ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα πρότυπα της Μπολόνια, παρά την αντίθεση των πρυτάνεων

Από την 1 Σεπτέμβρη του 2007 η Ρωσία θα εφαρμόσει τη διάσπαση των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε δύο κύκλους, κατά τα πρότυπα της Μπολόνια και στο εξής τα ρωσικά ΑΕΙ θα αντικαταστήσουν το βασικό πτυχίο με δύο πτυχία, του βασικού επιπέδου (μπάτσελορ), όπου οι σπουδές θα διαρκούν τρία - τέσσερα χρόνια, και του μάστερ, όπου θα απαιτούνται σπουδές δύο ακόμα χρόνων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Παιδείας και Επιστήμης, Αντρέι Φουρσένκο, αυτή η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στο ρωσικό σύστημα εκπαίδευσης να συμβαδίσει με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ και επιχειρείται για να αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» των απόφοιτων των ρωσικών ΑΕΙ. Διευκρίνισε, πάντως, πως η μεταρρύθμιση δε θα επεκταθεί, προς το παρόν, στα ΑΕΙ που ετοιμάζουν γιατρούς και μηχανικούς, όπου θα συνεχίσει να υπάρχει το «παλιό μοντέλο» της συνεχούς 5ετούς ή 6ετούς ενιαίας εκπαίδευσης.

Τις σοβαρότατες διαφωνίες του με την παραπάνω μεταρρύθμιση εξέφρασε ο Βίκτορ Σαντόβνιτσι, πρύτανης του γνωστότερου ΑΕΙ της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσοφ», που είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως πρόεδρος των Ρώσων πρυτάνεων. Ο πρύτανης σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επηρεάσουν την ποιότητα των σπουδών στα φημισμένα ΑΕΙ της χώρας, όπου όλα τα προγράμματα σπουδών είναι επεξεργασμένα σε εντελώς διαφορετική βάση και κάλεσε το ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση. «Το σύστημά μας έχει πολλά θετικά: γερές βάσεις, παραδόσεις, γιατί θα πρέπει να τις απαρνηθούμε; Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η διαδικασία της Μπολόνια προχωρά πολύ δύσκολα! Είμαι αντίθετος στο να πάρουμε και να εισάγουμε τα πάντα. Αυτό θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε λάθη στην εκπαίδευση, που είναι μια σύνθετη διαδικασία», φέρεται να είπε ο Β. Σαντόβνιτσι. Η φωνή του όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν εισακούστηκε, αφού και στη Ρωσία η κυβέρνηση Πούτιν επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης ικανό να «παράγει» φθηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.


Ι.Π.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντονες λαϊκές αντιδράσεις

«Ο μόνος άνθρωπος που είναι αρκετά ισχυρός για να ανατρέψει τον Πρόεδρο του Πακιστάν», έγραφε προ ημερών το περιοδικό «The Economist», είναι «ο ίδιος ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ». Η απόπειρα του Μουσάραφ να αποπέμψει και να δικάσει τον πρώην ανώτατο δικαστή - έως πρότινος πιστό του καθεστώτος του - Ιφτιχάρ Μοχάμαντ Τσόντρι, δημιούργησε τη σοβαρότερη απειλή για την εξουσία του από το πραξικόπημα του 1999. Οι συνεχείς διαδηλώσεις από την 9η Μαρτίου και οι «γκάφες» των δυνάμεων καταστολής, όπως οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις νομικών και κορυφαίων πολιτικών, η εισβολή σε τηλεοπτικό σταθμό όπου ειδικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα κι έκαναν τον εξοπλισμό γυαλιά - καρφιά, έκαναν μεγάλη ζημιά στα σχέδια του στρατηγού να «εκλεγεί» εκ νέου «πρόεδρος» και να παραμείνει Α/ΓΕΕΘΑ.

Οι προσπάθειες του Μουσάραφ να μετατοπίσει τη συζήτηση στη στρατιωτική ισχύ της χώρας, με μια πυραυλική δοκιμή, στην οικονομική συνεργασία με την Κίνα, με τα εγκαίνια ενός λιμανιού βαθέος ύδατος στο Μπαλουχιστάν, και σε φαντασιακές ή πραγματικές «συνωμοσίες» εναντίον του, επίσης απέβησαν άκαρπες. Ο πραγματιστής στρατηγός ασφαλώς αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις ενδυναμώνουν την αντιπολίτευση - την Μπεναζίρ Μπούτο και το Ναουάζ Σαρίφ, δύο μορφές που βγαίνουν από την πολιτική ανυποληψία και διεκδικούν από την εξορία, με μπαράζ δηλώσεων που βασικά απευθύνονται στην Ουάσιγκτον, μερίδιο στην εξουσία - και φέρεται να εμπλέκεται παρασκηνιακά σε διαπραγματεύσεις μαζί τους. Μετά από 8 χρόνια κυριαρχίας, ο Μουσάραφ μοιάζει αδύναμος. Οι Αμερικανοί, το υπερατλαντικό αφεντικό των Πακιστανών στρατηγών και των μυστικών υπηρεσιών, «ανησυχούν» και τον καλούν να «χειριστεί προσεκτικά» το θέμα, αν και υποστηρίζουν πως δε διαβλέπουν κίνδυνο «ανατροπής» του δικτάτορα. Νεότερα την 4η Απριλίου, όταν ο Μουσάραφ έχει δεσμευτεί σιβυλλικά ότι θα αποκαλύψει τις κατηγορίες σε βάρος του Ιφτιχάρ Τσόντρι.

Τα πράγματα πάνε άσχημα για τον Μουσάραφ και στο μέτωπο του Αφγανιστάν και των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών, όπου ο στρατηγός αποτυγχάνει να εφαρμόσει την (ούτως ή άλλως σχιζοφρενική) πολιτική ενδυνάμωσης των Ταλιμπάν, παλιών του συμμάχων με μεγάλη στρατηγική σημασία, την ώρα που υποτίθεται ότι τους πολεμά. Στο Ουαζιριστάν μαίνονταν αυτή τη βδομάδα μάχες με 120 νεκρούς ανάμεσα σε φυλές και Ουζμπέκους μαχητές του τζιχάντ. Στο Μπαλουχιστάν, στο υπέδαφος του οποίου βρίσκονται μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, σημειώθηκαν επιθέσεις με 6 στρατιώτες νεκρούς.

Ενόψει των γενικών και προεδρικών εκλογών, γράφει η εφημερίδα «Asia Times», η χώρα μπήκε σε αντίστροφη μέτρηση «προς το χάος». Ο Μουσάραφ κρατά βέβαια γερά χαρτιά: το στρατό και την αμερικανική στήριξη, όχι χωρίς επαχθείς όρους ή επιφυλάξεις. Η πρόσφατη επίσκεψη Τσένι στο Ισλαμαμπάντ σημαδεύτηκε από σκληρούς εκβιασμούς προς τον Μουσάραφ για να «συμμορφωθεί», επιτέλους. Αλλά αυτό θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία.


Μπ. Γ.

Associated Press

ΣΟΜΑΛΙΑ
Στη λαίλαπα του πολέμου

Με λεωφορεία οι πιο «πλούσιοι» Σομαλοί άμαχοι, με κάρα ή με τα πόδια οι φτωχότεροι, εγκαταλείπουν το Μογκαντίσου καθημερινά κατά εκατοντάδες. Γνωρίζουν πολύ καλύτερα απ' τον καθένα πως η Σομαλία δεν έγινε «γη της επαγγελίας» μετά την αιθιοπική εισβολή (παραμονές Χριστουγέννων), τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς (αρχές Γενάρη) και την άφιξη αφρικανικών «ειρηνευτικών» στρατευμάτων της Αφρικανικής Ενωσης (τον περασμένο μήνα). Η αντίσταση έχει ανάψει για τα καλά. Οχι μόνο γιατί οι Σομαλοί ισλαμιστές παραμένουν αξιόμαχοι, αλλά γιατί έχουν με το πλευρό τους σημαντικό μέρος του λαού που δε θέλει, πολύ απλά, τα ξένα στρατεύματα κατοχής στη χώρα του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ