ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να πάρουν οι σπουδαστές τη θέση τους στην οργανωμένη πάλη

Συνέντευξη με την Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στο στόχαστρο των νέων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκονται οι νέοι εργαζόμενοι, η νεολαία που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με αφορμή την αντεργατική επίθεση, ο «Ρ» συζήτησε με την Βιβή Δάγκα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για το κομμάτι εκείνο της νεολαίας που βρίσκεται στους χώρους μαθητείας και κατάρτισης, για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως σπουδαστές, αλλά και ως εργαζόμενοι και για την προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ να οργανωθεί η πάλη ειδικά των νέων αυτών.

-- Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους χώρους κατάρτισης και μαθητείας; Πώς εκφράζεται η αντιλαϊκή επίθεση στη ζωή των σπουδαστών;

-- Από την αρχή της χρονιάς η ΚΝΕ καλεί τους σπουδαστές στη μαθητεία και την κατάρτιση να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην οξυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν μέσα στις σχολές τους, αλλά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στη ζωή των οικογενειών τους, την ανεργία, την απληρωσιά. Η μόνη λύση που υπάρχει για τους νέους εργαζόμενους, τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας είναι η άνοδος του βαθμού οργάνωσης, η ενίσχυση του μετώπου απόρριψης των μέτρων, αντεπίθεσης σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολή και σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Μπροστά στην καταδίκη της νεολαίας να δουλεύει με μισθούς πείνας, χρειάζεται στις σχολές μαθητείας να κυριαρχήσει το σύνθημα «Οργάνωση και αγώνας ταξικός, δε ζούμε με 400 ευρώ».


Πραγματικά σε κάθε σχολή μαθητείας και κατάρτισης η κατάσταση είναι εκρηκτική, συνεχώς χειροτερεύει. Ειδικά, στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, από την Κρήτη μέχρι την Καβάλα, οι περισσότεροι σπουδαστές που κάνουν πρακτική μένουν απλήρωτοι για 2-3 μήνες, και μάλιστα μερίδα καθηγητών τους αποτρέπει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μέσα από τα σωματεία τους, δήθεν γιατί «τώρα μαθαίνεις», «σκύψε το κεφάλι», «με τέτοια κρίση δεν πρέπει να αγωνίζεσαι γιατί μετά πού θα βρεις δουλειά».

Δουλεμπόριο και τσάμπα εργατική δύναμη

Μιλάμε για πραγματικό δουλεμπόριο, όπου οι εργοδότες εξασφαλίζουν όχι απλώς φθηνούς εργαζόμενους, αλλά κυριολεκτικά τσάμπα εργατική δύναμη. Πρόσφατα μάλιστα βγήκε απόφαση για μείωση του μεροκάματου της μαθητείας στα 17 ευρώ, από 23 ευρώ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν μια σειρά ειδικότητες που οι σπουδαστές δεν μπορούν να βρουν θέση εργασίας για να κάνουν την πρακτική τους. Σε ορισμένες σχολές το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε πρακτική δεν ξεπερνά το 10-15%. Μάλιστα, μερίδα καθηγητών καλεί τους σπουδαστές να δουλέψουν εθελοντικά για να εξασφαλίσουν την πρακτική και να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο.

Αντίστοιχα προβλήματα στην πρακτική αντιμετωπίζουν και οι σπουδαστές στις ΕΠΑΣ του υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), ενώ η πλειοψηφία των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) δε βρίσκει μπάρκο. Η κατάσταση εκεί είναι ακόμα χειρότερη για τις κοπέλες, δεδομένου ότι οι εφοπλιστές δεν τις θέλουν στο πλήρωμά τους.

-- Πώς αντιδρούν οι σπουδαστές στην κατάσταση αυτή; Ποιες δυνάμεις στέκονται στο πλευρό των αγώνων τους και ποιοι είναι απέναντί τους;

-- Η επίθεση και τρομοκρατία από μέρους της εργοδοσίας πάει χέρι - χέρι με την προσπάθεια που γίνεται από μέρους καθηγητών να μείνουν οι σπουδαστές μακριά από τα σωματεία, από την οργανωμένη πάλη που σύνθημα έχει «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στόχος όλων αυτών είναι να βρεθεί η νεολαία απροετοίμαστη μπροστά στην επίθεση, να ριζώσει στη συνείδησή των σπουδαστών η ανοργανωσιά, ο φόβος, η υποταγή στα βάρβαρα μέτρα.

Απάντηση σε αυτήν την προσπάθεια είναι πρωτοβουλίες που έχουν πάρει από κοινού τα 7μελή στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο Αγρίνιο ή στον Ταυρωνίτη Χανίων, μαζί με τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ με κοινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς - μεταλλεία, με παρεμβάσεις στους διευθυντές σε περιπτώσεις τρομοκρατίας. Αντίστοιχα, στην ΑΕΝ Μηχανιώνας (Θεσσαλονίκη), από την πρώτη στιγμή που οι σπουδαστές βρέθηκαν στους «5 δρόμους» (κλείσιμο σχολής λόγω ακαταλληλότητας κτιρίων, κλείσιμο εστίας κ.ά.) είχαν στο πλευρό τους την ΠΕΜΕΝ, τη Λαϊκή Επιτροπή Ν. Μηχανιώνας.

Χαρακτηριστικά, στη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αναβύσσου, ο διευθυντής έχει «καθιερώσει» το σύστημα των ποινών, που μετά τις δύο ποινές αποβάλλεσαι από το οικοτροφείο της σχολής. Η ποινή μπορεί να σου επιβληθεί αν δε φοράς τη στολή, που αγοράζεις ο ίδιος, αν μιλήσεις στο διπλανό σου την ώρα του φαγητού, αν σε βρουν σε άλλο δωμάτιο της εστίας. Πρόσφατα μάλιστα είχαν αφήσει τα παιδιά νηστικά για μια μέρα γιατί ξέμεινε η σχολή από τρόφιμα... Το συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αττικής παρενέβη άμεσα στο διευθυντή, στη διοίκηση του ΟΤΕΚ για αυτήν την κατάσταση. Και βέβαια είναι δεκάδες τα παραδείγματα που το ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των σπουδαστών μπροστά σε φαινόμενα τρομοκρατίας των παιδιών που αγωνίζονται, από μερίδα καθηγητών, διευθυντών, μπροστά σε κινητοποιήσεις των Συλλόγων Δημοσίων ΙΕΚ σε Περιφέρειες, στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης κ.ά...

Σημαντική πείρα και συμπεράσματα

Αρα βασικό συμπέρασμα είναι η ανάγκη συμπόρευσης των σπουδαστών με τα ταξικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές στη γειτονιά. Το δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι ίδιοι οι σπουδαστές χρειάζεται να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης πάνω τους, με Γενικές Συνελεύσεις όλης της σχολής, όχι μόνο ενός 7μελούς, με συγκρότηση επιτροπών αγώνα εκεί που δεν υπάρχουν όργανα στις σχολές. Για παράδειγμα, στα ΙΕΚ της Ν. Ιωνίας οι σπουδαστές, με μπροστάρηδες την επιτροπή αγώνα του συλλόγου που έχει στηθεί, μπροστά στην αδυναμία να πληρώσουν τα δίδακτρα αποφάσισαν να μην επιτρέψουν να πεταχτεί κανένας σπουδαστής από τη σχολή γιατί δεν είχε να πληρώσει. Την ίδια απόφαση πήραν σε μια σειρά σχολές (1οκαι 2ο ΙΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα κ.ά.). Μάλιστα στην Γκράβα οι σπουδαστές από ένα τμήμα, μαζί με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και τη Λαϊκή Επιτροπή, οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή όταν κινδύνευσε να αποβληθεί συμφοιτήτριά τους μετανάστρια που δεν είχε να πληρώσει τα δίδακτρα. Αντίστοιχα, στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη Χανίων τα παιδιά μέσα από τη Γενική Συνέλευσή τους διεκδίκησαν το επίδομα σίτισης και στέγασης που δεν τους είχε καταβληθεί και κατάφεραν να το πάρουν. Υπάρχει η ανάγκη να γενικευτούν αυτά τα παραδείγματα, να εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά η οργάνωση των σπουδαστών, η ενίσχυση των Συλλόγων Δημοσίων ΙΕΚ σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, αλλά και να πολλαπλασιαστούν οι επιτροπές αγώνα μέσα στις σχολές.

Τέλος, βγαίνει σαν συμπέρασμα ότι ο αγώνας για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται να έχει συνέχεια, να στοχεύει στην πραγματική αιτία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, στις οικογένειες των παιδιών και βέβαια να αποκαλύπτει το ρόλο όσων υπονομεύουν αυτή τη γραμμή πάλης, γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, την ΕΕ, τα κόμματα που τους εκπροσωπούν. Θέλουν να κυριαρχεί «σιγή νεκροταφείου» μέσα στις σχολές ή τουλάχιστον να διοχετευτεί η αγανάκτηση των σπουδαστών σε ανώδυνα κανάλια, που δε θα αμφισβητούν το απάνθρωπο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς, της ταξικής εκμετάλλευσης.

Ανάγκη ο άλλος δρόμος ανάπτυξης

-- Πώς εκτιμούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ τη λειτουργία και το ρόλο των επαγγελματικών σχολών σήμερα; Ποια είναι τα άμεσα αιτήματα πάλης που βάζετε;

-- Οι εκτιμήσεις, οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στις επαγγελματικές σχολές, συνολικά στην εκπαίδευση, απαντούν στις ανάγκες των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, της ΕΕ, για φθηνό, ευέλικτο, υποταγμένο εργατικό δυναμικό, επιβεβαιώνονται σήμερα.

Μπροστά στις διαρροές που υπήρχαν για το μέλλον των ΕΠΑΣ, συζητήσαμε με τους σπουδαστές την ανάγκη να απαιτήσουν η πρακτική άσκηση να γίνεται με ευθύνη του κράτους. Η σχολή να εξασφαλίζει σε όλους τους σπουδαστές πρακτική στην ειδικότητά τους, όχι όπως σήμερα που η σπουδάστρια στη μαγειρική κάνει και την καθαρίστρια, και τη λαντζέρισσα... Σημαίνει πάλη για την κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης, που εξασφαλίζουν τσάμπα εργάτες για τις επιχειρήσεις. Οι ώρες της πρακτικής να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συμβάσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Δεν μπορεί να μην εξασφαλίζεται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των σπουδαστών, η ασφάλειά τους στο χώρο εργασίας. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς πιστοποιήσεις και άλλες εξετάσεις. Ταυτόχρονα, σήμερα είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση των σπουδαστών. Οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία, όχι όπως σήμερα, που στο σύνολο των σχολών μαθητείας και κατάρτισης η πλειοψηφία των καθηγητών είναι ωρομίσθιοι...

-- Πώς δρα η ΚΝΕ στους χώρους της κατάρτισης και της νεολαίας και τι ανταπόκριση βρίσκουν οι πρωτοβουλίες της;

-- Περισσότεροι σπουδαστές παρακολουθούν τι λέει το ΚΚΕ, μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις συσκέψεις. Εχουμε θετικά παραδείγματα από τη διακίνηση του «Οδηγητή» στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Κρήτη. Στις σχολές αλλά και σε τόπους δουλειάς, όπως ο ΟΤΕ στην Καλλιθέα, όπου δουλεύουν σπουδαστές ως πρακτικάριοι, τα μέλη της ΚΝΕ ανατυπώνουν άρθρα από τον «Ριζοσπάστη» για τις ΣΣΕ, για τους μισθούς των 400 ευρώ που καταδικάζουν τη νεολαία εφ' όρου ζωής, για την πείρα από αγώνες που αναπτύσσονται σε άλλες επαγγελματικές σχολές.

Πρόκειται για θετικά παραδείγματα που πρέπει να γενικευτούν, να εμπλουτιστούν, να εκφραστούν σε αύξηση της διακίνησης του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή». Για παράδειγμα, στις ΑΕΝ χρειάζεται να αξιοποιηθεί η πείρα από την απεργία των ναυτεργατών και πώς απάντησε το Κόμμα στην ενιαία, συντονισμένη επίθεση εφοπλιστών και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Βοηθάει και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπέρασμα για το ρόλο που παίζουν, αλλά και να αποκρούσει, να απομονώσει όσους «χτυπούν» το ΚΚΕ στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Αυτό που τους φοβίζει είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του κεφαλαίου και της εξουσίας του, γιατί φοβούνται ότι θα αγκαλιαστεί από περισσότερους νέους εργαζόμενους, άνεργους, σπουδαστές το σύνθημα που δίνει το περιεχόμενο της πάλης «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Η ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, δίνει τη μάχη για να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και την ενίσχυση του μετώπου αντεπίθεσης. Να εκφραστεί στις εκλογές για να φάει γερό χαστούκι το αστικό πολιτικό σύστημα.


Ευτ. Χαϊντ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δε ζούμε με 400 ευρώ!

Πλατύ άνοιγμα στη νέα γενιά κάνει η ΚΝΕ καλώντας τους νέους σε οργάνωση κι αγώνα

«Οργάνωση κι αγώνας ταξικός - Δε ζούμε με 400 ευρώ»! Σ' αυτό το σύνθημα - κάλεσμα επικεντρώνεται η δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που απλώνεται σε όλους τους χώρους που συγκεντρώνεται, εργάζεται, μορφώνεται και ζει η νέα γενιά, για να ενημερώσει και να καλέσει τους νέους σε ξεσηκωμό ενάντια στην εφιαλτική εργασιακή προοπτική που τους καταδίκασαν.

«Κάθε εργοστάσιο, επιχείρηση, σχολείο και σχολή, γειτονιά να γίνει κάστρο οργάνωσης του αγώνα, απόρριψης των μέτρων που καταδικάζουν τη νεολαία στις ατομικές συμβάσεις και στη δουλειά για 430 ευρώ, στη μισοανεργία, στην ανασφάλεια, στη φτώχεια και την εξαθλίωση», τονίζει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της, η οποία γίνεται εργαλείο δουλειάς για όλες τις οργανώσεις της, γίνεται αφορμή για να ανοίξει η κουβέντα στις εξορμήσεις, γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε συσκέψεις που στοχεύει η Οργάνωση να διοργανώσει σε σχολεία, σχολές, σπίτια, στέκια νεολαίας και εργασιακούς χώρους.

Τα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτήν την επαφή και συζήτηση με τη νέα γενιά, είναι θετικά, όπως φάνηκε από την εμπειρία της Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΚΝΕ που τις τρεις προηγούμενες οργάνωσε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, κατάρτισης, αλλά και σε σχολεία και στα ΤΕΙ. Οι νέοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι ενημερωμένοι για το πρόσφατο άγριο πετσόκομμα στους μισθούς που θα πάρουν μόλις μπουν στην παραγωγή. Ομως, όταν ενημερώνονταν από τα μέλη της ΚΝΕ έδειχναν προθυμία να μάθουν περισσότερα να ξανακουβεντιάσουν και κυρίως να επικεντρωθούν στο διά ταύτα, στο «κάτι πρέπει να κάνουμε». «Να οργανωθούμε» είναι η απάντηση των παιδιών της ΚΝΕ και μέσα από αυτό το άνοιγμα, η Οργάνωση Θεσσαλίας ήδη μετράει καινούργιες εγγραφές νέων ανθρώπων στα σωματεία και τους συλλόγους τους.

Αντίστοιχα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης και στους μαθητές ξεδιπλώνουν τη δράση τους ενάντια στην εξαθλίωση της νέας γενιάς μέσα από τις συσπειρώσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και των Συντονιστικών Αγώνα Μαθητών.

Το ΜΑΣ βάζει την αντίστοιχη ανακοίνωσή του σε συνελεύσεις ετών, εξαμήνων, εργαστηρίων και συλλόγων, ενώ το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε 5μελή και 15μελή και παίρνουν σχετικές αποφάσεις.

Ανάγκη είναι το επόμενο διάστημα όλη αυτή η δράση να ενταθεί και να αγκαλιάσει ακόμα πιο πλατιά τμήματα νεολαίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ