ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΗΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ
«Ιεροί ιδιοκτήτες» με οθωμανικούς τίτλους

Εκταση 32.148 στρεμμάτων προσπαθεί να πουλήσει ο Ιερός Ναός Υδρας, παρουσιάζοντας τίτλους «ιδιοκτησίας» από την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Τμήμα της έκτασης την οποία επιδιώκει να εκποιήσει ο Ιερός Ναός. (Η φωτoγραφία προέρχεται από το Google Earth)
Τμήμα της έκτασης την οποία επιδιώκει να εκποιήσει ο Ιερός Ναός. (Η φωτoγραφία προέρχεται από το Google Earth)
Του απεσταλμένου μας Φ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με τίτλους «ιδιοκτησίας» από την περίοδο της τουρκοκρατίας και «αυτοκρατορικά έγγραφα» Σουλτάνων που ανάγονται στο έτος 1743, ο Ιερός Ναός Υδρας, της Μητρόπολης Υδρας - μητροπολίτης της οποίας είναι ο ...γνωστός ιερωμένος Εφραίμ - προσπαθεί να «βάλει στο χέρι» έκταση 32.148 στρεμμάτων στην Θερμησία Ερμιονίδας. Σκοπός τους είναι η πώλησή της σε ιδιωτική εταιρεία, εκδιώχνοντας την ίδια στιγμή αγρότες που εδώ και δεκαετίες ασκούν συστηματική παραγωγική δραστηριότητα εντός της έκτασης αυτής. Πρόκειται για έκταση που διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, ελαιώνες, συμπεριλαμβάνει δασώδεις εκτάσεις, βουνά και λίμνη!

Ο Ιερός Ναός από τον περασμένο Απρίλη προχώρησε σε ανοικτή «πλειοδοτική δημοπρασία» δημοπρατώντας τμήμα 23.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης, η οποία τελικά κατέληξε έναντι 999.946 ευρώ στην εταιρεία «Hydra Mare D» του εφοπλιστή Ροσόλιμου.

Στην περιοχή, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, συνοδευόμενος από στελέχη της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης, όπου συναντήθηκε με τους παραγωγούς εκφράζοντας την πλήρη στήριξη του Κόμματος στο δίκαιο αίτημά τους να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης της έκτασης, καλώντας τους ταυτόχρονα να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο συμφέρον.

Οι παραγωγοί ανέφεραν ότι ασκούν συστηματικά αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, όπως και οι γονείς και οι παππούδες τους και ότι η εκδίωξή τους θα σήμαινε και την οικονομική τους καταστροφή. Ανέφεραν μάλιστα ότι ενώ κατέβαλλαν επί χρόνια κανονικά το μίσθωμα στην εκκλησία, όπως προβλεπόταν από τα συμφωνητικά που είχαν υπογράψει κατά το παρελθόν, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, «μία ωραία πρωία» όπως χαρακτηριστικά είπαν, κάποιος ιερωμένος τοιχοκόλλησε ένα χαρτί με το οποίο τους πληροφορούσε «ξερά» πως η περιοχή αυτή είναι προς πώληση και οι ίδιοι σύντομα θα έπρεπε να την εγκαταλείψουν. Αναφέρθηκαν ακόμη και στο συνηθισμένο επιχείρημα που ακούγεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ότι με τη στάση τους να αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια που καλλιεργούν οι οικογένειές τους εδώ και πολλά χρόνια, «εμποδίζουν την ανάπτυξη του τόπου». Αποψη που τονίζεται ιδιαίτερα και από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, τα οποία, αντί να σταθούν στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων, στηρίζουν με τη στάση τους, τα άνομα συμφέροντα των ρασοφόρων «μπίζνεσμαν» και των κεφαλαιοκρατών συνεργατών τους.

Ο Γ. Τούσσας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και θα ασκήσει πίεση όπου χρειαστεί - έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή - ώστε η έκταση αυτή να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου μιας και οι τίτλοι κυριότητας που παρουσιάζει ο Ιερός Ναός Υδρας είναι «διάτρητοι». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους παραγωγούς να συνταχθούν με τους κομμουνιστές και να παλέψουν, ώστε οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία και να χρησιμοποιούνται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη του τόπου και όχι να αξιοποιούνται για τη συσσώρευση κερδών από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε παράρτημα του ΕΣΥΝ

Συγκροτήθηκε το Παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Κυριακή, με σύνθημα «Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά».

Στη διάρκεια εκδήλωσης τονίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης και συσπείρωσης των συλλόγων γονέων, σωματείων και φορέων στο Παράρτημα του ΕΣΥΝ. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα έντασης των διεργασιών του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας με τις θέσεις του ΕΣΥΝ.

Την εισήγηση έκανε εκ μέρους του ΕΣΥΝ ο Ηλ. Μιχαλαρέας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται αγώνας ενάντια στα προγράμματα υποκατάστασης (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), στη νομιμοποίηση των προγραμμάτων χορήγησης ανταγωνιστών των οπιοειδών (για παράδειγμα παράνομα προγράμματα που χορηγούν ναλτρεξόνη), ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει το σύστημα Υγείας σε μηχανισμό χορήγησης «νόμιμων» προς το παρόν ναρκωτικών ουσιών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της πρόληψης και ειδικά της «πρωτογενούς». Υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος συνδέεται με τα υπόλοιπα σχέδια δράσης ενάντια στην ανεργία, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση της Υγείας, της Παιδείας, των δημοκρατικών ελευθεριών.

Τη στήριξη και τη συμπαράσταση των ταξικών σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα και την εξάπλωση των ναρκωτικών, μετέφερε ο Γ. Τσαρίδας, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

«Η νεολαία και οι γυναίκες είναι οι πιο ευάλωτοι. Ταλανίζονται από το πρόβλημα της ανεργίας, τις ελαστικές μορφές εργασίας, την ανασφάλεια, την έλλειψη πολιτισμού κι αθλητισμού», σημείωσε η Ευγ. Παρασκευοπούλου, εκ μέρους της ΟΓΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το γυναικείο κίνημα θα είναι συμπαραστάτης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Επίσης, ο Αυγ. Μαϊστρέλης, προπονητής της Ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ, όπου συμμετέχουν και παιδιά του στεγνού προγράμματος ΙΘΑΚΗ του ΚΕΘΕΑ, υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των στεγνών προγραμμάτων και τη συνεισφορά του αθλητισμού χωρίς ουσίες στον αγώνα της απεξάρτησης. Απηύθυνε, επίσης, ανοιχτή πρόσκληση στο Τουρνουά Τζούντο, στις 3 του Μάη, όπου θα συμμετάσχουν και αθλητές από την ΙΘΑΚΗ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ: Δύο άνδρες συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση σκληρού παιδικού πορνό. Πρόκειται για έναν 27χρονο Σκοτσέζο, που συνελήφθη στο Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος «κατέβαζε» πορνογραφικό υλικό από ειδική ιστοσελίδα και στη συνέχεια το αντάλλασσε, με Αθηναίο ζαχαροπλάστη. Στην ίδια υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία και για τον 49χρονο Ελληνα ζαχαροπλάστη. Κατά την Αστυνομία, τα παιδιά που απεικονίζονται σε βίντεο και φωτογραφίες είναι κυρίως από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΕΠΙΘΕΣΗ αγνώστων με «μολότοφ» και γκαζάκια έγινε χτες τα ξημερώματα σε κατάστημα επίπλων στο Χαλάνδρι. Ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τις τζαμαρίες του καταστήματος που βρίσκεται στην Λ. Κηφισίας 358 και πέταξαν στο εσωτερικό του γκαζάκια και βόμβες «μολότοφ» με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσαν εφτά οχήματα της πυροσβεστικής με 21 άνδρες και έθεσαν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ: Χτες το πρωί μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου, η δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην οδό Γαληνού 31 όπου, αυθαίρετα, μέσα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και στην ταράτσα πολυκατοικίας, έχει εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας. Από την έρευνα που έγινε από την Πολεοδομία διαπιστώθηκε πως το δυάρι κτίσμα στην ταράτσα της πολυκατοικίας, στο οποίο είχε εγκατασταθεί η κεραία, ήταν αυθαίρετο όπως και οι εγκαταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί στο υπόγειο του κτιρίου. Στη συνέχεια, έλεγχο πραγματοποίησε και η ΔΕΗ διαπιστώνοντας πως ήταν παράνομη και η ηλεκτροδότηση της κεραίας. Κατά την κινητοποίηση απενεργοποιήθηκε η κεραία, ενώ τις ερχόμενες μέρες αναμένεται και η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων από την Πολεοδομία.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Εκδήλωση για το δίκαιο, ηθικό και ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο Περιστερίου, μπροστά στο Μουσείο (Εθνικής Αντιστάσεως 33).

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν και τα 60 χρόνια της Πολιτικής Προσφυγιάς, για όλους τους μαχητές του ΔΣΕ και όσους πίστεψαν και στήριξαν τον αγώνα του και στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και θα μιλήσει ο Γρηγόρης Φώτου, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη και θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

Εκδήλωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και συζήτηση για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση, δήμο και μεγάλα συμφέροντα», πραγματοποιεί η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org