ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Νούρι Αλ Μάλικι

Στιγμές από το παρελθόν έφερε στη μνήμη των Ιρακινών το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε, αυτή τη βδομάδα, οκτώ πόλεις, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Είναι η τρίτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που εκδηλώνεται συγχρονισμένη επίθεση, με στόχο τόσο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας όσο και πολίτες.

Οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης (την ευθύνη διεκδικεί η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ» που διατείνεται ότι είναι το παρακλάδι της ισλαμιστικής αλ Κάιντα στο Ιράκ) επιδιώκουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση της χώρας και να αναζωπυρώσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαμάχες που τη βύθισαν στο αίμα μεταξύ 2006 - 2008. Διαμάχες που γεννήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από την κατοχή, δίχασαν τον ιρακινό λαό.

Η χρονική επιλογή για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, κατά τις περισσότερες εκτιμήσεις, συνδέεται με την πραγματοποίηση, την επόμενη εβδομάδα, στη Βαγδάτη, της τακτικής συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι δράστες των επιθέσεων αποσκοπούν να δημιουργήσουν επιπλέον πηγή έντασης και να «εκθέσουν» την ιρακινή ηγεσία υπό τον Μάλικι στις υπόλοιπες αραβικές ηγεσίες. Και αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ιράκ μετά από 20 χρόνια και την πρώτη, από την ίδρυση του οργανισμού, που φιλοξενείται από σιιτική ηγεσία, καθώς όλες οι άλλες αραβικές ηγεσίες είναι σουνιτικές.


Ε.Μ.

ΕΣΣΔ: Με το χέρι στην καρδιά

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από την αναγκαιότητα που διαπίστωνε ο συγγραφέας ότι οι απλοί άνθρωποι, παραπληροφορημένοι από την αντισοβιετική προπαγάνδα, είχαν ανάγκη να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι ποια ήταν η πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ.

Διάφορα ερωτήματα είχαν τεθεί και στον ίδιο το συγγραφέα από το φιλικό του περιβάλλον. Πώς έζησες εκεί; Πείνασες; Δυστύχησες, σε παρακολουθούσε η αστυνομία ή όλα αυτά είναι υπερβολές; Αλλά και ερωτήματα όπως ποια ήταν η καθημερινότητα στη Σοβιετική Ενωση; Ποια χώρα ήταν αυτή; Πώς ζούσαν άραγε οι απλοί άνθρωποι; Με ορισμένη δυσπιστία, τα έθετε και ο ίδιος ο συγγραφέας (Μπάμπης Ιωάννου) όταν βρέθηκε στη Σοβιετική Ενωση το 1968.

Δυο δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση και σε συμβολικό επίπεδο της διαδικασίας αντεπαναστατικών ανατροπών και καπιταλιστικής παλινόρθωσης το 1991 και με την αστική προπαγάνδα να οργιάζει πως είναι έγκλημα να ζουν οι εργάτες χωρίς καπιταλιστές, είναι εύλογο στους εργαζόμενους και στη νεολαία να γεννιούνται ερωτήματα με τα οποία ασχολείται ο συγγραφέας.

«Με το χέρι στην καρδιά» ο συγγραφέας δίνει ολοζώντανες πολλές πλευρές και απαντήσεις για την καθημερινότητα στη Σοβιετική Ενωση. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η περίπτωση του Ελληνικού

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι αποκαλυπτικά όσον αφορά το τι εννοούν όταν λένε «πρέπει να έρθει η ανάπτυξη». Η περίπτωση Ελληνικού σέρνει πίσω της ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι τη Βάρκιζα και παραπέρα. Συνδέεται με τους οδικούς άξονες που σχεδιάζουν (ανατολική περιφερειακή Υμηττού) για να «συνδέσουν» το Ελληνικό με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Ενα τεράστιο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Δρόμοι, καζίνο, ξενοδοχεία, real estate, μαρίνες και πολλά άλλα είναι μέσα στα σχέδιά τους.

Ενα από τα επιχειρήματά τους για να δείξουν πόσο ωφέλιμα είναι αυτά τα έργα για τους εργαζόμενους είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και για την κατασκευή, αλλά και για τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Λένε για το Ελληνικό ότι θα προχωρήσουν «μέσα από επενδύσεις που δημιουργούν δουλειές και φέρνουν πλούτο στη χώρα». Πλούτο για ποιους; Γιατί οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ. Η πλειοψηφία θα δουλεύει με συμβάσεις και θα παίρνει ψίχουλα, δεν θα έχει ασφαλιστικά δικαιώματα. Οταν ήταν στην επικαιρότητα το θέμα με τους επενδυτές από το Κατάρ, είχε γραφτεί στον Τύπο ότι θα φέρουν εργαζόμενους από εκεί που θα δουλεύουν με ακόμα λιγότερα. Ναι, ακόμα κι έτσι κάποιοι εργαζόμενοι θα έχουν ανάγκη ακόμα κι αυτά τα ψίχουλα και θα πάνε για δουλειά, ακόμα και για ένα μεροκάματο. Τέτοια άθλια ζωή για τους εργάτες και τις οικογένειές τους επιφυλάσσει. Θα δουλεύουν και δεν θα έχουν ούτε ευρώ στην τσέπη. Αυτή δεν είναι ανάπτυξη για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, είναι καταστροφή.

Ο πλούτος για τον οποίο μιλούν αφορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γιατί μόνο αυτοί θα κερδίσουν. Και μάλιστα, χωρίς να βάλουν μία. Είναι γνωστό πως χρηματοδοτούνται οδικά, τουριστικά και άλλα έργα από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ κ.ά.) το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες, και σε τι ποσοστό συμμετέχουν τα μονοπώλια. Φτάνει δεν φτάνει το 6% με 7% το ποσοστό των χρημάτων που βάζουν.

Σφαγείς των κοινωνικών επιδομάτων

Την απόλυτη συστράτευσή της στην κατάργηση ουσιαστικά των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων επιβεβαιώνει καθημερινά η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας διαρκώς διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τα βάρβαρα μέτρα. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της ΝΔ, με αφορμή τα «στοιχεία» από την απογραφή που έκανε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, με την οποία πλειοδοτεί υπέρ της συνέχισης του σφαγιασμού των κοινωνικών επιδομάτων. «Στο τέλος της διαδικασίας (σ.σ. της απογραφής) να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες παροχών και αυστηρά κριτήρια ορισμού των δικαιούχων, έτσι ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη». Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει νέες περικοπές ύψους 4,2 δισ. ευρώ(!) στα κοινωνικά επιδόματα τα δύο επόμενα χρόνια και για το σκοπό αυτό ζητά την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα το οποίο θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού. Τα κοινωνικά επιδόματα δηλαδή θα είναι ένα φιλοδώρημα και θα δίνονται στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Με το βλέμμα, λοιπόν, στην επόμενη μέρα των εκλογών, όταν δηλαδή προσδοκά ότι θα έχει το πάνω χέρι στη νέα κυβερνητική συμμαχία του κεφαλαίου, η ηγεσία της ΝΔ σπεύδει να διαμηνύσει ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη σφαγή των κοινωνικών επιδομάτων. Τρανή απόδειξη, άλλωστε, αποτέλεσε και η υπερψήφιση της κατάργησης των ΟΕΚ και ΟΕΕ. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις συντάξεις - και αυτές που είναι κάτω από τα 700 ευρώ - όσα ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Τα καλά και συμφέροντα...

Ο Σύνδεσμος των τουριστικών γραφείων (HATTA) ξαναχτυπά! Εκανε έκκληση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, σε 3 βρετανικούς Συνδέσμους τουρ οπερέιτορς και ταξιδιωτικών γραφείων «για τη διάσωση της εικόνας της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία».

Και τους ευχαριστεί θερμά για την ανταπόκρισή τους. Ποια είναι αυτή;

Εστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού και την τρόικα, με την οποία λένε ότι η Βρετανία κατακλύζεται από αρνητικά μηνύματα για την Ελλάδα, γι' αυτό και το ελληνικό κράτος θα πρέπει: Να διαθέσει κονδύλια για τη θετική προώθηση της χώρας, να κάνει συνδιαφήμιση με τους τουρ οπερέιτορς και να προσληφθεί εταιρεία επικοινωνίας που θα εμφανίσει την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό! Διαφορετικά, λένε οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες και οπερέιτορς, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε ακυρώσεις γιατί δεν μπορούν να πουλήσουν τα πακέτα τους.

Εχουμε τους Γερμανούς να πιέζουν για τις τιμές και να κάνουν τους δύσκολους, δήθεν επειδή κάποιοι στην Ελλάδα τους ...κακολογούν. Τώρα μυρίστηκαν ...ψητό και οι Βρετανοί και μας λένε να «στάξουμε» κονδύλια για να μας ...συνδράμουν. Κι έχουμε και την ηγεσία των ελληνικών τουριστικών γραφείων να προκαλεί αυτές τις πρακτικές, να εκλιπαρεί τους Βρετανούς να ζητάνε λεφτά για να κάνουν τη δουλειά τους και να τους ευχαριστεί και θερμά!!!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ