ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Σε τροχιά ανακύκλωσης μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις

Σε τροχιά ανακύκλωσης μπαίνει σταδιακά η Ικαρία, μετά τις πολύχρονες διεκδικήσεις των αγωνιστικών δημοτικών αρχών του νησιού. Ετσι, αφού απέσπασαν, μετά από αγώνες, την οικονομική συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ στο εγχείρημα - κάτι που μέχρι πρότινος αρνούνταν - αυτές τις μέρες, η δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου αποστέλλει στους δημότες της ενημερωτικά φυλλάδια για τις διαδικασίες ανακύκλωσης.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που αναμένεται να διανεμηθεί μαζί με τους λογαριασμούς της ύδρευσης στους 2.700 δημότες του Αγ. Κηρύκου, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε τρία διαφορετικά ρεύματα. Αναλυτικά, όλοι οι κάδοι θα είναι χωρητικότητας 1.100 λίτρων. Στους μπλε χρώματος θα γίνεται η συλλογή χαρτιού, στους πορτοκαλί η συλλογή αλουμινίου και πλαστικού και στους κίτρινους η συλλογή γυαλιού. Η συχνότητα συλλογής θα είναι από μια φορά τη βδομάδα σε κάθε ρεύμα, τη χειμερινή περίοδο και θα αυξάνεται το καλοκαίρι.

Μετά τη φάση της συλλογής των ανακυκλώσιμων θα ακολουθεί η μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους (ένας σε κάθε δήμο), που ήδη κατασκευάζονται. Εκεί, θα πραγματοποιείται χειρωνακτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, θα συμπιέζονται, θα δεματοποιούνται και θα αποθηκεύονται προσωρινά. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται σε πιστοποιημένους ανακυκλωτές στην Αθήνα. Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και σύντομα - πριν απ' το καλοκαίρι - θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των άχρηστων συσκευών και υλικών.

Η αγωνιστική διεκδίκηση έφερε αποτελέσματα

Αυτές οι εξελίξεις, ωστόσο, ήρθαν μόνο μετά από τις διεκδικήσεις των αγωνιστικών δημοτικών αρχών της Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΕΑΑ, επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία, με την οποία η ΕΕΑΑ:

  • Αναλαμβάνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.
  • Θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας τον απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.
  • Αναλαμβάνει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.
  • Θα συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας δίνοντας κλιμακωτή οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ Ικαρίας, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση.

Τέλος, συμφωνήθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ να ενισχύσει χρηματοδοτικά τους ΟΤΑ Ικαρίας για την απόκτηση 100 επιπλέον κάδων.

«Η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης έγκειται στην υποχρέωση της ΕΕΑΑ να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της νέας αυτής υπηρεσίας, καθώς και στην αναγνώριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που επιβάλλεται να λειτουργούν ως δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος, αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του δρόμου της διεκδίκησης, δρόμου που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια οι ΟΤΑ της Ικαρίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Προανήγγειλε κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις θα προβεί ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επαναφορά της περιύβρισης της αρχής και την αναγωγή της κουκούλας ως επιβαρυντική περίσταση. Ειδικότερα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή και το προεδρείο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει ότι η χρήση της κουκούλας ως επιβαρυντική περίσταση εξυπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες, καθώς είναι μέτρο απρόσφορο στο να δώσει λύσεις στις πράξεις βίας. «Το πρόβλημα, συνεχίζει η Ολομέλεια των Δικηγόρων, θα πρέπει να τεθεί στο επίπεδο της εφαρμογής του υπάρχοντος Δικαίου, όχι σε εκείνο της μεταρρυθμίσεώς του».

Οσον αφορά τη διάταξη για την περιύβριση αρχής, η Ολομέλεια θεωρεί ότι είναι «άστοχη, επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική». Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει αυτή η ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο αδίκημα ταλαιπώρησε αθώους πολίτες, αλλά και τα ίδια τα ποινικά δικαστήρια. «Η προτεινόμενη ρύθμιση, συνεχίζει η Ολομέλεια, «ενέχει τον κίνδυνο μιας γενικευμένης εφαρμογής και σε άλλες συμπεριφορές» και, επομένως, κάθε σκέψη για επαναφορά της περιύβρισης της αρχής «είναι πλήρως αποδοκιμαστέα».

Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων λέει: «Το ερώτημα είναι, ποιος αναχρονιστικός νους, ευρισκόμενος σε κρίση, εισηγείται επαναφορά νομοθετημάτων καταδικασμένων στη συνείδηση του κόσμου, ερήμην της επιστημονικής κοινότητας».

Οι δικηγόροι στην Ολομέλεια κάλεσαν και τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιωάννη Μανωλεδάκη, καθώς και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλο, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο Ι. Μανωλεδάκης για το αδίκημα της περιύβρισης της αρχής είπε ότι υπήρξε κάκιστη εφαρμογή στο παρελθόν από τα δικαστήρια, τα οποία σε ένα ρόλο αυτοπροστασίας ή συντεχνιακής νοοτροπίας, εφάρμοζαν τη διάταξη με απολύτως καταχρηστικό τρόπο και πως ο καθένας που προσβάλλεται από κάποιον μπορεί να υποβάλει έγκληση.

  • Συνάντηση, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θεσμικό ρόλο της Αστυνομίας, αλλά και για καλύτερη συνεργασία προς την ...επιβολή της νομιμότητας «όπως τη θέλει η ελληνική κοινωνία», είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Κινητοποίηση ενάντια στα διόδια

Κινητοποίηση με αίτημα την κατάργηση όλων των διοδίων διοργανώνει σήμερα Τρίτη 24 Μάρτη στις 7 το απόγευμα στο Σιντριβάνι (Πλατάνι) στην Κατερίνη η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ που διακηρύσσει ότι οι δρόμοι και όλες οι υποδομές της χώρας ανήκουν στο λαό και όχι στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση αναφέρεται: «Οι εθνικοί δρόμοι να ανήκουν στον Ελληνικό λαό που τους πλήρωσε με τον ιδρώτα του. Να μην γίνουν καινούρια διόδια. Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Δημόσιες και σύγχρονες συγκοινωνίες. Να γίνουν έργα και υποδομές από το κράτος χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και το περιβάλλον».

Επίσης, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων εθνικών αξόνων παραδίδοντας τους στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των "συμβάσεων παραχώρησης", τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τα μεγάλα έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, ιεραρχούνται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι της ανάγκες του λαού».

Αντιδράσεις σε γυναικείες φυλακές

Τις αντιδράσεις γυναικών κρατουμένων έχει προκαλέσει ο θάνατος της κρατούμενης πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της μεταγωγής της στις φυλακές της Νεάπολης Κρήτης. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θήβας και των Χανίων, οι κρατούμενες αρνούνταν να επιστρέψουν στα κελιά τους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να σταματήσει ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς τους. Οι γυναίκες κρατούμενες αντιδρούν έντονα στην υποχρεωτική κολπική εξέταση που υφίστανται, όταν εισέρχονται στη φυλακή για να γίνει έρευνα για ναρκωτικά.

Στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών είχε πάει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Αθ. Ανδρεουλάκος, ο οποίος μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των γυναικών είπε ότι θα σταματήσει η κολπική έρευνα και θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι, όπως ο έλεγχος με υπέρηχο. Οι κρατούμενες έθεσαν μια σειρά προβλήματα, όπως την κάκιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα προβλήματα εγκαταστάσεων και υποδομών, ενώ ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες για το θάνατο της κρατούμενης. Τις προσεχείς μέρες, οι κρατούμενες θα καταθέσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org