ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάρτη 2007 - Κυριακή 25 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παλεύουμε για μια ζωή με δικαιώματα για όλους χωρίς εκμετάλλευση

Κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν 16 νεολαιίστικες οργανώσεις της ΠΟΔΝ από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

«Η επιλογή των λαών: Αντίσταση - απειθαρχία - αποδέσμευση από την ΕΕ»
«Η επιλογή των λαών: Αντίσταση - απειθαρχία - αποδέσμευση από την ΕΕ»
«Δε θα χτίσουμε το μέλλον μας ΜΑΖΙ με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές», δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 16 νεολαιίστικες οργανώσεις της Περιφέρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής (CENA) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με αφορμή τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σχετική καμπάνια που πραγματοποιεί η ΕΕ με στόχο τις νεανικές συνειδήσεις. Το κείμενο της ανακοίνωσης του CENA, που ο «Ρ» δημοσιεύει παρακάτω ολόκληρο, συναποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν οι οργανώσεις στο πλαίσιο της 17ης Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΔΝ (10-13 Μάρτη στο Ανόι του Βιετνάμ).

Η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την 50ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια νέα καμπάνια βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη υπό το σύνθημα "Μαζί" έτσι ώστε να καλλιεργήσει κυρίως στη νεολαία τη λεγόμενη "Ευρωπαϊκή Συνείδηση", δηλαδή τις αρχές και τα ιδανικά του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 50 χρόνων η ΕΕ ήταν πάντα "μαζί" και ποτέ χώρια από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα συμφέροντά τους.

Η περιφέρεια Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της ΠΟΔΝ (CENA) δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την Ευρώπη, ούτε βέβαια να θεωρείται μοναδική προοπτική, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν στο λαό και τη νεολαία.

Επειτα από 50 χρόνια, ο λαός και η νεολαία είναι τώρα πιο έμπειροι σχετικά με το τι αναπαριστά στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ζουν καθημερινά τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων καπιταλιστών ενάντια στα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και πάντοτε ενάντια στα δικαιώματα και τις ανάγκες των λαών και της νεολαίας, όχι μόνο στις χώρες της Ευρώπης, αλλά επίσης εκμεταλλευόμενη λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

-- Η "ειρήνη" της ΕΕ σημαίνει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους η ΕΕ συμμετέχει ενεργά, συμπράττοντας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ σαν σταθερός σύμμαχος, με αποτέλεσμα χιλιάδες δολοφονίες και τραυματισμούς ανθρώπων και παιδιών. Οι βομβαρδισμοί, οι στρατιωτικές κατοχές, οι απειλές, οι στρατιωτικές βάσεις, τα πυρηνικά, όλα προωθούνται έτσι ώστε να υπηρετούνται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

-- Η "εκπαίδευση" της ΕΕ σημαίνει σχολεία και πανεπιστήμια που λειτουργούν στην υπηρεσία των εταιρειών, με βιβλία γεμάτα ιστορικά ψέματα και αντιεπιστημονικές στρεβλώσεις, με την κατάπνιξη του δημόσιου και δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος, επιβάλλοντας δίδακτρα και ταξικούς φραγμούς για την πλειοψηφία της νεολαίας, επιτρέποντας μόνο σε μια ελίτ να αποκτήσει υψηλού επιπέδου μόρφωση και γνώση.

-- Η "απασχόληση" της ΕΕ σημαίνει μαζική ανεργία για τη νεολαία και ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες, με μικρά διαστήματα αβέβαιης εργασίας και σταθερής αβεβαιότητας, για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων. Μέσω συμφωνιών όπως η Στρατηγική της Λισαβόνας και οδηγιών όπως η οδηγία Μπολκενστάιν τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται κόστος που πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις επιθυμίες των μονοπωλίων.

-- Η "ελευθερία και δημοκρατία" της ΕΕ σημαίνει μόνο ελευθερία για τη διακίνηση του κεφαλαίου, των υπηρεσιών του εμπορίου, των εργαζομένων με όρους αβεβαιότητας. Ο "ελεύθερος κόσμος" της ΕΕ είναι σύμφυτος με τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία" και στην πάλη ενάντια στην "πρόωρη ριζοσπαστικοποίηση". Η "δημοκρατία" για την ΕΕ σημαίνει να αγνοείται η θέληση του λαού όπως αυτή συνεχώς εκφράζεται σε δημοψηφίσματα ενάντια στο "ευρωσύνταγμα" ή σε άλλες ευρωπαϊκές συνθήκες, τις οποίες επιβάλλει, έτσι ώστε να πιέσει τους λαούς και τη νεολαία να υιοθετήσουν τις αρχές και τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου σαν εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για όλους.

-- Η "προστασία του περιβάλλοντος" της ΕΕ σημαίνει μόλυνση του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια και τα προϊόντα των ΜΚΟ.

-- Οι "τέχνες και ψυχαγωγία" της ΕΕ σημαίνουν ακριβή υποκουλτούρα για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων και ότι μόνο λίγοι θα έχουν πρόσβαση σε ένα δημιουργικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου. Το μόνο που αφήνουν ως αποτέλεσμα είναι τα ναρκωτικά και η κακοποίηση, σαν ψεύτικες διεξόδους από τα αδιέξοδα της ζωής του νέου ανθρώπου.

Αντίθετα, για τους λαούς και το νεολαιίστικο κίνημα:
  • Ειρήνη σημαίνει το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, για τις χώρες τους, για την εθνική τους κυριαρχία χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.
  • Εκπαίδευση σημαίνει δημόσια και πραγματικά δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις ανθρώπινες και κοινωνικές ιδέες.
  • Εργασία σημαίνει όχι εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση, με κατοχυρωμένο το δικαίωμα δράσης μέσα από τα σωματεία, χωρίς ανεργία και αβεβαιότητα.
  • Ελευθερία και δημοκρατία σημαίνει το δικαίωμα στην αντίσταση και την πάλη, το δικαίωμα στην πολιτική έκφραση και δράση. Το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν το σύστημα στο οποίο θέλουν να ζήσουν και επίσης η πραγματοποίηση των αποφάσεων των λαών.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα ζωής και διατροφής μπορούν να είναι εγγυημένες μόνο από την πάλη των λαών ενάντια στα μονοπώλια και τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την κυριαρχία τους.
  • Πολιτισμός και ψυχαγωγία σημαίνει υψηλού επιπέδου πολιτισμός για όλους, σημαίνει η νεολαία να ενθαρρύνεται να εκφράζεται και να δημιουργεί συλλογικά.

Το CENA καταδικάζει το νέο γύρο προπαγάνδας για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλώνουμε ότι δε θα χτίσουμε το μέλλον μας "Μαζί" με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

Η μόνη ανάμνηση που η νεολαία μπορεί να έχει από την ΕΕ είναι αυτή των αντιδραστικών επιθέσεων που η ΕΕ έχει εξαπολύσει ενάντια στις ζωές των λαών και της νεολαίας μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε την πάλη μας έτσι ώστε να πετύχουμε το νεολαιίστικο κίνημα της Ευρώπης να ισχυροποιήσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη του ενάντια στην ΕΕ και τα μονοπώλια για μια ζωή με ειρήνη και πλήρη δικαιώματα για όλους, χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Οι Οργανώσεις που συνυπογράφουν

Οι 16 νεολαιίστικες οργανώσεις που συμμετέχουν στην Περιφέρεια Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής (CENA) της ΠΟΔΝ και συνυπογράφουν το κείμενο είναι οι εξής:

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας,

Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας,

Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας,

Κομμουνιστική Νεολαία Μεγάλης Βρετανίας,

Κομμουνιστική Νεολαία ΗΠΑ,

ΕΔΟΝ (Κύπρος),

Νεολαία Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος,

Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας,

Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας,

Νεολαία Αριστερού Μετώπου Ουγγαρίας,

Νέοι Κομμουνιστές (νεολαία Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας),

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία,

Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία,

Νέοι Σοσιαλιστές Βρετανίας,

Νέοι Σοσιαλιστές ΗΠΑ,

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ