ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ο κόσμος της Β. Κατράκη»

Μια ξεχωριστή έκθεση χαρακτικής, φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120). Πρόκειται για τη χαρακτική δημιουργία της Βάσως Κατράκη (1914 - 1988) και την έκθεση «Ο κόσμος της Βάσως Κατράκη». Διοργανωτές, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλλιθέας και η «Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου», στην κατοχή της οποίας βρίσκονται έργα της μεγάλης μας χαράκτριας, ήδη από το 1963. Το 1995 η κόρη της Β. Κατράκη, Μαριάννα - Δεσποτίδη, δώρισε έναν αριθμό έργων ύστερα από μια σημαντική αγορά του ιδρύματος.

Η Β. Κατράκη λάμπρυνε την ελληνική χαρακτική και τη ζωή του τόπου. Μεγάλη δημιουργός, πρόσφερε τόσο στην τέχνη, όσο και στην Ελλάδα, μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς. Τα «αντρίκεια χέρια της», όπως τα αποκαλούσαν, χάραξαν για ολόκληρες δεκαετίες, μορφές και δρόμους. Χάραξαν παράθυρα ανοιχτά στην ομορφιά του αύριο. Χάραξαν το κεφαλαίο Αλφα στη λέξη άνθρωπος και στη λέξη αξιοπρέπεια.

Η ζωή της Βάσως Κατράκη, ήταν γεμάτη σπουδές, γεμάτη δημιουργία, γεμάτη αγώνα. Οπως σημειώνει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα «Η καταγωγή της Βάσως δεν πλούτισε μονάχα την τέχνη της με μνήμες και εικόνες. Προίκισε κυρίως την ίδια μ' ένα γνήσιο λαϊκό ήθος, μ' ένα χαρακτήρα στέρεο και ευθύ, όπου θα βρει πρόσφορο χώμα να ριζώσει ένας ενεργητικός ανθρωπισμός. Αυτό είναι το στημόνι στην τέχνη της Βάσως. Το υφάδι, το μελανό υφάδι, θα της το προσφέρουν άφθονο οι περιστάσεις. Στα βάσανα της φτωχολογιάς θα προστεθούν τα δεινά του ελληνισμού: η κατοχή, ο εμφύλιος κι αργότερα η δικτατορία. Η Βάσω θα βιώσει τις περιπέτειες του έθνους όχι απλά ως αυτόπτης, αλλά ως ήρωας. Γι' αυτό η μαρτυρία της διαθέτει μιαν ακαταμάχητη πειθώ, την πειθώ του αυθεντικού».

«Η χαρακτική της Β. Κατράκη» έγραφε ο Γ. Πετρής «είναι ένα καλαντάρι με τις απανωτές δυστυχίες μας και τις λιγοστές χαρές μας... Ολα τα έργα της είναι ορόσημα μιας εποχής. Ολα τα βάσανα του τόπου βρήκαν τη δικαίωσή τους μέσα στο έργο της».


Εκδηλώσεις της εβδομάδας
Κυριακή 24/3
  • Ο Παντελής Θαλασσινός
    Ο Παντελής Θαλασσινός
    Η όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Τσου Χουί - Κωνσταντίνου Καρύδη και σκηνοθεσία Λίνα Βερτμίλερ. Ερμηνεύουν: Ιουλία Τρούσσα, Σεζάρ Γκουτιέρες, Κύρος Πατσαλίδης, Τζένη Δριβάλα κ.ά.
  • Επειδή η διασκέδαση δεν είναι συνώνυμη μόνο της νύχτας, στη «Μυροβόλο» (Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα, 010.32.31.315), μελωδικά είναι και τα μεσημέρια της Κυριακής (3.30μ.μ.). Ο Παντελής Θαλασσινός παρουσιάζει τραγούδια του «Αγιου Ερωτα» και άλλα αγαπημένα κομμάτια, μαζί με τις Δέσποινα Ολυμπίου, Ειρήνη Χαρίδου, Κατερίνα Παπαδοπούλου. Παραστάσεις, ακόμη, κάθε Πέμπτη - Σάββατο (11μ.μ.).
Δευτέρα 25/3
  • Οι «Μέρες Αδέσποτες» των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 010 92.26.975) συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, Δευτέρα και Τρίτη (10.30μ.μ.).
Τρίτη 26/3
  • Ξεκινά το τετραήμερο αφιέρωμα στον Μπετόβεν, που θα παρουσιάσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Κουρτ Μαζούρ. Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις Συμφωνίες 6 και 7 και της Πέμπτης - Παρασκευής τη Συμφωνία 9.
Τετάρτη 27/3
  • Ενας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες και τραγουδοποιούς, ο Ρενέ Ομπρί, εμφανίζεται στις 9μ.μ., στο «Cine Κεραμεικός» (Κεραμεικού 58). Αλχημιστής του ήχου, με επιτυχία ενώνει διαφορετικά μουσικά είδη, προσφέροντας μελωδίες όπου συναντώνται κλασική παράδοση, ροκ δυναμική, αλλά και λαϊκές παραδόσεις.
  • Στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή), στις 10μ.μ. το σχήμα «Αβατον» παρουσιάζει τον τελευταίο δίσκο του «Κόσμον», καθώς και αποσπάσματα από προηγούμενες δουλιές του συγκροτήματος.
  • Μικρούτσικος - Θηβαίος
    Μικρούτσικος - Θηβαίος
    Συναυλία αναγεννησιακής μουσικής διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, στις 8μ.μ., στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Κοτζιά), με το σύνολο «Αυλός».
Πέμπτη 28/3
  • Ξεκινά στις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος) το αφιέρωμα «Σολίστες - Δεξιοτέχνες», που θα διαρκέσει μέχρι 12/4. Από σήμερα (10μ.μ.) μέχρι το Σάββατο συμπράττουν οι Κώστας Θεοδώρου, Τεοντόσι Σπάσοφ, Ηλίας Παπαδόπουλος και Χάικ Γιαζτζιάν.
  • «Αργά που φεύγει ο καιρός όταν περνάει με λύπες» τιτλοφορείται ο δίσκος του Βαγγέλη Βέττα, που παρουσιάζεται, στις 10.30μ.μ., στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα Κοζανιτών ποιητών, που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης και η Καλλιόπη Βέττα.
Παρασκευή 29/3
  • Πρεμιέρα, στο «Από μηχανής θέατρο» με το έργο «Οι σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά - κοστούμια Τάσου Ζωγράφου, μουσική Νίκου Τουλιάτου. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Νένα Μεντή, Δημήτρης Πιατάς, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης.
Σάββατο 30/3
  • Εργα ζωγραφικής και γλυπτά από ξύλα της θάλασσας παρουσιάζει η Ιρις Χαραμή στην έκθεσή της στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Στα παρουσιαζόμενα έργα κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ τα θέματα είναι από τον κόσμο που την περιβάλλει.

«Μποέμ» στη Λυρική Σκηνή
«Μποέμ» στη Λυρική Σκηνή

«Οι σιδεράδες» στο «Από μηχανής Θέατρο»
«Οι σιδεράδες» στο «Από μηχανής Θέατρο»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ