ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Η διάλυση πριμοδοτεί τους επιχειρηματίες

Το κλείσιμο τριών ψυχιατρείων οδήγησε στον τριπλασιασμό της προσέλευσης σε όσα λειτουργούν ακόμα

Η διαλυτική λογική του άκριτου κλεισίματος των δημόσιων ψυχιατρείων - και όχι η σχεδιασμένη αποασυλοποίηση, που θα στηρίζεται σε δημόσιες κοινοτικές δομές - οδήγησε στην πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα γονάτισε τα υπόλοιπα ψυχιατρεία, καθώς σ' αυτά πια στοιβάζονται περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα, που δεν μπορούν να πληρώσουν για τη φροντίδα τους στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αρνητικές αυτές πλευρές παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια ημερίδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γκρεμίζοντας τα τείχη του Ασύλου χτίζοντας γέφυρες στην κοινωνία», που είναι συλλογική δουλειά των επιστημόνων που δουλεύουν στις εξωνοσοκομειακές δομές. Αποκαλυπτικά ήταν όσα είπε ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπάλλας - ένας απ' τους συντάκτες του αρχικού προγράμματος αποασυλοποίησης το 1990: «Δεν πρόλαβε να κλείσει το ψυχιατρείο στην Τρίπολη και γνωστός επιχειρηματίας ανακοίνωσε την ίδρυση ψυχιατρικής κλινικής στην Πάτρα, καθώς ολόκληρη η Πελοπόννησος καλύπτεται μόνο απ' την πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο. Τα ψυχιατρεία επιτέλεσαν το έργο τους ως ιδρύματα και έχουν αλλάξει και να το αντιληφθούν αυτό εδώ και στην Ευρώπη», για να καταλήξει με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια απ' το ΨΝΑ».

Ηδη έχουν κλείσει τα ψυχιατρεία της Κέρκυρας, της Πέτρας Ολύμπου και των Χανίων, ενώ μέχρι το 2015 πρέπει να κλείσουν και τα υπόλοιπα ψυχιατρεία, σύμφωνα με τη δέσμευση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, ο τρόπος που επιχειρήθηκε η αποασυλοποίηση - με την εκχώρησή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα των μη κερδοσκοπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων - αλλά και οι αλλαγές μέσα στα ίδια τα ψυχιατρεία οδηγούν πια στο συμπέρασμα πως τα ψυχιατρεία πρέπει να μετασχηματιστούν, ώστε να απαλειφθεί ο ασυλικός χαρακτήρας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθούν.

«Περίπου 3% των ασθενών έχουν ανάγκη μόνιμης φροντίδας στο ψυχιατρείο. Τι θα τους κάνουμε αυτούς, θα τους πετάξουμε στο δρόμο;», έλεγε χτες στους δημοσιογράφους ο Διοικητής του ΨΝΑ Αθανάσιος Κοσμόπουλος. Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία που έδωσε ο Αθ. Κοσμόπουλος συνολικά για το ΨΝΑ: Μέσα σε μια εφταετία (2001 - 2008) η κίνηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκαν από 1.250 σε 4.500 περιστατικά, γεγονός που αποτυπώνει την απογύμνωση απ' το κλείσιμο των ψυχιατρείων.

Μάλιστα, πάνω από 10% των περιστατικών έρχονται από όλη την Ελλάδα - ακόμα και την Κέρκυρα, όπου υπήρχε ψυχιατρείο. Λόγω της ανάπτυξης εξωνοσοκομειακών δομών οι μόνιμοι ασθενείς του ΨΝΑ μειώθηκαν από 1651 το 1999 σε 569 το 2008, ενώ αντίστοιχα οι εκτός ψυχιατρείου αυξήθηκαν από 55 σε 600 για την ίδια περίοδο.

Καρκινοπαθείς σε πολύμηνες αναμονές

Στην επαρχία αντιμετωπίζονται από ανειδίκευτους γιατρούς

Πολύμηνες ουρές για ραντεβού, στα χειρουργεία, στα εργαστήρια και στη νοσηλεία αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στη χώρα με αποτέλεσμα η παροχή των υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία «να πηγαίνει απ' το κακό στο χειρότερο». Μάλιστα, στην επαρχία ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες στους καρκινοπαθείς που όχι μόνο δεν επιτρέπεται αλλά «είναι - τουλάχιστον - εγκληματικό».

Οι καταγγελίες αυτές έγιναν πρόσφατα απ' την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), ενόψει του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας, που θα γίνει στην Αθήνα (26 - 28.3.2009). Παρότι το υπουργείο Υγείας παρουσίασε πριν ένα χρόνο και ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κατάσταση παραμένει η ίδια, επισήμαναν οι γιατροί. Για παράδειγμα έφεραν τις Σέρρες, όπου παρότι υπάρχει ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο, εντούτοις δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της θεραπείας τους, οι άρρωστοι των Σερρών χρειάζονται τρεις μήνες και πήγαιν' έλα στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, σταμάτησαν να τους χορηγούν και τα οδοιπορικά. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στα Τρίκαλα, στην Πτολεμαΐδα και στην Καλαμάτα - όπου υπάρχει και νοσοκομείο.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα με την περίθαλψη των καρκινοπαθών είναι η χορήγηση των φαρμάκων - όπου ένα κουτί μπορεί να στοιχίζει 7.000 ή 8.000 ευρώ. Είναι τα νέα φάρμακα που αφού γίνει ένα τεστ σε κάποια γονίδια επιτρέπει στο γιατρό να επικεντρώνει τη θεραπεία με ένα συγκεκριμένο φάρμακο - να προχωρά στη στοχευμένη θεραπεία - και, έτσι, ο ασθενής να αποφεύγει την τοξικότητα. Κι ενώ τα φάρμακα εγκρίνονται απ' τα Ταμεία δεν καλύπτονται τα τεστ και οι ασθενείς δεν μπορούν να τα πληρώνουν καθώς μπορεί να κοστίζουν από 120 - 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο γιατρός, καθώς δεν έχει τη «γονιδιακή υπογραφή» να προχωρήσει στη στοχευμένη θεραπεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τις δομές Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

Εκτός λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο είναι η Καρδιολογική Κλινική στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο ορισμένες φορές ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει τη λειτουργία της και η Παιδιατρική Κλινική λόγω έλλειψης γιατρών. Το θέμα - μαζί με τα άλλα προβλήματα των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας της περιοχής - έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης, ζητώντας να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου απέδωσε τα προβλήματα και της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας σε μετακινήσεις γιατρών για διάφορους υπηρεσιακούς λόγους. Είπε ότι τα κενά που δημιουργούνται θα καλυφθούν από γειτονικά νοσοκομεία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων.

Η υπόθεση με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι καθρέφτης της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόνισε, στην παρέμβασή του, ο Ν. Μωραΐτης και κατήγγειλε ότι η μη λειτουργία της Καρδιολογικής του Κλινικής αναγκάζει ασθενείς και συγγενείς να δαπανούν χρήματα για τη μεταφορά τους στην Πάτρα. Το νοσοκομείο Μεσολογγίου, είπε, θυμίζει το γεφύρι της Αρτας, αφού εγκαινιάστηκε πριν από 27 χρόνια από τον τότε υπουργό Υγείας Π. Αυγερινό και μέχρι σήμερα βρίσκεται στα ντουβάρια.

Ο βουλευτής ζήτησε την πλήρη επάνδρωση και στελέχωση των Νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου, κατήγγειλε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη για μια υγεία που πραγματικά θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Από την πρόσφατη κινητοποίηση του Συντονιστικού στην Ικαρία
Από την πρόσφατη κινητοποίηση του Συντονιστικού στην Ικαρία
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ
Κινητοποίηση στην Αθήνα

Σε κινητοποίηση στην Αθήνα με βασικό αίτημα την επάνδρωση των δημόσιων δομών Υγείας προετοιμάζονται οι κάτοικοι της Ικαρίας και των Φούρνων με απόφαση του Συντονιστικού Φορέων για την Υγεία στην περιοχή. Μετά τη μαζική συγκέντρωση (17/3/2009) στον Αγιο Κήρυκο - που έγινε στα πλαίσια της πανικάριας απεργίας - το Συντονιστικό των Φορέων αποφάσισε κλιμάκωση των πρωτοβουλιών. Ανάμεσα σε άλλα μαζεύει υπογραφές κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο, ετοιμάζεται για την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και θα οργανώσει σύσκεψη με την ικαριώτικη παροικία της Αθήνας και τα σωματεία της. Η κατάληξη αυτών των ενεργειών θα είναι η κινητοποίηση στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΚΑ
Διπλασιασμός για την «Αγωνιστική Συνεργασία»

Αύξηση κατά 56% των ψήφων και κατάκτηση δύο εδρών έναντι μιας είχε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαστηριακών Υπαλλήλων» στις εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ. Οι εκλογές στο Σύλλογο έγιναν (18.3.2009) με καθυστέρηση ενός χρόνου, καθώς οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιδόθηκαν σε μια διαλυτική για το Σύλλογο πρακτική. Τα αποτελέσματα για το ΔΣ έχουν ως εξής: Ψήφισαν 622 και βρέθηκαν 608 έγκυρα (έναντι 558 και 541 αντίστοιχα το 2005). «Αγωνιστική Συνεργασία» 103 ψήφοι και 2 έδρες (έναντι 66 ψήφων και 1 έδρας). ΠΑΣΚΕ 202 ψήφοι και 4 έδρες και ΠΑΣΚ Εργαστηριακών 126 ψήφοι και 2 έδρες έναντι 318 ψήφων και 7 εδρών της ενιαίας ΠΑΣΚΕ στις εκλογές του 2005. ΔΑΚΕ 136 ψήφοι και 3 έδρες (έναντι 138 ψήφων και 3 εδρών). «Δημοκρατική Συνεργασία» 41 ψήφοι και καμιά έδρα, έναντι 19 ψήφων και επίσης καμιάς έδρας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org