ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΓAZA
Βροχή καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου

Δύο εκθέσεις καταπέλτης για την ισραηλινή βαρβαρότητα

Από τη θυριωδία των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ (βομβαρδισμός με λευκό φώσφορο στις 29/1) που λειτουργούσε και ως καταφύγιο αμάχων
Από τη θυριωδία των Ισραηλινών στο σχολείο του ΟΗΕ (βομβαρδισμός με λευκό φώσφορο στις 29/1) που λειτουργούσε και ως καταφύγιο αμάχων
ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Καταιγιστικές διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Μια βδομάδα μετά, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χααρέτζ», όπου Ισραηλινοί στρατιώτες, τηρώντας την ανωνυμία τους, επιβεβαίωναν τις παλαιστινιακές καταγγελίες για δολοφονίες αμάχων, δόθηκαν στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και η έκθεση του ισραηλινού παραρτήματος «Γιατροί για τα ανθρώπινα Δικαιώματα». Και οι δύο είναι καταπέλτης.

«Εγκλημα πολέμου μεγάλης εμβέλειας, όσον αφορά στο διεθνές δίκαιο», φαίνεται ότι ήταν η 22ήμερη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, υποστηρίζει στην έκθεσή του ο Ρίτσαρντ Φαλκ. Ο Φαλκ, λόγω της απέλασής του από το Ισραήλ δύο βδομάδες πριν την έναρξη της επίθεσης, διευκρινίζει ότι βασίζει όλο το σκεπτικό του στις αναφορές των υπηρεσιών του οργανισμού και ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών για το κατά πόσο διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου από τον ισραηλινό στρατό ή από τη «Χαμάς».

Με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, ο Φαλκ μιλά για «παραβίαση από τον ισραηλινό στρατό της συνθήκης της Γενεύης», που ρητώς προϋποθέτει το διαχωρισμό μεταξύ ενόπλων και αμάχων, χαρακτηρίζει «απάνθρωπη μορφή πολέμου» τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και ορίζει ως «έγκλημα κατά της ειρήνης» τον αποκλεισμό της Γάζας καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, γεγονός που εμπόδισε την έξοδο αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές. Η χρήση του όρου «έγκλημα κατά της ειρήνης» αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την ισραηλινή ηγεσία, που ήδη κατηγορεί τον Φαλκ που είναι εβραϊκής καταγωγής ως προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ, καθώς είναι όρος που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στη δίκη της Νυρεμβέργης κατά των Ναζί.

Ο Φολκ, που ζητά τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα, δήλωσε ότι δεν περιμένει αποτελέσματα από την έκθεσή του, ακόμη και αν υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της 47μελούς Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Οπως τόνισε «δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από ισχυρές κυβερνήσεις να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της ισραηλινής τακτικής». Η έκθεση Φαλκ συνοδεύεται και από την αντίστοιχη της ειδικής απεσταλμένου του Οργανισμού στην περιοχή για τα παιδιά, όπου αναφέρονται περιπτώσεις χρήσης ανηλίκων ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Στις καταγγελίες των αξιωματούχων του ΟΗΕ προστέθηκε, χτες, η έκθεση των Ισραηλινών «Γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπου ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται για καταπάτηση κάθε έννοιας δεοντολογίας ως προς την παροχή ιατρικής βοήθειας. Υπογραμμίζεται ότι νοσηλευτικό προσωπικό έγινε στόχος επιθέσεων, ότι σκοτώθηκαν 16 νοσηλευτές και γιατροί και τραυματίστηκαν 25, αλλά και ότι δεν επιτράπηκε η απρόσκοπτη προσέγγιση τραυματιών και επιζώντων αμάχων, επί ώρες και μέρες.

Το κλίμα έγινε ακόμη βαρύτερο μετά τις νέες αποκαλύψεις της «Χααρέτζ» ότι στρατιώτες αρκετών μονάδων φορούν μπλούζες, όπου απεικονίζεται μια έγκυος Παλαιστίνια σε διασταυρούμενα πυρά ή ένας μικρός Παλαιστίνιος και αναγράφεται αντιστοίχως: «Μια βολή δύο νεκροί» και «όσο μικρότεροι είναι, τόσο δυσκολότερο γίνεται». Ο ισραηλινός στρατός διέταξε έρευνα τόσο για τις μπλούζες όσο και για την καταγγελία των γιατρών και διαβεβαίωνε ότι «ακόμη και αν έγιναν τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, είναι παραβίαση των διαταγών που έχουν δοθεί».

Από τη μια «κυβέρνηση», από την άλλη ...«προσέγγιση»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μετά τη συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Ισραέλ Μπεϊτένιου» του Αβιγκνόρ Λίμπερμαν, χτες, και το θρησκευτικό κόμμα «Σας» υπέγραψε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση με τον ηγέτη του Ελί Γεσάι να μιλά για «ανάγκη ενότητας απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις». Με τις δύο συμφωνίες, ο Νετανιάχου διασφαλίζει 53 έδρες και χρειάζεται και άλλον εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις 3 Απριλίου, οπότε λήγει η παράταση που του δόθηκε από τον Πρόεδρο Πέρες.

Επόμενη κίνηση είναι η συζήτηση με το Εργατικό Κόμμα, αφού το Καντίμα της Λίβνι αποκλείει, προς το παρόν, την προοπτική συνεργασίας. Τα μέλη του Εργατικού Κόμματος ψηφίζουν σήμερα για το αν δέχονται να συμμετάσχει το κόμμα τους σε μια κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου. Ηδη, πάντως, έχει υποσχεθεί τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στον Λίμπερμαν, κίνηση που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει τη σχέση της ισραηλινής διπλωματίας και με την Ουάσιγκτον που προσανατολίζεται σε μια πολιτική «περισσότερο καρότου παρά μαστιγίου» προς τον αραβικό κόσμο.

Αντίθετα, «θέμα χρόνου» θεωρεί την προσέγγιση της οργάνωσής του από την νέα αμερικανική ηγεσία ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς». Ο Κχάλεντ Μασχάαλ, μιλώντας στην ιταλική «Ρεπούμπλικα», εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποιεί «όντως νέα γλώσσα στα της Μέσης Ανατολής», υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει βάση για μια «πραγματική αλλαγή».

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Τελεσίγραφο Ταλαμπανί στο ΡΚΚ μετά τη συνάντηση με Γκιουλ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τελεσίγραφο έδωσε στους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ο Ιρακινός Πρόεδρος, ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί ζήτησε από το ΡΚΚ ή να παραδώσει τα όπλα ή να εγκαταλείψει το έδαφος του βορείου Ιράκ. Οι ιστορικές, κατά πολλούς, δηλώσεις έγιναν, ενώ δίπλα στον Ταλαμπανί στεκόταν ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ τα τελευταία 33 χρόνια.

Οι Γκιουλ και Ταλαμπανί έχουν συναντηθεί, τον τρέχοντα μήνα, άλλες δύο φορές εκτός Ιράκ. Τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στα όρια, εξαιτίας της εισβολής τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ υπό την επίσημη δικαιολογία της αντιμετώπισης του ΡΚΚ, που πραγματοποιεί επιθέσεις εντός τουρκικού εδάφους με ορμητήριο το βόρειο Ιράκ. Η Αγκυρα κατηγόρησε την ιρακινή ηγεσία ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί η δράση του ΡΚΚ παρά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεσμεύτηκε εκ νέου να λάβει μέτρα, ενώ ο Ταλαμπανί είχε ζητήσει περισσότερες πολιτιστικές ελευθερίες για τους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διαρροές, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, στο βόρειο Ιράκ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος όλων των κουρδικών οργανώσεων και κομμάτων ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής, ο Ταλαμπανί φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει επισήμως, και έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας, τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή της ιρακινής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής, προκειμένου να διασφαλιστούν ομαλές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία, ενόψει της επικείμενης αποχώρησης της πλειοψηφίας των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το ζήτημα του ΡΚΚ, στην ατζέντα των επαφών του Γκιουλ στη Βαγδάτη εντάσσονται επίσης το ζήτημα του πετρελαϊκού αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Κιρκούκ στην Τουρκία, η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, όπως και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, καθώς οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης που διατρέχουν το Ιράκ πηγάζουν στην Τουρκία και η Βαγδάτη ανησυχεί ότι τα τουρκικά φράγματα θα μειώσουν τη ροή τους.

Πολύνεκρη επίθεση

Ενας ντόπιος Κούρδος σιίτης πολιτικός εικάζεται ότι ήταν ο στόχος της αιματηρής επίθεσης καμικάζι σε νεκρώσιμη τελετή στην περιοχή Τζαλάουλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, στην επαρχία Ντιγιάλα. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται αν ο συγκεκριμένος πολιτικός συμπεριλαμβάνεται στα θύματα. Πίσω από την επίθεση, οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται οι ισλαμιστές της «αλ Κάιντα», των οποίων η δράση έχει, κυρίως, επικεντρωθεί, κατά τις ίδιες πηγές, στην επαρχία Ντιγιάλα.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Περίεργη» δολοφονία Παλαιστινίου αξιωματούχου

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του, που έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Λίβανο και σημαίνον στέλεχος της «Φατάχ», Καμάλ Μεντχάτ. Η επίθεση σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην είσοδο του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Μίαχ Μίαχ, στο νότιο Λίβανο κοντά στη Σιδώνα, την ώρα που το αυτοκίνητο μόλις έβγαινε από τον καταυλισμό και είχε περάσει από οδόφραγμα του λιβανικού στρατού. Εκτός από τον Μεντχάτ σκοτώθηκαν δύο σωματοφύλακές του αλλά και ο Ακραμ Ζάχερ, πρόεδρος της παλαιστινιακής Ολυμπιακής Ομάδας, που τον συνόδευε.

Ο Μεντχάτ, που υπήρξε και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της «Φατάχ», θεωρούνταν «μετριοπαθής» προσωπικότητα. Παλαιστινιακές πηγές στο Λίβανο εκτιμούν ότι πιθανώς στόχος να ήταν ο επικεφαλής της ΟΑΠ στη χώρα και στέλεχος της «Φατάχ», Αμπάς Ζάκι, ο οποίος, είχε επισκεφτεί καταυλισμό αλλά έφυγε νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι στο αυτοκίνητο βρισκόταν ο Ζάκι και όχι ο Μεντχάτ.

Τη δολοφονία καταδίκασε ως «αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια» ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ