ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αθλιες οι συνθήκες στην Ειδομένη

Για θανάτους παιδιών μιλά ο Γ. Μουζάλας, όταν πριν από μερικές μέρες είχε πει πως η απουσία κρατικών δομών στην περιοχή είναι «πολιτική επιλογή»!

Panorama Press

Εξακολουθεί να υπάρχει ένταση στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη. Μετά από πολλές βδομάδες παραμονής κάτω από άθλιες συνθήκες, οι περίπου 14.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι αντιδρούν. Με κινητοποιήσεις και αποχή από το φαγητό (το ίδιο ισχύει και σε Νέα Καβάλα και Λιμάνι της Θεσσαλονίκης) καταγγέλλουν τον αναγκαστικό εγκλωβισμό τους στη χώρα μας και απαιτούν να ανοίξουν τα σύνορα που έκλεισαν με τις αποφάσεις της ΕΕ, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Χτες το πρωί, περίπου 500 πρόσφυγες από τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Πολύκαστρο και απέκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου και την εθνική οδό κάτω από τη γέφυρα και στα δύο ρεύματα. Κάποιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο μετεγκατάστασης, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ζητούν, να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα και η μετάβασή τους στη Γερμανία. Στην Ειδομένη του Κιλκίς, ορισμένοι από τους πρόσφυγες συνέχισαν και χτες την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της «εκκένωσης», γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέγεθος της επιχείρησης που θα γίνει δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Οπως δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, σχεδιάζουμε κάθε μέρα, μπροστά μου έχω σχεδιαγράμματα που συζητήσαμε χτες (σ.σ. προχτές) με τον Δ. Βίτσα και με τον Γ. Μουζάλα και με τους άλλους εμπλεκόμενους του Συντονιστικού Οργάνου, από εκεί και πέρα αυτό θα συνδυαστεί με τους καταυλισμούς που φτιάχνουμε συνέχεια και βέβαια να είμαι ξεκάθαρος λέω δεν θα ασκηθεί βία στο σύνολο αυτού του κόσμου, πλην όμως άμα γίνουν κάποια επεισόδια εκεί προφανώς θα επέμβει η αστυνομία έτσι».

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα φύγουν από εκεί παρά μόνο όταν ανοίξουν τα σύνορα, ενώ οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποχωρούσαν σταδιακά από το απόγευμα της Τρίτης. Χτες, κάποιες από αυτές επέστρεψαν, μεταξύ των οποίων η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η διανομή φαγητού συνεχίστηκε, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής». Χτες, ο Αντ. Ρήγας από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» με δηλώσεις του χαρακτήρισε πως «η Ειδομένη είναι πολύ χειρότερη από την Αμυγδαλέζα», με αφορμή την αποχώρηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ από τα «hot spots» που με απόφαση της Συνόδου Κορυφής μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης.

Φόβοι για θανάτους παιδιών

Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Αξίζει να σημειωθεί η παραδοχή του πριν από λίγες μέρες ότι η απουσία κρατικής δομής φιλοξενίας προσφύγων στα σύνορα «ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή». Επιλογή που έχει καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους να ζουν μέσα σε λάσπες, ενώ παιδιά να τριγυρνούν άρρωστα σε πλημμυρισμένες σκηνές.

Ο Γ. Μουζάλας έχει ομολογήσει πως «δεν θέλαμε πάνω στα σύνορα να υπάρχει επίσημη κρατική δομή που να διευκολύνει αυτό το δρόμο (σ.σ. των Βαλκανίων) και να τον καθιερώνει... Εξακολουθούμε να μην θέλουμε camp στην Ειδομένη. Θα είναι μια μόνιμη πηγή τριβών με την ΕΕ και την ΠΓΔΜ... Η ευθύνη του χώρου αυτού εξακολουθεί να μην είναι στην ευθύνη του ελληνικού κράτους, γιατί θέλουμε να μεταδώσουμε ότι όποιος πηγαίνει στην Ειδομένη, πηγαίνει με δική του ευθύνη».

«Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα», επισήμανε στον «Alpha» ο Γ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μη συμβεί αυτό».

Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι «δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί», όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. «Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση». Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. «Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα, τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν», επισήμανε. Για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι «στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Εχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτήν τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση».

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι παντού

Στους 49.085 ανέρχονταν χτες οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Συντονιστικό Οργανο. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, και έκαναν λόγο για πάνω από 52.000 πρόσφυγες. Σχετικά με το ζήτημα που υπάρχει με την αυξομείωση του αριθμού, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση, Γ. Κυρίτσης, απάντησε πως σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα. Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει την ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.

Σε 5.000 ανέρχονταν οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Δύο πλοία με 250 πρόσφυγες έφτασαν χτες το πρωί από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 241 άτομα από Λέσβο και 9 από Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» με 10 πρόσφυγες. Περίπου οκτώ πούλμαν έφτασαν στο λιμάνι, προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κατερίνη. Ωστόσο, από τους 260 πρόσφυγες που κατέφτασαν το πρωί στο λιμάνι, μόνο οι 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν στα πούλμαν. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Λόγω των αυξημένων αναγκών θα διανέμει μερίδες φαγητού και ο Στρατός, ενώ η διοίκηση του ΟΛΠ τοποθέτησε περισσότερες παροχές νερού. Στο μεταξύ, άλλοι 129 πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό, σε δυο περιστατικά στη Λέσβο.

Δύο νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α εντοπίστηκαν σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτή τη φορά, δύο ανήλικα αδέρφια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων, «Αγλαΐα Κυριακού» με συμπτώματα της ασθένειας όπου και νοσηλεύονται. Με τα δύο νέα αυτά κρούσματα ο καταγεγραμμένος αριθμός προσφύγων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια ανέρχεται πλέον στους τέσσερις. Είχε προηγηθεί άλλο ένα κρούσμα στον Πειραιά και ένα στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ο στρατός δεν εμπλέκεται στην τροφοδοσία

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», επέμεινε πως ο στρατός δεν θα εμπλακεί στο θέμα τροφοδοσίας των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ειδομένη, λέγοντας πως οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων.

Ερχόμενος σε αντίθεση με όσα φαίνεται να διέρρεαν από το περιβάλλον του αν. υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, αλλά και δηλώσεων του αν. υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα, ότι την τέτοια τροφοδοσία θα αναλάβει ο στρατός, μετά την αποχώρηση από την Ειδομένη ΜΚΟ που έκαναν αυτή τη δουλειά, ο Π. Καμμένος επέμεινε ότι ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει άμεσα υποδομές «φιλοξενίας» και να οργανώσει τη λειτουργία τους. Ο στρατός, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέλαβε την τροφοδοσία μέσω εταιρειών σε «οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας», κάτι που, όπως είπε, δεν είναι η Ειδομένη.

Σημειωτέον, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ανίκανο να ταυτοποιήσει τον οποιονδήποτε» και πρόσθεσε ότι «θα επιμείνουμε για τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών», σηματοδοτώντας παραπέρα εξελίξεις στην υπόθεση φακελώματος και παρακολούθησης όσων κινούνται και διαβιούν εντός ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, «Διαμένοντες Πρόσφυγες/Μετανάστες για τις 22 Μαρτίου 2016 ανά χώρο φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις» είναι: Λέσβος 931, Χίος 1.055, Σάμος 529, Λέρος 4, Σχιστό 1.971, Λαύριο 398, Μαλακάσα 935, Ριτσώνα 826, Διαβατά 2.100, Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.515, Χέρσο Κιλκίς 3.900, Αγ. Ανδρέας 135, Κουτσόχερο 1.200, Δολιανά 210, Κατσικάς 1.010, Φιλιππιάδα 657, Καλύβια Πιερίας 99, Γιαννιτσά 1.000. «Σύνολο διαμενόντων στις ανωτέρω δομές 20.475 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.300 ατόμων». Επίσης, σημειώνεται ότι στην Κω η έναρξη λειτουργίας του χώρου αναμένεται από τις 28 Μάρτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ