ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιο αποφασιστικά στο πλευρό των κατατρεγμένων και στην πάλη ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στις 19/3 στις Βρυξέλλες

Από την εκδήλωση της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ
Το Σάββατο 19/3 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πολιτική εκδήλωση της ΚΟ Βελγίου του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν Ελληνες και Βέλγοι εργαζόμενοι, μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου.

***

Μιλάμε σήμερα εδώ με Ελληνες μετανάστες, που έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους συλλογική πείρα, έχουν βιώσει τι σημαίνει μετανάστευση και υψώνουν τη φωνή της διεθνιστικής αλληλεγγύης έχοντας τη δική τους συνεισφορά στην πάλη ενάντια στις φασιστικές, ρατσιστικές συμμορίες στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα εκδηλώνουν πολύ δυναμική αλληλεγγύη, άνθρωποι κάθε ηλικίας συνδράμουν με όλους τους τρόπους τους πρόσφυγες, με τρόφιμα και ρουχισμό, με ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά, απομονώνοντας τους φασίστες, την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η δύναμη της εργατικής τάξης, η λαϊκή δύναμη, συντονισμένα σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να σταθεί ακόμα πιο αποφασιστικά στο πλευρό των κατατρεγμένων και να δώσει ώθηση στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, που αποτελεί την πηγή του κακού, την αιτία που προκαλεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, τον ξεριζωμό, όπως δείχνουν οι τραγωδίες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, στις μέρες μας.

Επιβεβαιώνεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι υπαρκτός

Μέσα στα σπλάχνα του καπιταλισμού εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, διαμορφώνεται η βάση των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Πρόκειται για σύγκρουση των μονοπωλιακών ομίλων και των καπιταλιστικών κρατών που εκφράζουν τα συμφέροντά τους και, παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του πολέμου για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν να αποκρύψουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, που χρησιμοποιούν προσχήματα παραπλάνησης των λαών, όπως κάνουν σήμερα με τη χρησιμοποίηση των «τζιχαντιστών», του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο συγκρότησαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία.

Ολοι μας διαπιστώνουμε ότι οι πληγές που άνοιξαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν έκλεισαν, δεν κλείνουν, κατά καιρούς κακοφορμίζουν, διαμορφώνουν τη βάση για όξυνση των ανταγωνισμών σε ανώτερο επίπεδο, έχοντας στο οπλοστάσιό τους πολύ σύγχρονα οπλικά συστήματα, τεράστια δύναμη πυρός.

Η μερική και προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία και οι συνομιλίες στη Γενεύη δεν εγγυώνται ειρήνη προς όφελος του συριακού και των άλλων λαών της περιοχής. Μέσα στις συνθήκες μιας ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, με συνεχείς επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, την όξυνση του κουρδικού προβλήματος και τα γεωστρατηγικά παζάρια των ισχυρών παιχτών του ιμπεριαλιστικού συστήματος, θα προετοιμάζεται μια νέα φάση πολεμικών αναμετρήσεων, πολύ περισσότερο που είναι ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας και υπάρχουν διάσπαρτες θερμές εστίες.

Οι εξελίξεις θέτουν ότι ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι υπαρκτός. Η ένταση της λαϊκής πάλης είναι επιτακτική ανάγκη.

Η ΕΕ από τα φύτρα της είναι ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών

Η ΕΕ είναι από τους πρωταγωνιστές των πολέμων και εφαρμόζει σχεδιασμένα πολιτική πολύμορφης εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτό πρέπει να καταγραφεί στη λαϊκή σκέψη με μαύρα γράμματα. Η ΕΕ πατάει στη δυστυχία των ξεριζωμένων, τροφοδοτεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με πολύ φτηνή εργατική δύναμη, και για τον έλεγχο των ροών, ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα έχοντας συγκροτήσει γι' αυτό το σκοπό έναν ισχυρό πολιτικό - στρατιωτικό μηχανισμό καταστολής.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβάλλει πρόσθετα κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών και των προσφύγων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ακόμα πιο μαζικό χώρο εγκλωβισμού των κατατρεγμένων που επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ΕΕ δεν χάλασε τώρα, όπως ισχυρίζονται ψευδώς οι υποστηριχτές της, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑ, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Από τα φύτρα της είναι ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών. Κι αυτές οι δυνάμεις, φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά, νεοαριστερά κόμματα, αλλά και μεταλλαγμένα κομμουνιστικά κόμματα που αναζητούν τις «ευρωπαϊκές αξίες» της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς μέσα σ' αυτήν τη λυκοσυμμαχία, κρύβουν την αλήθεια και με τη στάση τους επιδιώκουν τη χειραγώγηση και τον αφοπλισμό των λαών.

Πολύ μεγάλες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, δεν παίρνει στοιχειώδη μέτρα για την ανακούφιση των ξεριζωμένων, εφαρμόζει την πολιτική της ΕΕ και στηρίζει τις δραστηριότητες δεκάδων ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά και κάτω από την ομπρέλα τους κινείται «κάθε καρυδιάς καρύδι». Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση συναποφάσισε με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας, με τα επιτελεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, στο όνομα της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, ενώ η αλήθεια είναι πως η παρουσία του ΝΑΤΟ σχετίζεται με τον πόλεμο στη Συρία, με πιθανή νέα επέμβαση στη Λιβύη, με τον έλεγχο της περιοχής.

Οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλαπλές. Αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αφού είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα αλλά επιχειρησιακό χώρο για να εκτελεί απρόσκοπτα τα επιθετικά του σχέδια.

Το ΝΑΤΟ είναι φορέας της στρατηγικής της συνδιαχείρισης, της συγκυριαρχίας, της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, είναι δύναμη που υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα, τις καθημερινές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας, που πραγματικά αποτελεί βόμβα η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.

Στις συνθήκες αυτές τα καθήκοντα του κομμουνιστικού κινήματος είναι πολύ σοβαρά γιατί επιβάλλεται να σταθεί στην πρώτη γραμμή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και συγκεντρώνοντας τα λαϊκά πυρά πάνω στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό.

Η πολιτική του ΚΚΕ διατήρησε ανοιχτό το δρόμο της λαϊκής χειραφέτησης

(...) Τα τελευταία χρόνια έχει φουντώσει η συζήτηση για τις αριστερές κυβερνήσεις και το ρόλο τους. Τι αποδεικνύεται στην πράξη;

Στην πράξη αποδεικνύεται πως διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, αποδέχονται την αστική εξουσία και την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, συμβάλλουν στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων στο εκμεταλλευτικό σύστημα, συνεχίζουν εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Δεν κρίνουμε προθέσεις αλλά γεγονότα, κι αυτά μαρτυρούν ότι οι κυβερνήσεις αυτές προώθησαν αντιλαϊκά μέτρα, οξύνθηκαν τα λαϊκά προβλήματα και η λαϊκή δυσαρέσκεια οδηγήθηκε στη στήριξη δεξιών κομμάτων, στο πλαίσιο ενός φαύλου κύκλου που ανακυκλώνει την εξουσία του κεφαλαίου και γυρίζει το λαϊκό κίνημα πίσω.

Η στήριξη ενός κομμουνιστικού κόμματος σε μια κυβέρνηση αστικής διαχείρισης δεν αλλάζει την αντιλαϊκή κατεύθυνση, δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, να εξαλείψει ή ακόμα και να ελέγξει την ανεργία, να εξαλείψει τη φτώχεια, να ξεμπλοκάρει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να αλλάξει πορεία στον τροχό της Ιστορίας.

Αντίθετα, ανακυκλώνονται αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες, καλλιεργείται αναμονή ότι μέσα στον καπιταλισμό και στην ΕΕ μπορεί να επέλθουν ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μειώνεται η απαιτητικότητα των εργαζομένων, η λογική των σωτήρων και των λύσεων από τα πάνω επιδρά στην υποχώρηση του εργατικού κινήματος.

Η συνεργασία των ΚΚ με τη σοσιαλδημοκρατία ξεπλένει τις αμαρτίες της, ενώ στη συνέχεια η χρεοκοπία των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν αυτές οι κυβερνήσεις παρασέρνει στην αναξιοπιστία όλες τις δυνάμεις που τις απαρτίζουν.

Η πείρα των εξελίξεων στην Ελλάδα είναι πολύ χρήσιμη για τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Θυμόμαστε όλοι μας τους πανηγυρισμούς στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Καλλιεργήθηκαν ελπίδες για αλλαγές προς όφελος του λαού, ακόμα και ΚΚ συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ασκήθηκε κριτική στο ΚΚΕ για την τεκμηριωμένη αποκάλυψη του ρόλου της νέας σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, για την αποφασιστική στάση αρχών να απορρίψει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, τραβώντας μπροστά με πίστη στο δίκιο και στη δύναμη της εργατικής τάξης, δίνοντας βάρος στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, στη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Στην πράξη επιβεβαιώθηκε η πολιτική του ΚΚΕ, που διατήρησε ανοιχτό το δρόμο της λαϊκής χειραφέτησης και του απεγκλωβισμού από την κυρίαρχη πολιτική.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στο Δημαρχείο, σε συγκέντρωση με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις και προσφυγικό» θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία, με ομιλητή τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

-- Στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο του Ρίου θα γίνει ομιλία στους εργαζόμενους των διοικητικών υπηρεσιών, απ' την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Ακράτα στο καφενείο «Τσάγκλη» θα μιλήσει η Ειρήνη Αρμενάκα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ