ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, σχετικά με τα 60 χρόνια της εγκληματικής δράσης του ΝΑΤΟ

Να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, για να διαλυθεί η πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, το ΝΑΤΟ, κάλεσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας. Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν το ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις της ΕΕ - κεντροαριστερές και κεντροδεξιές - εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας. 6 χρόνια από τον εγκληματικό πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους πρόθυμους συμμάχους τους, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύρια Ιρακινούς· 60 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, την πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, απειλή για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 60χρονά της με πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής στο Στρασβούργο. Πριν από 10 χρόνια, στις 23 και 24 Απρίλη του 1999 στην Ουάσιγκτον, οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ υπέγραφαν τη διακήρυξή του για τα 50 χρόνια και ενέκριναν το νέο δόγμα του. Ετσι θεσμοθετήθηκε η «νέα» στρατηγική του ΝΑΤΟ που αποτελεί και επίσημα ανατροπή βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ακολούθησαν σωρεία άλλες εγκληματικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ: Στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή. Oι γαλλικές αρχές έχουν μετατρέψει το κέντρο του Στρασβούργου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απρίλη 2009, σε απαγορευμένη ζώνη και έχουν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα της Συνθήκης του Σένγκεν, για να παρεμποδίσουν την είσοδο στη Γαλλία φιλειρηνικών διαδηλωτών. Κινητοποιούν σημαντικές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Τα μέτρα αυτά που παραβιάζουν βάναυσα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, δείχνουν το φόβο των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ απέναντι στους λαούς. Στις γιορτές και τις φιέστες για τα 60 χρόνια της εγκληματικής δράσης του ΝΑΤΟ οι λαοί χρειάζεται να απαντήσουν ενισχύοντας το φιλειρηνικό, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, δυναμώνοντας τη λαϊκή απαίτηση να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».

ΒΕΛΓΙΟ
Μαζικές συλλήψεις σε αντι-ΝΑΤΟική συγκέντρωση

H ...δημοκρατία του ΝΑΤΟ εναντίον διαδηλωτών στο Βέλγιο
H ...δημοκρατία του ΝΑΤΟ εναντίον διαδηλωτών στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε περίπου 400 συλλήψεις φιλειρηνιστών διαδηλωτών προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις του Βελγίου το περασμένο Σάββατο, καθώς εκατοντάδες μέλη των βελγικών φιλειρηνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αφορμή την 60ή επέτειο της ίδρυσής και εγκληματικής του δράσης.

Με συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και των πολέμων που εξαπολύει, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στην έδρα του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αστυνομία μαζικές συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κινητοποίηση του Σαββάτου θα δώσει ώθηση και στις επόμενες που ετοιμάζονται να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ Στρασβούργο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΔΥΕ θα συμμετάσχει με μαζική παρουσία στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη 2009, με το μπλοκ και το πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χρήμα στο κεφάλαιο, ανεργία στους εργάτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Ενα φως ελπίδας» διακρίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όσον αφορά στην έξοδο από την κρίση της αμερικανικής οικονομίας και μάλιστα εκτίμησε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για μια ανάκαμψη πιο ταχεία απ' όσο είχε αρχικώς προβλεφτεί, κυρίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σίγουρα πάντως αυτό το «φως ελπίδας» δεν αφορά τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, το νέο σχέδιο, το σχέδιο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την «εξυγίανση των τραπεζών από "τοξικά" περιουσιακά στοιχεία», αξίας 1 τρισ. δολαρίων, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών , Τίμοθι Γκάιτνερ, βασίζεται ουσιαστικά στα χρήματα του αμερικανικού λαού, στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παράσχει το 97% του κεφαλαίου και θα απορροφήσει μέχρι ακόμη και το 75% των απωλειών.

Επιστολές διαμαρτυρίας έστειλαν πολίτες προς στελέχη του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, που λαμβάνουν μπόνους εκατομμυρίων από τα χρήματα της «διάσωσης». Εξάλλου, στις 3 και 4 του Απρίλη δεκάδες αντιπολεμικές, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν μεγάλες κινητοποιήσεις στη διαβόητη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη ενάντια στη «διάσωση των τραπεζών». Σύμφωνα με ανακοίνωση του International Action Center, εκ των διοργανωτών των κινητοποιήσεων, η «διάσωση δεν πρόκειται να έρθει από τη Γουόλ Στριτ ή το Λευκό Οίκο» και πρέπει οι Αμερικανοί εργαζόμενοι «να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά και τις αποδοχές».

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος - Καν, επανήλθε με δηλώσεις του τονίζοντας ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει «εξαιρετικά ανησυχητική και δύσκολη», και επισείοντας τον κίνδυνο μιας «έρημης χώρας ανέργων» εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση. Η κρίση απειλεί να ρίξει και πάλι στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες των φτωχότερων χωρών, με κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, ακόμη και πολέμων, εκτιμά ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κίνα πάντως εξετάζει πρόταση για την αγορά ομολόγων που θα εκδώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις του Χου Ζιαολιάν, αντιπροέδρου της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση του ΔΝΤ και ως αποτέλεσμα των εκκλήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Επίσης, ο Ζιαολιάν τόνισε τη δέσμευση της Κίνας σχετικά με τη συνέχιση αγορών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου για τη στήριξη του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος. Εντούτοις, πιο ενδιαφέρουσα είναι η είδηση ότι η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση εξαγοράς, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η «Coca-Cola» για την εξαγορά της κινεζικής «Huiyuan», της μεγαλύτερης εταιρείας χυμών φρούτων της χώρας. Η απόρριψη της συμφωνίας συμπίπτει με την προσπάθεια του Πεκίνου να διεισδύσει στις διεθνείς αγορές μέσω επιχειρηματικών εξαγορών, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αντίποινα. Ηδη στο «στόχαστρο» των αρμόδιων αρχών βρίσκεται η προσφορά εξαγοράς, αξίας 19,5 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η κινεζική «Chinalco» για την απόκτηση της ισχυρότερης εταιρείας ορυχείων της Αυστραλίας «Rio Tinto».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 9% για το 2009, τη μεγαλύτερη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως αναφέρει το «Bloomberg».

H βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανακοίνωσε ότι αναμένεται να προχωρήσει στην περικοπή χιλίων θέσεων στον όμιλο «Northcliffe Media» που εκδίδει περισσότερα από 110 τοπικά έντυπα.

Τέλος, περισσότεροι από 560.000 Ιταλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής απόλυσης, καθώς καθημερινά ιταλικές επιχειρήσεις ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των εργατικών συνδικάτων, οι απολύσεις μόνο για το Φλεβάρη αυξήθηκαν κατά 220%.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Νεότερες πληροφορίες για τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Κάρατζιτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεργασία και παράδοση σημειώσεων από τις επαφές του πρώην απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς «αν ευρεθούν» ανακοίνωσε ότι θα έχει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εξέλιξη σημειώνεται μετά από αίτημα του ΔΠΔ προς τις ΗΠΑ και με αφορμή τις επανειλημμένες δηλώσεις του Ράντοβαν Κάρατζιτς πως ο Χόλμπρουκ του είχε υποσχεθεί εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης δικαστική ασυλία, υπό την προϋπόθεση πως θα «εξαφανιστεί» από τον δημόσιο και πολιτικό βίο...Διόλου τυχαία, στις 22 του μήνα δημοσιεύτηκε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης εκτενέστατο άρθρο, το οποίο παρουσιάζοντας την οκταετή έρευνα Αμερικανών πανεπιστημιακών απ' το πανεπιστήμιο Purdue της Ινδιάνα για τους πολέμους που διαμέλησαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, σημειώνει τις μαρτυρίες τουλάχιστον τριών ανώτερων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες ο Χόλμπρουκ όντως υποσχέθηκε στον Ράντοβαν Κάρατζιτς δικαστική ασυλία απ' τον Ιούλη του 1996. Ενώ, δηλαδή, είχαν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου..

Πάντως, ο Χόλμπρουκ, που σήμερα είναι απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, αρνήθηκε και προχτές επίμονα ότι έκλεισε συμφωνία δικαστικής ασυλίας με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς με βασικό όρο την «εξαφάνισή» του απ' το δημόσιο και πολιτικό βίο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org