στην 20ή αγωνιστική της Basket League.

Στο ΟΑΚΑ αγωνίζονται οι δύο από τις τρεις ομάδες που ισοβαθμούν στην 3η θέση, ΑΕΚ και Λαύριο. Η «Ενωση», μετά το «στραβοπάτημα» στη Νέα Σμύρνη, δεν έχει περιθώρια απωλειών, ενώ ψάχνει και τη ρεβάνς για την ήττα της στον 1ο γύρο. Από την άλλη, η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, το Λαύριο, θέλει να σημειώσει ακόμη μια «ηχηρή» νίκη που θα το φέρει «αγκαλιά» με την παρουσία του στην πρώτη τετράδα. Μαζί τους μοιράζεται την 3η θέση ο Προμηθέας, που δοκιμάζεται στο Αλεξάνδρειο κόντρα στον Αρη, ο οποίος «καίγεται» για τους βαθμούς προκειμένου να μην μπλέξει χειρότερα στην «ουρά». Κρίσιμη για τη μάχη της παραμονής θεωρείται και η δοκιμασία του Πανιωνίου στη Χαλκίδα με αντίπαλο την Κύμη.

Το πρόγραμμα: Σάββατο 24/3: Κολοσσός Ρόδου - ΠΑΟΚ (15.45 - ΕΡΤ1), Ρέθυμνο - ΓΣΛ/Φάρος (16.30 - ΕΡΤ1), ΑΕΚ - Λαύριο (17.00 - Cosmote Sports 4), Aρης - Προμηθέας (18.30 - ΕΡΤ1). Κυριακή 25/3: Τρίκαλα - Παναθηναϊκός (17.00 - ΕΡΤ1), Κύμη - Πανιώνιος (19.00 - ΕΡΤ1). Δευτέρα 26/3: Κόροιβος - Ολυμπιακός (16.00 - ΕΡΤ1).

FOOTBALL LEAGUE
Δοκιμασίες σε Κρήτη και Δράμα

Νέα κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην κορυφή της Football League, όπου ο ΟΦΗ έχει «πιάσει» τον Αρη, ενώ η 3η Παναχαϊκή καραδοκεί για μείωση της απόστασης. Το ενδιαφέρον στην 23η αγωνιστική, έτσι, εστιάζεται στις αναμετρήσεις αυτών των τριών, οι οποίες μάλιστα κρύβουν «παγίδες». Ο ΟΦΗ στο ηρακλειώτικο ντέρμπι αντιμετωπίζει ως γηπεδούχος τον Εργοτέλη, που «καίγεται» για τους βαθμούς προκειμένου να ανέβει βαθμολογικά. Δύσκολες αποστολές έχουν και οι Αρης και Παναχαϊκή, που δοκιμάζονται στα Χανιά με αντίπαλο τον Κισσαμικό και στη Δράμα με αντίπαλο τη Δόξα αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα: Σάββατο 24/3 (15.00): Κισσαμικός - Αρης (ΕΡΤ), Αναγέννηση Καρδίτας - ΑΕ Καραϊσκάκης, Παναιγιάλειος - Καλλιθέα, Αιγινιακός - Απόλλων Λάρισας, Απόλλων Πόντου - Τρίκαλα, ΟΦΗ - Εργοτέλης (17.00). Κυριακή 25/3: Δόξα Δράμας - Παναχαϊκή (15.00 - ΕΡΤ). Ματαιώνονται οι αγώνες Σπάρτη - Βέροια και Πανσερραϊκός - Αχαρναϊκός, λόγω αποχώρησης της Βέροιας και του Αχαρναϊκού από το πρωτάθλημα.

VOLLEY LEAGUE
Φινάλε αγωνίας

Με το σπάνιο φαινόμενο και οι 12 ομάδες της κατηγορίας να ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα, πέφτει η αυλαία της κανονικής διάρκειας στη Volley League ανδρών με τη διεξαγωγή της 22ης αγωνιστικής. Για τη νίκη «καίγονται» ιδίως οι ομάδες που διεκδικούν είτε το πλασάρισμα σε θέσεις πλέι οφ, είτε την αποφυγή της διαδικασίας των πλέι άουτ, που θα καθορίσουν τη δεύτερη ομάδα που θα υποβιβαστεί, μετά την Παναχαϊκή.

Στη μάχη για τις θέσεις των πλέι οφ ξεχωρίζουν το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, μεταξύ Ηρακλή και ΠΑΟΚ, και η αναμέτρηση του Εθνικού Πειραιά με την Κηφισιά. Με αντίθετους στόχους (πλέι οφ - αποφυγή πλέι άουτ) αναμετρώνται Ηρακλής Χαλκίδας - Νίκη Αιγινίου και Φοίνικας Σύρου - Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ενώ το ίδιο ισχύει και στο ντέρμπι «αιωνίων», Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Οι μεν «ερυθρόλευκοι», εδώ και καιρό πρώτοι στην κανονική διάρκεια, στοχεύουν στη διατήρηση του αήττητου (αν μάλιστα πάρουν «καθαρό» «τρίποντο», βλ. νίκη με 3-0 σετ, θα κάνουν ρεκόρ βαθμών), ο δε Παναθηναϊκός παίζει τις τελευταίες του ελπίδες για αποφυγή των πλέι άουτ.

Το πρόγραμμα: Σάββατο 24/3 (20.00): Παμβοχαϊκός - Παναχαϊκή, Εθνικός Πειραιά - Κηφισιά, ΠΑΟΚ - Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Χαλκίδας - Νίκη Αιγινίου, Φοίνικας Σύρου - Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (ΕΡΤ PLAY).

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Για την πρώτη διοργάνωση του Νations League, που αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβρη, οι κατηγορίες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία.
  • League B: Ρωσία, Βόρεια Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία.
  • League C: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκοτία, Τσεχία, Ρουμανία, ΕΛΛΑΔΑ, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν.
  • League D: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Σκόπια, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Μάλτα, Κόσσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ