ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπερασπίστηκαν αγωνιστικά την απόφαση αποκλεισμού του φασιστικού ψηφοδελτίου

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των εκπροσώπων του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου και... η ΔΑΚίτικη παράταξη ΑΔΗΚ έσπευσε να καταθέσει δική της προσφυγή για παύση της εκλογικής διαδικασίας!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια
Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης να μείνουν έξω από τα σωματεία οι φασίστες, υπερασπίστηκαν αγωνιστικά εργαζόμενοι του Δήμου, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες έξω από τα δικαστήρια, μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ ΟΤΑ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ταξικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

Το δικαστήριο απέρριψε την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχε ζητήσει με ασφαλιστικά μέτρα η χρυσαυγίτικη παράταξη «Εθνικιστική Λαϊκή Δύναμη Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης», προκειμένου να επιβάλει τη συμμετοχή της στις εκλογές του Συλλόγου, κόντρα στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Το νήμα από τους χρυσαυγίτες, ωστόσο, πήρε η ΔΑΚίτικη παράταξη ΑΔΗΚ, η οποία μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, έσπευσε και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στα οποία επικαλείται την παραίτηση μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και ζητά από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία θα διατάζει την παύση της εκλογικής διαδικασίας και θα ορίσει προσωρινή διοίκηση στο Σύλλογο, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει σε νέα Γενική Συνέλευση και εκλογή νέας εφορευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Με τη νέα προσφυγή είναι προφανές ότι επιχειρείται ανοιχτή υπονόμευση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων και φυσικά η παραμονή του σωματείου σε αδράνεια, σε μια περίοδο μάλιστα που κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση.

Θυμίζουμε ότι 4 από τα 5 μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής που εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, καθώς και ο ένας αναπληρωματικός, από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογής τους άρχισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Παρέμεινε μόνο ένας, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, για να υλοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ενάντια στους φασίστες και να φέρει σε πέρας τις εκλογικές διαδικασίες.

Υπόθεση των εργαζομένων να ορθωθεί τείχος αντίστασης στο φασισμό

Στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί, παραβρέθηκε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γγ της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προετοιμασίας των εργαζομένων για αποφασιστική απάντηση απέναντι στην προσπάθεια των χρυσαυγιτών να καταφέρουν το σκοπό τους μέσα από δικαστικά τερτίπια.

Ο Γιάννης Κουρμούλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα δικαστήρια. Είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργαζομένων, να ορθώσουν τείχος αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς, να απομονώσουν τα εγκληματικά στοιχεία της Χρυσής Αυγής, να πετάξουν έξω τους φασίστες από τα σωματεία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες των συνδικαλιστικών παρατάξεων πλην της ΔΑΣ, καθώς τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που παραιτήθηκαν, ήταν εκπρόσωποί τους. «Το γεγονός ότι στην εφορευτική επιτροπή έχει μείνει μόνο ένας, ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ, δείχνει ότι δεν στέκονται όλοι στο ύψος των απαιτήσεων», σημείωσε. Και τόνισε ότι «η συσπείρωση στη ΔΑΣ, η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και η αντιπαράθεση με τους εχθρούς του εργατικού κινήματος, τους εχθρούς του λαού, είναι χρέος των εργαζομένων».

ΠΑΓΝΗ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους είναι οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Προχτές, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αποφάσισε την πραγματοποίηση σύσκεψης όλων των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας στις 5 Απρίλη και αμέσως μετά το Πάσχα κινητοποίηση στη ΔΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ εξαπέλυσε ένα μπαράζ παρεμβάσεων και εκβιασμών σε βάρος των εργαζόμενων στην καθαριότητα και τη σίτιση, προκειμένου να υπογράψουν άρον άρον τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι συμβάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι παραιτούνται από κάθε διεκδίκηση για παραμονή στη δουλειά μετά το 2017, ότι θα δουλεύουν 6 ώρες στην καθαριότητα και 8 ώρες οι τραπεζοκόμες (εκτελώντας και χρέη λαντζιέρη), ότι θα τους χρησιμοποιεί ο εργοδότης όπου θέλει (ακόμη και σε χώρους που πρόκειται να δημιουργηθούν αργότερα), ότι αποδέχονται να τηρούν «άκρα του τάφου σιωπή» για τη στάση του εργοδότη απέναντί τους και τις συνθήκες εργασίας ακόμη και μετά τη λήξη της σύμβασης, ότι ο χρόνος της απαιτούμενης προετοιμασίας για την παροχή εργασιών δεν θεωρείται χρόνος εργασίας.

  • Για το θέμα κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Γιώργος Λαμπρούλης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας «εάν γνωρίζει αυτές τις επαίσχυντες συμβάσεις εργασίας που επιβάλλει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ». Ρωτούν ακόμα «ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου όλες οι καθαρίστριες και οι τραπεζοκόμες να παραμείνουν στη δουλειά τους με μόνιμη σταθερή εργασία, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα και μετά το 2017, καθώς επίσης, εάν θα προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές».
Πλούσια δράση των εργαζομένων και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Με 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 3η ΥΠΕ, την Τετάρτη 22 Μάρτη, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» για την κάλυψη των κενών θέσεων και των αναγκών με μόνιμο προσωπικό.

Είχαν προηγηθεί ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις (9 και 14 Μάρτη), συγκεντρώσεις και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς επίσης και παράσταση στο διοικητή της 3ης ΥΠΕ. Το σωματείο συμμετείχε επίσης στην απεργία των υγειονομικών στις 15 Μάρτη και τη συγκέντρωση μπροστά στις ΥΠΕ στην Αριστοτέλους μαζί με άλλα σωματεία.

Διοίκηση νοσοκομείου και ΥΠΕ προσανατολίζονται σε «μπαλώματα» με επικουρικούς και 12μηνα του ΟΑΕΔ και αρνούνται να συζητήσουν την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» καλεί τους εργαζόμενους να μην έχουν αυταπάτες, να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση διοίκησης και ΥΠΕ και να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Δικάζονται συνδικαλιστές στην Ικαρία

Τις διώξεις συνδικαλιστών στην Ικαρία καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, με αφορμή τις δίκες που είναι προγραμματισμένες για τη Δευτέρα 27/3.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα δικάζονται έξι συνδικαλιστές, μέλη διοικητικών συμβουλίων σωματείων της Ικαρίας, ένα πρώην μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Σάμου και ο σημερινός δήμαρχος Ικαρίας, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση, το Δεκέμβρη του 2011, στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου, κατά την έλευση του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», στο πλαίσιο πανσαμιακής και πανικάριας κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Επίσης, τη Δευτέρα δικάζονται δύο συνδικαλιστές για αναγραφή συνθημάτων σε τοιχίο στον Εύδηλο.

Το ΕΚ Σάμου καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και λαϊκής δράσης. Εκφράζει τη στήριξή του στους διωκόμενους και απαιτεί την αθώωσή τους, ενώ καλεί το λαό της Ικαρίας να πάρει μέρος σε συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 8.30 π.μ., έξω από το δικαστήριο Αγίου Κηρύκου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Καταγγέλλει τη διοργάνωση «λευκής νύχτας»

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, που λήφθηκε με την ψήφο των παρατάξεων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, να συνδιοργανώσει χτες Πέμπτη μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας την περιβόητη «Λευκή Νύχτα» (λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα), καταδικάζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας.

«Οι "Λευκές Νύχτες" βάζουν από το παράθυρο αυτό που επιχειρεί και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας: Την απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη», σημειώνει το Σωματείο, ενώ υπογραμμίζει τον κάλπικο χαρακτήρα των επιχειρημάτων ότι τάχα «η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά». «Τα ίδια χρεοκοπημένα επιχειρήματα», τονίζει, «επιστρατεύονται και για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα και να απαιτήσουν: Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Την απόφαση για διοργάνωση «λευκής νύχτας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βέροιας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ