ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καμιά θυσία στο όνομα της κρίσης!

Από τη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που διοργάνωσε το ΣΑΣΑ το Γενάρη
Από τη συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που διοργάνωσε το ΣΑΣΑ το Γενάρη
Δεν υπογράφουμε την καταδίκη μας. Καμιά θυσία στο όνομα της κρίσης! Nα την πληρώσει το κεφάλαιο!

Με τη συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων από τουλάχιστον 40 σχολεία της Αθήνας, συνεδρίασε προχτές Κυριακή, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και το επόμενο διάστημα προχωρούν σε αποφάσεις των σχολείων για συμμετοχή στις 2 Απρίλη, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια. «Κατεβαίνουμε στην απεργία μαζί με τους εργάτες, τους γονείς μας. Γιατί κάθε μέρα ζητάνε σε μας και τους γονείς μας να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι για να πληρώσουμε την κρίση τους (...) Ηδη έχουμε πληρώσει πολλά στα φροντιστήρια, στις εκδρομές. Φτάνει πια δεν πάει άλλο», υπογραμμίζουν.

Συγχρόνως, λένε «όχι» στην καραμέλα της «ελεύθερης πρόσβασης», στους στημένους διαλόγους, καθώς επιδιώκεται «να βάλουν κι άλλα εμπόδια στη μόρφωσή μας. Να αποκλείσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από την Ανώτατη Εκπαίδευση»...

Οι μαθητές προσανατολίζονται στο μοίρασμα των αιτημάτων τους στα σχολεία και τις γειτονιές, οργάνωση δραστηριοτήτων και μαθητικών φεστιβάλ μέσα στα σχολεία.

Μαθητικά Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Ολους τους μαθητές της Θεσσαλονίκης κάλεσε στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στη 1.30μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. «Σχολείο να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει. Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους», είναι το σύνθημά του κι όπως είπαν οι μαθητές, απαίτησή τους είναι το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, ενώ εξέφρασαν και την αντίθεσή τους στις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών και λαϊκών αγώνων. Στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ θα συμμετέχουν 14 ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα, θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα από θεατρικές μαθητικές ομάδες, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου.

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιείται το τετραήμερο εκδηλώσεων του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, στη Λάρισα, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο και ολοκληρώνεται σήμερα, με συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων στην πλατεία ταχυδρομείου στις 12.00μ.μ. Με τη μαχητική παρουσία τους στο τετραήμερο οι μαθητές από πολλά σχολεία του νομού, συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη τους για το δικαίωμα στη μόρφωση, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με συζήτηση, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με θέμα «τι σχολείο θέλουμε», όπου αναδείχτηκε η αναγκαιότητα κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση. Τη Κυριακή το μεσημέρι, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, μαθητές έπαιξαν μπάσκετ στέλνοντας μήνυμα «ο Σχολικός Αθλητισμός και Πολιτισμός είναι δικαίωμά μας, είναι η απάντησή μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ χτες στα σχολεία πάρθηκαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό.

ΠΟΣΔΕΠ
Προσπάθεια υπεράσπισης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (ομοσπονδία των πανεπιστημιακών) η νέα Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, που εξέλεξε Εκτελεστική Γραμματεία και νέο προεδρείο. Το προεδρείο αποτελείται από τις παρατάξεις ΚΙΠΑΝ (δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ), ΑΡΜΕ (μέρος δυνάμεων του ΣΥΝ) και την παράταξη των πανεπιστημιακών της Ιατρικής, που πρόσκειται στο δικομματισμό.

Το πνεύμα που κυριάρχησε ήταν να εκλεγεί ένα προεδρείο «συναντίληψης» κι όχι ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Η ΔΗΠΑΚ, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν έμπαινε θέμα «αντιπροσωπευτικού» προεδρείου δε θα συμμετείχε σε αυτό, γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα ήταν αντιπροσωπευτικό, αφού ο νέος συσχετισμός στη Διοικούσα Επιτροπή προέκυψε, ουσιαστικά, μέσα από την αλλοίωση του Σώματος του συνεδρίου (με τη νομιμοποίηση συλλόγων που έκαναν εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα, τη νομιμοποίηση δυο συλλόγων από τον ίδιο χώρο κ.ο.κ). Τα παραπάνω αποδεικνύουν και τις βαριές ευθύνες της «Συσπείρωσης» (δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που συναίνεσε πλήρως στο συνέδριο στην αλλοίωση του Σώματος, δίνοντας το περιθώριο στις δυνάμεις του «επιχειρηματικού» πανεπιστημίου να κυριαρχήσουν.

Οι δυνάμεις του νέου προεδρείου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσπάσουν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) ένα κείμενο υποστηρικτικό των αναδιαρθρώσεων, της διαδικασίας της Μπολόνια και, γενικότερα, του «επιχειρηματικού» πανεπιστημίου. Πρότειναν, χαρακτηριστικά, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει η ΔΕ τη συζήτηση του 9ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας (!), μια πρόταση που κινείται εκτός κάθε καταστατικής και δημοκρατικής συνδικαλιστικής διαδικασίας. Για το σκοπό αυτό, παρουσίασαν ένα πρόχειρο κείμενο που κανένα μέλος της ΔΕ δεν είχε λάβει νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να συζητήσει και να τοποθετηθεί... Μετά από διαλείμματα και διαβουλεύσεις (για να κατευναστούν, μάλλον, αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό των παραπάνω δυνάμεων), η πλειοψηφία κατάφερε τελικά την ψήφιση αυτού του κειμένου, που ...ευλογεί, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία της Μπολόνια.

Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι η συνέχεια των εργασιών του συνεδρίου στη ΔΕ αποτελεί ένα «συνδικαλιστικό πραξικόπημα», που δε νομιμοποιεί και οι δυνάμεις της αποχώρησαν από αυτήν τη συζήτηση.

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς, που τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμιά σχέση με το «επιχειρηματικό» πανεπιστήμιο που προωθείται, να συμμετέχουν στους συλλόγους τους και με ένα αγωνιστικό πλαίσιο να αντεπιτεθούν στη λαίλαπα που θα αντιμετωπίσει η ανώτατη εκπαίδευση. Επισημαίνει ιδιαίτερα την ανάγκη αντίστασης στην υλοποίηση των μέτρων που παίρνονται στο όνομα της κρίσης, όπως το «πάγωμα» στους μισθούς και σημειώνει τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα με επισφαλή σχέση εργασίας (εργολαβικούς, έκτακτους του ΠΔ 407 κτλ.), τις γενικότερες μειώσεις δαπανών. Είναι φανερό, εξάλλου, ότι το μέλλον, που προοιωνίζεται ζοφερό, μπορεί να γκρεμίσει αυταπάτες, που υπάρχουν σήμερα σε μερίδα των πανεπιστημιακών ότι οι αναδιαρθρώσεις μπορούν να ...ωφελήσουν.

Αλλάζει η εξέταση στην ξένη γλώσσα

Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων, τα οποία μπορούν να προμηθευτούν είτε μέσω του διαδικτύου είτε από το Λύκειό τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας με κατάργηση της μετάφρασης του ξενόγλωσσου κειμένου. Αντί της μετάφρασης, θα ζητείται από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε 8-10 ερωτήσεις κλειστού τύπου, με βάση ξενόγλωσσο κείμενο με το οποίο θα διαπιστώνεται η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου. Το υπουργείο δηλώνει ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται πιο αντικειμενική αξιολόγηση στο μάθημα της ξένης γλώσσας. Σημειώνει δε ότι «η μετάφραση δεν περιλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα της ξένης γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», δείχνοντας την αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι... υπόθεση των φροντιστηρίων.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σήμερα η διαμαρτυρία των ωρομισθίων

Απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, «όμηροι» για το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εργασία, εξαναγκασμένοι να περιπλανιούνται από σχολείο σε σχολείο για το εξευτελιστικό ποσό των 6,90 ευρώ την ώρα και για τη διασφάλιση μιας προϋπηρεσίας... Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αγανακτούν και ξεσηκώνονται. Κάνουν σήμερα στις 10 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

«Δεν παζαρεύουμε το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Δεν νομιμοποιούμε το κυνήγι της προϋπηρεσίας όπως οι ηγεσίες σε ΔΟΕ - ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - ΣΥΝ - Παρεμβάσεις», δηλώνουν οι ωρομίσθιοι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που διεκδικούν καταβολή τώρα όλων των δεδουλευμένων τους, αποκλειστικά μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και πλήρη διασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΔΟΕ
Ανέξοδες προτάσεις και στο τέλος απραξία

Συνέχεια της πορείας και της τακτικής που ακολούθησε η πλειοψηφία της ΔΟΕ αυτή τη συνδικαλιστική διετία, αποτέλεσε η Ολομέλεια των προέδρων των Διδασκαλικών Συλλόγων που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αναδεικνύοντας το ρόλο και τις ευθύνες των δυνάμεων οι οποίες όλο αυτό το διάστημα οδήγησαν τον κλάδο στην απραξία.

Στην Ολομέλεια κυριάρχησαν γενικόλογοι αφορισμοί, πλήξη και ανέξοδες προτάσεις για κινητοποιήσεις «δυναμικές» από ...το Σεπτέμβρη... Για την κατάσταση αυτή ευθύνες φέρουν οι κάθε λογής σύμμαχοι στο ΔΣ της ΔΟΕ, τυπικοί ή άτυποι (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Παρεμβάσεις), ιδιαίτερα ο οπορτουνιστικός συνδικαλισμός που διευκόλυνε (με τα κοινά εκπτωτικά πλαίσια και όχι μόνο) τον εκφυλισμό των συνδικάτων και τις κινήσεις της κυρίαρχης πολιτικής.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς σε ταξική συσπείρωση, σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 του Απρίλη με το ταξικό επεξεργασμένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ και στόχους πάλης που έρχονται σε σύγκρουση συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική, τη στρατηγική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και τους σχεδιασμούς ΕΕ - κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ